Cvece koje pocinje sa I prelepih sorti kojima se divite

Jedna od najneverovatnijih stvari u svetu cveća je čista raznolikost koju možete pronaći. Čak i samo fokusiranjem na jedno slovo abecede, možete otkriti čitav niz prelepih, atraktivnih cveća. U ovom članku ćemo istražiti 50 prelepih cvetova koji počinju na slovo ‘I’.


1) Postrojenje leda
Blooming Ice Plant Cveće koje počinje na slovo i
Ledene biljke su šarene trajnice koje formiraju prostirku iz porodice smokava i nevena (Aizoaceae). Ove atraktivne zimzelene biljke su poreklom iz Južne Afrike i uspevaju u suvim, vrućim klimama. Kao takve, ledene biljke čine odlično cveće koje pokriva tlo u USDA zonama 6 do 10.

Ledene biljke imaju mesnato korenje i uske listove nalik na soku. Ove plodne trajnice proizvode masu cveća nalik tratinčici. Cvetovi ledenih biljaka dolaze u živopisnim nijansama ružičasto-ljubičaste boje, a svaki cvet može biti širok do 2 inča.

Naučno ime: Delosperma cooperi
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

2) Ruža ledenog brega
U cvatu Iceberg Rose
Takođe poznata i kao Rosa ‘KORbin’, ruža iceberg je prekrasna hibridna ruža koja je prvobitno uzgajana u Nemačkoj 1958. Ruže Iceberg su ruže Floribunda sa ponovljenim cvetanjem koje se uzgajaju kao listopadni drvenasti grmovi.

Aceberg ruže stvaraju grozdove prekrasnih belih duplih cvetova, ponekad obojenih ružičastom, tokom kasnog leta. Svaki cvet može sadržati do 35 pojedinačnih latica. Ove hibridne ruže koje oduzimaju dah proizvode lagani, slatki miris i cvetaju od leta do jeseni.

Naučno ime: Rosa ‘Iceberg’
Izvorni opseg: Nemačka, Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

3) Islandski mak
Prelepi cvetovi islandskog maka koji počinju na slovo i
Uprkos svom imenu, islandski mak nije porijeklom iz Islanda. Umesto toga, ove kratkotrajne trajnice su poreklom iz delova Azije i Severne Amerike. Islandski mak je takođe poznat kao arktički mak ili izdržljiv mak jer uspeva u zonama od 3 do 10.

Ovi cvetovi, koji počinju slovom I, imaju perasto plavkasto-zelene listove i šarene cvetove u obliku čaše sa papirnatim laticama na dlakavim stabljikama. Cvetovi islandskog maka takođe imaju lagani miris jer cvetaju od kasnog proleća do ranog leta.

Naučno ime: Papaver nudicaule
Izvorni opseg: Azija i Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

4) Impatiens
Impatiens su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo i
Obično poznate kao zauzeta Lizi, impatiensi su atraktivne zeljaste trajnice iz porodice Balsaminaceae. Poreklom iz istočne Afrike, ove biljke se obično uzgajaju kao jednogodišnje leglo u zonama 10 i 11. Impatiens cvetovi takođe dolaze u nekoliko prekrasnih sorti.

Impatiens su brzorastuće biljke koje formiraju grudve eliptičnog ili ovalnog lišća. Ove biljke takođe imaju šarene cvetove sa pet latica i malim mamzama. Cveće Impatiens dolazi u nijansama ružičaste, ljubičaste, narandžaste, crvene, bele i žute.

Naučno ime: Impatiens valleriana
Izvorni opseg: Istočna Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

5) Inka ljiljan
Inka ljiljan cveta jarko ružičastim i žutim cvetovima
Poznati i kao peruanski ljiljani, ljiljani Inka su prekrasne gomoljaste trajnice iz porodice Alstroemeriaceae. Ovo egzotično cveće je poreklom iz Brazila i Čilea u Južnoj Americi. Inka ljiljani najbolje rastu u zonama od 6 do 10.

Inka ljiljani imaju svetle, šarene cvetove sa šest latica ukrašenih tamnim mrljama ili prugama. Cvetovi dolaze u nijansama ružičaste, ljubičaste, narandžaste, crvene, žute i bele. Inka ljiljani cvetaju od kasnog proleća do jeseni i uspevaju na punom suncu.

Naučno ime: Alstroemeria spp.
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

6) Neven Inka
Neven Inka su popularne vrste cveća koje počinju slovom I
Neven Inka su obično poznati kao afrički neven iako su poreklom iz Meksika. Ovi atraktivni neveni su zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz porodice astera ili tratinčice (Asteraceae). Neven Inka se uglavnom uzgaja kao jednogodišnje biljke u zonama od 2 do 11.

Neven Inka ima jarko narandžaste ili žute cvetove nalik pomponima koji cvetaju od leta do kasne jeseni. Ovi neveni imaju i peraste listove sa čak 17 listova u obliku koplja. Neven Inka su takođe odlične biljke za pratnju.

