Cvece koje pocinje sa M prelepih sorti kojima se divite

Bilo da ste botaničar, cvećar, baštovan, zeleni palac ili poštovalac prirode, sigurno volite cveće i duboko cenite raznolikost stotina hiljada vrsta – i bezbroj hibrida i sorti – koje rastu širom svet. Uz takvu ogromnu raznolikost, otkrivanje vaših omiljenih cvetova može biti izazov. Dakle, idemo na abecedno putovanje kroz neke od najzapanjujućih, najlepših i jedinstvenih cveća. Nastavite da čitate da biste otkrili 50 prelepih cveća koje počinju slovom M, zajedno sa njihovim opisima, slikama, zabavnim činjenicama, simboličkim značenjima na jeziku cveća, izvornim rasponima i još mnogo toga!


50 prelepih cveća sa slovom M
1. Madagaskar Perivinkle
Madagaskar Perivinkle su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Apocinaceae (dogbane), Catharanthus roseus je vrsta zimzelenice koja se obično naziva Madagaskarski perivink, ružičasti perivink, ružin zimzelenik, svetle oči, Cape perivinkle, biljka na groblju ili stara devojka.

U toplim klimatskim uslovima, ova vrsta je zeljasto višegodišnje grmlje, ali se obično gaji kao jednogodišnja u hladnijim delovima sveta. Proizvodi sjajno lišće i cveće sa pet delova koji mogu biti beli sa žutim ili crvenim središtima, ali su češće ružičasti sa tamnocrvenim središtima.

Madagaskarski perivinj je popularna ukrasna biljka i takođe se uzgaja u medicinske svrhe, jer se koristi za stvaranje lekova za lečenje raka, vinblastina i vinkristina.

Na jeziku cveća, perivinj simbolizuje zadovoljstvo sećanja , prijatna sećanja i rano prijateljstvo.

Naučno ime: Catharanthus roseus
Izvorni opseg: Madagascar
Sezona cvetanja: Leto do prvog mraza

2. Madona Lili
Svetlo beli Madona ljiljan su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Lilium candidum je vrsta koja pripada porodici biljaka Liliaceae (ljiljan) u okviru potfamilije Liloideae i plemena Lileae . Ove lukovičaste trajnice rastu do zapanjujućih četiri do šest stopa i proizvode terminalne rozete velikih belih cvetova u obliku trube sa centralnim zlatno-žutim prašnicima.

Ovo ljupko cveće koje počinje slovom M uzgaja se najmanje 3000 godina i pojavljuje se u drevnoj arhitekturi, umetnosti, književnosti i Bibliji.

Naučno ime: Lilium candidum
Izvorni opseg: Grčka i ostrva istočnog Egejskog mora, Liban, Sirija, Turska i Jugoslavija
Sezona cvetanja: Kasno proleće ili rano leto

3. Magnolija
Ružičasta magnolija cveta u cvetu
Član porodice biljaka Magnoliaceae (magnolije), rod Magnolije sadrži 358 vrsta cvjetnih grmova i drveća koje mogu biti zimzelene ili listopadne. Biljke magnolije proizvode tamnozeleno lišće i veliko, upadljivo cveće koje se može oblikovati kao zvezde ili čaše i koje cveta u nijansama ljubičaste, ružičaste, žute, zelene i bele.

Na jeziku cveća, magnolije predstavljaju ljubav prema prirodi , veličanstvenost i živu veru.

Naučno ime: Magnolia spp.
Izvorni opseg: Tropski i umereni regioni Severne Amerike, Južne Amerike, južne centralne Azije, istočne Azije i ostrva Pacifika
Sezona cvetanja: Proleće ili leto (u zavisnosti od vrste)

4. Maiden Pink
Maiden Pink u cvatu su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Dianthus deltoides (obično nazvan devojački ružičasti) je zeljasta, zimzelena, višegodišnja cvetna biljka koja pripadaporodici biljaka Cariophillaceae (ružičasti ili karanfili ).

Maiden pink naraste do oko jedne stope u visinu i širi se na oko dva metra u prečniku sa svojom navikom rasta koja formira prostirku. Ovo cveće koje počinje sa M proizvodi usko, zeleno lišće i obilne, nežne cvetove.

Cvetovi imaju nazubljene ili resaste latice u ružičastim, crvenim ili belim nijansama. Privlače leptire i pčele.

Naučno ime: Dianthus deltoides
Izvorni opseg: Zapadna Azija i veći deo Evrope
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do početka leta

5. Mallov
Prelepa cvetna biljka sleza sa ružičastim i belim laticama
Član porodice Malvaceae (mallov), rod Malva sadrži 53 vrste cvetnih zeljastih biljaka. Biljke sleza imaju režnjeve, dlanaste listove i proizvode sitne, ali upadljive cvetove u nijansama ljubičaste, ružičaste, ljubičaste, lila ili bele.

Iako se popularno sade kao ukrasne biljke, oni takođe imaju dodatnu upotrebu u kulinarskoj i biljnoj medicini.

Na jeziku cveća, slez simbolizuje ljubaznost , slatko ili blago raspoloženje i blagost.

