Ekolosko ruzicarstvo pametne tehnike za prelepo cvece

Prelepi cvetovi ruža i raznovrsni oblici rasta čine ih jednim od najpopularnijih baštenskih cvetova. Međutim, ove biljke su ponekad loše ocenjene zbog lošeg uticaja na životnu sredinu. Toksični pesticidi, fungicidi i velika potrošnja vode su neki od glavnih razloga zašto ruže nisu uvek ekološki prihvatljive. Na sreću, postoje održiviji načini za uzgoj ovog popularnog cveća! Podeliću osam saveta koji će vam pomoći u uzgoju ekološki prihvatljivih ruža.


Ekološko ružičarstvo: pametne tehnike za prelepo cveće
Pregled sadržaja:

1. Malčiranje radi očuvanja vlage
2. Voda u osnovi biljaka
3. Zasadite raznoliku baštu da biste podstakli prirodne neprijatelje
4. Izaberite organske metode kontrole štetočina
5. Izbegavajte insekticide širokog spektra i primenite ih pažljivo
6. Uzgajajte sorte otporne na bolesti
7. Povećajte protok vazduha da biste sprečili bolest
8. Izaberite organska đubriva

1. Malčiranje radi očuvanja vlage

Ako živite u području sklonom suši, očuvanje vode bi trebalo da vam bude na vrhuncu. Pored praktikovanja održivih praksi zalivanja, možete i malčirati svoje biljke ruža da biste sačuvali vlagu za ekološki prihvatljiviji pristup baštovanju ruža.

Malč pomaže da zadrži vlagu u zemlji i spreči njeno isparavanje. Zbog toga nećete morati da zalivate tako često. Ne samo da će ovo uštedeti vodu, već će takođe sprečiti biljke da budu izložene suši.
2. Voda u osnovi biljaka

Postoji mnogo načina na koje možete da zalivate biljke ruža , od prskanja preko creva do kapanja trake. Odabir metode koja stavlja vodu direktno u zemlju je najodrživiji metod iz dva razloga.

Kada zalivate bazu biljaka, vlaga prodire u zemlju, ograničavajući isparavanje. To znači da ograničava trošenje vode. Zalivanje iznad glave putem prskanja ili creva šalje vlagu u vazduh, što povećava isparavanje i smanjuje efikasnost.

Zalivanje osnove biljke takođe održava listove ruže suvim. Manja je verovatnoća da će suvo lišće razviti gljivične bolesti kao što su pepelnica, ružina rđa, crna pega i plamenjača. A kada su ruže bez bolesti, ne morate da primenjujete fungicide!
3. Zasadite raznoliku baštu da biste podstakli prirodne neprijatelje
Osoba koja sadi mladi grm ružičaste ruže u bašti

Jedan od načina za borbu protiv uobičajenih štetočina ruža kao što su lisne uši, japanske bube i tripsi je stvaranje okruženja u kojem se razvijaju korisni insekti. Dok su neki insekti štetočine, drugi rade na kontroli loših buba. Održavanje ovih dobrih buba u vašoj bašti pomoći će vam da držite štetočine pod kontrolom.

Sadnja raznovrsne bašte privući će i zadržati prirodne predatore kao što su bubamare, bube ubice, zelene čipkarice i tahinidne mušice. Iako se larve ovih stvorenja hrane štetočinama, mnoge odrasle forme jedu nektar i polen. Na primer, larve zelene čipke su proždrljivi grabežljivci lisnih uši, ali odrasli jedu nektar, polen i mednu rosu lisnih uši.

Kada odrasli imaju hranu za jelo, veća je verovatnoća da će ostati u vašoj bašti. A to znači da postoji veća šansa da će položiti jaja u štetočine ili proizvesti larve koje proždiru nepoželjna stvorenja.

Takođe možete kupiti prirodne neprijatelje kao što su parazitske ose i bubamare koje ćete pustiti u svoju baštu. Sve dok imaju pristup odgovarajućim izvorima hrane, verovatno će ostati.
4. Izaberite organske metode kontrole štetočina

Ako štetočine izmaknu kontroli u vašoj bašti i prirodni predatori ih ne sputavaju, možda ćete morati da se obratite pesticidima da biste ih kontrolisali. Ako želite da stvari budu što ekološki prihvatljivije, izaberite organske pesticide umesto sintetičkih opcija.

