Cvece koje pocinje sa O prelepih sorti kojima se divite

Stotine hiljada vrsta cveća raste širom sveta, nudeći svoju raznovrsnost, lepotu i privlačnost za uvažavanje botaničara, cvećara, baštovana i zelenih palaca svuda. Da bismo vam pomogli da otkrijete više cveća, koristimo drugačiji pristup i zaokružujemo neke od najlepših i najuzbudljivijih cveća po abecednom redu. Nastavite da čitate da biste saznali o 50 cveća koje počinju slovom O, zajedno sa njihovim slikama, opisima, izvornim rasponima, uzbudljivim činjenicama, simboličkim značenjima na jeziku cveća i još mnogo toga.


50 prelepih cveća koje počinju slovom O :

1. Oakleaf Hidrangea
Oakleaf Hidrangea su prelepe vrste cveća koje počinju slovom O
Hortenzija hrastovog lista je drvenasti listopadni žbun koji proizvodi bujne, zelene listove sa režnjevima koji podsećaju na lišće hrasta.

Za razliku od drugih hortenzija iz porodice biljaka Hidrangeaceae (hortenzija), koje imaju cvetne grozdove u obliku loptice, hortenzija hrastovog lista stvara konusne grozdove malih, snežno belih cvetova. Cvetovi počinju beli, postaju ružičasti tokom leta, a kada se osuše u jesen postaju zarđalo braon.

Na jeziku cveća, hortenzija simbolizuje hvalisavca i bezdušnost ili predstavlja frazu: „Hladno vam je“.

Naučno ime: Hidrangea kuercifolia
Izvorni opseg: Jugoistočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: aprila do jula

2. Poslušna biljka
Poslušna biljka
Član porodice biljaka Lamiaceae (menta), poslušna biljka proizvodi uspravne grudve stabljika sa četvrtastim stranama i kopljastim listovima.

Biljke narastu do visine od oko pet stopa, a na krajevima stabljika proizvode dugačke, konusne grozdove ružičasto-ljubičastih, cevastih cvetova koji imaju oblik sličan zmajevima.

Neke sorte daju čisto belo, roze i cvetove lavande. Drugi uobičajeni nazivi za poslušnu biljku uključuju poslušnost, padnu poslušnu biljku, lavlje srce iz Virdžinije i lažnu zmajevu glavu.

Naučno ime: Phisostegia virginiana
Izvorni opseg: Veći deo Kanade, severni Meksiko i istočne i centralne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: avgusta do novembra

3. Ochagavia
Rod biljaka Ochagavia sadrži četiri prihvaćene vrste cvetnih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Bromiliaceae (bromelija).

Ovo cveće koje počinje slovom O proizvodi debele rozete od kožastog lišća nalik na kaiš i centralnu cvetnu glavicu nalik klasu u nijansama svetlo ružičaste i crvene. Cvetna glava ustupa mesto šiljastom voću smeđe boje koje podseća na svog rođaka iz drugog roda, ananasa.

Naučno ime: Ochagavia spp.
Izvorni opseg: Južni i Centralni Čile
Sezona cvetanja: Kasno leto do ranu jesen

4. oktobar Dafne
Oktobarske Dafne su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo O
Pripadnik porodice biljaka Crassulaceae (stošnjak), oktobarski dafne (koji se naziva i oktobarski kamenac) omiljen je za sve vrste bašta zahvaljujući svom atraktivnom, sočnom lišću koje počinje u nijansi srebrnasto plavkasto-zelene i greje svuda. sezone, razvijajući ružičasto-crvene ivice.

Oktobarska dafna je takođe zapanjujuća kada cveta u ranu jesen. Biljke proizvode obilne grozdove nejasnih, ružičastih cvetova u obliku kugle koji privlače mnoštvo leptira.

Naučno ime: Hilotelephium sieboldii (sin. Sedum sieboldii )
Izvorni opseg: Japan i južna centralna Kina
Sezona cvetanja: Rano do sredine jeseni

5. Oenothera biennis (obični noćurka)
Član porodice biljaka Onagraceae (večernji peršun), obični noćni peršun ima dvogodišnji životni vek i naraste na nešto više od pet stopa u visinu. Biljke daju terminalne rozete žutih cvetova sa četiri latice u prvoj godini i labave spirale cvetova tokom druge sezone cvetanja. Od ove vrste peršuna se proizvodi ulje noćurka.

Naučno ime: Oenothera biennis
Izvorni opseg: Južna Kanada, veći deo Sjedinjenih Država i severni Meksiko
Sezona cvetanja: Kasno proleće do kasno leto

6. Oenothera speciosa (ružičasti večernji peršun)
Oenothera speciosa (Pink Evening Primrose) su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo O
Još jedna noćurka, ružičasta noćurka , je višegodišnji divlji cvet koji ima manji oblik, dostiže samo oko dva metra u visinu. Proizvodi terminalne rozete cveća u obliku čaše u delikatnoj nijansi ružičaste boje koja bledi do bele i svetlo žute u njihovim središtima.