Naučno ime: Malva spp.
Izvorni opseg: Evropa i veći deo Afrike , Azije i Australije, pored Kalifornije , Donje Kalifornije i severozapadnog Meksika
Sezona cvetanja: Kasno proleće do prvog mraza

6. Marguerite
Marguerite su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo M
Leucanthemum vulgare (uobičajeno nazvana margarita, margareta ili pasja tratinčica) je rizomatska, zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Asteraceae (margarita, kompozit, astra i suncokret).

Ove biljke koje počinju slovom M narastu u visinu od jedne do dve stope sa sličnom širinom i proizvode tri cvetne glave sa cvetovima bele zrake koji okružuju jarko žute diskove cvetove.

Biljke se lako šire preko svog korenovog sistema, stvarajući okeane veselih cvetnih glava koje privlače leptire, pčele, muve, ose i bube.

Naučno ime: Leucanthemum vulgare
Izvorni opseg: Evrope i umerene Azije
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do sredine leta

7. Neven
Živopisni narandžasti neven su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Asteraceae , rod Tagetes sadrži 49 prihvaćenih vrsta zeljastih jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju neven .

U zavisnosti od vrste, biljke se razlikuju po veličini i obliku cvetova, pri čemu neke imaju jedan red zračastih cvetova, a druge istaknute, naborane pompone sa zračastim cvetovima.

Cvetovi su prirodno žuti, narandžasti, zlatni ili beli i ponekad imaju kestenjaste oznake. Neven se obično sadi kao prateće biljke u povrtnjacima zahvaljujući njihovom mošusnom mirisu koji odvraća nekoliko štetočina.

Naučno ime: Tagetes
Izvorni opseg: Južna Amerika, Centralna Amerika, Meksiko, Arizona, Novi Meksiko i Teksas
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

8. Marsh Marigold
Cveće žute močvare nevena u cvetu pored jezera
Član porodice biljaka Ranunculaceae (ljutica ili vrana stopala), Caltha palustris (obično nazvana močvarni neven ili kingcup) je zeljasta višegodišnja biljka koja prirodno raste u močvarama i vlažnim šumama širom umerenih regiona severne hemisfere.

Ovo cveće koje počinje slovom M proizvodi granaste grudve sa listovima raspoređenim u rozete oko stabljika i upadljivo svetlim cvetovima u obliku čaše koji mogu biti žute, bele ili ružičaste boje sa skupom istaknutih prašnika u sredini.

Neven na jeziku cveća simbolizuje očaj, tugu, bol, ljubomoru i uznemirenost.

Naučno ime: Caltha palustris
Izvorni opseg: Umerena severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće

9. Marsh Violet
Marsh Violet su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Viola palustris (obično nazvana močvarna ljubičica) pripada porodici biljaka Violaceae (ljubičica i maćuhica) i višegodišnja je trava sa drvenastim stabljikama, bazalnom rozetom velikih listova u obliku srca i nežnim jezičastim cvetovima u svetlim nijansama jorgovana i bele.

Močvarne ljubičice rastu u močvarama, obalama potoka i vlažnim livadama. Pored svog malog rasta, močvarne ljubičice su odličan izbor za sadnju u baštama blizu vode ili sa lošom drenažom.

Naučno ime: Viola palustris
Izvorni opseg: Severna Evroazija i Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće

10. Mastervort
Cvetni beli i ružičasti Mastervort
Član porodice biljaka Apiaceae (umbellifer), Astrantia major je zeljasta višegodišnja biljka koja se obično naziva mastervort ili veliki mastervort . Biljka može dostići do oko tri stope u visinu i stopu i po u širinu.

Mali cvetovi se pojavljuju u velikim grozdovima u obliku kupole okružene krunom papirnatih listova. Cvetne glavice su obično beličasto-zelene boje, ali mogu biti i ružičaste ili grimizne u različitim varijantama.

Naučno ime: Astrantia major
Izvorni opseg: Evropi i Zapadnoj Aziji
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

11. Matilija Mak
Veliki cvet Matilijinog maka sa mekim papirnatim belim laticama i jarko žutim središtem
Član porodice biljaka Papaveraceae (mak), Romneia coulteri (obično nazvana Matilija mak ili kalifornijski mak) je zeljasta trajnica koja prirodno raste u šikarama, suvim kanjonima i priobalnim šikarama južne Kalifornije i severozapadnog Meksika. Proizvodi velike, razmetljive cvetove koji pomalo liče na pržena jaja koja lepršaju na njihovim stabljikama visokim do sedam stopa.

Naučno ime: Romneia coulteri
Izvorni opseg: Kaliforniji i severozapadnom Meksiku
Sezona cvetanja: Kasno proleće do rano leto (kasno leto, ako se zaliva)

12. Maiflover
Majski cvet u cvetu naspram tamnozelenog lišća
Član porodice biljaka Ericaceae (vrijes ili vrijesak), Epigaea repens je zimzeleni, višegodišnji grm sa rastom koji se širi ili zaostaje. Biljke rastu nisko do zemlje i proizvode jajaste, kožaste listove i cvetove u obliku trube u bledo ružičastim ili belim nijansama.

Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom M emituju oštar i prijatan miris, a zatim bele boje, bobice nalik malini. Cveće se ponekad naziva i Plimouth Maiflovers jer je bilo prvo cveće koje je zagrejalo srca hodočasnika nakon prve zime provedene u Novoj Engleskoj.

