Cvece koje pocinje slovom P prelepih sorti kojima se treba diviti

Mnoga od najpopularnijih cveća na svetu počinju slovom ‘P’, kao što su maćuhice, petunije, pelargonije, božuri i roze. Štaviše, mnoge od ovih cveća je lako uzgajati u većini uslova. Pridružite mi se na putovanju kroz azbuku prelepog cveća sa zadivljujućom kolekcijom cveća koje počinje slovom P. Idemo!

50 fenomenalnih cveća koje počinju na slovo ‘P’

1) Oslikana Daisi
Jarko roze Painted Daisi su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Oslikane tratinčice su šarmantno divlje cveće koje je poznato i kao tansies. Ove zeljaste višegodišnje biljke potiču iz porodice astera (Asteraceae). Smatram da naslikane tratinčice dobro rade u granicama USDA zona 3 do 7 . Naši prijatelji u Missouri Botanical-u ih takođe preporučuju za „bašte za vikendice u kojima se može dozvoliti da se samozasijava i širi“.

Oslikane tratinčice formiraju gomile aromatičnih listova nalik paprati. Tokom leta, ove biljke imaju ružičaste, ljubičaste, crvene ili bele cvetove nalik na tratinčice sa žutim središtima. Oslikane tratinčice uspevaju na punom suncu do delimičnog senka i vlažnih, dobro dreniranih zemljišta.

Naučno ime: Tanacetum coccineum
Izvorni opseg: Centralna Azija
Sezona cvetanja: Leto

2) Maćuhica
Cvetovi trobojne maćuhice u cvetu
Maćuhice su neke od najpopularnijih biljaka za posteljinu na svetu i bogate su simboličkom vrednošću . Ovi šareni cvetovi su hibridi koji su uzgajani kombinovanjem različitih članova roda Viola .

Ovo divno cveće koje počinje sa P često se uzgaja kao jednogodišnje, ali se može uzgajati kao višegodišnje u zonama od 6 do 10. Čuvena ‘Joker serija’ je dobila nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za zasluge u bašti ako tražite posebno oko- hvatanje sortnih.

Baštenske maćuhice su kompaktni cvetovi koji rastu u grudvama listova u obliku srca sa nazubljenim ivicama. Maćuhice takođe imaju šarene cvetove ukrašene tamnijim mrljama i žilama.

Naučno ime: Viola k vittrockiana
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

3) Paskue Flover
Jedan ljubičasti paskue cvet na zamućenoj pozadini
Paskue cveće su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Ovo prelepo prolećno cveće ima dlakave sivkasto-zelene listove nalik paprati. Ove biljke su plodne cvetove sa ružičastim ili ljubičastim cvetovima u obliku zvona sa žutim središtima.

Reč opreza, međutim, Kev Gardens navodi da „Divlje cveće (kao što je Pulsatilla vulgaris) može biti otrovno za ljude i životinje i može izazvati alergijsku reakciju kada se dodirne.

Ako ih uzgajate u svojoj bašti, cvetovi Paskue uspevaju na plodnim, vlažnim, dobro drenirajućim zemljištima i najbolje rastu na punom suncu. Mislim da ove trajnice značajno doprinose ivicama i kamenim baštama u zonama 4 do 8. Posejte seme cvetova u kasno leto ili ranu jesen.

Naučno ime: Pulsatilla vulgaris
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

4) Mir ljiljan
Peace Lili su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Ljiljani mira su popularne kućne biljke koje su poznate po svojim potrebama za malo održavanja . Ove tropske biljke imaju prelepe zimzelene listove. Cvetovi ljiljana mira sastoje se od bele lopatice i lopatice sitnih žućkasto-zelenih cvetova. Zanimljivo je da je sorta ‘Mauna Loa’ osvojila nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge .

Iako se obično uzgajaju kao sobne biljke, mirni ljiljani se takođe mogu uzgajati na otvorenom u zonama 11 i 12. Ove zeljaste trajnice uspevaju u toplim, vlažnim uslovima . Mirnim ljiljanima su takođe potrebna vlažna, dobro drenirajuća tla i indirektno svetlo .

Naučno ime: Spathiphillum vallisii
Izvorni opseg: Azija i Amerika
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

5) Cvet breskve
Cvetajući ružičasti cvet breskve na mekom plavom nebu
Iako su stabla breskve poznata po svojim plodovima, ova listopadna stabla takođe imaju prelepe cvetove (a posebno su cenjena u Japanu zbog svoje simbolične vrednosti). Poput stabala trešnje i šljive , stabla breskve pripadaju porodici ruža (Rosaceae). Stabla breskve su samooplodna, ali takođe predstavljaju odlična ukrasna stabla u zonama 5 do 9.

Cvetovi breskve se pojavljuju u proleće kao grozdovi prelepih ružičastih cvetova . Drveće breskve takođe ima listopadne kopljaste listove. U kasno leto, drveće breskve proizvodi svoje čuvene nejasne plodove.

