Cvece koje pocinje sa L prelepih sorti kojima se divite

50 raskošnih cveća koje počinju slovom ‘L’:
1) Laceleaf
Crveni čipkasti list u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Počnimo sa jednim od mojih omiljenih cveća koje počinje sa ‘L’; cvet čipke. Poznato i kao anturijum, cveće čipke dolazi iz Centralne i Južne Amerike. Ovo živo tropsko cveće se obično uzgaja kao sobne biljke .

Cvetovi čipkastih listova potiču iz porodice arum (Araceae) i imaju prelepe eliptične listove ili listove u obliku srca. Mnogi cvetovi čipkastih listova takođe imaju šarene listove i lopatice sitnih kremasto-žutih ili zelenkasto-belih cvetova. Cveće čipkastih listova se takođe može uzgajati na otvorenom u USDA zonama 11 i 12 .

Naučno ime: Anthurium spp.
Izvorni opseg: Centralna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

2) Ladi’s Mantle
Iellov Ladi’s Mantle u cvatu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Ladi’s mantle je prelepa zeljasta trajnica iz porodice ruža (Rosaceae). Ženski plašt raste u grudvama dlakavih, dlanastih listova sa nazubljenim ili nazubljenim rubovima. Ove biljke proizvode grozdove sitnih, zvezdasto žućkasto- zelenih cvetova između kasnog proleća i ranog leta.

Ženski plašt je poreklom iz delova južne Evrope. Ove kompaktne biljke retko prelaze 1 ½ stope i obično se uzgajaju kao ukrasne biljke. Zanimljivo je da su listovi hidrofobni, dozvoljavajući kuglicama kišnice da se skupljaju na listovima.

Naučno ime: Alchemilla mollis
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

3) Ženske papuče orhideje
Ženske papuče orhideje u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Ponekad poznate kao cveće mokasina, orhideje ženskih papuča su jedno od najređih cvetova na svetu . Ove orhideje pripadaju podfamiliji Cipripedioideae iz porodice orhideja (Orchidaceae). Rod Cipripedium se odnosi na otprilike 65 vrsta ženskih orhideja.

Orhideje ženskih papuča imaju upečatljive cvetove zaštićene lisnatim listovima. Svaki cvet ima nekoliko šarenih čašica i kesicu nalik papuči koja se zove labellum. Orhideje ženskih papuča dolaze u nekoliko boja i jedinstvenih šara.

Naučno ime: Cipripedium spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće do leta

4) Jagnjeće uho
Biljke jagnjećeg uha su zeljaste višegodišnje biljke koje potiču iz delova zapadne Azije i Kavkaza. Ove kompaktne, taktilne biljke poznate su po svom krznenom, srebrno-belom lišću u obliku jezika. Ovi listovi rastu u rozetama i praćeni su klasovima malih, ružičasto ljubičastih cvetova u proleće i leto.

Ove biljke koje počinju slovom L pripadaju porodici nane ili žalfije (Lamiaceae). Ove neobične zimzelene biljke su zabavne na dodir, posebno za decu. Biljke jagnjećeg uha najbolje se ponašaju kao nisko rastuće ukrasne biljke u zonama 4 do 10.

Naučno ime: Stachis bizantina
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

5) Lamijum
Nežno ružičasto cveće lamijuma u ​​cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Uobičajeno poznat kao mrtva kopriva, cvetovi lamija su zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz porodice mente. Cvetovi lamijuma su izvorni širom Azije, Evrope i severne Afrike, ali su postali naturalizovani širom sveta. Većina vrsta lamijumskog cveća uspeva u senovitim predelima u zonama od 3 do 8.

Kao i drugi članovi porodice mente, cvetovi lamijuma imaju kvadratne stabljike i grube listove u obliku strelice sa nazubljenim ivicama. Od proleća do jeseni, cvetovi lamijuma stvaraju kolutove cveća sa kapuljačom, nalik žalfiji.

Naučno ime: Lamium spp.
Izvorni opseg: Afrika, Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

6) Lanceleaf Coreopsis
Jarko žuta lančelista koreopsis u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Takođe poznat kao lanceleaf tickseed, cvetovi lanceleaf coreopsis pripadaju porodici astera ili tratinčica (Asteraceae). Prvobitno poreklom iz centralnih i istočnih Sjedinjenih Država, ovo veselo divlje cveće uspeva na travnjacima i prerijama širom Severne Amerike u zonama od 4 do 9.

Cvetovi lanceleaf coreopsis su zeljaste trajnice sa uspravnim stabljikama i grudvama listova u obliku koplja. Cvetajući od proleća do leta, ovo divlje cveće ima svetlo žute cvetove nalik na tratinčice sa urezanim laticama zraka.

Naučno ime: Coreopsis lanceolata
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

7) Lantana
Šareno ružičasto i žuto cveće Lantane u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Biljke Lantane su višegodišnje grmlje iz porodice Verbena (Verbenaceae). Ovi tropski grmovi su poreklom iz Centralne i Južne Amerike. Međutim, biljke Lantane su naturalizovane u preko 50 zemalja i smatraju se invazivnim u mnogim oblastima.