Naučno ime: Epigaea repens
Izvorni opseg: Centralno do istočne Kanade i Sjedinjenih Država
Sezona cvetanja: Kasne zime do sredine proleća

13. Meadov Rue
Blooming purple Meadov Rue su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo M
Rod Thalictrum sadrži 210 vrsta zeljastih, višegodišnjih, cvetnih biljaka (koje se obično nazivaju livadska ruta ) koje pripadaju porodici biljaka Ranunculaceae . Biljke proizvode plavo-zeleno lišće i cvetove koji nemaju latice.

Uprkos nedostatku latica, sviđa mi se što su ovi cvetovi koji počinju sa M prilično upadljivi, jer se pojavljuju u velikim grozdovima i imaju nekoliko dugih, jarkih prašnika u nijansama žute, ružičaste, ljubičaste ili bele.

Naučno ime: Thalictrum spp.
Izvorni opseg: Kosmopolitski (prvenstveno umereni regioni)
Sezona cvetanja: Kasno proleće do kasno leto

14. Meadovsveet
Cveće bele livade protiv zelenog lišća
Član porodice biljke Rosaceae (ruža), Filipendula ulmaria ( koja se obično naziva livadska ili medovina), je zeljasta višegodišnja biljka koja obično raste na vlažnim livadama.

Zanimljivo je da biljke mogu narasti do skoro sedam stopa i imaju velike, tamnozelene listove na vrhu i beličaste na donjoj strani. Daju nepravilno oblikovane cvjetove puhastih cvjetova kremasto-bijele boje.

Na jeziku cveća, livada predstavlja beskorisnost i zanemarenu lepotu.

Naučno ime: Filipendula ulmaria
Izvorni opseg: Evrope i zapadne i centralne Azije
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do sredine leta

15. Meksički aster
Šarene meksičke astere su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Asteraceae, Cosmos bipinnatus (obično nazvan baštenski kosmos ili meksička astra ) je samosetvena, poluotporna višegodišnja biljka. Meksičke astre proizvode visoke, vitke biljke u rasponu od dva do šest stopa i imaju granaste stabljike i lišće nalik oštrici.

Štaviše, oni proizvode terminalne cvetove koji se sastoje od cvasti u obliku čaše sa upadljivim listovima i malim, cevastim cvetovima. Cveće dolazi u različitim živim bojama, uključujući niz ružičastih, ljubičastih, crvenih, žutih i belih.

Naučno ime: Cosmos bipinnatus
Izvorni opseg: Meksiko
Sezona cvetanja: Leto do prvog mraza

16. Meksički šešir
Žuti i braon meksički šešir divlje cveće u cvetu
Ratibida columnifera je cvjetna trajnica koja pripada porodici biljaka Asteraceae i obično se naziva meksički šešir , uspravni prerijski šišar ili dugoglavi prerijski šišar.

Biljke mogu narasti do visine između jedne i tri stope. Oni proizvode dlakave, duboko peraste listove i terminalne cvasti na vrhu svojih stabljika.

Cvetne glavice se sastoje od istaknutog središnjeg stuba u obliku konusa okruženog cvetovima u žutim i kestenjasto-braon kombinacijama.

Naučno ime: Ratibida columnifera
Izvorni opseg: Južna Kanada, Sjedinjene Države i severni Meksiko
Sezona cvetanja: Kasno proleće do leta

17. Meksički neven
Meksički neven su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Asteraceae , Tagetes erecta (koji se obično naziva meksički neven, astečki neven ili veliki neven), može narasti do tri stope. To je zeljasta jednogodišnja ili višegodišnja biljka koja raste u grupi od nekoliko grana.

Ovo divno cveće koje počinje slovom M je nalik na pompon i tipično svetlo žute boje. Jedno od najpopularnijih jestivih cvetova, meksički neven , obično se koristi u salatama i kao prirodna boja za hranu. Osim toga, ima i nekoliko upotreba u biljnoj medicini.

Naučno ime: Tagetes erecta
Izvorni opseg: Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Rano leto do mraza

18. Meksički suncokret
Duboko narandžasti meksički suncokret u cvetu
Tithonia rotundifolia (obično nazvana meksički suncokret ili crveni suncokret) je jednogodišnji član porodice biljaka Asteraceae . Biljke mogu da dostignu visinu od šest stopa i daju svetle suncokrete prečnika tri inča i mogu biti narandžaste do tamno crvene boje. Štaviše, cveće privlači leptire i kolibrije.

Naučno ime: Tithonia rotundifolia
Izvorni opseg: Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Od leta do mraza

19. Meksički lale mak
Jarko žuti mak meksičkog tulipana
Član porodice biljaka Papveraceae, Hunnemannia fumariifolia (obično nazvan meksički lala mak) je jednogodišnja vrsta koja se sama seje iz pustinje Čivava i malog dela Nacionalnog parka Big Bend.

Obožavam njihovo upadljivo, limun-žuto cveće koje okružuje nejasne narandžaste centre. Oni privlače leptire i predstavljaju odličan dodatak svakoj kseričkoj bašti.

Naučno ime: Hunnemannia fumariifolia
Izvorni opseg: Teksas i Meksiko
Sezona cvetanja: Od sredine zime do leta

20. Mezereon
Mezereon su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Thimelaeaceae , Daphne mezereum (obično nazvan mezereon, spurge laurel, spurge maslina ili februar daphne) je cvetajući, listopadni grm. Oni proizvode zaobljeno lišće poput koplja u spiralnom rasporedu oko stabljika.