Naučno ime: Tagetes erecta
Izvorni opseg: Meksiko
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

7) Incarvillea
Inkarvilija sa jarko ružičastim cvetovima u letnjim mesecima
Cvetovi inkarvilije su prelepe egzotične trajnice koje potiču iz jugozapadnih delova Kine . Ove biljke potiču iz porodice begonije ili trube. Cveće inkarvilije je takođe poznato kao izdržljiva gloksinija ili cvetajuća paprat uprkos tome što nije u srodstvu sa pravim papratima.

Ovo cveće koje počinje slovom I najbolje raste u zonama 5 do 7 i dolazi u nekoliko šarenih sorti. Ove elegantne trajnice imaju bazalne rozete listova sličnih paprati sa pernatim listićima. Biljke inkarvilije takođe imaju cvetove u obliku trube sa ružičastim laticama i žutim središtima.

Naučno ime: Incarvillea delavaii
Izvorni opseg: Kina
Sezona cvetanja: Leto

8) Indijski balzam
Indijski balzam je divno cveće koje počinje slovom I
Takođe poznat kao himalajski balzam, indijski balzam je zeljasta jednogodišnja biljka iz porodice Balsaminaceae. Kao što njihovo alternativno ime sugeriše, ovo cveće je poreklom sa Himalaja. Indijski balzam je takođe postao invazivan širom severne hemisfere.

Indijski balzam ima prelepe ružičaste cvetove sa kapuljačom sa velikim gornjim i donjim laticama. Ovi cvetovi se nalaze na zelenkastim ili crvenkastim stabljikama koje takođe imaju dugačke listove u obliku koplja. Listovi takođe proizvode snažan miris plijesni kada se zgnječe.

Naučno ime: Impatiens glandulifera
Izvorni opseg: Istočna i Južna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

9) Indijsko ćebe
Indijsko ćebe cveće u cvetu
Po mom mišljenju, indijsko cveće je jedno od najlepših cveća koje počinje sa ‘ja’. Ove biljke su jednogodišnje ili kratkotrajne višegodišnje biljke iz porodice tratinčica. Indijsko cveće je poreklom iz Meksika i delova Sjedinjenih Država.

Indijsko cveće ima velike cvetove poput tratinčica koje su često dvobojne. Ove biljke imaju dlakave stabljike i bazalne rozete naizmeničnih listova sa nazubljenim ivicama. Indijsko cveće uspeva na punom suncu u zonama od 2 do 11.

Naučno ime: Gaillardia pulchella
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

10) Indijski hleb
Cvetanje indijskog hlebnog cveća koje počinje slovom i
Uobičajeno poznat kao prerijska repa ili timpsula, indijski hlebac je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice mahunarki ili graška (Fabaceae). Ove biljke uspevaju u suvim staništima kao što su prerije i šume u centralnim regionima Severne Amerike.

Ovi cvetovi koji počinju slovom I imaju dlakave stabljike sa složenim listovima od kojih svaki ima pet listića. Cvetovi se nalaze u gustim grozdovima ljubičastih cvetova nalik grašku na kraju stabljika. Biljke indijskog hleba najbolje rastu u zonama 4 do 8.

Naučno ime: Pediomelum esculentum
Izvorni opseg: Centralna Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

11) Indijski kesten
Cvetovi indijskog kestena cvetaju tokom toplog letnjeg dana
Stabla indijskog kestena poznata su i kao stabla orhideja ili stabla ljubičaste bauhinije. Ova stabla srednje veličine su listopadni članovi porodice graška poreklom iz Indije i Mjanmara. Stabla indijskog kestena uspevaju u vlažnim, tropskim uslovima u zonama od 9 do 12.

Indijski kesten ima dugačke, zaobljene listove u obliku srca. Od kasnog leta do kasne jeseni, stabla indijskog kestena proizvode prelepe cvetove sa pet vitkih latica. Ovo cveće daje prijatan miris.

Naučno ime: Bauhinia purpurea
Izvorni opseg: Indija i Mjanmar
Sezona cvetanja: Kasno leto do jeseni

12) Indijski kres
Cveće indijskog kreša koje počinje slovom i
Obično poznata kao nasturcijum, indijska kreša je živopisna, brzorastuća jednogodišnja biljka iz porodice nasturcijuma (Tropaeolaceae). Indijska kreša je poreklom iz delova Južne Amerike i ima naviku za sobom. Indijska kreša se često uzgaja kao jednogodišnja u zonama od 2 do 11.

Ovi cvetovi koji počinju sa I proizvode velike, zaobljene listove sa istaknutim kremastim venama. Ovi listovi su praćeni narandžastim ili crvenim cvetovima u obliku trube koji imaju suptilan miris. I listovi i cvetovi su jestivi.

Naučno ime: Tropaeolum majus
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

13) Indijski glog
Indijski glog su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo i
Drveće indijskog gloga su zimzeleni grmovi i mala stabla iz porodice ruža (Rosaceae). Ova prelepa stabla su poreklom iz Kine, Japana i delova jugoistočne Azije. Indijski glog se ponekad koristi u bonsaiju, ali se uglavnom uzgaja kao ukrasno drvo.