Ovi ljupki cvetovi koji počinju slovom L imaju raširenu naviku i jajaste, naborane listove sa nazubljenim ivicama. Listovi proizvode aromatičan miris kada se zgnječe. Grmlje Lantane takođe proizvodi grozdove malih, šarenih cvetova tokom cele godine u zonama 10 i 11.

Naučno ime: Lantana camara
Izvorni opseg: Centralna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

8) Larkspur
Ljubičasta Larkspur u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Poznati i kao delfinijumi, cvetovi larkspura su šarene jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Ovi cvetovi imaju visoke, uspravne stabljike i dlanaste listove sa tri do sedam duboko podeljenih režnjeva sa nazubljenim ivicama. Grozde živopisnih cvetova sa pet latica cvetaju na vrhovima stabljika od leta do jeseni.

Ovo cveće koje počinje sa L je poreklom iz travnjaka i prerija širom severne hemisfere. Cveće Larkspur uspeva u zonama od 3 do 9 i pravi odlično rezano cveće.

Naučno ime: Delphinium spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

9) Lavatera
Svetlo bela Lavatera u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Cvetovi Lavatera su atraktivne zeljaste jednogodišnje ili višegodišnje biljke iz porodice sleza (Malvaceae). Ovo ljupko cveće je poreklom iz mediteranske Evrope i uspeva u zonama 7 do 10. Cvetovi Lavatera su takođe poznati kao slezovi ili kraljevski slezovi.

Sviđa mi se činjenica da su ovo brzorastuće biljke sa palmastim ili javorovim listovima sa nazubljenim ivicama. Štaviše, ove biljke proizvode roze , ljubičaste ili bele cvetove u obliku trube sa crvenkasto-ljubičastim središtima i žilama. Cvetovi Lavatera cvetaju oko tri meseca, od leta do jeseni.

Naučno ime: Lavatera trimestris
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

10) Lavanda
Polje purole Lavande u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Biljke lavande su neke od mojih omiljenih cveća koje počinju sa ‘L’. Ovi višegodišnji grmovi su poznati po svojim aromatičnim cvećem. Ovi cvetovi formiraju guste ljubičaste šiljke koji se tokom leta njišu iznad sivkasto-zelenih ili srebrno-zelenih listova.

Lavandula angustifolia je obično poznata kao engleska lavanda ili prava lavanda. Međutim, uprkos svom uobičajenom imenu, nije porijeklom iz Engleske. Umesto toga, ovi grmovi lavande dolaze iz delova mediteranske Evrope. Grmovi lavande najbolje rastu na punom suncu u zonama 5 do 9.

Naučno ime: Lavandula angustifolia
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto

11) Lavanda pamuk
Ponekad poznate kao pamučna lavanda, biljke lavande i pamuka su zimzeleni grmovi iz porodice astera ili tratinčice (Asteraceae). Ovi grmovi su poreklom iz delova mediteranske Evrope i uspevaju u toplim, sunčanim klimama. Grmlje lavande i pamuka najbolje raste u zonama 6 do 9.

Grmlje lavande i pamuka formiraju guste gomile pernatih, srebrno-zelenih listova. Listovi su takođe blago aromatični. Tokom leta, grmovi lavande i pamuka proizvode male, zaobljene žute cvetove . Pored toga, ovi grmovi su otporni na sušu i uspevaju na zemljištima siromašnim hranljivim materijama.

Naučno ime: Santolina chamaeciparissus
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

12) Lavanda-ružičasta
Ružičaste boje lavande su poznatije kao karanfili ili karanfili. Ove atraktivne zeljaste višegodišnje biljke pripadaju porodici karanfila (Cariophillaceae). Ružičaste boje lavande potiču iz delova mediteranske Evrope, kao što je jugozapadna Francuska. Ružičaste boje lavande najbolje rastu na punom suncu i plodnim, dobro drenirajućim zemljištima u zonama 6 do 9.

Zanimljivo je da ovi cvetovi koji počinju sa L rastu u grozdovima plavičasto-zelenih ili sivkasto-zelenih listova u obliku koplja. Tokom leta, ružičaste boje lavande proizvode jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke cvetove u obliku tanjira sa naboranim ivicama. Ovi cvetovi su obično ružičasto-ljubičasti i proizvode miris poput karanfilića.

Naučno ime: Dianthus cariophillus
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto

13) Leadvort
Blue Leadvort u cvatu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Iako nisu najlepša imena, Leadvorts su prelepi zimzeleni grmovi ili penjačice iz porodice Leadvort (Plumbaginaceae). Većina tipova olovnice je poreklom iz toplih regiona Azije, Afrike i Evrope i uspeva u zonama 8 do 11. Olovka ( Plumbago auriculata ) je poreklom iz Južne Afrike.

Ovi grmovi koji počinju sa L imaju sjajne, eliptične listove i dugačke, vitke stabljike koje se mogu koristiti za penjanje na obližnje drveće. Leadvorts takođe proizvodi grozdove plavih, ružičastih, ljubičastih, crvenih ili belih cvetova u obliku trube sa pet latica.