Ovo divno cveće koje počinje slovom M niču u kasnu zimu ili rano proleće pre nego što se pojavi bilo kakvo lišće. Mirisni cvetovi su beli ili ružičasti i skupljaju se oko golih stabljika. Jarkocrveni plodovi prate cvetove i otrovni su za ljude, ali ih ptice uživaju.

Mezereon simbolizuje želju da se ugodi i odmara na jeziku cveća.

Naučno ime: Daphne mezereum
Izvorni opseg: Evrope i zapadne Azije
Sezona cvetanja: Kasna zima

21. Michaelmas Daisi
Miholjska tratinčica u ljubičastoj boji cveta
Član porodice biljaka Asteraceae , Aster amellus (obično nazvana Mihaelmas tratinčica, italijanska astra, italijanska zvezdasta ili jesenja astra) je zeljasta trajnica koja naraste do oko 20 inča. Stvara grozdove tamnozelenog lišća i grozdove cveća sa cvetovima zraka boje ametista i cvetovima zlatnih diskova.

Zanimljivo je da se uobičajeni naziv odnosi na praznik Svetog Arhangela Mihaila (29. septembar) i činjenicu da cveće cveta otprilike u to vreme. Na jeziku cveća, oni simbolizuju naknadnu pamet, oproštaj i veselje u starosti ili nevolji.

Naučno ime: Aster amellus
Izvorni opseg: Evropi i Zapadnoj Aziji
Sezona cvetanja: Kasno leto do sredine jeseni

22. Milfoil
Vhite Milfoil su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Asteraceae , Achillea millefolium (koja se obično naziva milfoli, hajdučka trava ili obična hajdučka trava) je zeljasta višegodišnja biljka koja sadrži nekoliko hemikalija koje se tradicionalno koriste u biljnoj medicini.

Štaviše, biljke proizvode perasto lišće i, na vrhu uspravnih stabljika, ravne kišobrane cveća u pastelnim i zasićenim nijansama žute, narandžaste, ružičaste, crvene i bele.

Na jeziku cveća, milfoil simbolizuje slavu i rat.

Naučno ime: Achillea millefolium
Izvorni opseg: Umerena severna hemisfera
Sezona cvetanja: Od proleća do mraza

23. Mlečnica
Mlečnica u cvetu naspram dubokog plavog neba sa leptirom koji sedi na jednoj od cvetnih glavica
Asclepias siriaca (obično nazvana mlečna trava , obična mlečna trava ili cvet leptira) je član porodice biljaka Apocinaceae . Biljke rastu i šire se iz rizomatičnog korenovog sistema koji proizvodi visoke, čvrste stabljike. Imaju široke, kopljaste listove koji izbijaju u kolutovima oko centralnih stabljika.

Osim toga, mali cvetovi su ispunjeni nektarom i pojavljuju se oko stabljika u cimesima u obliku pomponova u nijansama ljubičaste, ružičaste i bele. Veoma mirisno cveće privlači leptire.

Naučno ime: Asclepias siriaca
Izvorni opseg: Centralne i istočne Sjedinjene Države i Kanada
Sezona cvetanja: Kasno proleće do sredine leta

24. Missouri Primrose
Žuti peršun Missouri su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Pripadnik porodice biljaka Onagraceae (večernji peršun). Oenothera missouriensis (obično nazvana Misuri peršun ili Misuri noćurka) je višegodišnja biljna vrsta koja proizvodi cveće od tri do četiri inča na biljci od osam do 10 inča.

Ovi prelepi cvetovi koji počinju sa M su lepršavi, u obliku čaše i limun-žuti. Imaju nekoliko nejasnih prašnika i privlače i kolibrije i moljce. Cveće se otvara uveče i zatvara sledećeg dana. Kako blede, ponekad mogu postati crvenkaste boje.

Naučno ime: Oenothera missouriensis
Izvorni opseg: Južni centralni deo Sjedinjenih Država i severoistočni Meksiko
Sezona cvetanja: Proleće i leto

25. Mock Orange
Meki beli i žuti Mock cvetovi narandže uz zeleno lišće i grane
Član porodice biljaka Hidrangeaceae (hortenzija), rod Philadelphus sadrži 45 vrsta uglavnom listopadnih cvetnih grmova koji se obično nazivaju lažna narandža. Uobičajeni naziv se odnosi na sličnost lepršavih belih lažnih cvetova narandže sa cvetovima stabala narandže i limuna.

Lažni cvetovi narandže takođe imaju sličan prijatan miris kao i ovo cveće sa primesama jasmina. Uprkos ovim sličnostima, lažna narandža nije povezana ni sa biljkama iz roda Citrus n ili Jasminum .

Na jeziku cveća, oni simbolizuju falsifikat .

Naučno ime: Philadelphus spp.
Izvorni opseg: Istočna Azija, delovi Bliskog istoka, jugozapadna Kanada, južne i zapadne Sjedinjene Države, Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja:

26. Mohave Sage
Mohave žalfija su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Lamiaceae (nana, žalfija i mrtva kopriva), Salvia mohavensis je vrsta zimzelenog žbuna koji se obično naziva Mohave žalfija jer je porijeklom iz pustinje Mojave u jugozapadnim Sjedinjenim Državama i sjeverozapadnom Meksiku.