Ovo cveće koje počinje slovom O bledi u čisto belo dok sazreva. Na jeziku cveća, noćurka simbolizuje nepostojanost, simpatiju i tihu ljubav.

Naučno ime: Oenothera speciosa
Izvorni opseg: Južno-centralni deo Sjedinjenih Država i severni Meksiko
Sezona cvetanja: februara do oktobra

7. Ohajo Goldenrod
Član porodice biljaka Asteraceae (tratinčica, kompozit, aster i suncokret), zlatna šipka u Ohaju je zeljasta višegodišnja biljka koja raste u uspravnom grudu do oko tri stope visine.

Zlatne šipke u Ohaju daju dugačke, vitke listove i plosnate, terminalne metlice malih, gusto raspoređenih zlatnožutih cvetova. Ovo cveće je neophodan izvor hrane za domaće pčele. Na jeziku cveća, zlatna šipka simbolizuje opreznost i elokvenciju.

Naučno ime: Solidago ohioensis
Izvorni opseg: Region Velikih jezera
Sezona cvetanja: septembra i oktobra

8. Bamija
Abelmoschus esculentus je vrsta cvetne biljke koja je najpopularnije poznata kao bamija, sastojak koji se obično koristi u jelima juga Sjedinjenih Država i regiona širom sveta.

Biljke bamije obično dostižu visinu od oko pet stopa i proizvode žute cvetove nalik hibiskusu sa ljubičastim središtima. Nekoliko sorti imaju crvene, narandžasto-crvene i ružičaste cvetove sa belim središtima. Bamija se najčešće sadi zbog jestivog ploda (semenske mahune).

Naučno ime: Abelmoschus esculentus
Izvorni opseg: Mjanmar, Indija i Bangladeš
Sezona cvetanja: Tokom vegetacije do mraza

9. Starčeva brada
Starčeva brada su prelepe vrste cveća koje počinju na slovo O
Clematis vitalba (koji se obično naziva staračka brada ili putnička radost) je cvetajući listopadni žbun koji pripadaporodici biljaka Ranunculaceae

Ovi cvetovi koji počinju slovom O imaju istaknut čuperak zelenkasto-belih cvetova okružen krunom belih čašica koje su često pahuljaste ili pernate teksture. Kao rezultat, cveće izgleda kao da ima bele brade. U određenim delovima Sjedinjenih Država, ova vrsta se smatra invazivnom .

Klematis simbolizuje veštinu , mentalnu lepotu i istrajnost na jeziku cveća.

Naučno ime: Clematis vitalba
Izvorni opseg: Mediteranski region
Sezona cvetanja: jula do septembra

10. Starčeve kosti
Član porodice biljaka Crassulaceae , Sedum divergens je vrsta cvetne biljke sa plavičasto-zelenim, sočnim segmentima listova koji se stvaraju u pratećim rozetama i grozdovima jarko žutih cvetova u obliku zvezda.

Uobičajeni naziv „starčeve kosti“ odnosi se na raspored lisnih segmenata biljke, koji podsećaju na kuglaste zglobove. Drugi uobičajeni nazivi za Sedum divergens uključuju pacifičku kamenicu, kaskadni kamenac i rasprostranjeni kamenac.

Naučno ime: Sedum divergens
Izvorni opseg: Severnoamerička obala Pacifika od Aljaske do Kalifornije
Sezona cvetanja: Leto

11. Starčevi brkovi
Pripadnik porodice biljaka Rosaceae (ruža), starački brkovi su zeljasta, višegodišnja, cvetna biljka. Biljke se pojavljuju u grozdovima plavičasto-zelenog lišća nalik paprati i proizvode crvenkasto-ljubičaste cvetove koji se uzdižu iznad lišća.

Ovo cveće koje počinje na slovo O ustupa mesto privlačnim, srebrnobelim, pernatim perjanicama semena koje na vetru duvaju kao brkovi. Dodatna uobičajena imena uključuju dedinu bradu, prerijski dim, cvet baklje, ljubičaste aveni sa dugim perjem, tri sestre i lavlju bradu.

Naučno ime: Geum triflorum
Izvorni opseg: Kanada i zapadne i severne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: maja i juna

12. Oleander
Nerijum oleander (koji se obično naziva jednostavno oleandar ili nerijum) je zimzeleni grm koji pripada porodici biljaka Apocinacea (dogbane). Biljke imaju kratke listove nalik na sečivu i proizvode grozdove jednostrukih ili dvostrukih cvetova u obliku veša u nijansama bele, krem, žute, crvene, ružičaste ili ljubičaste.

Svi delovi biljaka oleandra su toksični. Međutim, oni imaju gorak ukus za životinje i ljude, zbog čega su slučajevi trovanja retki. Sok takođe može da iritira kožu, tako da je najbolje nositi rukavice kada radite sa biljkama oleandra.