Tokom proleća, stabla indijskog gloga proizvode guste terminalne grozdove malih, mirisnih ružičastih ili belih cvetova. Indijski glog takođe ima duguljaste listove i atraktivnu ljubičasto-braon do sivkasto-braon koru, u zavisnosti od starosti drveta.

Naučno ime: Rhaphiolepis indica
Izvorni opseg: Istočna i Jugoistočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

14) Indijski zumbul
Takođe poznat kao obični camas, indijski zumbul je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice špargla (Asparagaceae). Ove lukovičaste biljke proizvode bazalne rozete lišća nalik travi sa vitkim stabljikama. Tokom proleća i leta, pojavljuju se grozdovi zvezdastih plavih cvetova sa šest listova cvetova.

Ovo cveće koje počinje slovom I je poreklom iz zapadnih delova Severne Amerike i uspeva u specijalizovanim staništima poznatim kao camas prerije. Indijski zumbuli takođe dobro rastu u močvarama i travnjacima. Ove višegodišnje biljke uspevaju u zonama od 4 do 11.

Naučno ime: Camassia kuamash
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

15) Indijski lotos
Poznati i kao sveti lotosi , indijski lotosi su vodeno cveće iz porodice Nelumbonaceae. Indijski lotosi su domaći širom Azije. Ovo opojno cveće se kultiviše hiljadama godina.

Indijski lotosi imaju korenje ispod rečnog korita i debele stabljike koje nose lišće i cveće iznad vode. Listovi poput kišobrana mogu narasti do 2 stope u širinu. Tokom leta, indijski lotosi proizvode velike ružičaste ili bele cvetove u obliku čaše koje traju samo tri dana.

Naučno ime: Nelumbo nucifera
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Leto

16) Indijski slez
Indijski slez su prelepe vrste cveća koje počinju slovom i
Indijski slezovi su egzotični tropski grmovi iz porodice sleza (Malvaceae). Ove prelepe biljke su poreklom iz tropskih delova Afrike, Azije, Australije i Južne Amerike. Kao takvi, oni su najprikladniji za USDA zone 8 do 12.

Indijski sljez ima listove u obliku srca ili lepeze sa neravnim ivicama. Ovi slezovi imaju šarene žute cvetove u obliku čaše od proleća do jeseni sa pet latica. Ploski crni plodovi prate cvetove.

Naučno ime: Abutilon indicum
Izvorni opseg: Afrika, Azija, Australija, Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

17) Indijska četkica
Indijska četkica su prelepe vrste cveća koje počinju slovom i
Indijske četkice su atraktivne zeljaste jednogodišnje i višegodišnje biljke iz porodice metličastih repa (Orobanchaceae). Ovo divlje cveće je poreklom iz Kanade i Sjedinjenih Država. Rod Castilleja sadrži preko 200 vrsta koje obično uspevaju u zonama od 4 do 8 .

Ovo šareno divlje cveće raste u grudvicama i ima kratke listove ovalnog oblika. Tokom proleća i leta, indijske četkice imaju grozdove malih cvetova u obliku čaše. Ovo cveće podseća na četkice i dolazi u nijansama ružičaste, ljubičaste, narandžaste, crvene, žute i bele.

Naučno ime: Castilleja spp.
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

18) Indijska ružičasta
Indijsko ružičasto cveće koje počinje slovom i
Indijske roze su neobične zeljaste trajnice iz porodice Loganiaceae. Ove biljke koje formiraju grudve imaju sjajne listove u obliku koplja i uspravne stabljike. Tokom proleća i leta, indijske ružičaste boje imaju cevaste crvene cvetove koji se otvaraju i otkrivaju svoju žutu unutrašnjost.

Ove šarene trajnice koje počinju slovom I su porijeklom iz srednjeg zapada i jugoistoka Sjedinjenih Država. Indijske ružičaste boje uspevaju u senovitim šumskim staništima sa vlažnim, dobro drenirajućim zemljištima. Indijske roze se uzgajaju kao ukrasne biljke u zonama 5 do 9 i dobro rade u granicama.

Naučno ime: Spigelia marilandica
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

19) Indijska lula
Indijski cvetovi lule su zeljaste trajnice koje su neke od najređih cvetova na svetu . Iako se mogu naći u nekoliko regiona, indijsko cveće lule raste u malim, izolovanim populacijama.

Ove čudne biljke ne proizvode hlorofil. Umesto toga, to su parazitske biljke koje koriste mikorizne gljive da apsorbuju hranljive materije sa obližnjih stabala. Indijske lule rastu u grudvama belih, zakrivljenih stabljika koje formiraju cveće. Svaka stabljika je obložena providnim listovima.

Naučno ime: Monotropa uniflora
Izvorni opseg: Azija, Severna Amerika, Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

20) Indijska šljiva
Indijska šljiva
Indijske šljive su listopadni višegodišnji grmovi iz porodice ruža. Ovi odlučni grmovi su jedni od prvih koji proizvode cveće sa dolaskom proleća. Indijske šljive su porijeklom iz zapadne Sjeverne Amerike i uspijevaju u zonama od 6 do 10.