Ove biljke koje počinju slovom M proizvode tamnozeleno lišće koje je obično prekriveno finim, belim dlačicama. U proleće cvetaju bledoplavim cvetovima u obliku trube u namotanim grozdovima na krajevima stabljika. Osim toga, ovi grmovi su neophodan izvor hrane za leptire, pčele, moljce, ptice i larve.

Naučno ime: Salvia mohavensis
Izvorni opseg: Pustinja Mojave
Sezona cvetanja: Proleće

27. Monei Plant
Ljubičasta cvetna biljka novca na pozadini šume
Član porodice biljaka Brassicaceae, Lunaria annua (obično nazvana poštenje, godišnje poštenje ili biljka novca) je jednogodišnji ili dvogodišnji kišobran. Biljke proizvode nazubljene, ovalne listove i kišobranaste, terminalne grozdove tamnoljubičastih ili belih cvetova.

Štaviše, ovo cveće koje počinje sa M ustupa mesto srebrno-belim mahunama u obliku novčića, zbog čega se cvet povezuje sa simboličnim temama novca, prosperiteta i poštenja.

Naučno ime: Lunaria annua
Izvorni opseg: Južna Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

28. Monkeiflover
Jedinstveni žuti i pegavi majmunski cvet u cvetu
Član porodice biljaka Phrimaceae (lopseed), rod Mimulus sadrži sedam prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka koje se obično nazivaju cvetovi majmuna .

Cvetovi ovog roda imaju režnjeve nepravilne veličine što rezultira cvetovima koji podsećaju na lice majmuna. Pored toga, cveće dolazi u raznim bojama i kombinacijama, uključujući narandžastu, žutu, crvenu, kajsiju, ljubičastu i roze.

Naučno ime: Mimulus spp.
Izvorni opseg: Centralne i istočne Sjedinjene Države i Kanada, centralna i južna Afrika, južna centralna Azija i Australija
Sezona cvetanja: Proleće i leto

29. Monkshood
Purple Monkshood su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Ranunculaceae , Aconitum napellus je veoma toksična cvetna biljka koja proizvodi atraktivne terminalne grozdove ljubičastih cvetova koji podsećaju na kapuljače na monaškim haljinama – otuda uobičajeno ime monaštvo.

Ovo cveće koje počinje sa M nazivaju se i akonit, vučja beba ili Venerina kola. Na jeziku cveća, monaštvo simbolizuje prevaru, verski život, viteštvo i vitešku lutanju i prenosi poruku da je smrtonosni neprijatelj blizu.

Naučno ime: Aconitum napellus
Izvorni opseg: Zapadna i Centralna Evropa
Sezona cvetanja: Sredinom do kasnog leta

30. Moonflover
Meke bele papirnate latice rascvetalog mesečevog cveta
Član porodice biljke Convolvulaceae (jutarnja slava ili vijuga), Ipomoea alba je zeljasta višegodišnja biljka koja cveta noću, koja se obično naziva mesečev cvet, mesečeva loza ili tropska bela jutarnja slava. Biljka koja se uvija može dostići visinu do 98 stopa sa zelenim, trodelnim listovima.

Cvetovi su zvezdasti i mogu biti beli ili svetlo roze. Zanimljivo je da se otvaraju uveče i emituju prijatno sladak miris tokom cele noći.

Naučno ime: Ipomoea alba
Izvorni opseg: Meksiko, Centralna Amerika, Karibi i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Od leta do mraza

31. Mophead Hidrangea
Veliki cvet Mophead Hortenzije ljubičaste boje
Član porodice biljaka Hidrangeaceae, Hidrangea macrophilla je višegodišnji listopadni žbun koji se obično naziva hortenzija mophead, hortenzija velikog lista ili francuska hortenzija.

Unutar vrste postoje određene varijacije u izgledu cvetnih grozdova, koji mogu biti ili veliki i okrugli ili blago spljošteni. Boja cvetova hortenzije zavisi od kiselosti zemljišta. Boje uključuju nijanse ružičaste, crvene, plave, ljubičaste i zelenkasto-bele.

Naučno ime: Hidrangea macrophilla
Izvorni opseg: Japan
Sezona cvetanja: Leto do rane zime

32. Jutarnja slava
Cvet Blue Morning Glori koji se penje u cvetu naspram zelenog lišća
Član porodice biljaka Convolvulaceae , Ipomoea purpurea (koja se obično naziva jutarnja slava, obična jutarnja slava ili ljubičasta jutarnja slava) je vrsta jednogodišnje vinove loze koja može narasti skoro deset stopa.

Dlakave stabljike vinove loze proizvode listove u obliku srca i velike cvetove u obliku trube koji su obično plavi ili ljubičasti, ali mogu biti i beli. Seme ovih biljaka ima halucinogene efekte i obično se tretira toksičnim teškim metalima kako bi se sprečilo njihovo gutanje.

Na jeziku cveća, jutarnja slava simbolizuje počinak i osećanje .

Naučno ime: Ipomoea purpurea
Izvorni opseg: Južna Amerika, Centralna Amerika, Meksiko i Arizona
Sezona cvetanja: Ranog leta do rane jeseni

33. Moss Campion
Nežno roze Moss Campion su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Uobičajeno nazvana mahovina ili jastučasto ružičasta , Silene acaulis je vrsta zimzelenih, trajnica koje formiraju prostirke iz porodice biljaka Cariophillaceae . Biljke formiraju jastučiće poput mahovine od sjajnih listova u obliku kičme.