Na jeziku cveća, oleandar znači čuvajte se , a „Božanska ljubav pobeđuje sve poteškoće“.

Naučno ime: Nerium oleander
Izvorni opseg: Mediteran i južna centralna Azija
Sezona cvetanja: Rano leto do sredine jeseni

13. Olearia spp. (Dejzi Buš)
Sto pedeset i sedam vrsta cvetnih grmova, koje se obično nazivaju grmlje tratinčica, pripadaju rodu Olearia u porodici biljaka Asteraceae. Biljke ove vrste rastu do različitih veličina i proizvode pojedinačne cvetove ili cvetove u grozdovima.

Cvetne glavice mogu biti jednostruke ili duple, sastoje se od tratinčastih zrakastih cvetova i cvetova sa belim, ljubičastim ili žutim cvetovima i žutim ili ljubičastim cvetovima u sredini.

Nekoliko sorti je zasađeno u ukrasne svrhe i zaslužile su nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za zasluge u bašti.

Naučno ime: Olearia spp.
Izvorni opseg: Nova Gvineja, Australija i Novi Zeland
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

14. One-flovered Vintergreen
Član porodice biljaka Ericaceae (vrijes ili vrijesak), Moneses uniflora je jedina vrsta njegovog roda. To je zeljasta višegodišnja biljka koja proizvodi malu rozetu jajastih, blago nazubljenih listova.

Svaka biljka proizvodi jedan, mirisni beli cvet . Cvetovi klimaju glavom sa istaknutim prašnicima i pet okrenutih latica, koje izgledaju kao lampa za čitanje.

Sa širokom izvornom distribucijom, ima mnogo uobičajenih imena, uključujući jednocvetnu zimzelenku, jednu slatku, drvenu nimfu, žablju lampu za čitanje, svećnjak Svetog Olafa, Vitlejemsku zvezdu ili stidljivu devojku.

Naučno ime: Moneses uniflora
Izvorni opseg: Umerena severna hemisfera
Sezona cvetanja: od maja do avgusta

15. Luk
Allium cepa je naučni naziv za korenasto povrće koje Turkmenistan naziva domom, ali raste širom sveta i nalazi se u jelima iz celog sveta.

Ovo povrće je luk i pripada porodici biljaka Amarillidaceae (amarillis). Dok se luk skoro uvek uzgaja zbog svog jestivog, aromatičnog korena, on takođe proizvodi atraktivne cvetne grozdove. Grozdovi su sferni i ispunjeni nejasnim cvetovima koji su ili beli ili delikatne nijanse svetloljubičaste.

Naučno ime: Allium cepa
Izvorni opseg: Turkmenistan
Sezona cvetanja: jula i avgusta

16. Onosma (Zlatne kapi)
Onosma (Zlatne kapi) su prelepe vrste cveća koje počinju slovom O
Član porodice biljaka Boraginaceae (boražina), rod Onosma sadrži 227 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka, koje se obično nazivaju zlatne kapi.

Dok su njihovi viseći cvetovi u obliku zvona često zlatno žute boje, oni su takođe obično ružičasti, beli ili ljubičasti. Cvetovi se pojavljuju u grozdovima i izbijaju iz pupoljaka na stabljikama i lišću skoro potpuno prekrivenim belim dlačicama.

Naučno ime: Onosma spp.
Izvorni opseg: Severna Afrika i Evroazija
Sezona cvetanja: od maja do avgusta

17. Opuncija (opuncija)
Član porodice biljaka Cactaceae (kaktusa), rod Opuntia sadrži 144 vrste cvetnih kaktusa, koje se obično nazivaju bodljikave kruške . Bodljikave kruške uglavnom izrastaju u žbunaste formacije bodljikavih, kruškolikih jastučića kaktusa. Međutim, nekoliko vrsta prerasta u formacije nalik drveću.

Ovo cveće koje počinje slovom O je u obliku čaše i pojavljuje se u grozdovima u nijansama ružičaste i žute. Kaktusi bodljikave kruške proizvode jestive plodove, popularne izvore hrane širom Amerike. Njihovi nezreli jastučići su takođe jestivi i obično se koriste u tradicionalnim jelima u regionima u kojima rastu prirodno.

Naučno ime: Opuntia spp.
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Proleće i leto (u zavisnosti od vrste)

18. Narandžasto drvo
Član porodice biljaka Scrophulariaceae (smokva), Buddleja globosa (obično nazvano narandžasto kuglasto drvo) je veliki, cvetajući grm. Stariji rast na žbunu ima sivu koru, dok su mlađi izdanci i grane zeleni i prekriveni finim dlačicama. Oni proizvode eliptično lišće sa istaknutim venama i loptaste terminalne grozdove jarkonarandžastih cvetova.

Cvetovi su gusto skupljeni, dajući kuglicama izgled poput saća koji se savršeno slaže sa njihovim slatkim mirisom nalik na med.