Naučno ime: Prunus persica
Izvorni opseg: Kina
Sezona cvetanja: Proleće

6) Pearl Bush
Beli biserni grm u cvetu su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Porijeklom iz Kine, biserni grmovi su uspravni grmovi koji pripadaju porodici ruža. Ovi atraktivni grmovi dobro rade u granicama bašte ili kao neformalne žive ograde. Međutim, biserni grmovi su označeni kao invazivne biljke u nekim delovima Sjedinjenih Država.

Ovi cvetovi koji počinju slovom P imaju zaobljene krošnje listopadnih duguljastih listova. Tokom proleća, biserni grmovi su prekriveni grozdovima belih cvetova sa pet zaobljenih latica. Ovim grmovima je potrebno puno sunca ili delimična senka.

Naučno ime: Ekochorda racemosa
Izvorni opseg: Kina
Sezona cvetanja: Proleće

7) Biserno večno
Grozd belog bisernog večnog cveća u cvetu
Biserne večne biljke su atraktivne trajnice koje pripadaju porodici tratinčica. Biserne večne biljke najbolje deluju kao ukrasne biljke u zonama 3 do 8. Ove biljke su idealne za obrub divljeg cveća jer privlače oprašivače.

Biserne večne biljke imaju sivkasto-zelene listove u obliku koplja koji imaju dlakavu donju stranu. Ove trajnice takođe imaju guste grozdove malih, namotanih belih cvetova. Ovo cveće izgleda odlično kada se koristi kao rezano ili sušeno cveće.

Naučno ime: Anaphalis margaritacea
Izvorni opseg: Azija i Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

8) Pelargonijum
Kolekcija cvetova pelargonijuma roze i boje lososa u cvetu
Pelargonijumi su blisko povezani sa pravim geranijumima. Međutim, pelargonijumi su zimzelene trajnice, dok su geranijumi listopadne trajnice. Pelargonijumi takođe zahtevaju toplije temperature od izdržljivih geranijuma.

Ovo ljupko cveće koje počinje slovom P raste u grozdovima aromatičnih dlanastih ili perastih listova. Od leta do jeseni, pelargonijumi proizvode mirisne grozdove šarenog cveća sa pet latica. Pelargonije dobro rastu u kontejnerima ili baštenskim ivicama u zonama 9 do 12. Pelargonije možete uzgajati iu zatvorenom prostoru.

Naučno ime: Pelargonium spp.
Izvorni opseg: Afrika i Australija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

9) Penniroial
Penniroial su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Cveće Penniroial-a su zeljaste trajnice poznate po jakom mirisu listova nalik na metvu. Iako se penniroial koristi u tradicionalnoj medicini, zapravo je toksičan. Ove mirisne biljke najbolje rastu u zonama 6 do 9.

Ovi brzorastući članovi porodice mente (Lamiaceae) imaju kvadratne stabljike i listove ovalnog oblika. Biljke Penniroial takođe imaju gusto zbijene kolutove malih, svetloljubičastih cvetova . Međutim, penniroial se može klasifikovati kao invazivan u nekim oblastima.

Naučno ime: Mentha pulegium
Izvorni opseg: Afrika, Evropa i Bliski istok
Sezona cvetanja: Leto

10) Božur
Jedan ružičasti cvet božura u cvetu
Božuri su veoma cenjene ukrasne biljke koje dolaze u nekoliko zapanjujućih vrsta . Ovim zeljastim trajnicama je potreban period hladnog vremena da bi proizveli cvetne pupoljke. Kao takvi, božuri najbolje rastu u zonama od 3 do 8.

Ovi izuzetni cvetovi koji počinju sa P imaju duboko podeljene listove i velike, mirisne cvetove u obliku zdele sa žutim prašnicima. Plis, božuri su jedan od dva novembarska cveta . Cvetovi božura takođe simbolizuju saosećanje, prosperitet i romantiku . Ove višegodišnje biljke takođe dobro rade kao rezano cveće.

Naučno ime: Paeonia lactiflora
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

11) Višegodišnji grašak
Ružičasti višegodišnji grašak su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Kao što im ime govori, višegodišnji cvetovi graška su zeljaste trajnice iz porodice graška (Fabaceae). Višegodišnji cvetovi graška uspevaju u zonama od 5 do 9. Ove biljke imaju naviku da se penju i najbolje rade kada su obučene da rastu potporne okvire.

Višegodišnji grašak ima krilaste stabljike bez dlake i nekoliko pari plavkasto-zelenih listova sa viticama. Višegodišnji grašak takođe ima grozdove roze, ljubičaste ili bele cvetove nalik grašku. Međutim, za razliku od jednogodišnjeg slatkog graška, cvetovi višegodišnjeg graška nemaju miris.