Naučno ime: Plumbago auriculata
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

14) Kožni cvet
Kožno cveće je prelepa sorta klematisa koja potiče iz šuma širom jugoistočnih Sjedinjenih Država. Kao i druge vrste klematisa , kožni cvetovi potiču iz porodice ljutika. Ove loze klematisa pripadaju grupi Viorna i najbolje rastu u zonama 4 do 9.

Kožni cvetovi su zeljaste višegodišnje penjačice koje pokazuju peraste listove koji se sastoje od četiri do osam eliptičnih listića. Ove biljke klematisa takođe imaju ljubičaste do crvenkasto-ljubičaste cvetove u obliku urne sa zaobljenim vrhovima.

Naučno ime: Clematis viorna
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

15) Limun ljiljan
Žuti limunski ljiljan u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Limunovi ljiljani su još jedno od najređih cvetova na svetu koje počinje slovom ‘L’. Tokom leta, ovi ljiljani koji oduzimaju dah imaju grozdove jarko žutih cvetova u obliku trube. Stabljike takođe imaju kolutove vitkih listova u obliku koplja.

Ovo divno cveće je poreklom iz jugozapadnih regiona Sjedinjenih Država i severozapadnih delova Meksika. Nažalost, ova vrsta pati od gubitka staništa. Limunovi ljiljani pripadaju porodici ljiljana (Liliaceae) i dobili su ime po britansko-američkom botaničaru Čarlsu Kristoferu Pariju iz 19. veka .

Naučno ime: Lilium parrii
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Leto

16) Posna ruža
Posna ruža u cvatu
Posne ruže su vrsta cveta kuka iz porodice ljutika. Posne ruže su zimzeleni grmovi koji potiču iz Grčke i Turske. Po mom iskustvu, ovo su fantastične ukrasne biljke koje rastu u zonama 4 do 9.

Posne ruže su uspravni grmovi sa sjajnim, kožastim dlanastim listovima podeljenim na sedam i devet listića. Štaviše, ove kumere proizvode ružičaste cvetove u obliku čaše sa tamnocrvenim mrljama koje okružuju centralne prašnike. Posne ruže cvetaju od kasne zime do proleća.

Naučno ime: Helleborus orientalis
Izvorni opseg: Grčka i Turska
Sezona cvetanja: Zima do proleća

17) Leopard ljiljan
Narandžasti i crveni leopard ljiljan u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Poznati i kao ljiljani kupine ili cvetovi leoparda, leopard ljiljani su zeljaste trajnice poreklom iz istočne Azije. Uprkos svom uobičajenom imenu, ovo cveće zapravo nije ljiljan. Umesto toga, oni su vrsta irisa iz porodice Iridaceae.

Leopard ljiljani rastu iz plitkih, horizontalnih rizoma i proizvode lepeze listova u obliku koplja. Leopard ljiljani takođe imaju crvenkasto-narandžaste cvetove sa pet latica prekrivenih tamnocrvenim mrljama. Ovo cveće se široko uzgaja kao ukrasno i najbolje raste u zonama od 5 do 10.

Naučno ime: Iris domestica
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Leto

18) Leopardov Bane
Žuti leopardov Bane u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Cvetovi leoparda su zeljaste trajnice iz porodice astera ili tratinčice. Ovo atraktivno cveće ima vesele, jarko žute cvetove nalik na tratinčice koje se pojavljuju u proleće. Ove biljke rastu u grozdovima bazalnih listova u obliku srca sa zaobljenim ivicama.

Ovo cveće koje počinje slovom L je poreklom iz delova jugoistočne Evrope kao što su Grčka, Mađarska i Italija. Ovo cveće naraste do 2 metra visoko i naseljava šumska područja i stenovite izdanke. Cveće leoparda je relativno lako uzgajati u zonama od 4 do 8.

Naučno ime: Doronicum orientale
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

19) Matičnjak
Balzam od limuna
Matičnjak je jedno od mojih omiljenih cveća koje počinje sa ‘L’. Ove zeljaste višegodišnje biljke potiču iz porodice mente. Matičnjak je poreklom iz delova centralne Azije i mediteranske Evrope, ali se takođe može uzgajati u zonama od 3 do 7.

Sviđa mi se što rastu u grmovoj grupi grubih listova u obliku srca sa nazubljenim ivicama. Listovi proizvode divan miris limuna, posebno kada su zgnječeni. Tokom leta, matičnjak ima sitne ljubičaste ili bele cvetove popularne kod pčela.

Naučno ime: Melissa officinalis
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

20) Levisia
Ružičasta levizija u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Cveće Levisia je grupa zimzelenih višegodišnjih biljaka poreklom iz zapadnih regiona Severne Amerike. Ovo atraktivno cveće potiče iz porodice Montiaceae i dobilo je ime po poznatom istraživaču Merivether Levisu. Kotiledon Levisia je opšte poznat kao Siskiiou levisia i najbolje raste u zonama od 3 do 8.