Naučno ime: Buddleja globosa
Izvorni opseg: Čile i južna Argentina
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

19. Orange Blossom
Cvet narandže su prelepe vrste cveća koje počinju slovom O
Član porodice biljaka Rutaceae (ruta ili citrusi), Citrus k aurantium je hibrid Citrus makima (pomelo) i citrus reticulata (mandarina). Ovo hibridno drvo proizvodi cveće koje se obično naziva cvetovima narandže i voće poznate kao narandže iz Valensije, pupčane pomorandže i krvave pomorandže.

Državni cvet Floride , cvetovi narandže su cenjeni za nekoliko upotreba, uključujući njihov slatki miris, čajeve i infuzije napravljene od njihovih latica, kao i njihov udeo u pravljenju meda od cvetova narandže.

Naučno ime: Citrus k aurantium ( sin. Citrus k sinensis )
Izvorni opseg: Hibrid koji se uzgaja na ljudima
Sezona cvetanja: Krajem maja do početka juna

20. Orange Coneflover
Rudbeckia fulgida (koja se obično naziva narandžasta šišarka , narandžasta rudbekija ili višegodišnja crnooka Suzan ) pripada porodici biljaka Asteraceae . Biljke rastu u grozdovima do oko četiri stope visine.

Imaju šiljasto, jajasto lišće koje je prekriveno dlačicama i proizvodi upadljive cvetne glave koje se sastoje od svetložutih cvetova oko istaknutih, tamno smeđih, skoro crnih diskastih cvetova. Kada cvetaju, cvetovi se pojavljuju u obilju i privlače razne domaće ptice.

Naučno ime: Rudbeckia fulgida
Izvorni opseg: Istočna Severna Amerika
Sezona cvetanja: jula do oktobra

21. Orange Dailili
Hemerocallis fulva je vrsta zeljaste višegodišnje biljke koja raste i širi se preko gomoljastog korenovog sistema. Najrasprostranjeniji zajednički naziv za biljku je narandžasti ljiljan, koji se odnosi na cvetove narandžaste boje biljke koji traju samo jedan dan pored njihove površne sličnosti sa cvetovima pravih ljiljana. Narandžasti ljiljan, međutim, nije ljiljan, jer pripadaAsphodelaceae.

Naučno ime: Hemerocallis fulva
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Sredinom do kasnog leta

22. Orange Jessamine
Orange Jessamine su prelepe vrste cveća koje počinju slovom O
Član porodice biljaka Rutaceae , Murraia paniculata nije biljka citrusa, ali njeni beli i krem boje cvetovi po izgledu i mirisu podsećaju na cvetove narandže.

Uobičajeni nazivi za ovaj zimzeleni grm ili drvo su narandžasti jesamin, narandžasti jasmin, lažna narandža i kutija za porculan. Ove biljke se obično uzgajaju kao ukrasne biljke pojedinačno i u grupama za formiranje paravana za privatnost ili živih ograda.

Naučno ime: Murraia paniculata
Izvorni opseg: Australazija
Sezona cvetanja: Tokom cele godine u toplim podnebljima

23. Orange Milkvort
Član porodice biljaka Poligalaceae (mlečnica), Poligala lutea se obično naziva narandžasta mlečnica. Narandžasta mlečnica je zeljasta jednogodišnja ili višegodišnja biljka koja može narasti do oko 20 inča u visinu.

Ovo cveće koje počinje slovom O proizvodi cvetove poput ananasa u svetlim nijansama narandže koje blede u žuto kada se osuše. Narandžasta boja ih razlikuje od drugih mlečnica, jer većina mlečnica ima ružičaste, bele ili žute cvetne glave.

Naučno ime: Poligala lutea
Izvorni opseg: obala Atlantika i Zaliva Sjedinjenih Država
Sezona cvetanja: februara do novembra

24. Narandžasti zvezdani cvet
Ornithogalum dubium je lukovičasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Asparagaceae (špargle).

Biljke su male, rastu do oko jedne stope u visinu i šest inča u prečniku. Oni proizvode rozete listova u obliku vesla i čvrsto raspoređene, okrugle grozdove narandžastih cvetova u obliku zvezda sa tamnim sredinama.

Uobičajeni nazivi za biljke uključuju cvet narandžaste zvezde, sunčevu zvezdu i Vitlejemsku zvezdu .

Naučno ime: Ornithogalum dubium
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Kasna zima do proleća

25. Orhideja
Orhideje su prelepe vrste cveća koje počinju slovom O
Porodica biljaka orhideja ( Orchidaceae ) trenutno sadrži 705 prihvaćenih rodova sastavljenih od oko 28.000 različitih vrsta, što je čini drugom po veličini porodicom cvetnih biljaka.

Orhideje obično imaju malo seme, bilateralnu simetriju, nazad savijene (resupinirane) latice, spojene prašnike i modifikovane plodove.