Naučno ime: Lathirus latifolius
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

12) Višegodišnji suncokret
Jedan žuti višegodišnji suncokret u cvetu
Dok su jednogodišnji suncokreti možda popularniji, višegodišnji suncokreti imaju svoje čari. Višegodišnji suncokreti su idealni za divlje granice zahvaljujući niskim zahtevima za održavanje. Ovi suncokreti najbolje rastu na vlažnim, ilovastim zemljištima u zonama 4 do 9.

Višegodišnji suncokreti imaju glatke cvetne stabljike i kožaste, tamnozelene kopljaste listove sa nazubljenim ivicama. Ovi suncokreti takođe proizvode nekoliko cvetnih glavica sa otprilike deset žutih latica i tamnosmeđim centralnim cvetovima.

Naučno ime: Helianthus decapetalus
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

13) Perivinkle
Cvetovi ljubičastog perivinka protiv zimzelenog lišća
Perivinkle su neke od mojih omiljenih evropskih šumskih divljih cveća. Zbog svoje navike koja se širi, ove zimzelene trajnice dobro rade kao biljke koje pokrivaju tlo i čak mogu pomoći u suzbijanju korova. Cvetovi zelene boje najbolje rastu na senovitim mestima u zonama 4 do 9.

Ove nisko rastuće trajnice koje počinju sa P formiraju debele prostirke od sjajnih, eliptičnih listova. Tokom proleća i leta, biljke perivinka imaju ljubičaste cvetove u obliku zvezda sa pet latica. Cvetovi zelene boje su prilično tolerantni na sušu, ali preferiraju vlažna, dobro drenirajuća tla.

Naučno ime: Vinča minor
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

14) Persijski puter
Persijski Buttercup su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Perzijski puter su prelepe zeljaste trajnice poznate po svojim šarenim cvetovima. Divlje persijske ljutice imaju pojedinačne cvetove. Međutim, mnoge sorte imaju atraktivne dvostruke cvetove sa gustim redovima papirnatih latica.

Volim da sadim persijske ljutike u kontejnere kako bih stvorio šareni prolećni i letnji prikaz. Ovo zapanjujuće cveće takođe može trajati oko nedelju dana u vazama. Perzijski puter uspeva na punom suncu u zonama od 8 do 11.

Naučno ime: Ranunculus asiaticus
Izvorni opseg: Afrika, Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

15) Petunija
Kolekcija šarenog cveća petunije u cvetu
Malo je biljaka koje su tako popularne ili tako upadljive kao petunije . Većina petunija su hibridi koji potiču od različitih članova roda Petunija . Petunije se obično uzgajaju kao jednogodišnje biljke, ali se uzgajaju i kao nežne trajnice u zonama 9 do 11.

Petunije brzo klijaju i mogu da uspevaju u teškim uslovima. Međutim, petunije treba redovno zalivati, posebno u vrućim klimatskim uslovima. Cveće petunije je dostupno u širokom spektru boja, šara i oblika.

Naučno ime: Petunia k atkinsiana
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

16) Phlok
Meki, ružičasti floks su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Cvetovi floksa su poznati po svojim jakim mirisima i raskošnim cvetovima. Ove zeljaste trajnice imaju vitke, tamnozelene eliptične listove i gusto zbijene grozdove šarenih cvetova. Cvetovi floksa dolaze u nekoliko nijansi ružičaste, ljubičaste, crvene i bele.

Ove mirisne trajnice najbolje rastu na punom suncu ili delimičnoj senci u zonama 4 do 8. Cvetovi floksa pružaju najveći uticaj kada se dodaju ivicama bašte. Cveće floksa takođe dobro funkcioniše kao rezano cveće.

Naučno ime: Phlok paniculata
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

17) Cvet od jastučića
Jedan crveni jastučasti cvet u cvetu
Cvetovi jastučića su zeljaste jednogodišnje ili kratkovečne trajnice iz porodice orlovi nokti (Caprifoliaceae). Ove atraktivne ukrasne biljke rastu u grozdovima perastih listova nalik paprati. Ove biljke su nazvane po svojim jastučastim cvetovima koji dolaze u nijansama plave, ružičaste, ljubičaste, crvene i bele.

Iako cvetovi jastučića dobro deluju kao ukrasi, u nekim oblastima se smatraju invazivnim. Ipak, ovo cveće najbolje raste na punom suncu u zonama od 4 do 11.

Naučno ime: Scabious atropurpurea
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

18) Ananas ljiljan
Ananas ljiljan su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Ljiljani ananasa su zapanjujuće letnje lukovice sa prekrasnim cvetnim klasovima koji podsećaju na ananas, otuda i njihov uobičajeni naziv. Ove lukovice uspevaju u zonama od 7 do 10, ali se moraju uzgajati u kontejnerima u hladnijim oblastima. Zasadite lukovice ljiljana ananasa u proleće da biste uživali u divnom letnjem prikazu.

Ljiljani ananasa imaju bazalne rozete listova u obliku koplja sa talasastim ivicama i ljubičastim mrljama. Ove listopadne trajnice imaju gusto zbijene grudve koje se sastoje od belih cvetova u obliku zvezda sa ljubičastim oznakama.

