Znacenje lale simbolika i znacaj boje u jeziku cveca

Uovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta tulipana na jeziku cveća. Osim toga, saznajte o njihovom poreklu, popularnim tipovima, simbolici boja i kulturnom značaju širom sveta danas.


Značenje cveta tulipana – Ključni za poneti
Na jeziku cveća, lale simbolizuju savršenu ljubav i naklonost. Inherentna značenja povezana sa lalama mogu se promeniti sa bojom cvetanja: crveni tulipani predstavljaju pravu ljubav, ljubičasta simbolizuje kraljevstvo, žuta prenosi vesele misli, a bele lale označavaju oprost.

Boje cvetova tulipana i njihovo značenje
Cveće vam omogućava da kažete mnogo, a da ne progovorite ni reč. Iako su značenja pripisivana cveću hiljadama godina, jezik cveća je dobro dokumentovan još od viktorijanskih vremena.

Značenja cvetova tulipana prvenstveno su odvojena njihovim različitim bojama. Iako postoji mnogo izbora, jedina vrsta koju nećete pronaći su plavi tulipani. Uprkos mnogim pokušajima, pravi plavi lali ne postoje.

Značenje cveta crvenog tulipana
Cvetovi crvenih lala u cvetu
Crveni tulipani
Počevši od jedne od najlepših i najznačajnijih boja u svetu lala, crveni tulipani simbolizuju savršenu ljubav, slično kao i crvena ruža. Prave divne poklone za Dan zaljubljenih.

Crveni lali su takođe povezani sa perzijskom ljubavnom legendom . Glavni likovi ove legende su Farhad i njegova voljena princeza Širin. U legendi, Farhad je voleo Širin, ali nikada nije uspeo da joj prizna ljubav.

Kada je čuo vest o Širinovoj smrti, Farhad se ukočio u velikoj tuzi i nasmrt se izbo nožem. Legenda kaže da su crvene lale cvetale na mestima gde su padale njegove kapi krvi. Od tada su crvene lale simbol izjave večne ljubavi.

U Feng Shui-u se kaže da ukrašavanje vaše kuće crvenim lalama donosi i bogatstvo i ljubav vlasniku kuće. Pored toga, takođe se veruje da crvene lale pomažu ljudima da dođu do priznanja i slave.

Značenje cveta narandžastog tulipana
Narandžasti cvet lala u cvetu
Orange Tulips
Narandžasta označava radost, entuzijazam i čežnju za zracima sunca. Pošto narandžasta takođe može da simbolizuje toplotu, ona ima bliža značenja u smislu ljubavi i saosećanja.

Iz ovih razloga, narandžasti tulipani predstavljaju sreću i uzbuđenje. Takođe se koriste da prenesu osećaj razumevanja, međusobne veze i uvažavanja između dvoje ljudi, bez obzira da li su u vezi ili ne.

Slanje buketa narandžastih lala znači da delite duboku duhovnu ili fizičku vezu sa primaocem.

Idealne su za proslave, rođendane i poklone zahvalnosti .

Značenje cveta žutog tulipana
Žuti cvet tulipana u vazi
Žuti tulipani
Pre mnogo godina za žutu se govorilo da predstavlja ljubomoru, povezanu sa odbacivanjem ljubavi. Ali poslednjih godina, boja je dobila više nade.

Danas su žute lale povezane sa sunčevom svetlošću, vedrinom i čistim prijateljstvom . Ovo je učinilo žute lale jednim od najpopularnijih spontanih cvetnih poklona.

U feng šuiju, ako želite da vam malo sreće pokuca na vrata, trebalo bi da imate žutu lalu posađenu u vašem dvorištu, jer ona donosi prosperitet i dobre predznake.

Značenje cveta belog tulipana
Cveće belog tulipana u umotanom buketu
Beli tulipani
Beli tulipani predstavljaju čistoću i mir. Slično tome, ovo prelepo cveće je odličan izbor za buket izvinjenja.

Ako tražite romantičan način da kažete „ Žao mi je “, onda bi beli buket lala mogao biti ono što tražite.

Značenje cveta ružičastog tulipana
Vezana gomila svežih roze cvetova tulipana
Pink Tulipani
Ružičasta je boja dobrih želja, zdravlja i samopouzdanja. Ovo čini ružičaste lale odličnim načinom da nekome čestitate na diplomiranju ili novom poslu.

Oni takođe mogu značiti da nekome želite brz oporavak. To ih čini odličnim kada posećuju bolesnog rođaka ili prijatelja kao poklon za ozdravljenje.

Značenje ljubičastog cveta tulipana
Ljubičasto cveće tulipana u polju
Zbog svog baršunastog sjaja i kraljevske boje, ljubičasti tulipani simbolizuju kraljevstvo. One su jedna od najelegantnijih vrsta boja i ističu se među zelenim lišćem.