Na jeziku cveća, različite orhideje imaju različita simbolička značenja , uključujući lepotica (opšte), industrija (pčelinja orhideja), veselje (orhideja leptir), greška (orhideja muha), gađenje (orhideja žaba) i spretnost (orhideja pauk) .

Naučno ime: Orchidaceae spp.
Izvorni opseg: Cosmopolitan
Sezona cvetanja: Razna godišnja doba (u zavisnosti od vrste)

26. Orhideja kaktus
Član porodice biljaka Cactaceae , rod Epiphillum sadrži deset vrsta cvetnih kaktusa, koji se obično nazivaju kaktusi orhideja . Iako su tehnički kaktusi, ove biljke ne liče na kaktuse koje ste verovatno upoznati (tj. debeli segmenti listova i klasovi nalik jastučićima).

Ovo cveće koje počinje slovom Oi ima listove i stabljike nalik orhidejima i proizvodi ljupke, šiljaste cvetove nalik zvezdama ili pomponima u nijansama bele, žute, crvene, ružičaste i ljubičaste.

Naučno ime: Epiphillum spp.
Izvorni opseg: Meksiko, Centralna Amerika i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Rano proleće (bela i žuta), sredinom proleća (crvena i roze), i kasno proleće i rano leto (ljubičasta i tamnocrvena)

27. Drvo orhideje
Član porodice biljaka Fabaceae (grašak ili mahunarke), Bauhinia variegata je vrsta malog do srednjeg cvetnog drveta koje se obično naziva drvo orhideja ili planinska ebanovina. Drveće ima svetlozelene listove spojene pri dnu u parove, poput krila leptira. Kada cvetaju, drveće proizvodi obilne krošnje ljubičastih, belih i jarko ružičastih cvetova koji podsećaju na cvetove orhideja.

Naučno ime: Bauhinia variegata
Izvorni opseg: Južna Azija
Sezona cvetanja: Kasne zime do ranog proleća

28. Origano
Origano vulgare možete pronaći u boci na većini polica za začine označene uobičajenim imenom, origano. Kao i mnogi članovi porodice biljaka Lamiaceae (nana, žalfija ili mrtva kopriva), origano je cenjen zbog svojih aromatičnih svojstava i obično se koristi kao mirisna biljka u kuvanju.

Preovlađuje u italijanskoj kuhinji. Same biljke su grmolike trajnice sa drvenastim stabljikama i zaobljenim listovima. Oni daju kukuljice malih belih ili ljubičastih cvetova .

Naučno ime: Origanum vulgare
Izvorni opseg: Mediteranski region
Sezona cvetanja: Od sredine leta do jeseni

29. Oregon grožđe
Oregon grožđe su prelepe vrste cveća koje počinju slovom O
Uobičajeno nazvana Oregon grožđe ili žutika sa listovima božikovine, Mahonia akuifolium je grmolika cvetna biljka koja pripada porodici biljaka Berberidaceae (žutika). Grmovi imaju jajaste listove sa talasastim ivicama i jarko žute cvetove u gusto skupljenim grozdovima.

Ovo cveće koje počinje slovom O ustupa mesto bobicama nalik grožđu tamne, plavkasto-ljubičaste boje. Iako pomalo kisele, bobice su jestive, obično se koriste za pravljenje džemova, pa čak i fermentišu za pravljenje vina.

Naučno ime: Mahonia akuifolium
Izvorni opseg: Obala Pacifika od Kalifornije do Britanske Kolumbije i unutrašnjosti do Montane
Sezona cvetanja: februara do maja

30. Oriental Gorko-slatko
Član porodice biljaka Celastraceae (gorko-slatka ili štap-loza), Celastrus orbiculatus je vrsta cvjetne, drvenaste loze koja se obično naziva orijentalno gorko-slatko, azijsko gorko-slatko, kinesko gorko-slatko ili okruglo-slatko.

Biljke se sastoje od vinove loze sa srebrnom do crvenom korom koja može narasti do skoro četiri inča u prečniku. Sami se razvijaju u šikare. Rastu u blizini drveća, mogu se popeti i do 40 stopa.

Ponekad ove loze čak i zadave drveće ili ih lome pod svojom prekomernom težinom. Imaju zaobljene listove i proizvode male grozdove zelenih cvetova koji proizvode crveno seme u žutim mahunama.

Naučno ime: Celastrus orbiculatus
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: maja i juna

31. Orijentalni ljiljan
Termin „ orijentalni ljiljan “ odnosi se na grupu hibridnih ljiljana koje karakterišu živahne boje, jaki mirisi i veliki cvetovi. Neki od najcenjenijih ljiljana ove grupe su Lilium ‘Stargazer’ , Lilium ‘Starfighter’, Lilium ‘Casa Blanca’ i Lilium ‘Sumatra’. Ova grupa ljiljana ima cvetove u nijansama crvene, ružičaste, narandžaste, žute i bele.