Kada cvetaju, veseli cvetovi sa pet latica pojavljuju se u obilju u nijansama ljubičaste i ružičaste. Ove biljke dobro uspevaju na visokim nadmorskim visinama iu hladnoj klimi, a popularne su u kamenim baštama.

Naučno ime: Silene acaulis
Izvorni opseg: Arktik i visoke planine severne hemisfere
Sezona cvetanja: Kasno proleće do sredine leta

34. Moss Phlok
Pink Moss Phlok su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Uobičajeno nazvan floks mahovine, puzavi floks , roze mahovine ili roze roze, Phlok subulata je vrsta zimzelene trajnice koja formira prostirku iz porodice biljaka Polemoniaceae .

Moss floks je među najslikovitijim opcijama za pokrivanje tla, jer biljka proizvodi bodljikavo lišće i obilne grozdove jarko obojenih cvetova koji potpuno prestižu biljku kada cveta.

Ovo cveće koje počinje slovom M obično ima pet urezanih latica i dolazi u nijansama ljubičaste, plave, ružičaste, crvene ili bele. Na jeziku cveća, floks simbolizuje jednodušnost .

Naučno ime: Phlok subulata
Izvorni opseg: Juta i centralna i istočna Kanada i Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Proleće

35. Moss Rose
Šarena mešavina cvetova ruže mahovine naspram šiljastog zelenog lišća
Uobičajeno nazvana ruža mahovina, ruža kamenjara ili ruža sunca, Portulaca grandiflora je jedna od oko 115 vrsta koje pripadaju jedinom rodu porodice biljaka Portulacaceae – ne porodici biljaka ruža.

Sviđa mi se činjenica da ova jednogodišnja biljka brzo raste i može dostići do oko 12 inča u visinu, ali je obično niža na oko šest inča. Biljke imaju mesnate, sočne listove i proizvode lepršave cvetove jarkih boja poput žute, crvene, narandžaste, ružičaste i bele.

Naučno ime: Portulaca grandiflora
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do prvog mraza

36. Majčina dušica
Ružičasta majčina dušica su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Lamiaceae, Thimus serpillum je vrsta patuljastog, zimzelenog grmlja koji se obično naziva majčina dušica , puzava majčina dušica, divlja majčina dušica, vilenjačka timijan ili breklendska timijan.

Biljke imaju drvenaste stabljike koje proizvode prostirke od lišća i obilje ružičastih do ljubičastih cvetova koji su bogato mirisni i ispunjeni nektarom. Osim toga, majčina dušica je odličan pokrivač tla i privlačan je za leptire.

Naučno ime: Thimus serpillum
Izvorni opseg: Palearktičko carstvo Evrope i Azije
Sezona cvetanja: Leto

37. Mountain Avens
Bele i žute planinske Avene u cvetu
Uobičajeno nazvana planinska avena , bela drijada , bela drijada ili planinska avena sa osam latica, Drias octopetala je zeljasta višegodišnja biljka koja formira prostirke i pripada porodici biljaka Rosaceae . Biljke narastu oko osam inča u visinu i do tri stope u prečniku.

Štaviše, imaju drvenaste stabljike i kožaste, jajaste listove sa mekim nazubljenim ivicama. Cvetovi se formiraju pojedinačno na krajevima bezlisnih stabljika. Osim toga, imaju oblik čaše sa belim laticama i nejasnim zlatnim središtima.

Naučno ime: Drias octopetala
Izvorni opseg: Arktička tundra i iznad drvoreda Evrope, Azije i severozapadne Severne Amerike
Sezona cvetanja: Kasno proleće do leta

38. Mountain Bluebell
Mountain Bluebell su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Boraginaceae (boražina), Mertensia ciliata je zeljasta trajnica koja se obično naziva planinskim zvončićima, zvončićima pored potoka ili visokim obrubljenim zvončićima.

Ove biljke koje počinju sa M proizvode uspravne grudve lisnatih stabljika i labave, opuštene grozdove zvonastog cveća sa zaobljenim ivicama u živopisnoj nijansi plave.

Na jeziku cveća, zvončiće simbolizuju postojanost.

Naučno ime: Mertensia ciliata
Izvorni opseg: Zapadne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do sredine leta

39. Mountain Bluet
Mountain Bluet su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Uobičajeno se naziva planinski plavičast, planinski različak, planinski čičak ili momačko dugme. Ima tendenciju da raste u planinskim, alpskim regionima, pa otuda i njegov specifičan epitet, montana, što na latinskom znači „sa planina“.

Biljke proizvode glatke, jajaste listove i pojedinačne cvetne glavice koje se sastoje od korone plavičasto-ljubičastih cvetova spoljašnjih zraka koji okružuju ružičasto-ljubičasti centar.

Naučno ime: Centaurea montana
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Kasno proleće (opet u jesen ako se smanji)

40. Planinski dren
Svetlo belo cveće planinskog drena u cvetu na pozadini šume
Član porodice biljaka Cornaceae, Cornus nuttallii je vrsta cvetajućeg listopadnog drveta koje se obično naziva planinski dren , zapadni dren ili pacifički dren. Drveće se kreće u visini od oko 25 do 75 stopa.