Naučno ime: Eucomis comosa
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Leto

19) Ananas žalfija
Grm ananasove žalfije sa visokim ramekovima crvenih cvetova
Ananasova žalfija je jedna od mojih omiljenih vrsta žalfije, zahvaljujući svojim živopisnim grimiznim cvetovima. Kao što mu ime govori, žalfija od ananasa takođe ima jak miris nalik na ananas. Žalfija od ananasa je idealna za bašte, bordure i kontejnere u zonama 8 do 11.

Ananas žalfija ima četvrtaste uspravne stabljike i dlakave jajolike listove. Od kasnog leta do jeseni, ove trajnice imaju jarko crvene cevaste cvetove. Listovi i cvetovi su takođe jestivi.

Naučno ime: Salvia elegans
Izvorni opseg: Meksiko
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

20) Pink
Delikatno ružičasto cveće u cvetu
Poznate i kao karanfili, roze su popularno ukrasno cveće iz porodice Cariophillaceae. Ružičaste boje dobro deluju kao rezano cveće i takođe su jedno od dva zvanična cveta u mesecu rođenja u januaru . Ove zeljaste trajnice uspevaju u granicama ili kontejnerima u zonama 4 do 9.

Ovi klasični cvetovi koji počinju slovom P imaju plavkasto-zelene ili sivkasto-zelene kopljaste do duguljaste listove. Ružičaste imaju šarene cvetove u proleće i leto sa pet latica i naboranim ivicama.

Naučno ime: Dianthus spp.
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

21) Pink Evening Primrose
Pink Evening Primrose su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Poznata i kao ružičaste dame, ružičasta noćurka je prelepo divlje cveće koje potiče iz jugozapadnih Sjedinjenih Država. Ove zeljaste trajnice najbolje rastu u zonama od 5 do 8, ali mogu postati divlje. Kao takvi, ovi peršun se najbolje uzgajaju u kontejnerima ili okvirima divljeg cveća.

Ružičaste noćurke imaju dlakave, kopljaste listove sa nazubljenim ili talasastim ivicama. Prelepi ružičasti cvetovi u obliku čaše obično se otvaraju noću, otuda i njihov uobičajeni naziv.

Naučno ime: Oenothera speciosa
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

22) Plumbago
Plavi Plumbago cvetovi u cvetu
Poznato i kao pelenjak, cvetovi plumbaga su atraktivni zimzeleni grmovi sa navikom da se penju. Kao takvo, cveće plumbaga najbolje funkcioniše kada je obučeno da se penje na rešetke ili druge potporne strukture. Cveće Plumbago uspeva na toplim temperaturama u zonama od 8 do 11.

Cvetovi Plumbaga imaju sjajne listove ovalnog oblika i grozdove plavih ili ljubičastih cvetova sa pet latica. Ove trajnice uspevaju na punom suncu ili delimičnoj senci i zahtevaju plodna, dobro drenirajuća tla.

Naučno ime: Plumbago auriculata
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

23) Plumeria
Egzotično cveće Plumeria sa belim i žutim cvetovima
Uobičajeno poznato kao frangipani, cveće plumerije je fantastičan način dodavanja boje i mirisa vašoj bašti. Cveću plumerije su potrebni topli uslovi u zonama 10 do 12 . Kao takvi, ovi listopadni grmovi dobro rade kao ukrasni grmovi u granicama ili tropskim baštama.

Žbunje plumerije ima atraktivnu sivu koru i velike eliptične tamnozelene listove. Ovi tropski grmovi imaju grozdove ružičastih, crvenih, žutih ili belih cvetova u obliku zvezda.

Naučno ime: Plumeria rubra
Izvorni opseg: Centralna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

24) Poinsettia
Praznično crvene biljke poinsetije u cvetu sa tamnozelenim listovima
Poinsettia su prelepi centralnoamerički grmovi koji se obično prodaju za Božić. Poinsettia je poznata po svojim velikim jajastim listovima i upadljivim crvenim listovima nalik listovima. Kao takvo, lako je prevideti neupadljivo žuto cveće .

Poinsettia se tradicionalno uzgaja kao kućne biljke. Međutim, možete ih uzgajati i na otvorenom u zonama od 9 do 11. Poinsettia najbolje funkcioniše kada se uzgaja u kontejnerima, jer vam to omogućava da ih zaštitite od niskih temperatura.

Naučno ime: Euphorbia pulcherrima
Izvorni opseg: Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Zima do proleća

25) Poliant
Šareni poliantus su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Cveće poliantusa su prirodni hibridi dobijeni od običnog peršuna ( Primula vulgaris ) i običnog krastavca ( Primula veris ). Hortikulturari su stvorili još više sorti ovih šarenih jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka. Cveće poliantusa najbolje funkcioniše kao posteljina ili biljke koje pokrivaju zemlju, ali takođe dobro rastu u kontejnerima.