Naučno ime: Lilium spp. (Hibridi orijentalne grupe)
Izvorni opseg: Hibridi uzgojeni na ljudima
Sezona cvetanja: Sredinom do kasnog leta

32. Orijentalni mak
Papaver orientale (obično nazvan orijentalni mak ) je cvjetna višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Papaveraceae (mak). Oni proizvode nakupine (1’k2′) fino raščlanjenog, dlakavog lišća i velike cvetove na vrhu vitkih stabljika.

Ovo cveće koje počinje slovom O je obično grimizno, sa crnim oznakama blizu osnove latica. Sorte, međutim, mogu da daju cveće u različitim bojama, uključujući lososa, kajsije, narandžastu, crvenu, bledo ružičastu, ljubičastu i belu.

Naučno ime: Papaver orientale
Izvorni opseg: Turska, Iran i Kavkaz
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

33. Orthrosanthus chimboracensis (Jutarnja zastava)
Orthrosanthus chimboracensis (Jutarnja zastava) su prelepe vrste cveća koje počinju slovom O
Orthorosanthus chimboracensis (obično nazvan jutarnja zastava) je cvetna biljka koja pripadaIridaceae(iris). Biljke se sastoje od čvrstih, segmentiranih stabljika i lišća u obliku trake.

Cvetovi se proizvode u labavim terminalnim grozdovima ili pojedinačno. Imaju šest jajastih, šiljastih latica u nijansama koje se kreću od tamno plave do zelene do bele. Samosetvene biljke jutarnje zastavice daju nekoliko semena i cvetaju u drugoj godini rasta.

Naučno ime: Orthrosanthus chimboracensis
Izvorni opseg: Severozapadna Južna Amerika i delovi Centralne Amerike
Sezona cvetanja: avgusta do novembra

34. Osbeckia
Uobičajeno nazvana osbeckia ili zvezdasta osbeckia, Osb e ckia stellata je uspravni grm ili zeljasta biljka koja pripada porodici biljaka Melastomaceae (melastomes). Poseduje kovrčave, dlakave listove i jedinstvene, terminalne cvetove sa četiri svetlo-ružičaste latice i istaknutu grupu centralnih žutih prašnika. U svom prirodnom staništu, najčešće raste na travnatim padinama na velikim visinama.

Naučno ime: Osbeckia stellata
Izvorni opseg: Južna Azija
Sezona cvetanja: jula do novembra

35. Osier
Član porodice biljaka Salicaceae (vrba), Salik viminalis (koji se obično naziva ljulja, obična vrba ili vrba) je grm sa više stabljika koji može narasti do više od 30 stopa u visinu, ali obično dostiže oko 20 stopa.

Oni proizvode dugačke, vitke, sjajne zelene listove i cvetne glavice širom grana. Žuti cvetovi nemaju latice i nazivaju se mačkice. Na jeziku cveća, oni predstavljaju iskrenost.

Naučno ime: Salik viminalis
Izvorni opseg: Evropi i Aziji
Sezona cvetanja: aprila do maja

36. Osmanthus fragrans (slatka maslina)
Član porodice biljaka Oleacea (maslina), Osmanthus fragrans (koji se obično naziva osmantus, slatka maslina, mirisna maslina ili čajna maslina) je mali zimzeleni grm ili drvo. Ima vitke grane sa izduženim, jajastim listovima.

Ovo cveće koje počinje slovom O proizvodi se u grozdovima duž grana i sastoji se od sićušnih cvetova u nijansama žute, bele ili narandžaste. Cvetovi se obično suše i koriste sami ili pomešani sa drugim listovima za pravljenje čaja.

Naučno ime: Osmanthus fragrans
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Sredinom proleća i krajem leta

37. Osmanthus heterophillus (Holli Osmanthus)
Holli osmanthus je takođe malo, zimzeleno drvo ili žbun. Ima vitke grane. Kada su mladi, listovi imaju zašiljene ivice i veoma podsećaju na listove engleske božikovine (popularne božićne biljke).

Kako listovi sazrevaju, ivice se izglađuju i postaju jednostavni ovalni oblici. Holli osmanthus proizvodi grozdove malih, mirisnih cvetova duž svih svojih grana. Cvetovi su obično snežno beli i praćeni crnim bobicama.

Naučno ime: Osmanthus heterophillus
Izvorni opseg: Japan, Koreja i Tajvan
Sezona cvetanja: Kasna jesen do ranu zimu

38. Sveća Gospodnja
Član porodice biljaka Asparagaceae, Hesperoiucca vhipplei (koja se obično naziva Gospodnja sveća, čaparalna juka, španski bajonet, predgorska juka ili Kihotova juka) je zimzeleni pustinjski žbun. Sastoji se od guste rozete od tri stope od čvrstog, srebrnozelenog lišća u obliku koplja.

Kada cveta, impresivna stabljika dugačka četrnaest stopa izdiže se iz centra lišća i stvara veliku, krajnju grozd zvonastog cveća u nijansama ljubičaste i bele.