Cvetovi levisije rastu u grudvama mesnatih eliptičnih ili ovalnih listova. Zanimljivo je da ove izdržljive biljke takođe proizvode cvasti do 50 ružičastih, belih ili žutih cvetova od proleća do leta.

Naučno ime: Levisia cotiledon
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

21) Liatris
Liatris
Cveće liatrisa je opšte poznato kao plamteća zvezda ili gaifeathers. Ove zeljaste višegodišnje divlje cveće potiču iz porodice tratinčica i poreklom su iz istočnih regiona Severne Amerike. Cveće liatrisa dobro raste u zonama od 3 do 10 i savršeno je za granice divljeg cveća.

Ovo cveće koje počinje slovom L počinje kao nakupine vitkih listova nalik travi koji u jesen postaju crvenkasto-braon. Tokom leta, biljke Liatris proizvode guste, uspravne klasove šarenih, pernatih cvetova. Cvetovi mogu biti ružičasti, ljubičasti, crveni i beli.

Naučno ime: Liatris spicata
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

22) Nana sladića
Licorice Mint
Nana sladića je opšte poznata kao meksički isop ili isop za zalazak sunca. Ove uspravne trajnice rastu u nakupinama vitkih, pernatih, sivkasto-zelenih listova. Tokom leta, sladić nana proizvodi klasove ružičasto-narandžastih i ljubičastih cevastih cvetova.

Poreklom su u delovima jugozapadnih Sjedinjenih Država, kao što su Arizona i Novi Meksiko. Kao što se i očekivalo, sladić nana pripada porodici nane (Lamiaceae). Ovo atraktivno cveće najbolje raste u zonama od 5 do 9.

Naučno ime: Agastache rupestris
Izvorni opseg: Meksiko i jugozapad SAD
Sezona cvetanja: Leto

23) Ligularija
Žuta ligularija u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Cvetovi ligularije su poznatiji kao biljke leoparda. Ovo cveće jarkih boja potiče iz plemena grudnjaka iz porodice astera ili tratinčice. Cvetovi ligularije su poreklom iz delova istočne Azije, uključujući Kinu i Japan.

Ove zeljaste trajnice imaju uspravne crvenkasto-braon stabljike koje proizvode grozdove jarko žutih cvetova nalik tratinčicama. Osim toga, cvetovi ligularije cvetaju od leta do jeseni i uspevaju u zonama od 3 do 8, pokazujući nakupine kožastih, zaobljenih cvetova sa nazubljenim ivicama.

Naučno ime: Ligularia spp.
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

24) Ligustrum
Ligustrum
Biljke ligustrum su grupa zimzelenih ili listopadnih grmova i drveća koje se obično nazivaju ligurum. Ove biljke potiču iz porodice maslina (Oleaceae) i potiču iz delova Azije, Evrope i severne Afrike.

Ovi prilagodljivi grmovi najbolje rastu u zonama 5 do 8 i često se uzgajaju kao žive ograde. Ligustrum grmovi imaju debele, sjajne eliptične ili jajaste listove. Štaviše, tokom leta ovi grmovi takođe imaju guste grozdove malih, belih cvetova praćenih sjajnim crnim plodovima.

Naučno ime: Ligustrum spp.
Izvorni opseg: Azija, Afrika, Evropa
Sezona cvetanja: Leto

25) Jorgovan
Ružičasti jorgovan u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Cvetovi jorgovana su neki od najpoznatijih cvetova koji počinju slovom ‘L’. U kasno proleće, ovi listopadni grmovi proizvode guste metlice malih, cevastih ružičastih, ljubičastih ili belih cvetova. Ovi izuzetni cvetovi emituju divno gust, opojan miris.

Ovi mirisni grmovi pripadaju porodici maslina i potiču sa Balkana u jugoistočnoj Evropi. Žbunje jorgovana se sada uzgaja širom sveta i uspeva u zonama 3 do 7. Cvetovi jorgovana simbolizuju ljubav i radost mladosti.

Naučno ime: Siringa vulgaris
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

26) Ljiljan
Elegantan beli cvet ljiljana u cvetu
Po mom mišljenju, malo cveća ima toliko vizuelnog uticaja kao ljiljani. Ovo cveće koje oduzima dah ima velike cvetove u obliku trube, zakrivljene latice ili cvetne listove i atraktivne oznake. Štaviše, cvetovi ljiljana takođe proizvode različite nivoe mirisa. Ljiljani rastu iz podzemnih lukovica i imaju listove u obliku koplja.

Ljiljani, tačnije poznati kao pravi ljiljani, pripadaju porodici Liliaceae. Ovo cveće koje počinje slovom L ima širok domet širom severne hemisfere. Ovo prelepo cveće je podeljeno u različite tipove i obično uspeva u zonama od 3 do 9.

Naučno ime: Lilium spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

27) Ljiljan Inka
Šareni ljiljan Inka u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Ljiljan Inka je drugo ime za cveće alstromerije, ponekad poznato kao peruanski ljiljani. Uprkos uobičajenom imenu, ovo cveće nije pravi ljiljan i umesto toga pripada porodici Alstroemeriaceae. Ovo prelepo cveće je poreklom iz Južne Amerike.

