Kako mirise cvece karanfila Osnovni vodic

Karanfili su možda najpoznatiji po svojim delikatnim naboranim cvetovima, ali neki od ovih cveća takođe imaju prilično mirisni udar. Ostanite sa nama da naučite kako miriše cveće karanfila.

Osnove karanfila
Karanfili ( Dianthus cariophillus ) su takođe poznati kao karanfilići. Iako svi karanfili pripadaju ovoj vrsti, možete pronaći različite sorte.

Cveće raste kao trajnice u oblastima sa stabilnim temperaturama. Međutim, često se uzgajaju kao jednogodišnje biljke u delovima sveta koji doživljavaju hladne zime.

Sve vrste karanfila su poznate po svom lepom cveću i simboličkom značenju . Njihovi cvetovi imaju naborane latice koje se kombinuju i formiraju okrugle cvetove prečnika oko jedan do dva inča.

Kako miriše cveće karanfila?

Pre nego što vam kažem kako mirišu karanfili, želeo bih da napomenem da svi karanfili ne mirišu isto. Boja i raznolikost cvetova karanfila mogu uticati na miris.

Mnogi cvetovi karanfila imaju miris koji je mešavina slatkog, začinskog i pomalo cvetnog. Neki od cvetova su izrazito začinjeni, sa mirisom koji podseća na karanfilić. Međutim, drugi karanfili imaju miris koji je prvenstveno sladak i cvetan. A neki karanfili jedva da imaju miris!

Zašto moji karanfili ne mirišu?
Dok su neki karanfili mirisni, nisu svi. Ako vaši karanfili ne mirišu, može biti nekoliko uzroka.

Prvo, nemaju sve vrste karanfila jak miris. Ako želite mirisno cveće, potražite sorte karanfila koje su semenske kompanije označile kao mirisne.

Drugi mogući uzrok nedostatka mirisa je starost cveta. Ako su karanfili stajali neko vreme nakon što su ubrani, mogu izgubiti miris.

Koje su najmirisnije vrste karanfila?

Ako želite karanfil koji ispunjava vašu baštu ili dom slatkim ili začinjenim mirisom, pokušajte da uzgajate jednu od sledećih mirisnih sorti karanfila.

‘Chabaud Jeanne Dionis’: ova francuska sorta ima bele cvetove koji mirišu na zaslađeni karanfilić
‘Chabaud La France’: još jedna sorta nasleđa, ovaj svetloružičasti karanfil je jedan od najmirisnijih vrsta koje možete uzgajati.
‘Fanganza’: ova sorta ima cvetove fuksije sa jakim mirisom; možete pronaći i druge boje karanfila Fanganza
‘Beli zec’: belo cveće koje cveta tokom dužeg perioda po hladnijem vremenu
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za 10 najmirisnijih vrsta cveća karanfila .

Na šta miriše cveće karanfila Česta pitanja:

Da li karanfili imaju jak miris?
Neke vrste karanfila imaju jake mirise koji su slatki, začinjeni, cvetni ili kombinacija ova dva. Međutim, druge sorte karanfila imaju jedva prisutan miris.

Koliko dugo karanfili traju u vazi?
Karanfili će trajati jednu do dve nedelje u vazi. Držite ih na hladnom mestu van direktne svetlosti kako biste im pomogli da traju što je duže moguće.

Koja je najmirisnija vrsta karanfila?
Neke mirisne vrste karanfila uključuju ‘Chabaud La France’, ‘Fanganza’ i ‘Vhite Rabbit’.

Okončanje
Što se tiče mirisa karanfila, sve zavisi od sorte. Neki karanfili imaju slatke, začinjene ili cvetne mirise, dok drugi imaju vrlo minimalan miris.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i autohtonim rasponima , savete o upravljanju karanfilima koji ne cvetaju i kako da razmnožavate i presađujete cvetove karanfila u svojoj bašti.