U kasnu zimu i rano proleće, lučne stabljike indijskih šljiva stvaraju viseće grozdove zelenkasto-belih cvetova. Ovo cveće ima delikatan miris poput badema. Cveće prate ljubičasti plodovi nalik šljivi i tamnozeleni listovi u obliku koplja.

Naučno ime: Oemleria cerasiformis
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Zima do proleća

21) Indijski poker
Poznati i kao ljiljani od baklje ili usijani žarači, indijski pokeri su šarene zeljaste višegodišnje biljke poreklom iz Južne Afrike. Indijski pokeri potiču iz porodice Asphodelaceae. Indijski pokeri su popularne ukrasne biljke koje najbolje rastu na punom suncu u zonama od 5 do 10.

Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom I imaju uspravne cevaste stabljike koje izlaze iz grudvica dugog lišća nalik travi. Od proleća do jeseni, stabljike su prekrivene gustim grozdovima jarko narandžastih, crvenih i žutih cevastih cvetova.

Naučno ime: Kniphofia uvaria
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

22) Indijski krompir
Indijski krompir su prelepe vrste cveća koje počinju slovom i
Indijski krompir su gomoljaste trajnice, poznate i kao američke vrhove strela ili biljke vapato. Ove fascinantne biljke su autohtone širom Amerike i uspevaju u močvarnim staništima. Indijski krompir potiče iz porodice vodenih platana (Alismataceae).

Indijski krompir je poznat po svojim atraktivnim tamnozelenim listovima u obliku strelice. Ovi listovi mogu rasti čak i kada su potopljeni pod vodom. Indijski krompir takođe nosi elegantne bele cvetove od leta do jeseni. Ove biljke uspevaju na vlažnim zemljištima i najbolje rastu u zonama od 5 do 11.

Naučno ime: Sagittaria latifolia
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

23) Indijska rabarbara
Obično poznate kao kišobranske biljke zbog svojih velikih listova, indijske rabarbare su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice Sakifragaceae. Tokom proleća, indijska rabarbara proizvodi guste grozdove malih ružičastih ili belih cvetova. Veliki, pelatirani listovi se pojavljuju nakon cvetova i imaju zaobljen oblik i grubu teksturu.

Indijski rabarbara je porijeklom iz zapadnih Sjedinjenih Država. Ove rizomatske biljke rastu u močvarnim šumama i duž obala reka. Indijski rabarbara najbolje raste u zonama 5 do 7.

Naučno ime: Darmera peltata
Izvorni opseg: Zapadne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

24) Indijska sena
Indijska sena su prelepe vrste cveća koje počinju slovom i
Indijska sena je višegodišnji grm iz porodice mahunarki ili graška (Fabaceae). Iako je poreklom iz Egipta i Sudana, indijska sena je popularna širom sveta kao ukrasna biljka. Indijska sena najbolje raste na punom suncu u zonama od 9 do 11.

Ovi atraktivni grmovi imaju dugačke listove podeljene na više listova. Ovi listići se sastoje od između četiri i šest pari eliptičnih listova. Od leta do jeseni, grmovi indijske sene proizvode svetlo žute cvetove sa pet latica.

Naučno ime: Senna alekandrina
Izvorni opseg: Severna Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

25) Indian Shot
Uprkos tome što je poznata kao afrička strelica, indijska sačma je zapravo porijeklom iz dijelova Centralne i Južne Amerike. Ova višegodišnja biljka pripada porodici ljiljana (Cannaceae) i uzgaja se hiljadama godina.

Indijska puška ima uspravne stabljike sa dugim listovima u obliku koplja koji mogu narasti do 2 metra. Od leta do jeseni, indijska sačma proizvodi narandžasto, crveno i žuto cveće. Svaki cvet traje samo nekoliko dana, ali se brzo zamenjuje.

Naučno ime: Canna indica
Izvorni opseg: Centralna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

26) Indijska jagoda
Takođe poznata kao lažna jagoda, indijska jagoda je listopadna višegodišnja biljka iz porodice ruža. Ime je dobila po plodovima koji liče na prave jagode. Indijske jagode su poreklom iz istočnih i južnih regiona Azije, ali uspevaju u zonama od 5 do 9.

Ove biljke koje počinju slovom I imaju tamnozelene trolisne listove koji imaju grubu teksturu. Ove trajnice se šire po zemlji, proizvodeći jarko žute cvetove u proleće. Slede crveni plodovi u obliku kugle.

Naučno ime: Potentilla indica
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

27) Indijski duvan
Indijski duvan je zeljasta jednogodišnja ili dvogodišnja biljka iz porodice zvončića (Campanulaceae). Poreklom je iz istočnih delova Severne Amerike. Iako su Indijanci medicinski koristili delove ove biljke, koreni su otrovni, pa izbegavajte konzumaciju.

Indijski duvan ima dlakave uspravne stabljike koje nose listove ovalnog oblika sa nazubljenim ivicama. Ove biljke takođe imaju svetlo ljubičasto cveće koje cveta od leta do jeseni. Cvetovi imaju tri donja režnja i bledožutu sredinu.