Cvetovi alstromerije su gomoljaste trajnice sa talasastim listovima u obliku koplja. Ističu se svojim dramatičnim, šarenim cvetovima sa šest latica i složenim šarama. Cvetovi alstromerije uspevaju u zonama od 7 do 10 i traju do dve nedelje u vazi.

Naučno ime: Alstroemeria spp.
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

28) Ljiljan od Nila
Cvetovi ljiljana Nila su poznatiji kao afrički ljiljani ili cvetovi agapantusa. Ove zeljaste trajnice pripadaju porodici Amarillis (Amarillidaceae) i poreklom su iz južnih regiona Afrike, ali se često uzgajaju u zonama 8 do 10.

Sviđa mi se što ove šarene trajnice proizvode grudve kožastih listova u obliku koplja i uspravnih, mesnatih stabljika. Ove stabljike su tokom leta prekrivene zaobljenim grozdovima cvetova u obliku trube. Ovo egzotično cveće dolazi u nijansama plave, ljubičaste i bele.

Naučno ime: Agapanthus spp.
Izvorni opseg: Afrika
Sezona cvetanja: Leto

29) Đurđevak
Meke bele čaše cveta đurđevka
Cvetovi đurđevka su elegantne trajnice koje rastu u šumskim staništima širom severne hemisfere. Ovo cveće pripada porodici šparoga (Asparagaceae). Cvetovi đurđevka su takođe jedno od zvaničnih majskih cvetova .

Ove zeljaste višegodišnje biljke rastu iz rizoma i proizvode jedan ili dva lista po stabljici. Tokom proleća, biljke đurđevka imaju prskanje nežnih belih cvetova u obliku zvona. Štaviše, cveće đurđevka takođe emituje sladak miris.

Naučno ime: Convallaria majalis
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće

30) Lili Turf
Lili Turf u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Cvetovi ljiljana su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice špargla. Ove plodne biljke formiraju gomile sjajnih, lučno zakrivljenih listova nalik travi. Tokom leta, biljke ljiljana daju upadljive klasove sitnih ljubičastih ili belih cvetova.

Na prvi pogled, cvetovi ljiljana liče na zumbule grožđa ( Muscari spp.). Ove trajnice su izvorno poreklom iz istočne Azije. Međutim, oni su sada široko naturalizovani i mogu se smatrati invazivnim u nekim delovima Severne Amerike.

Naučno ime: Liriope muscari
Izvorni opseg: istočna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

31) Limonijum
Šareno limonijumsko rezano cveće
Cvetovi limonijuma su obično poznati kao močvarni ruzmarin ili morska lavanda. Ove zeljaste trajnice potiču iz porodice olovnica (Plumbaginaceae). Kao što njihovo uobičajeno ime sugeriše, cvetovi limonijuma su se prilagodili da rastu u priobalnim ili močvarnim staništima.

Cvetovi limonijuma su izvorni širom severne hemisfere. Ove trajnice proizvode bazalne rozete listova u obliku kašike sa grozdovima sitnih cvetova u obliku trube sa papirnatim laticama. Kao dodatni bonus, ovo cveće dolazi u nijansama plave, ružičaste, ljubičaste, narandžaste, žute i bele.

Naučno ime: Limonium spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

32) Linarija
Jarko žuta Linaria u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Cveće linarije su šarene jednogodišnje ili višegodišnje biljke koje su obično poznate kao krastača. Ovo prelepo divlje cveće je poreklom iz delova Azije, Evrope i severne Afrike. Cvetovi Linarije pripadaju porodici platana (Plantaginaceae).

Ovo zeljasto divlje cveće ima čvrste, uspravne stabljike koje stvaraju kolutove vitkih listova u obliku koplja. Štaviše, ove biljke koje počinju sa L takođe imaju terminalne grozdove šarenog cveća sličnog zmajevima. Cvetovi Linarije dolaze u nijansama ružičaste, ljubičaste, žute i bele.

Naučno ime: Linaria spp.
Izvorni opseg: Azija, Afrika i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

33) Lavlji rep
Narandžasti lavlji rep u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Poznato i kao cveće divlje dage, cvetovi lavljeg repa su zimzeleni grmovi iz porodice mente. Ove trajnice imaju uspravne stabljike i tamnozelene listove u obliku koplja. Biljke lavljeg repa takođe imaju kolutove cevastih narandžastih cvetova sa finim dlačicama.

Ovo cveće dolazi iz južnih delova Afrike, uključujući Južnu Afriku. Listovi lavljeg repa odaju aromatičan miris kada se zgnječe. Cvetovi lavljeg repa se takođe mogu uzgajati u zonama 8 do 11.

Naučno ime: Leonotis leonurus
Izvorni opseg: Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

34) Lisianthus
Meki beli delikatni Lisianthus u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Cvetovi lisianthusa su obično poznati kao prerijski encijan ili teksaška zvončića. Ovi prelepi cvetovi potiču iz porodice Gentian (Gentianaceae). Ovo divno cveće koje počinje slovom L je poreklom iz travnjaka i prerija širom Severne Amerike i Meksika.

