Znacenje i simbolika cveta nevena u jeziku cveca

Cvetovi nevena nude jednostavnu lepotu sa svojim cvetnim glavama u obliku tratinčice i veselim ambijentom sa svojim sunčanim, zlatnim licima. Oni takođe imaju bogatstvo simbolike i kulturnog značaja u kojima se može uživati zajedno sa njihovim jarko narandžastim i žutim cvetovima. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju cvetova nevena i njihovom kulturnom značaju širom sveta danas.

Značenje i simbolika cveta nevena u jeziku cveća
Pregled sadržaja:

Simboličko značenje nevena – osnovne stvari
O kalenduli
Boje cvetova nevena i njihovo značenje i simbolika
Simbolično značenje nevena u viktorijanskom jeziku cveća
Cveće nevena i oktobarskog rođenja
Cveće nevena i njihova povezanost sa proročanstvom i zaštitom
Cveće nevena i srećno
Cveće nevena i Bogorodica

Upotreba cveta nevena u drevnim civilizacijama
Pogodne prilike za poklon za neven
Česta pitanja o nevenu:
Boja blaga i bogata simbolička istorija
Simboličko značenje nevena – osnovne stvari
Cveće nevena simbolizuje tugu, očaj i sećanje. Oni su takođe povezani sa izdržljivošću, dugovečnošću, proročanstvom i radošću. Zbog istorije upotrebe cveta u medicini, on je takođe povezan sa zdravljem.

O kalenduli

Taksonomija
Calendula je rod od 12 prihvaćenih vrsta biljaka koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae (aster, tratinčica, kompozit ili suncokret) u okviru potfamilije Asteroideae . Biljke iz roda Calendula se obično nazivaju nevenima ili nevenima.

Botaničke karakteristike
Kalendule su zeljaste cvetne biljke koje mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje. Biljke mogu narasti do više od dva metra u visinu sa zelenim kopljastim do duguljastim listovima. Cvetne glavice nalik na tratinčice nastaju na debelim, zelenim stabljikama. Kapitula se sastoji od jednog ili više prstenova zrakastih cvetova koji okružuju tamno-braon centralni disk. Cvetovi su uglavnom svetlo narandžasti ili žuti, ali se mogu naći i u belim, krem, crvenim i ružičastim nijansama.

Cvetovi nevena obično imaju mošusan, ali sladak biljni miris.

Istorija i poreklo
Biljke iz roda Calendula potiču iz Evrope, severne Afrike, Mediterana, Bliskog istoka i jugozapadne Azije.

Etimološko značenje
Naziv roda „ Calendula “ potiče od umanjenog oblika latinske reči calens što se otprilike prevodi kao „prvi u mesecu“. Smatra se da se ovo odnosi na sposobnost cveta da cveta tokom cele godine u blagim klimatskim uslovima.

Uobičajeni naziv neven potiče od „Marijinog zlata“ i odnosi se na staru tradiciju stavljanja ovih zlatnih cveća pred noge statua Device Marije kao prinose uz nečije molbe za molitve.

Upotreba i prednosti kalendule

Kalendula ima razne koristi i prednosti . Cveće se u prošlosti koristilo kao lek za glavobolju, zubobolju i crvene oči. Danas se ulje nevena i dalje koristi u medicini zbog svojih antiinflamatornih, antivirusnih i antigenotoksičnih efekata. Može se naći u lokalnim mastima i proizvodima za negu kože dizajniranim da umire opekotine, posekotine, akne i druge vrste iritacije kože.

Pošto su njeni cvetovi jestivi, neven ima i nekoliko upotreba u kulinarstvu. Može se koristiti u svežem ili osušenom obliku u salatama, a često se koristi i u čorbama i supama – otuda i uobičajeno ime za Calendula offincinalis , neven. Cveće se takođe koristi zbog svoje zlatne pigmentacije za bojenje sira, kreme i likera.

Cveće nevena se takođe koristi za stvaranje prirodnih boja.

Boje cvetova nevena i njihovo značenje i simbolika

Cvet nevena je tokom vekova povezivan sa različitim simboličkim značenjima. Danas oni nose ta značenja pored drugih koja se u novije vreme pripisuju cveću. Cveće nevena simbolizuje tugu, sećanje i očaj. Nasuprot tome, oni su takođe povezani sa radošću i zdravljem. Zbog dugog vremena cvetanja, cvetovi nevena takođe simbolizuju dugovečnost i izdržljivost.

Boje cveća takođe mogu pripisati sopstvena individualna simbolička značenja samom cveću. Cvetovi nevena najčešće cvetaju u svetlo narandžastim i žutim nijansama. Neke sorte i hibridi takođe su proizveli bele, crvene, ružičaste i dvobojne cvetove nevena. Simbolično značenje cveta nevena može se promeniti u zavisnosti od njegove boje.

Značenje cvetanja narandže nevena
U cveću, narandža simbolizuje uzbuđenje, radost, snagu, entuzijazam, strast i pozitivnu energiju.

Značenje cvetanja žute kalendule
Žuti cvetovi su takođe povezani sa radošću i pozitivnom energijom. U cveću, žuta takođe simbolizuje prijateljstvo, samopouzdanje, optimizam i sreću.