Drveće ima crvenkasto-braon koru i grane sa finim dlačicama. Oni proizvode jednostavne, jajaste listove koji postaju narandžasti, a zatim ljubičasti u jesen. Osim toga, cveće je mlečno-belo sa bledo žutim središtima.

Naučno ime: Cornus nuttallii
Izvorni opseg: Zapadne Sjedinjene Države i Kanada
Sezona cvetanja: Proleće i ponovo u kasno leto ili ranu jesen

41. Planinsko runo
Puhasto crveno planinsko runo cveće u cvetu
Uobičajeno nazvana planinsko runo ili crveni bistort, Bistorta amplekicaulis je vrsta uspravne, cvetajuće trajnice koja pripada porodici biljaka Poligonaceae (heljda).

Oni proizvode bujno lišće u obliku srca i štapićaste grozdove cveća nalik na četkicu u upadljivoj nijansi grimizne boje.

Po mom iskustvu, ovo cveće dobro uspeva u ivicama, krevetima i vlažnim baštama, privlačeći leptire i ptice.

Naučno ime: Bistorta amplekicaulis (aka Persicaria amplekicaulis )
Izvorni opseg: Pakistan, Himalaji i Kina
Sezona cvetanja: Rano leto do mraza

42. Planinska močvarna larva
Mala kolekcija plavog planinskog lišćara koji cveta blizu trave
Član porodice biljaka Gentianaceae (gentijan), Gentiana calicosa (obično nazvana planinski močvarni encijan ili Rainier nabrani encijan ) je cvjetna višegodišnja biljka porijeklom iz planinskih regiona zapadnih Sjedinjenih Država i Kanade.

Biljke imaju crvenkaste stabljike i jajaste, sjedeće listove koji su raspoređeni nasuprotno. Cvetovi mogu biti dugački oko dva inča i izgledaju kao vitke, uspravne čaše u dubokim, vitražnim nijansama plavo-ljubičaste.

Naučno ime: Gentiana calicosa
Izvorni opseg: Zapadne Sjedinjene Države i Jugozapadna Kanada
Sezona cvetanja: Kasno leto

43. Gorski lovor
Mountain Laurel su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Pripadnik porodice biljaka Ericaceae, Kalmia latifolia je vrsta cvjetnog, zimzelenog grmlja koji se obično naziva planinski lovor , žbun ili žbun. Grmovi obično rastu između deset i 30 stopa.

Volim njihove neobične, šestougaone ili petougaone cvetove u obliku kišobrana koje se pojavljuju u grozdovima belih ili ružičastih cvetova uočenih magenta oznakama. Planinski lovori su državno cveće Pensilvanije i Konektikata.

Naučno ime: Kalmia latifolia
Izvorni opseg: istočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do početka leta

44. Planinska kovnica
Cvetovi planinske mente u cvatu prikazuju bele cvetove i zeleno lišće
Član porodice biljaka Lamiaceae u okviru plemena Mentheae , rod Picnanthemum sadrži 19 vrsta zeljastih biljaka koje se obično nazivaju planinske metvice.

Kada se zgnječe, ove biljke nalik žbunu proizvode srebrnozeleno lišće u obliku lopatice sa aromom mente. Sitni, beli cvetovi pojavljuju se u malim završnim grozdovima iznad rozeta lišća.

Naučno ime: Picnanthemum spp.
Izvorni opseg: Centralne i istočne Sjedinjene Države, Kalifornija i jugoistočna Kanada
Sezona cvetanja: Leto

45. Planinska žalfija
Grm planinske žalfije
Salvia regla (obično nazvana planinska žalfija ili kraljevska žalfija) je listopadni, višegodišnji žbun iz porodice biljaka Lamiaceae . Drvenasto grmlje raste oko šest stopa visoko i pet stopa široko.

Daje lišće sa dubokim žilama, lopato oblikovano i cevaste, grimizne cvetove bogate nektarom. Štaviše, ove biljke su osnovni izvor hrane za leptire i ptice sele.

Naučno ime: Salvia regla
Izvorni opseg: Meksiko i Teksas
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

46. ​​Žalosna nevesta
Crvena žalosna nevesta su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Caprifoliaceae (orlovi nokti), scabiosa atropurpurea (obično nazvana žalosna nevesta, slatka šugasta, žalosna udovica ili jastučasti cvet) je vrsta cvetanja, kratkotrajna višegodišnja ili jednogodišnja biljka.

Biljke rastu do visine oko dva metra i proizvode jastučaste, crvene, ljubičaste ili ružičaste cvetove na vrhu vretenastih stabljika. Privlače kolibrije i leptire.

Na jeziku cveća, ožalošćena nevesta simbolizuje nesrećnu privrženost i osećaj: „Izgubio sam sve.

Naučno ime: Scabiosa atropurpurea
Izvorni opseg: Mediteran
Sezona cvetanja: Kasno proleće ili rano leto do prvog mraza

47. Mišje-uho čičak
Jedan cvet mišjeg uha u cvetu sa mekim belim laticama
Član porodice biljaka Cariophillaceae , Cerastium fontanum je vrsta trajnice koja cveta, formira prostirku, koja se obično naziva čička ili zvezdasta trava.