Zanimljivo je da ove biljke imaju voštane, eliptične plavkasto-zelene listove i uspravne, razgranate stabljike. Od leta do jeseni, biljke Lisianthusa imaju plave, ružičaste ili bele zvonaste cvetove. Latice bogate boje takođe imaju osećaj voska. Cvetovi liziantusa najbolje rastu u zonama 8 do 10.

Naučno ime: Eustoma grandiflorum
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

35) Litodora
Plavo cveće Lithodora
Uobičajeno poznat kao ljubičasti gromvel, cvetovi Lithodora su zimzeleni grmovi iz porodice boražine (Boraginaceae). Ove biljke formiraju nisko rastuće prostirke od dlakavih listova u obliku koplja. Biljke Lithodora takođe imaju terminalne grozdove malih plavih cvetova u obliku zvezda.

Ovo intrigantno cveće je poreklom iz delova Evrope, posebno oko Mediterana. Ovi grmovi retko narastu više od jedne stope u visinu, ali se mogu širiti i do 3 metra. Cvetovi litodore su odlične biljke koje pokrivaju tlo u zonama 6 do 8.

Naučno ime: Lithodora diffusa
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

36) Livingstone Daisi
Livingstone Daisi
Livingstonove tratinčice poznate su i kao ledene biljke. Ovi nisko rastući sukulenti pripadaju porodici smokava i nevena (Aizoaceae). Livingstonove tratinčice su porijeklom iz dijelova Afrike i Evrope, ali su postale naturalizovane i u Americi.

Ovi cvetovi koji počinju sa L formiraju puzeće prostirke stabljika sa malim, sočnim rozetama listova. Ove biljke takođe imaju ćelije mokraćne bešike poput mehurića koje skladište višak soli. Od proleća do jeseni, Livingstonove tratinčice proizvode cvetove nalik na tratinčice sa nekoliko tankih latica zraka.

Naučno ime: Mesembrianthemum cristallinum
Izvorni opseg: Afrika i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

37) Lobelija
Ljubičasta i plava lobelija u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Lobelije su prelepi, šareni cvetovi iz porodice zvončića (Campanulaceae). Ove zeljaste trajnice su porijeklom iz južnih regiona Afrike. U zonama od 2 do 11, lobelije se često uzgajaju kao jednogodišnje biljke ili biljke koje pokrivaju tlo.

Cvetovi lobelije imaju naviku širenja ili penjanja i proizvode bazalne rozete listova ovalnog oblika sa nazubljenim ivicama. Stabljike takođe imaju vitke listove u obliku koplja. Od proleća do jeseni, lobelije su opterećene plavim, ružičastim, ljubičastim ili belim cvetovima sa žutim središtima.

Naučno ime: Lobelia erinus
Izvorni opseg: Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

38) Kandža jastoga
Egzotični cvet kandže jastoga
Biljke kandže jastoga su zeljaste trajnice koje proizvode velike tamnozelene listove poput banane. Biljke kandži jastoga takođe imaju viseće grozdove crvenih listova u obliku kandže sa žućkasto-zelenim ivicama. Ovi listovi štite male, žućkasto-bele cvetove koje kolibri često posećuju.

Ove tropske zimzelene biljke potiču iz porodice Heliconiaceae i potiču iz delova Centralne i Južne Amerike. Cvetovi jastoga uspevaju u toplim, vlažnim klimama i punom suncu u zonama 10 i 11.

Naučno ime: Heliconia rostrata
Izvorni opseg: Centralna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

39) Locoveed
Cveće locoveed-a je opšte poznato kao biljke mlečne grabe. Ove jednogodišnje ili višegodišnje bilje i grmlje su autohtone širom severne hemisfere. Cvetovi locoveed potiču iz porodice mahunarki ili graška (Fabaceae).

Štaviše, ove biljke imaju dugačke složene listove koji se sastoje od između 15 i 20 plavkasto-zelenih, eliptičnih listova. Ove biljke proizvode raznobojne grozdove cevastih ružičastih ili ljubičastih cvetova nalik grašku. Svaka rasa sadrži do 15 cvetova. Locoveed cveta tokom proleća i leta u zonama 3 do 6.

Naučno ime: Astragalus spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće do leta

40) London Pride
Platno koji cveta London Pride
London Pride je harizmatična cvjetna višegodišnja biljka porijeklom iz Evrope. Ova biljka potiče iz porodice Sakifragaceae i zapravo je hibrid između Sakifraga umbrosa i Sakifraga spathularis . London Pride dobro funkcioniše kao zimzelena biljka koja pokriva tlo u zonama 6 i 7.

Sviđa mi se što biljke londonskog ponosa formiraju prostirke od sočnih rozeta zimzelenog lišća sa zaobljenim ivicama. Tokom proleća i leta iznad listova izbijaju metlice malih belih cvetova. Londonski ponos preferira senovite uslove.