Naučno ime: Lobelia inflata
Izvorni opseg: Istočna Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

28) Indijska repa
Jedan cvet indijske repe u cvatu
Obično poznata kao Jack-in-the-pulpit, indijska repa je gomoljasta višegodišnja biljka iz porodice arum (Araceae). Ovo divlje cveće je izvorno širom istočne Severne Amerike i raste u močvarnim ili močvarnim staništima. Indijska repa uspeva u senovitim uslovima u zonama 4 do 9.

Indijska repa ima neobične cvetove poput orhideja koje se sastoje od cevi sa kapuljačom sa ljubičastim i zelenim prugama. Iz cevčice viri spadiks prepun sitnih zelenih ili ljubičastih cvetova. Indijska repa takođe ima dva ili tri sjajna lista.

Naučno ime: Arisaema triphillum
Izvorni opseg: Istočna Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće

29) Indigo Buš
Indigo Buš raste u divljini
Poznat i kao lažni indigo, grmovi indiga su višegodišnje grmlje iz porodice mahunarki. Ovi grmovi su izvorni širom Severne Amerike i delova Meksika. Indigo grmovi uspevaju u otvorenim šumama i na ivicama bara i potoka.

Indigo grmovi su veliki grmovi sa uspravnim stabljikama i dugim granama listova. Svaka grana ima nekoliko dlakavih letaka ovalnog oblika. Indigo grmovi proizvode gusto zbijene klasove cevastih ljubičastih cvetova sa žutim prašnicima tokom proleća i leta.

Naučno ime: Amorpha fruticosa
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

30) Indigofera
Indigofera su prelepe vrste cveća koje počinju slovom i
Poznata i kao pravi indigo, indigofera je listopadni grm iz porodice mahunarki. Iako je njeno izvorno izvorno stanište nepoznato, indigofera je sada najrasprostranjenija u Africi i Aziji. Pravi indigo se gaji hiljadama godina kao izvor indigo boje.

Grmlje indigofere ima razgranate stabljike koje nose peraste listove podeljene u nekoliko parova duguljastih listova. Tokom leta, grmlje indigofere proizvodi kratke, guste grozdaste cvetove roze ili ljubičaste boje. Indigofera uspeva u zonama od 10 do 12.

Naučno ime: Indigofera tinctoria
Izvorni opseg: Afrika, Azija
Sezona cvetanja: Leto

31) Inkberri
Inkberri ljubičasti cvetovi u cvetu
Grmlje inkberri je zimzeleno grmlje iz porodice božikovine (Akuifoliaceae). Poznato i kao Appalachian čaj ili zimzelena bobica, grmlje bobica je poreklom iz istočnih delova Severne Amerike. Grmlje inkberri se koristi kao ukrasno grmlje u zonama 6 do 10.

Ovi grmovi koji počinju slovom I imaju sjajne listove eliptičnog ili ovalnog oblika koji nemaju bodlje kao neke druge božikovine. Tokom proleća, grmlje bobica proizvodi male zelenkasto-bele cvetove. Za njima slede mali crni plodovi, otuda i uobičajeno ime.

Naučno ime: Ilek glabra
Izvorni opseg: Istočna Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

32) Ovas unutrašnjeg mora
Ovas unutrašnjeg mora
Poznata i kao severna drvena ovas, ovas unutrašnjeg mora je višegodišnja trava iz porodice Poaceae. Ove trave su autohtone širom Severne Amerike i rastu prvenstveno u šumama i blizu obala reka. Ovas unutrašnjeg mora se takođe koristi kao ukrasna trava u zonama 3 do 8.

Morski zob raste u grudvicama vitkih uspravnih stabljika sa spljoštenim glavama semena koje plešu čak i na blagom povetarcu. Tokom leta, ove trave imaju i male zelene cvetove .

Naučno ime: Chasmanthium latifolium
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto

33) Iris
Irisi su prelepe vrste cveća koje počinju slovom i
Perunike su grupa prelepih cvetnih višegodišnjih biljaka iz porodice Iridaceae. Perunike se nalaze širom severne hemisfere i rastu na različitim staništima. Postoji nekoliko vrsta perunika, uključujući bradate perunike, japanske irise i sibirske perunike.

Ovo divno cveće koje počinje sa I su lukovičaste ili rizomatozne trajnice sa visokim, uspravnim stabljikama. Ove stabljike su prekrivene velikim, šarenim cvetovima sa tačkastim oznakama. Neke od latica padaju, dajući šarenicama njihov prepoznatljivi izgled. Perunike su popularne biljke u zonama od 3 do 9.

Naučno ime: Iris spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Kasna zima do jeseni

34) Irish Heath
Irish Heath u punom cvetu sa jarko ružičastim lišćem
Irish Heth je mali zimzeleni žbun iz porodice vrijeska (Ericaceae). Ovaj atraktivni vrijesak je porijeklom iz dijelova mediteranske Evrope kao što su Španija, Portugal i jugozapadna Francuska. Irski vresak se takođe nalazi u Irskoj, pa otuda i njegovo uobičajeno ime.