Ovo intrigantno cveće koje počinje slovom P raste u grozdovima kožastih tamnozelenih eliptičnih listova. Takođe imaju upadljive grozdove dvobojnih cvetova, iako prirodni primerci imaju čisto žuto cveće.

Naučno ime: Primula k poliantha
Izvorni opseg: Afrika, Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

26) Mak
Polje crvenog maka na plavom nebu sa belim oblacima
Obični mak je jedan od mojih omiljenih divljih cveća, zahvaljujući svojim grimiznim crvenim cvetovima i papirnatim laticama. Ove živopisne jednogodišnje biljke takođe imaju dlakave stabljike i peraste listove nalik paprati. Mak je idealan za livade i granice divljeg cveća u zonama 3 do 9, ali takođe dobro raste u kontejnerima.

Poznat i kao flandrijski mak, obični mak je uspevao na poremećenom tlu evropskih ratišta tokom Prvog svetskog rata. Kao takvi, obični makovi su dirljivi simboli sećanja na poginule vojnike.

Naučno ime: Papaver rhoeas
Izvorni opseg: Afrika, Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

27) Porcelanski cvet
Porcelanski cvet su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Poznato i kao voštane biljke, porcelansko cveće su popularne kućne biljke iz porodice pasa (Apocinaceae). Ove tropske penjajuće ili vučne loze takođe se mogu uzgajati na otvorenom u zonama 10 do 12.

Porcelanski cvetovi imaju mesnate listove ovalnog oblika sa voštanom teksturom. Ove zimzelene loze takođe imaju kišobranske grozdove ružičastih ili belih cvetova u obliku zvezda. Štaviše, ovo cveće proizvodi aromatičan miris, ali može biti teško naterati ih da procvetaju u zatvorenom prostoru.

Naučno ime: Hoia carnosa
Izvorni opseg: Azija i Australija
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

28) Lonac Neven
Upečatljiv narandžasti neven u cvetu
Neven u saksiji su divne kratkotrajne trajnice koje su idealne za ivice ili bašte. Takođe volim da ih uzgajam u saksijama jer su tako lake. Neven se obično uzgaja kao jednogodišnje biljke u zonama od 2 do 11.

Neven u loncu imaju dlakave kopljaste ili duguljaste listove i mogu narasti do 2 metra. Od proleća do leta, ove zeljaste biljke imaju žute ili narandžaste cvetove tratinčice ili pomponove. Kao dodatni bonus, cveće je takođe jestivo.

Naučno ime: Calendula officinalis
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

29) Prerijska detelina
Polje prerijske deteline koje se njiše na vetru
Prerijske deteline su neke od najatraktivnijih divljih cveća u Severnoj Americi. Kao što im ime govori, ove zeljaste višegodišnje biljke uspevaju na livadama i prerijama. Takođe ih možete uzgajati u granicama divljeg cveća ili kamenim baštama u zonama 3 do 8.

Biljke prerijske deteline imaju drvenaste stabljike i peraste, složene listove koji su podeljeni na otprilike tri do sedam listova. Tokom celog leta, stabljike su prekrivene cvastima nalik čičku prepunim sitnih ljubičastih cvetova.

Naučno ime: Dalea purpurea
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto

30) Prairie Coneflover
Prairie Coneflover su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Poznato i kao meksičko cveće šešira, prerijsko cveće je višegodišnje divlje cveće iz porodice tratinčica. Obožavam da dodajem prerijske šišarke ivice divljeg cveća zbog njihovih uspravnih stabljika i dugih sezona cvetanja. Ovo divlje cveće uspeva u zonama od 4 do 9.

Prerijski šišarke imaju visoke centralne cvetove sitnih ljubičastih cvetova okružene sa nekoliko opuštenih žutih i crvenih latica. Sviđa mi se što ovo cveće podseća na meksički sombrero šešir, otuda i njihovo uobičajeno ime.

Naučno ime: Ratibida columnifera
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

31) Prairie Gentian
Cvetovi roze prerije gentijana u cvatu
Poznati i kao teksaški zvončići, cvetovi prerijskog encijana su popularne ukrasne jednogodišnje ili dvogodišnje biljke. Najbolje rastu u ivicama bašte u zonama od 8 do 10. Međutim, ne rade dobro u granicama divljeg cveća ili na livadama jer im je potrebna vlažna tla.

Biljke prerijskog encijana imaju plavkasto-zelene duguljaste ili jajaste listove sa voštanim osećajem. Od leta do jeseni, biljke prerijskog encijana proizvode velike plave, ružičaste, ljubičaste ili bele cvetove.

Naučno ime: Eustoma grandiflorum
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

32) Prairie Mallov
Pink Prairie Mallov su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Prerijski sljez su atraktivne zeljaste višegodišnje divlje cvijeće iz porodice Malvaceae. Ovo divlje cveće ima dlakave uspravne stabljike i palmaste tamnozelene listove. Tokom leta, prerijski slezovi imaju ružičaste ili ljubičaste cvetove u obliku čaše sa belim žilama.