Organski pesticidi su napravljeni od prirodnih materijala poput bakterija i biljnih ekstrakata. Za proizvodnju im je potrebno manje fosilnih goriva od sintetičkih pesticida, a mnogi od njih su manje štetni za okolinu.

S tim u vezi, nepravilna primena bilo koje vrste pesticida (da, čak i organskih) može štetiti životnoj sredini. Uverite se da uvek pratite uputstva za primenu proizvoda i nikada ne preterujete sa proizvodima.
5. Izbegavajte insekticide širokog spektra i primenite ih pažljivo

Kada je moguće, odlučite se za insekticid koji posebno cilja na štetočine. Ovo će pomoći u zaštiti neciljanih korisnih insekata kao što su pčele, leptiri, bubamare i parazitske ose.

Uz odabir najciljanijeg proizvoda, pažljivo primenite sve pesticide. Prskanje tokom jutra i večeri će pomoći u zaštiti oprašivača. Pokušajte da prskate tokom mirnog dana kako biste sprečili odnošenje pesticida.
6. Uzgajajte sorte otporne na bolesti
Nežno ružičasti grmovi ruža otporni na bolesti u cvetu

Drugi način da se ograniči upotreba fungicida je sadnja sorti ruža otpornih na bolesti . Ako znate da su vaše biljke ruže u prošlosti podlegle određenoj bolesti, potražite sortu koja je bolja u borbi protiv problematičnog patogena.

Iako otporne sorte nisu nužno imune na bolesti, manja je verovatnoća da će se zaraziti. A to znači da nećete morati da prskate fungicide da bi vaše biljke bile zdrave.
7. Povećajte protok vazduha da biste sprečili bolest

Ako želite da uzgajate zdrave ruže bez upotrebe fungicida, obratite veliku pažnju na razmak biljaka ruža i obrezivanje. Veća je verovatnoća da će se mnoge gljivične bolesti pojaviti sa slabim protokom vazduha, tako da omogućavanje adekvatnog prostora između listova pomaže u sprečavanju pojave i širenja bolesti.

Pošto sorte ruža rastu do različitih oblika i veličina, istražite svoju jedinstvenu sortu pre sadnje. Uverite se da će biljka imati prostora za rast bez zadiranja u druge biljke.

Kada je u pitanju rezidba, uklonite sve mrtve i bolesne grane u rano proleće. Takođe možete ukloniti sve štapove koji se prelaze i obrezati preostale štapove tako da budu dugačke jedan do dva metra. Ovo će podstaći biljke da proizvedu zdrav novi rast.
8. Izaberite organska đubriva

Nema spora da ruže zahtevaju hranljive materije da bi uspele. Ako odustanete od đubrenja biljaka ruža , primetićete neželjene simptome kao što su usporen rast, požutelo lišće, nedostatak cveća i loša tolerancija na hladnoću.

Međutim, kada dođe vreme da oplodite svoju ružu, imate mnogo opcija! Ako tražite održivu opciju, izaberite organska đubriva. Ova đubriva su napravljena od prirodnih materijala kao što su kamena prašina, perje i stajnjak. S druge strane, sintetička đubriva se proizvode u laboratoriji uz pomoć fosilnih goriva.

Čak i ako izaberete organsko đubrivo, potražite proizvod dizajniran za cvetanje grmlja. Dva pogodna proizvoda su Dovn to Earth Rose and Flover Mik i Burpee Organic Rose and Bloom . Bez obzira koje đubrivo odaberete, pratite uputstva za proizvod i nemojte ga preterati. Dodavanje previše đubriva može dovesti do oticanja i štetiti okolini.
Okončanje

Na sreću, uzgoj prelepih ruža i korišćenje ekološki prihvatljivih metoda ne moraju da se međusobno isključuju. Primenite gore navedene savete da biste uzgajali prelepe ruže na održiviji način.