Naučno ime: Sakifraga k urbium
Izvorni opseg: Spain
Sezona cvetanja: Proleće do leta

41) Loosestrife
Polje ružičaste i ljubičaste Loosestrife u cvatu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Cvetovi lomača su zeljaste trajnice iz porodice Lithraceae. Ovo cveće ima uspravne crvenkasto-ljubičaste stabljike koje nose kopljaste listove. Tokom leta, biljke labave se ističu po svojim gustim klasovima malih ružičastih, ljubičastih ili belih cvetova sa šest latica.

Ove zeljaste trajnice su poreklom iz umerenih regiona Azije, Evrope i Severne Afrike. Cvetovi loosestrife su takođe postali naturalizovani u Americi i Australiji. Ove biljke uspevaju u močvarnim staništima u zonama 4 do 9.

Naučno ime: Lithrum salicaria
Izvorni opseg: Azija, Afrika i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

42) Lotos
Cvet lotosa cveta na velikim tropskim listovima u pozadini
Ponekad poznati kao indijski lotosi ili sveti lotosi, cvetovi lotosa su prelepi vodeni cvetovi iz porodice Nelumbonaceae. Cvetovi lotosa su poreklom iz reka i jezera širom Azije.

Ovo prelepo i simbolično cveće koje počinje slovom L ima listove poput kišobrana koji lebde po vodi, podržani debelim rizomima nalik na sidro. Svaki list može narasti do 2 stope u širinu. Lotosi imaju velike ružičaste ili bele cvetove sa laticama koje se preklapaju. Svaki cvet traje samo nekoliko dana i proizvodi sladak, začinski miris.

Naučno ime: Nelumbo nucifera
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Leto

43) Lotosova loza
Crveni lotos u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Lotosove loze su poznatije kao cvetovi kljuna papagaja. Ovo nisko rastuće zimzeleno grmlje pripada porodici graška i poreklom je sa španskih Kanarskih ostrva. Nažalost, lotosove loze su verovatno izumrle u divljini i sada opstaju samo u uzgoju u zonama 10 do 12.

Lotoze lotosa formiraju ispružene gomile uspravnih stabljika koje imaju igličasto, srebrnozeleno lišće. Od ranog proleća do ranog leta, loze lotosa imaju velike, kljunaste, grimizne cvetove.

Naučno ime: Lotus berthelotii
Izvorni opseg: Kanarska ostrva
Sezona cvetanja: Proleće do leta

44) Luizijana Iris
Louisiana Iris
Uobičajeno poznate kao bakarne perunike, perunike iz Luizijane potiču iz centralnih i južnih regiona Sjedinjenih Država. Luizijanski irisi pripadaju porodici Iridaceae. Ove atraktivne irise najbolje rastu na vlažnim zemljištima u zonama 6 do 9.

Luizijanske irise rastu u grudvama jarko zelenih listova u obliku koplja. Tokom proleća i leta pojavljuju se mesnate uspravne stabljike koje nose cvetove. Neuobičajeno za iris, perunike iz Luizijane imaju velike bakarno-narandžaste cvetove bez brade i ravnih vrhova.

Naučno ime: Iris fulva
Izvorni opseg: Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

45) Ljubav u magli
Plavo cveće Love-in-a-Mist
Cvetovi ljubavi u magli su zeljaste jednogodišnje biljke iz porodice ljutika. Ove jednogodišnje biljke rastu u žbunastim grozdovima pernatih listova. Ova ‘magla’ od lišća okružuje prelepo cveće koje ima preklapajuće redove plavih, ružičastih, ljubičastih ili belih latica. Lubučaste žućkastozelene mahune semena prate cvetove.

Ovo cveće koje počinje slovom L je poreklom iz hladne klime širom Azije, Evrope i severne Afrike. Ljubav u magli se može uzgajati kao jednogodišnja biljka u zonama od 2 do 11, ali imajte na umu da se može plodno sejati.

Naučno ime: Nigella damascena
Izvorni opseg: Azija, Afrika i Evropa
Sezona cvetanja: Leto

46) Ljubav-Laži-Kvarenje
Ljubav-Laži-Krvavi u cvatu su popularne vrste cveća koje počinju slovom L
Takođe poznat kao privezak amarant, love-lies-bleeding je zeljasta jednogodišnja biljka iz porodice amarant (Amaranthaceae). Love-lies-bleeding je poreklom iz tropskih regiona Centralne i Južne Amerike. Mnogi delovi ove biljke su jestivi i beru se kao izvor hrane širom Južne Amerike.

Zanimljivo je da ovi cvetovi rastu u grudvicama svetlozelenih, jajastih listova. Od leta do jeseni, ljubavne laži-krvarenje stvaraju viseće grozdove gusto nabijene sitnim crvenim cvetovima . Ljubav-laži-krvarenje najbolje raste u zonama od 2 do 11.

Naučno ime: Amaranthus caudatus
Izvorni opseg: Centralna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

47) Lukulije
Meki beli i ružičasti cvetovi Luculia
Cvetovi lukulije su zimzeleni cvetni grmovi iz porodice kafe (Rubiaceae). Grmlje Luculia je poreklom iz delova Azije, uključujući Kinu, Indiju i Himalaje. Cveće luculije je takođe popularno kao ukrasno grmlje u zonama 9 do 11.