Smatram da ovo cveće koje počinje slovom P najbolje raste na punom suncu ili delimičnoj senci u zonama 5 do 9. Ove višegodišnje biljke preferiraju dobro drenirajuće zemljište i redovno će se samozasijavati. Kao takvi, prerijski slezovi su idealno prikladni za granice divljeg cveća ili vikendice.

Naučno ime: Sidalcea malviflora
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto

33) Prerijski dim
Nežno i tanko cveće Prairie Smoke u cvetu
Od milja poznat kao starčevi brkovi, prerijski dim je zeljasta trajnica u zonama 3 do 8. Prerijski dim se širi prilično sporo, što ga čini veoma pogodnim za obrub vrta ili divljeg cveća.

Prerijski dim raste u grudvama plavičasto-zelenog lišća nalik paprati sa duboko podeljenim režnjevima. Listovi postaju crveni tokom jeseni. Prerijski dim takođe ima crvenkasto-ružičaste cvetove praćene dugim, tankim glavicama semena koje podsećaju na tragove dima.

Naučno ime: Geum triflorum
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

34) Bodljikavi mak
Žuti bodljikav mak su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Bodljikavi mak su izdržljive jednogodišnje ili dvogodišnje biljke poznate po izuzetno bodljikavim plavkasto-zelenim listovima. Tokom proleća i leta, bodljikavi mak ima jarko žute cvetove u obliku čaše. Ove prilagodljive biljke brzo kolonizuju poremećena područja i mogu tolerisati suva tla siromašna hranljivim materijama.

Bodljikavi mak najbolje raste kao jednogodišnje biljke u zonama od 2 do 11. Zbog svojih bodljikavih listova, bodljikavi mak je veoma otporan na jelene. Kao takve, možete ih koristiti za zaštitu drugih ranjivih biljaka.

Naučno ime: Argemone mekicana
Izvorni opseg: Meksiko
Sezona cvetanja: Proleće do leta

35) Peršun
Ružičasti cvetovi peršuna na jarkim zelenim listovima
Volim da vidim kako se cvetovi peršuna pojavljuju kao jedan od prvih znakova proleća. Ove trajnice se lako uzgajaju i dobro rade u prolećnim granicama ili saksijama. Cvetovi peršuna najbolje rastu u delimičnoj senci u zonama od 4 do 8.

Peršun raste u rozetama kožastih, naboranih listova ovalnog oblika. Štaviše, imaju i kratke stabljike sa kremasto-žutim cvetovima sa žutim sredinama i delikatnim mirisom. Ovo izvanredno prolećno cveće čini odlične biljke koje pokrivaju tlo.

Naučno ime: Primula vulgaris
Izvorni opseg: Afrika, Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

36) Princeza cvet
Elegantni ljubičasti cvet princeze u cvetu
Princess cveće je zimzeleno grmlje iz porodice Melastomaceae. Ovi živahni grmovi mogu narasti do 20 stopa i uspevati u toplim klimatskim uslovima. Kao takvo, cveće princeze najbolje raste u zonama 9 do 11.

Cvetovi princeze imaju tamnozelene listove ovalnog oblika prekrivene mekim dlačicama. Ovi zimzeleni grmovi takođe imaju zapanjujuće tamno ljubičaste cvetove sa pet latica. Smatram da dobro rastu u kontejnerima, ali takođe rade i kao ukrasno drveće u granicama bašte.

Naučno ime: Tibouchina urvilleana
Izvorni opseg: Brazil
Sezona cvetanja: Proleće do leta

37) Protea
Veliki cvet kraljevske Proteje u cvetu
Malo cveća može da se meri po veličini i uticaju cvetova proteje . Ovi drvenasti zimzeleni grmovi imaju velike cvetne glave sa cevastim ružičastim, crvenim ili zelenkasto-belim cvetovima. Ovi cvetovi su okruženi prstenom čvrstih kremasto-belih do crvenkasto-ružičastih listova.

Cveće proteje je nacionalni cvet Južne Afrike. Zanimljivo je da su ovi grmovi otporni na sušu i mogu preživjeti u priobalnim područjima, što ih čini idealnim za suve bašte. Ovi grmovi uspevaju u zonama od 9 do 12.

Naučno ime: Protea cinaroides
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

38) Purpurni koneflover
Polje ljubičaste šišarke
Ljubičasti šišari su jedno od mojih omiljenih cveća svih vremena zahvaljujući živopisnom cveću i malim potrebama za održavanjem. Ove prilagodljive zeljaste trajnice dobro rade u granicama divljeg cveća, livadama i kontejnerima. Ljubičasti šišari više vole puno sunca u zonama 3 do 8.