Ovaj kompaktni vrijesak ima blago lomljive listove formirane od četiri vijuga. Od kasne zime do proleća, irska vresišta je okićena grozdovima ružičastih cvetova koji imaju slatki miris sličan medu.

Naučno ime: Erica erigena
Izvorni opseg: mediteranska Evropa
Sezona cvetanja: Kasna zima do proleća

35) Irska mahovina
Poznata i kao bisernica, irska mahovina je nisko rastuća zimzelena trajnica iz porodice karanfila ili roze (Cariophillaceae). Ova mahovina formira prostirke od vitkog lišća u obliku šila koje može cvetati tokom cele godine. Kada cveta, irska mahovina proizvodi more sitnih belih cvetova sa pet zaobljenih latica.

Irska mahovina je izvorna širom većeg dela Evrope, uključujući Island, Španiju i Rumuniju. Ova položena zimzelena uspeva na suvim, peskovitim zemljištima i punom suncu u zonama od 4 do 8.

Naučno ime: Sagina subulata
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do zime

36) Ironveed
Ironveed su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo i
Ironveed je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice astera ili tratinčica. Većina gvozdenih korova je poreklom iz Severne i Južne Amerike, ali neke vrste rastu u Africi i Aziji. Gvozdena korova uspeva na vlažnim, kiselim zemljištima i punom suncu u zonama od 5 do 9.

Ove biljke koje počinju slovom I imaju uspravne stabljike i naizmenične, kopljaste listove sa nazubljenim ivicama. Od leta do jeseni, stabljike rađaju grane koje nose grozdove paperjastih ljubičastih cvetova. Ironveed privlači mnogo oprašivača, uključujući pčele i leptire.

Naučno ime: Vernonia spp.
Izvorni opseg: Severna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

37) Ostrvo Snapdragon
Ostrvo Snapdragon cveta jarko crvenim lišćem
Ostrvski zmajevi su prelepe zimzelene trajnice iz porodice platana (Plantaginaceae). Ovo atraktivno cveće je poreklom iz delova Kalifornije i severozapadnog Meksika . Iako su donekle ugroženi u Kaliforniji, ovo cveće se može uzgajati u zonama od 9 do 11.

Ostrvski zmajevi su rasprostranjeni grmovi sa eliptičnim ili ovalnim listovima. Od proleća do jeseni, ostrvski zmajevi proizvode jarko crvene cevaste cvetove sa pet zaobljenih režnjeva. Ovo cveće je najbolje u proleće i popularno je kod kolibrija.

Naučno ime: Gambelia speciosa
Izvorni opseg: Kaliforniji i Meksiku
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

38) Island Tree Mallov
Ostrvski slezovi su višegodišnji grmovi iz porodice sleza (Malvaceae). Ovo predivno cveće je poreklom sa Kanalskih ostrva u južnoj Kaliforniji, ali se proširilo na kopno. Ostrvski slez se takođe uzgaja kao ukrasno bilje u zonama 9 i 10.

Ovi atraktivni grmovi koji počinju sa I imaju žbunastu naviku i dugačke zimzelene listove. Listovi imaju nazubljene ivice i podeljeni su u nekoliko režnjeva. Ostrvski slezovi imaju tamno ružičaste cvetove sa pet latica i tamnocrvenim žilama.

Naučno ime: Malva assurgentiflora
Izvorni opseg: California
Sezona cvetanja: Proleće do leta

39) Italijanska joha
Italijanske johe su prelepo listopadno drveće iz porodice breza (Betulaceae). Ovo drveće je poreklom iz Apeninskih planina u Italiji, kao i delova Korzike na Mediteranu. Italijanske jove se mogu uzgajati kao ukrasno drveće u zonama 5 do 9.

Italijanske johe imaju sjajne listove u obliku srca sa nazubljenim ivicama. Ovo drveće je jednodomno, ima i muške i ženske cvetove. Cvetovi cvetaju od kasne zime do proleća, a muški cvetovi formiraju žute mace.

Naučno ime: Alnus cordata
Izvorni opseg: Italija i Korzika
Sezona cvetanja: Kasna zima do proleća

40) italijanski aster
Italijanski aster su prelepe vrste cveća koje počinju slovom i
Poznate i kao evropske Mihaelmasove tratinčice, italijanske astre potiču iz porodice astera ili tratinčica. Ove zeljaste višegodišnje biljke potiču iz delova Evrope i Azije. Ove biljke niskog rasta odlično pokrivaju tlo zahvaljujući svom kompaktnom naviku.

Ovo divno cveće koje počinje slovom I ima uspravne razgranate stabljike i tamnozelene kopljaste listove. Od kasnog leta do jeseni, italijanske astre proizvode šarene prostirke plavičasto-ljubičastih ili ružičastih cvetova nalik na tratinčice sa žutim centralnim cvetovima. Ove astre uspevaju u zonama od 5 do 8.