Crni tulipani su takođe popularne opcije, ali nisu tehnički klasifikovane kao zaista crne. Imaju ljubičastu nijansu u laticama, što znači da spadaju u ovu kategoriju.

Cveće tulipana i religija
Tulipani su značajni u nekoliko verskih i duhovnih tradicija, posebno u islamu i hrišćanstvu.

Lale su veoma cenjene u turskim i persijskim kulturama , koje imaju jake veze sa islamom. Lala je simbol Alaha u ovim kulturama jer njena slova odgovaraju arapskim brojevima za reč „Allah“.

Cvet se često viđa u dizajnu i umetničkim delima vezanim za islamsku kulturu. Štaviše, u Turskoj se lala smatra simbolom raja na zemlji, što ga čini moćnim i duhovnim amblemom.

U hrišćanstvu, lale su korišćene u religioznim umetničkim delima da simbolizuju ljubav prema Bogu , sa različitim bojama koje predstavljaju različite aspekte vere. Na primer, crvene lale mogu da simbolizuju Isusovu krv, bele tulipane mogu da označavaju čistotu i oprost, a ljubičaste lale mogu predstavljati kraljevstvo Boga Kralja.

Takođe je vredno napomenuti da lale cvetaju oko Uskrsa i često se koriste u proslavama i ukrasima za ovaj praznik, simbolizujući novi život i vaskrsenje.

Cveće lala u umetnosti i književnosti
Lale su tokom istorije zauzimale istaknuto mesto u umetnosti i književnosti zbog svojih botaničkih karakteristika, živih boja i snažnog simboličkog značenja. Evo nekoliko primera:

Cveće tulipana u umetnosti:
Lale su bile istaknuta tema u holandskoj umetnosti tokom 17. veka, perioda poznatog kao „manija lala“. Umetnici su često prikazivali lale na slikama mrtve prirode kako bi simbolizovali prolaznost života.
U islamskoj umetnosti, lale se koriste kao ukrasni motivi u pločicama, tekstilu i minijaturnim slikama. Na ovim prikazima obično simbolizuju Alaha ili raj.
Neki impresionistički umetnici, poput Kloda Monea, često su prikazivali lale na svojim slikama. Moneov vrt u Živerniju, na primer, bio je ispunjen lalama, a ovo cveće se često pojavljivalo u njegovim umetničkim delima.
Cveće tulipana u književnosti:
„Crni lale” Aleksandra Dumasa smeštena je u vreme manije lala u Holandiji. Priča o čoveku koji pokušava da uzgoji crnu lalu da pobedi na takmičenju.
„Groznica lala“ Debore Mogač je istorijski roman smešten u vreme manije lala iz 17. veka u Amsterdamu. Radnja se vrti oko umetnika, udate žene i njihove zajedničke opsesije lalama.
Lale su bile tema mnogih pesama zbog svojih simboličnih asocijacija na ljubav i lepotu. Na primer, pesma Silvije Plat „Lale” koristi cvet kao simbol želje za mirom i slobodom od patnje.
Pregled cveća tulipana
Polje šarenog cveća tulipana u Holandiji sa vetrenjačom
Tulipan je naziv za cveće roda Tulipa koji cveta u proleće iz porodice biljaka Liliaceae .

Lale su stekle ogromnu popularnost kroz istoriju zbog svojih živih boja i upečatljive lepote. Postoji više od 100 različitih vrsta i hiljade sorti u svakoj od njih.

Tulipani su lukovice sa kratkim stabljikom, mesnatim listovima i simetričnim laticama. Takođe su višegodišnje , što znači da će nastaviti da rađaju cveće iz godine u godinu.

Istorija i poreklo lala
Iako je hladna zima u Holandiji savršena za cvetanje lala, cveće zapravo nije holandsko. Tulipani su izvorno autohtoni u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji.

Uzgoj tulipana počeo je početkom desetog veka. Međutim, pomama za lalama nije pogodila Turke sve do ranog 16. veka tokom vladavine Otomanskog carstva .

Osmanski sultan je tražio uzgoj određenih sorti lala za svoje zadovoljstvo. Tokom ovog perioda, lale su se zvale Tulipan, što je značilo Turban, što se odnosilo na tadašnju sultanovu krunu.

Veliki festivali lala održavali su se u Otomanskom carstvu i smatralo se zločinom (kažnjivim progonstvom) kupovati ili prodavati cveće izvan glavnog grada Osmanlije.

Tulip Uvod u Zapadnu Evropu
Cvetajući podovi tulipana po vedrom, sunčanom danu
Do kraja 16. veka, austrijski biolog po imenu Karolus Kluzijus je odigrao veliku ulogu u uvođenju lala u evropski svet.