Ovi prelepi šišari imaju tamnozelene kopljaste listove koji imaju grubu teksturu. Tokom leta, uspravne stabljike podržavaju narandžasto-braon centralne šišarke okružene ljubičastim laticama. Kao dodatni bonus, ljubičasti šišari su takođe otporni na sušu.

Naučno ime: Echinacea purpurea
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto

39) Purple Deadnettle
Purple Deadnettle su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Ljubičaste koprive su atraktivne zeljaste jednogodišnje biljke koje mogu da cvetaju tokom cele godine u pravim uslovima. Ljubičaste koprive su odličan dodatak vrtovima divljeg cveća, iako se u nekim oblastima mogu videti kao korov. Ove biljke najbolje rastu u zonama od 4 do 8.

Ljubičaste koprive imaju dlakave srčaste listove grube teksture i nazubljene ivice. Ove jednogodišnje biljke takođe imaju svetle crvenkasto-ljubičaste cvetove sa gornjim laticama sa kapuljačom i dva donja režnja.

Naučno ime: Lamium purpureum
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

40) Ljubičasto srce
Jedan cvet purpurnog srca
Biljke ljubičastog srca su atraktivne zimzelene trajnice koje se često uzgajaju kao kućne biljke. Međutim, ljubičaste biljke srca mogu se uzgajati i na otvorenom u zonama 10 i 11. Ove rasprostranjene vinove loze čine odlične biljke koje pokrivaju tlo, ali takođe izgledaju sjajno kada se vuku iz kontejnera.

Ljubičaste loze srca imaju ljubičasto-zelene eliptične listove. Neke sorte takođe imaju srebrno-zelene pruge na listovima. U toplim uslovima, ove biljke imaju i sitne roze ili bele cvetove sa tri latice.

Naučno ime: Tradescantia pallida
Izvorni opseg: Meksiko
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

41) Purple Loosestrife
Kolekcija Purple Loosestrife u cvatu
Ljubičasta latica je zeljasta višegodišnja biljka sa crvenkasto-ljubičastim stabljikama i dlakavim listovima u obliku koplja. Tokom leta, ove biljke imaju vijuge sitnih ljubičastih cvetova.

Iako ljubičasta labavica može izgledati privlačno, u mnogim oblastima je zapravo klasifikovana kao invazivna. Ove biljke se brzo šire preko klonskih kolonija, posebno u pravim uslovima u zonama 4 do 9.

Naučno ime: Lithrum salicaria
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

42) Ljubičasta mlečika
Grana ljubičaste mlečike u cvetu
Volim da koristim mlečnice u divljim granicama i kontejnerima jer privlače insekte poput leptira. A ljubičasta mlečnica je jedna od mojih omiljenih vrsta. Ovo živo cveće najbolje raste na punom suncu ili delimičnoj senci u zonama od 3 do 8.

Ljubičaste mlečike imaju prelepe grozdove zvezdastih cvetova koji se postepeno menjaju od ružičasto-ružičaste do tamnoljubičaste. Iako se ova vrsta brzo širi, manje je agresivna od drugih vrsta mlečne trave.

Naučno ime: Asclepias purpurascens
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

43) Ljubičasti cvet strasti
Jedan ljubičasti cvet strasti u cvetu
Ljubičasto cveće strasti su neke od najpopularnijih i vizuelno privlačnih penjačica. Ove snažne trajnice najbolje rade kada su obučene da se penju na rešetke i druge strukture. Ljubičastom cveću strasti su potrebna dobro drenirajuća tla u zonama 6 do 11.

Ovi cvetovi strasti imaju palmaste listove sa tri do pet režnjeva. Ljubičasto cveće strasti takođe ima velike ljubičaste cvetne glave sa žućkasto-zelenim prašnicima i ružičasto-ljubičastim spoljnim filamentima.

Naučno ime: Passiflora incarnata
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

44) Portulak
Portulak su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Iako je popularna kao ukrasna biljka, portulak se milenijumima uzgaja kao izvor hrane. Svi delovi ovih jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka mogu se kuvati ili jesti sirovi. Obično se uzgaja kao jednogodišnja, portulak može rasti kao višegodišnja u zonama 10 i 11.

Portulak ima raširene crvenkaste stabljike i mesnate sočne listove ovalnog oblika. Ove biljke takođe mogu proizvesti sitne žute cvetove nakon padavina.

Naučno ime: Portulaca oleracea
Izvorni opseg: Afrika i Azija
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

45) Puškinija
Puškinije cvetaju
Uobičajeno poznato kao prugasta lišća, cvetovi puškinije su nisko rastuće trajnice iz porodice špargla. Cvetovi puškinije rastu iz podzemnih lukovica i proizvode vitke duguljaste do kopljaste listove. Ove šarmantne biljke takođe imaju guste grozdove belih cvetova sa plavim prugama u sredini listova cvetova.

Cveće Puškinije najbolje funkcioniše u kamenim baštama ili se masovno sadi u ivicama bašte. Takođe volim da uzgajam cveće puškinije u kontejnerima sa drugim prolećnim sijalicama.