Naučno ime: Hesperoiucca vhipplei (ranije Iucca vhipplei )
Izvorni opseg: Kalifornija i priobalni severozapadni Meksiko
Sezona cvetanja: Sredinom proleća u leto

39. Outenikua Iellovvood
A member of the Podocarpaceae (podocarps) plant family, Afrocarpus falcatus is a large, evergreen, conifer tree that can grow to about 150 to 200 feet in height and six to seven feet in diameter.

The female trees produce round, yellowish-green flowers that are actually seed-bearing cones. The trees produce strong wood that is commonly used in shipbuilding in addition to other types of construction.

In English, the plant is called Outeniqua yellowwood, African pine tree, yellowwood, and weeping yew. It also has several common names in Afrikaans.

Scientific Name: Afrocarpus falcatus (Syn. Podocarpus falcatus)
Native Range: Southwestern coastal Africa
Flowering Season: Early summer

40. Ox-Eye Daisy
A member of the Asteraceae plant family, Leucanthemum vulgare is a freely spreading, rhizomatic perennial commonly called ox-eye daisy, dog daisy, or marguerite.

These flowers that start with the letter O grow to about two feet in height and produce a profusion of cheerful-looking flowerheads composed of white ray florets surrounding bright-yellow disc florets.

In the language of flowers, they symbolize both obstacles and patience.

Scientific Name: Leucanthemum vulgare
Native Range: Europe and northern Asia
Flowering Season: May through August

41. Oxalis
A member of the Oxalidaceae (wood sorrel) plant family, the Oxalis genus contains 566 species of annual and perennial flowering plants. The genus comprises plants commonly called wood sorrels, false shamrocks, and sourgrasses. They grow in clumps and produce various white, pink, purple, yellow, and red-accented flowers.

Scientific Name: Oxalis spp.
Native Range: Cosmopolitan
Flowering Season: Spring and summer

42. Oxlip
Primula elatior (commonly called oxlip or true oxlip) is an herbaceous or semi-evergreen perennial flower belonging to the Primulaceae (primrose) plan family.

Biljke stvaraju nisko rastuće rozete širokog, jajolikog lišća i stabljike od 12 inča, na kojima se pojavljuju završni grozdovi cvjetova koji klimaju u bledožutoj nijansi. Na jeziku cveća, oklip znači „progovoriti“.

Naučno ime: Primula elatior
Izvorni opseg: Evropi i severozapadnoj Aziji
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do početka leta

43. Okipetalum coeruleum (Tveedia)
Član porodice biljaka Apocinaceae , Okipetalum coeruleum je zimzelena, višegodišnja loza ili raspušteni grm koji se obično naziva tveedia, što se odnosi na sinonimno naučno ime vrste.

Biljke proizvode srcoliko, tamnozeleno lišće i grozdove zvezdastih, nebeskoplavih cvetova koji sazrevaju do ljubičaste. Sorta Alba ima bele cvetove , a ‘Rosea’ daje roze cvetove.

Naučno ime: Okipetalum coeruleum (Sin. Tveedia caerulea )
Izvorni opseg: Urugvaj i južni Brazil
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

44. Okiria digina (planinska kiselica)
Okiria digina (obično nazvana planinska kiselica, alpska kiselica ili drvena kiselica) je višegodišnja cvetna biljna vrsta koja pripadaPoligonaceae(heljda).

Rastu u gustim grozdovima sa listovima i stabljikama u obliku bubrega koje imaju tendenciju da budu crvenkasto-zelene, ali mogu biti i tamnije zelene boje.

Mountain sorrels produce spike-shaped racemes of tiny flowers that emerge green and turn red as they mature. In the language of flowers, sorrel represents affection, maternal tenderness, and joy.

Scientific Name: Oxyria digyna
Native Range: Mountainous and arctic regions of the Northern Hemisphere
Flowering Season: June through September

45. Oyster Plant
A member of the Boraginaceae plant family, Mertensia maritima (commonly called oyster plant, oyster leaf, or sea bluebells) is a low-growing, spreading perennial that produces thick, oval-shaped leaves in a cool shade of blue-green.

The deep indigo-blue flowers appear in clusters, are bell-shaped, and have dark purple centers. The plant reportedly tastes faintly of oysters when eaten, and this is where its common names come from.

Scientific Name: Mertensia maritima
Native Range: Severni šljunkoviti priobalni regioni severne hemisfere
Sezona cvetanja: Kasno proleće do sredine leta

46. ​​Ozark Bluestar
Amsonia illustris (obično nazvana Ozark bluestar, upadljiva plava zvezda ili močvarna plava zvezda) je višegodišnja biljka koja formira grudve koja pripada porodicibiljaka Apocinaceae

Biljke imaju grozdove lisnatih stabljika koje narastu do visine od oko dva do tri metra. Oni proizvode terminalne, piramidalne grozdove zvezdastog cveća sa uskim laticama u svetlim nijansama plave. Cveće privlači domaće leptire.