Kluzijevo pisanje o lalama zapalilo je ogromnu ljubav prema ovom cveću širom Evrope, posebno u Holandiji. Interesovanje za njih postalo je toliko veliko da su neke pojedinačne lukovice lala mogle koštati više od cele kuće u Amsterdamu.

Ovo je bilo poznato kao manija lala i nastavilo se sve do sloma tržišta početkom 17. veka. Cene lala su postale redovne, ali Holanđani su zadržali jaku strast prema cvetu.

Od tada, lale su povezane sa Holandijom, sa više od 7 miliona lukovica koje se posadi svake godine u vrtu Keukenhof u Liseu u Holandiji, prema NASA Earth Observatori .

Koje su najpopularnije sorte tulipana?
Holandski tulip

Holandski tulipani su uobičajeni lali koje zamislite kada pomislite na njih. Poznati su i kao Darvinovi hibridni tulipani.

Holandski tulipani su jedno od najdugotrajnijih cveća sa veoma jakim stabljikama. To ih čini savršenim za sečenje i poklone. Pošto zadržavaju svoj oblik i boju nekoliko godina, mnogi cvećari ih smatraju jednim od najboljih vrsta lala.

Slično kao i narcisi , obično cvetaju sredinom sezone i imaju veliku otpornost na vetar i prirodne sile.

Dvostruki tulipani su obični tulipani sa dodatnim laticama, što im daje drugačiji izgled od običnih lala.

Uprkos imenu, broj latica nije uvek udvostručen. Takođe dolaze u mnogim bojama, uključujući belu, ružičastu i crvenu. Dvostruki tulipani su dugotrajni sa kraćim stabljikama, što ih čini idealnim za spoljašnje i unutrašnje dekoracije.

Papagaj lale

Papagaj tulipani
Tulipani papagaja su jedni od najljubaznijih i najegzotičnijih lala na svetu. Njihove latice su jako nazubljene i imaju perje.

Oni su upadljivi, elegantni i romantični. Međutim, njihova velika i puna veličina zahteva dodatnu zaštitu i negu od oštrih vremenskih uslova, kao što su vetar i kiša.

Ovo cveće tulipana je takođe popularno u muževnijim cvetnim aranžmanima za Dan očeva.

Ladi Tulipani
O Ladi Tulipanima (Tulipa clusiana)
Ladi tulipani potiču iz suvih, planinskih regiona Bliskog istoka kao što su Avganistan, Iran i Pakistan. Rastu i na zapadnim padinama Himalaja.

Ladi lale su takođe poznate kao Kluzijeve lale zahvaljujući radu flamanskog botaničara iz 16. veka Karolusa Kluzijusa . Kluzijus je bio taj koji je pokrenuo brzo širenje lale tokom zlatnog doba Holandije gajenjem lala.

Poklanjanje cveća tulipana:
Za najbolje lokalne cvećare koji čuvaju prelepe cvetne aranžmane od lala, pogledajte naše lokalne vodiče za isporuku cveća u Los Anđelesu , Čikagu i Njujorku i najbolje usluge isporuke cveća širom zemlje .

Značenja cvetova tulipana – najčešća pitanja:

Šta simbolizuju lale na jeziku cveća?
Tulipani generalno simbolizuju savršenu ljubav. Specifično značenje može se promeniti u zavisnosti od boje cveta.

Šta označavaju crveni tulipani?
Crveni tulipani simbolizuju pravu ljubav, što ih čini popularnim izborom za romantične prilike.

Šta je značenje žutih lala?
Žuti tulipani prenose vesele misli i sunce. Često se daju da donesu radost i svetlost nečijem danu.

Šta predstavljaju bele lale?
Beli tulipani simbolizuju oprost, čistotu i spokoj. Često se koriste u svečanijim ili formalnijim prilikama.

Šta znače ljubičasti tulipani?
Ljubičasti tulipani predstavljaju kraljevstvo i plemstvo. Oni takođe mogu značiti obilje i prosperitet.

Kakav je istorijski značaj lala?
Istorijski gledano, lale su igrale istaknutu ulogu u holandskoj kulturi i ekonomiji, čak je dovelo do perioda poznatog kao „manija lala“ u 17. veku kada je cveće bilo veoma cenjeno, a cene su rasle.

Da li lale imaju različita značenja u različitim kulturama?
Simbolika lala može se razlikovati u različitim kulturama. Na primer, u turskoj kulturi, lale su simbol raja na zemlji i imaju verski značaj.

Simbolizam cveća tulipana – zaokruživanje
Stotinama godina ljudi su uživali u magičnoj lepoti ove zadivljujuće sijalice. Lale su bogate značenjem, simbolikom i kulturnim značajem, i odličan su poklon, umetničko delo u vašem dvorištu i način da kažete hiljadu neizgovorenih reči.