Naučno ime: Aster amellus
Izvorni opseg: Evropa i Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

41) Italijanski zvončić
Italijanski zvončić cveta lišćem lavande u bašti
Italijanski zvončići potiču iz porodice Campanulaceae, takođe poznatih kao zvezde padalice ili prateća zvončića. Ove prateće trajnice su poreklom iz severozapadnih delova Italije u blizini Alpa. Italijanske zvončiće se takođe uzgajaju kao ukrasne biljke u zonama 7 do 10, ali ne podnose mraz.

Italijanski zvončići imaju zelene prateće stabljike i svetlozelene listove u obliku srca sa nazubljenim ivicama. Cvetovi u obliku zvezda obilno cvetaju od leta do jeseni i dolaze u nijansama plave, ljubičaste ili bele.

Naučno ime: Campanula isophilla
Izvorni opseg: Italija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

42) Italijanski buglos
Italijanski buglos su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo i
Italijanski buglos je kratkotrajna zeljasta višegodišnja biljka iz porodice boražine (Boraginaceae). Poznato i kao italijanski alkanet, ovo cveće je poreklom iz delova Evrope, severne Afrike i zapadne Azije. Italijanski buglos uspeva na punom suncu u zonama od 3 do 8.

Italijanski buglos je cenjen zbog svojih jarko plavih ili ljubičastih cvetova koji cvetaju od kasnog proleća do ranog leta. Cvetovi italijanske buglose pojavljuju se na nejasnim stabljikama praćeni grudvama velikih, dlakavih listova.

Naučno ime: Anchusa azurea
Izvorni opseg: Evropi, Aziji i severnoj Africi
Sezona cvetanja: Proleće do leta

43) Italijanski klematis
Italijanski klematis su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo i
Italijanski klematis je jedna od mojih omiljenih vrsta klematisa . Ove prelepe listopadne višegodišnje biljke potiču iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Italijanski klematis je poreklom iz južne Evrope, ali se uzgaja kao ukrasna penjačica u zonama od 4 do 11.

Ovo cveće koje počinje sa I pripada Clematis grupi 3 i cveta od leta do jeseni. Ovi snažni klematis imaju jednostruke ili dvostruke ljubičaste cvetove u obliku zvona. Italijanski klematis takođe ima peraste listove podeljene na pet do sedam listova.

Naučno ime: Clematis viticella
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

44) Italijanski orlovi nokti
Italijanski orlovi nokti u cvetu tokom leta
Poznata i kao italijanska drveća, italijanska orlovi nokti su listopadna višegodišnja penjačica iz porodice orlovih noktiju (Caprifoliaceae). Italijanski orlovi nokti su poreklom iz Evrope, ali su se naturalizovali i u delovima Severne Amerike. Italijanski orlovi nokti najbolje rastu u zonama od 4 do 8.

Italijanski orlovi nokti imaju plavkasto-zelene listove ovalnog oblika koji se nalaze na snažnim pratećim lozama. Ova vrsta cveta od leta do jeseni, stvarajući grozdove mirisnih cvetova krem boje sa blagim naznakama ružičaste. Italijanski orlovi nokti najbolje uspevaju u senovitim uslovima.

Naučno ime: Lonicera caprifolium
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

45) Italijanski esparzeta
Italijanski esparzeti su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo i
Takođe poznat kao francuski orlovi nokti, italijanski esparzet je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice mahunarki. Ove atraktivne mediteranske biljke potiču iz delova južne Evrope i severne Afrike. Ove biljke otporne na sušu takođe uspevaju kao ukrasne biljke u zonama 3 do 7.

Biljke italijanskog esparzeta imaju uspravne stabljike sa nekoliko listova podeljenih u tri do pet parova eliptičnog ili ovalnog oblika. Ove trajnice takođe imaju terminalne grozdove cevastih crvenih ili ružičastih cvetova nalik grašku.

Naučno ime: Sulla coronaria
Izvorni opseg: Severna Afrika i Južna Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

46) Italijanski beli suncokret
Italijanski beli suncokret je sorta krastavčevog suncokreta, podvrste plažnog suncokreta ( Helianthus debilis ). Ovi prelepi suncokreti imaju bledo bele ili kremasto-žute cvetove sa centralnim žutim prstenom koji okružuje tamnosmeđi disk. Ova prelepa sorta uspeva u zonama od 8 do 11.

Ovo cveće koje počinje slovom I je poreklom iz Sjedinjenih Država. Ovi suncokreti rastu na peskovitim zemljištima u primorskim područjima i cvetaju od proleća do jeseni.

Naučno ime: Helianthus debilis subsp. cucumerifolius ‘Italian Vhite’
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

47) Arum od slonovače
Pojedinačno cvetanje Arum-a Ivori
Poznati i kao arum ljiljani ili kala , arum od slonovače potiče iz porodice Araceae. Ove zeljaste trajnice su porijeklom iz južnih regiona Afrike. Slonovače su takođe naturalizovane širom sveta i dobro rastu u zonama 7 do 10. Ove rizomatozne biljke se takođe smatraju invazivnim u mnogim zemljama.