Naučno ime: Amsonia illustris
Izvorni opseg: Ajova, Misuri, Kanzas, Teksas i Nevada
Sezona cvetanja: marta do maja

47. Ozark glog
Ozark glog su prelepe vrste cveća koje počinju slovom O
Crataegus alabamensis (obično nazvan Ozark glog) je ugroženi, listopadni, višegodišnji žbun ili drvo koje pripada porodici biljaka Rosaceae (ruža).

Biljke su prilično atraktivne kada cvetaju tokom proleća, jer drveće ili žbunje postaju prekrivene obiljem cvetnih grozdova. Cvetovi imaju zaobljene cvetove sa pet latica koji podsećaju na divlje ruže , a cvetaju u nijansama snežno bele ili svetlo roze.

Na jeziku cveća, glog simbolizuje razboritost i nadu .

Naučno ime: Crataegus alabamensis ( Sin. Crataegus insidiosa )
Izvorni opseg: Jugoistočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: marta i aprila

48. Ozark Sundrops
Oenothera macrocarpa je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Onagraceae . Uobičajena imena uključuju Ozark sundrops, bigfruit večernji peršun , i Missouri večernji peršun.

Biljke mogu narasti do visine od oko 18 inča i širiti se oko dva metra. Oni proizvode nekoliko kanarinskožutih cvetova u obliku čaše, blago mirisnih tokom cele sezone cvetanja. Cvetovi se otvaraju uveče, traju preko noći, a do jutra se troše i zatvaraju.

Naučno ime: Oenothera macrocarpa ( Sin. Oenothera missouriensis )
Izvorni opseg: Južni centralni deo Sjedinjenih Država i severni Meksiko
Sezona cvetanja: aprila do avgusta

49. Ozark Hazel
A member of the Hamamelidaceae (witch-hazel) plant family, Hamamelis vernalis (commonly called Ozark witch-hazel or vernal witch-hazel) is a large, deciduous shrub or small tree that reaches about 15 feet in height.

The shrubs have an open, fanned crown with irregular, crooked branches. The leaves are crinkled and narrowed, and the flowers appear on bare branches and are slightly star-shaped with wrinkled petals and calyces in shades of yellow, orange, and dark red.

Witch-hazel represents a spell or being spellbound in the language of flowers.

Scientific Name: Hamamelis vernalis
Native Range: Oklahoma, Missouri, and Arkansas
Flowering Season: December through March

50. Ozothamnus diosmifolius (Rice Flower)
Ozothamnus diosmifolius is an erect, perennial, woody shrub that grows to be about seven feet in height. Its common names include rice flower, pill flower, sago bush, and white dogwood. Although, it belongs to the Asteraceae plant family, not the Cornaceae (dogwood) plant family.

The rice flower plant produces flower clusters similar to those of dogwoods, as their clusters feature dense corymbs of white flowerheads. They are widely commercially grown, as rice flowers are popular in the florist trade.

Scientific Name: Ozothamnus diosmifolius
Native Range: Eastern Australia
Flowering Season: Mid-spring to mid-fall
Flowers That Start With O FAQs:
What Are Some Popular Pink Flowers That Start With O?
Nekoliko vrsta peršuna iz roda Oenothera imaju roze cvetove, pored oleandera, nekoliko vrsta orhideja i orijentalnih ljiljana.

Koja su popularna crvena cveća koja počinju sa O?
Neki popularni crveni cvetovi koji počinju slovom O uključuju nekoliko vrsta orhideja, osteospermuma i oleandera, pored orijentalnih ljiljana i orijentalnog maka.

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa O?
Nekoliko jedinstvenih biljaka sa cvetovima neobičnog izgleda koji počinju na slovo O uključuju starčeve brkove, starčevu bradu, zimzelen sa jednim cvetom, drvo narandže, narandžastu mlečicu i sveću našeg Gospoda.

Ima li retkih ili ugroženih cveća koje počinju sa O?
Neka ugrožena cveća koja počinju slovom O uključuju:

Ochrosia haleakalae (Holei)
Ochrosia kilaueaensis (Holei)
Oenothera deltoides ssp. hovellii (antiohijske dine noćurka)
Opuntia treleasei (Bakersfield kaktus)
Orcuttia spp. (razne vrste Orcutt trave)
Ottoschulzia rhodokilon (Palo de rosa)
Okipolis canbii (Canbi’s dropvort)
Okitheca parishii var. goodmaniana (Cushenburi okitheca)
Okitropis campestris var. chartacea (Fasett’s locoveed)

To je službeni! Cveće koje počinje sa O je potpuno onirično
Zar cveće koje počinje sa O nije sanjivo? Mi svakako tako mislimo! Bilo da posadite svo cveće ili celu azbuku, i vaša bašta će sigurno biti sanjiva!