Naučno ime: Puschkinia scilloides
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Proleće

46) Pussi Villov
Pussi Villov grane na mekom plavom nebu
Vrbe su neke od mojih omiljenih prolećnih grmova, zahvaljujući svojim mačićima bogatim polenom. Ovo listopadno žbunje dobro funkcioniše kao mala ukrasna drveća u zonama 4 do 8. Vrbe se mogu čak i trenirati kao žive ograde.

Vrbe imaju sjajne tamnozelene eliptične listove sa srebrnastim donjim stranama. Muške vrbe mačkice proizvode pahuljaste sive mačke koje požute kada ispuste polen. Ženske vrbe imaju manje zelene mace.

Naučno ime: Salik discolor
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće

47) Puja
Puia su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Biljke Puia su vrsta bromelija sa lučnim rozetama vitkih, bodljikavih, sivkasto-zelenih listova. Posle nekoliko godina, ove trajnice daju cvast prekrivenu crvenim listovima i ljubičasto-zelenim cvetovima.

Puia cveće su bromelije otporne na sušu koje uspevaju u zonama 9 do 11. Ove biljke su idealne za suve vrtove kseriksapa zbog svoje sposobnosti da čuvaju vodu.

Naučno ime: Puia alpestris
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Od jeseni do zime

48) Mali lokvanj
Dva pojedinačna pigmejska lokvanja plutaju na površini vode
Mali lokvanj su lepi lokvanj umerene veličine koji su idealni za male bare. Ove vodene trajnice imaju atraktivne jajolike ili srčaste listove koji plutaju na površini vode. Tokom leta, ovi lokvanja imaju elegantne ružičaste ili bele cvetove sa žutim središtima i suptilnim mirisom.

Mali lokvanj najbolje rastu u zonama od 3 do 11 i cvetaju tokom celog leta. Njihovi opojni cvetovi otvaraju se popodne pre nego što se zatvaraju uveče.

Naučno ime: Nimphaea tetragona
Izvorni opseg: Azija, Evropa i Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto

49) Pirakanta
Živa ograda od cvetova pirakante krem boje u cvetu
Takođe poznati kao grimizni vatreni trni, cvetovi pirakante su živopisni grmovi poznati po svojim grimiznim crvenim bobicama. Iako su sirove gorke, bobice pirakante prave dobre džemove ili želee kada se jednom kuvaju.

Grmovi pirakante imaju sjajne, tamnozelene listove ovalnog oblika i trnovite stabljike. Tokom proleća i leta, ovi grmovi proizvode guste grozdove malih belih cvetova. Žbunje pirakante uspevaju na zadnjoj strani vrtnih granica u zonama 6 do 9.

Naučno ime: Piracantha coccinea
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

50) Piretrum
Beli i narandžasti piretrum su prelepe vrste cveća koje počinju slovom P
Poznate kao dalmatinski buhač, ove zeljaste trajnice uspevaju u granicama i kontejnerima u zonama 4 do 10. Piretrumi takođe sadrže piretrine, koji su organska jedinjenja koja se koriste za stvaranje biorazgradivih insekticida.

Buhači rastu u nakupinama delikatnih, duboko podeljenih listova nalik paprati. Ovi plavkasto-zeleni listovi imaju oštru aromu. Piretrumi takođe imaju male bele cvetove nalik na tratinčice sa žutim centralnim cvetovima.

Naučno ime: Tanacetum cinerariifolium
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto
Česta pitanja o cveću koje počinje slovom ‘P’:
Koji cvet počinje slovom ‘P’?
Nekoliko popularnih cvetova počinje slovom ‘P’, uključujući maćuhice, božure, petunije i pelargonije. Mnogo cveća koje počinje sa ‘P’ uspeva u baštenskim ivicama i saksijama. Popularno unutrašnje cveće koje počinje sa ‘P’ uključuje mirne ljiljane i božićne zvezde.

Koje su tratinčice koje počinju sa ‘P’?
Oslikane tratinčice su članovi porodice tratinčica (Asteraceae) koje počinju sa ‘P’. Ove zeljaste trajnice su opšte poznate kao tansies i imaju gusto zbijene žute cvetove.

Šta je božićni cvet koji počinje sa ‘P’?
Poinsettia je popularno božićno cveće koje se obično uzgaja kao kućne biljke. Ovi grmovi imaju tamnozeleno lišće praćeno tamnocrvenim listovima nalik listovima. Žuti pravi cvetovi su pomalo neupadljivi u poređenju.

Okončanje
Kada birate biljke za svoju baštu, ne možete pogrešiti sa cvećem koje počinje sa ‘P’. Božuri, pelargonijumi i obojene tratinčice su samo neki od ovih cveća koje dobro rade u većini bašta. Čak i neke od najpopularnijih kućnih biljaka na svetu, kao što su mirni ljiljani i božićne zvezde, počinju slovom ‘P’.