Arumi boje slonovače rastu u nakupinama velikih, sjajnih listova u obliku strelice. Od proleća do jeseni, arumi od slonovače imaju velike bele lopatice sa spadiksom sastavljenim od sitnih žutih cvetova. Spadiks odiše slatkim, suptilnim mirisom.

Naučno ime: Zantedeschia aethiopica
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

48) Zvona od slonovače
Zvona od slonovače su prelepe vrste cveća koje počinju slovom i
Zvona od slonovače su prelepa sorta zmijske glave fritilare ( Fritillaria meleagris ). Ovo divlje cveće je poreklom iz delova Evrope i zapadne Azije, ali je takođe uzgajano za proizvodnju novih sorti. Zvona od slonovače su odličan izbor za sunčana ili senovita područja u zonama 4 do 8.

Zvona od slonovače su dobila ime po svojim klimavim belim zvonastim cvetovima. Iako su cvetovi uglavnom čisto beli, mogu imati blede kremasto-bele oznake šahovnice slične njihovoj matičnoj biljci. Ovi cvetovi se rađaju na vitkim uspravnim stabljikama iz nakupina plavkasto-zelenog lišća u obliku koplja.

Naučno ime: Fritillaria meleagris ‘Alba’
Izvorni opseg: Evropa i Zapadna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

49) Bršljan
Bršljan raste uz drvo
Biljke bršljana su neke od najprepoznatljivijih biljaka na svetu. Biljke bršljana pripadaju rodu Hedera u porodici Araliaceae. Ove zimzelene loze su poreklom iz delova Azije, Evrope i Severne Afrike. Biljke bršljana se takođe uzgajaju kao ukrasne vinove loze u zonama od 5 do 11.

Biljke bršljana imaju puzeće ili vučne loze prekrivene zelenim listovima u obliku strelice. Mnoge sorte bršljana koriste vazdušno korenje da se pričvrste za površine poput drveća i zidova. Od leta do jeseni, biljke bršljana proizvode grozdove neobičnih zelenkasto-žutih cvetova.

Naučno ime: Hedera spp.
Izvorni opseg: Evropa, Azija i Severna Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

50) Iksija
Iksia su prelepe vrste cveća koje počinju slovom i
Uobičajeno poznat kao tirkizna iksija, cvetovi iksije potiču iz roda kukuruznog ljiljana ( Ikia spp.) u porodici irisa. Cveće Ikia je poreklom iz delova Južne Afrike. Iako su višegodišnje u svom izvornom rasponu, cveće ikia se obično uzgaja kao jednogodišnje u zonama od 9 do 11.

Ovo prelepo cveće koje počinje sa I raste u grudvama listova nalik travi sa visokim, uspravnim stabljikama. Tokom proleća, ove stabljike su prekrivene klasovima od do 24 cveta nalik irisu. Ovo cveće ima tirkizne latice sa tamnoljubičastim ‘očima’ oko centra.

Naučno ime: Ikia viridiflora
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

Česta pitanja o cveću koje počinje sa ‘ja’:

Postoji li cvet koji počinje sa ‘I’?
Postoji mnogo zanimljivih cvetova koji počinju na slovo ‘I’. Ovo uključuje popularno baštensko cveće kao što su perunike, indijsko cveće i indijski žarači.

Šta je ružičasti cvet koji počinje sa ‘I’?
Neki od najpopularnijih ružičastih cvetova koji počinju sa ‘I’ uključuju impatiens i islandski mak. Ledene biljke i ruže leda takođe imaju prelepe ružičaste cvetove.

Šta je žuti cvet koji počinje sa ‘I’?
Uobičajeno žuto cveće koje počinje sa ‘I’ uključuje irise, impatiens i neven Inka. Drugo žuto cveće koje počinje sa ‘I’ uključuje ledene biljke i indijske cvetove četkice.

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa ‘I’?
Neki od jedinstvenijih cvetova koji počinju sa ‘I’ uključuju arume od slonovače ( Zantedeschia aethiopica ) i zvona od slonovače ( Fritillaria meleagris ‘Alba’). Arumi od slonovače imaju cvetove lepog oblika, dok su zvona od slonovače prelepa bela sorta zmijske glave.

Ima li retkih cveća koje počinju sa ‘I’?
Neki od najređih cvetova na svetu počinju sa ‘ja’. Ovo uključuje cvetove indijske lule ( Monotropa uniflora ). Ovi neobični cvetovi imaju voštane bele listove koji podsećaju na lule duvana. Indijsko cveće lule rasuto je u izolovanim džepovima širom Azije i Amerike.

Prelepo cveće koje počinje slovom i: Završavanje
Čak i samo fokusiranjem na cveće koje počinje slovom ‘I’, možete stvoriti prelep, raznolik prikaz. Neki od popularnijih cveća koji počinju sa ‘I’ uključuju ledene biljke, perunike i indijsko cveće. Takođe možete kreirati baštu sa temom abecede kombinovanjem nekih od ovih biljaka sa drugim cvećem koji predstavlja druga slova.