Ovo cveće koje počinje slovom M ne raste više od osam inča i proizvodi dlakave listove koji niču suprotno. Cvetovi su zelenkasto beli i čašasti, sa duboko podeljenim čašicama i kraćim laticama u sredini.

Naučno ime: Cerastium fontanum
Izvorni opseg: Grenland, Evropa, Himalaji, Koreja i Japan
Sezona cvetanja: Proleće i leto

48. Mouse-Ear Havkveed
Iellov Mouse-Ear Havkveed su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
Član porodice biljaka Asteraceae, Pilosella officinarum (obično nazvana mišje uho) je zeljasta, višegodišnja biljka koja formira bazalnu rozetu dlakavih listova i stabljika.

Ovi cvetovi koji počinju sa M su u obliku čaše i pojavljuju se pojedinačno na svojim stabljikama. Kremaste su, bledo žute boje sa blago crvenom bojom na donjoj strani. Zanimljivo je da je uveden u Sjedinjene Države, Kanadu i Novi Zeland, gde se smatra štetnim korovom.

Naučno ime: Pilosella officinarum (aka Hieracium pilosella )
Izvorni opseg: Evropi i Zapadnoj Aziji
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

49. Mošusni slez
Kolekcija ružičastih cvetova mošusnog sleza u cvetu
Član porodice biljaka Malvaceae, Malva moschata je zeljasta višegodišnja biljka koja se obično naziva mošusni slez. Biljke proizvode dlakave stabljike i lišće i cvetove u obliku posude u praškastoj nijansi flamingo ružičaste. Lišće ima jak, ali prijatan, mošusni miris koji se emituje kada se zgnječi ili seče. Osim toga, ovi lepi cvetovi privlače leptire.

Naučno ime: Malva moschata
Native Range: Europe
Flowering Season: Early summer to early fall

50. Myrtle
Bela mirta su prelepe vrste cveća koje počinju slovom M
A member of the Myraceae (myrtle) plant family, Myrtus communis (commonly called myrtle, common myrtle, or true myrtle) is a flowering, evergreen shrub or small tree.

It produces deep-green, ovate, fragrant leaves and clusters of fuzzy flowers that are often pure white and sometimes tinged with a delicate pink stain. Edible berries that are bluish-black when ripe follow the flowers.

In the language of flowers, myrtle symbolizes love and sometimes liberality or hope.

Scientific Name: Myrtus communis
Native Range: The Mediterranean, Middle East, and the Horn of Africa
Flowering Season: Mid-spring to early summer
Flowers That Start With M FAQs
What Are Some Popular Pink Flowers That Start With M?
Neki popularni ružičasti cvetovi koji počinju sa M uključuju devojačko roze ( Dianthus deltoides ), meksičke astre ( Cosmos bipinnatus ) i ruže od mahovine ( Portulaca grandiflora ).

Koja su popularna crvena cveća koja počinju sa M?
Neki popularni crveni cvetovi koji počinju sa M uključuju planinsko runo ( Persicaria amplekicaulis ), mandevilu ( Mandevilla spp. ) i meksički suncokret ( Titonia rotundifolia ).

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa M?
Neki jedinstveni i neobični cvetovi koji počinju sa M uključuju orhideje majmuna ( Dracula simia ), cveće majmuna ( Mimulus spp. ) i Mezereon ( Daphne mezereum ).

Ima li retkih ili ugroženih cveća koje počinju sa M?
Nekoliko cvetova koji počinju slovom M smatraju se retkim ili ugroženim , uključujući sledeće cvetne biljke:

Magvajski peršun ( Primula maguirei )
Kutija sa mnogo plodova ( Ludvigia sphaerocarpa )
Mariland Meadov-Beauti ( Rhekia mariana )
Mattamuskeet rozeta-trava ( Dichanthelium mattamuskeetense )
Matirani šiljasti šaš ( Eleocharis intermedia )
Maui trska trava ( Calamagrostis ekpansa )
Menzies; zidni cvet ( Erisimum menziesii )
Mesa Verde kaktus ( Sclerocatus mesae-verdae )
meksički flanelbus ( Fremontodendron mekicanum )
Mišoov šaš ( Carek michaukiana )
Michauk’s Sandvort ( Minuartia michaukii )
Srednji šaš ( Carek mesochorea )
Mičelov šaš ( Carek mitcheliana )
Monterej kičmeni cvet ( Chorizanthe pungens var. pungens )
Planinska joha ( Alnus viridis ssp. crispa )
Planinska brusnica ( Vaccinium vitis-idaea )
Planina Firmoss ( Huperzia selago )
Planinska slezina ( Asplenium montanum )
Planinska biljka slatki vrč ( Sarracenia rubra ssp. jonesii )
Mošusni cvet ( Mimulus moschatus )
Čudesna lepota cveća koje počinje na slovo M

Nije li neverovatno da, čak i kada posmatramo samo cveće koje počinje slovom M, možemo pronaći toliko lepih i raznovrsnih varijanti cvetova, listova, stabljika i biljnih oblika? Bez obzira da li je M vaše omiljeno slovo i zasadite baštu samo sa cvećem koje počinje sa M, ili se probijate kroz abecedu dok prolazite kroz svoju baštensku gredicu, sigurno ćete stvoriti predivan pejzaž koji jednostavno pršti od boja tokom promene godišnjih doba.