Sviđa mi se što ove biljke imaju sjajne listove ovalnog oblika i obično rastu između 10 i 13 stopa. Grmlje Luculia proizvodi grozdove bledo ružičastih ili belih cvetova u obliku zvezda tokom jeseni. Ovo cveće ima divan miris sličan onom cveća gardenije.

Naučno ime: Luculia gratissima
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Pasti

48) plućnjak
Ružičasti i plavi plućnjak u cvatu
Nije moje omiljeno ime za prelep cvet, plućnjaci su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice boražine (Boraginaceae). Ovo cveće koje počinje slovom L je poreklom iz Evrope i jedno je od najrasprostranjenijih biljaka u svom rodnom rasponu. Oni uspevaju u šumama i najbolje rastu u senovitim predelima u zonama od 3 do 8.

Štaviše, ove biljke imaju karakteristične srčaste zimzelene listove sa šiljastim vrhovima. Ovi listovi su često obeleženi bledozelenim ili belim mrljama. Osim toga, od kasne zime do ranog proleća, plućnjak proizvodi terminalne grozdove ružičastih ili crvenih cvetova koji postepeno postaju plavi ili ljubičasti.

Naučno ime: Pulmonaria officinalis
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Zima do proleća

49) Lupin
Polje cveća plavog lupina u divljini
Poznato i kao plavokosi cvetovi, cvetovi vučice su zeljaste trajnice iz porodice graška (Fabaceae). Ovo šareno cveće je poreklom iz travnjaka i prerija širom Severne i Južne Amerike. Lupine se takođe mogu uzgajati kao upadljive ukrasne biljke u zonama 6 do 10.

Zanimljivo je da rastu u gustim nakupinama mekih, sivkasto-zelenih listova koji mogu imati fine dlačice. Štaviše, lupina cveta između proleća i leta, stvarajući šarene plave, ružičaste, ljubičaste ili bele cvetove nalik na grašak.

Naučno ime: Lupinus spp.
Izvorni opseg: Severna i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

50) Lichnis
Lihnis divlje cveće u cvetu
Cveće lihnisa je poznatije kao cveće kempiona ili mušice. Ovo rasprostranjeno divlje cveće je poreklom iz delova Azije, Evrope i severne Afrike. Cvetovi lihnisa pripadaju porodici karanfila ili roze (Cariophillaceae) i takođe su uključeni u rod Silene .

Sviđa mi se činjenica da su ove biljke zimzelene trajnice sa uspravnim, sivim stabljikama i rozetama srebrno-sivih listova. Ovi eliptični listovi su obično prekriveni vunastim dlačicama. Biljke lihnisa takođe imaju roze, crvene ili bele cvetove u obliku trube koje cvetaju tokom proleća i leta.

Naučno ime: Lichnis spp.
Izvorni opseg: Azija, Afrika i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Cveće koje počinje sa ‘L’ Česta pitanja:
Koja biljka počinje slovom ‘L’?
Nekoliko biljaka koje oduzimaju dah počinju slovom ‘L’. Neki od najčešćih uključuju lavandu ( Lavandula spp.), ljiljane ( Lilium spp.) i ljiljan Inka ( Alstroemeria spp.). Sve ove biljke imaju zapanjujuće cveće.

Šta je mirisni cvet koji počinje sa ‘L’?
Mnogo cveća koje počinje sa ‘L’ takođe proizvodi divne mirise. Žbunje lavande i stabla jorgovana su dva najmirisnija cveća koja počinju slovom ‘L’. Jorgovan, posebno, emituje snažan, opojan miris.

Šta je prolećni cvet koji počinje sa ‘L’?
Đurđevak ( Convallaria majalis ) je prekrasan prolećni cvet koji počinje sa slovom ‘L’. Đurđevak je zeljasta višegodišnja biljka koja uspeva u šumama. Prskalice belih zvonastih cvetova emituju divan slatki miris.

Koja višegodišnja biljka počinje slovom ‘L’?
Cvetovi lavande i jorgovana su neke od najpopularnijih višegodišnjih biljaka koje počinju slovom ‘L’. Grmovi lavande potiču sa Mediterana, dok stabla jorgovana potiču iz delova Azije i jugoistočne Evrope.

Postoje li retki cvetovi koji počinju na slovo ‘L’?
Nažalost, retko je nekoliko prelepih cvetova koji počinju slovom ‘L’. Među njima su orhideje ženskih papuča (Cipripediodeae) i limunovi ljiljani ( Lilium parrii ). Orhideje ženskih papuča su porijeklom iz Centralne Amerike, dok su limunovi ljiljani porijeklom iz jugozapadnih regiona Sjedinjenih Država.

Okončanje
Kao što vidimo, nekoliko najpopularnijih cveća na svetu počinje slovom ‘L’. To uključuje lavandu, jorgovan, ljiljane, larkspur i cveće vučice. Možete čak i da izgradite celu svoju baštu oko biljaka koje isključivo počinju sa „L“. Mnoga od ovih cveća stvaraju niz prekrasnih boja i prelepih mirisa tokom cele godine.