Značenje cvetanja crvenog nevena
Crveno cveće se najčešće povezuje sa istinskom ljubavlju i romantičnom ljubavlju. Takođe mogu da simbolizuju hrabrost, želju i poštovanje.

Značenje cvetanja roze nevena
Ružičasti cvetovi simbolizuju ženstvenost, sreću, nežnost i nežnu naklonost.

Značenje cvetanja belog nevena
Belo cveće tradicionalno simbolizuje čistoću i nevinost ili je povezano sa tugom, tugom i saosećanjem.

Simbolično značenje nevena u viktorijanskom jeziku cveća
Na viktorijanskom jeziku cveća, neven (koji se naziva uobičajenim imenom, neven) simbolizuje tugu. Viktorijanska floriografija takođe povezuje neven sa predviđanjem. Predstavlja očaj, posebno očaj koji može nastati kao rezultat ljubavi.

Cveće nevena i oktobarskog rođenja
Cvet nevena (zajedno sa drugim vrstama nevena i kosmosa) je cvet rođenja za mesec oktobar .

Cveće nevena i njihova povezanost sa proročanstvom i zaštitom

Cveće nevena ima jake veze sa zaštitom i proročanstvom. Smatralo se da stavljanje njihovih latica ispod kreveta štiti od opasnosti od lopova i razbojnika koji dolaze u noći. Ako je neko i postao žrtva krađe, za latice se takođe govorilo da donose proročke snove kako bi čovek mogao da prepozna i uhvati lopova.

Pored toga, smatralo se da kombinovani znak nevena i lovorovog lista štiti od opasnosti od širenja tračeva.

Cveće nevena i srećno
Smatra se da cvetovi nevena donose sreću, posebno u pravnim stvarima. Ako imate dan na sudu, na primer, nošenje cveta ili latica nevena u džepu ili nošenje cveta nevena na reveru može vam pomoći da dobijete slučaj.

Cveće nevena i Bogorodica
Smatra se da uobičajeno ime nevena, neven, potiče od prakse poštovanja Device Marije sa zlatnim cvetovima koji su se nekada jednostavno nazivali „zlatom“. Oni su obezbedili način da siromašni hrišćani odaju priznanje Mariji.

Danas je cveće nevena i dalje snažno povezano sa Devicom Marijom u hrišćanskim tradicijama. Pošto Marija nosi zlatnu krunu, svaki cvet zlatne boje – posebno neven koji nose njeno ime – smatra se znakom hvale, časti i poštovanja Majke Marije.

Istorijski gledano, neven je imao nekoliko magičnih ili mističnih upotreba i asocijacija. Na primer, neven je bio uključen u recept za napitak iz 16. veka koji je korišćen za otkrivanje vila. Krčkana u belom vinu i medu, mešavina nevena, pelina, majčine dušice i majorana u prahu korišćena je kao melem da bi pomogla samohranoj ženi sa dva udvarača da utvrdi koji je njen pravi ljubavni spoj.

Upotreba cveta nevena u drevnim civilizacijama
Stari Grci i Rimljani tkali su vijence i krune od cvijeća nevena za upotrebu u ritualima i ceremonijama.

Pogodne prilike za poklon za neven
Zbog povezanosti sa Majkom Marijom, neven se povezuje sa poštovanjem majki. Kao rezultat, biljke, semena ili rezano cveće nevena čine divne poklone za Majčin dan ili poklone za majčin rođendan .

Kao rođeni cvet za oktobar, neven je takođe odličan za proslavu rođendana tokom tog meseca.

Biljke nevena su jednostavno cvetovi veselog izgleda. Samo iz tog razloga, oni prave prelepe poklone za svaku srećnu ili svečanu priliku.

Česta pitanja o nevenu :
Šta simbolizuju cvetovi nevena?
Cveće nevena simbolizuje tugu, očaj i sećanje. Oni su takođe povezani sa izdržljivošću, dugovečnošću, proročanstvom i radošću. Zbog istorije upotrebe cveta u medicini, on je takođe povezan sa zdravljem.

Da li cvetovi nevena simbolizuju ljubav?
Cveće nevena ima mnogo simboličkih značenja, ali ljubav nije među njima.

Da li se cveće nevena vraća svake godine?
Cvetovi nevena su višegodišnji i vraćaju se svake godine u USDA zonama otpornosti od devet do 11. Mogu se uzgajati kao jednogodišnje biljke do zone dva.

Koliko dugo cveće nevena traje?
Uz pravilno odvajanje i održavanje, biljke nevena mogu kontinuirano da cvetaju tokom leta i do jeseni. Međutim, pojedinačni cvetovi traju samo dva ili tri dana.

Da li su cvetovi nevena toksični?
Kalendula nije otrovna za ljude, pse ili mačke. Međutim, trudnice ne bi trebalo da gutaju ili koriste proizvode od nevena jer sadrže hemikalije koje mogu izazvati kontrakcije materice.

Boja blaga i bogata simbolička istorija
Cveće nevena ne samo da ima zlatnu boju, već ima i bogatu istoriju simboličkih, medicinskih i kulturnih tradicija. Bilo da jednostavno cenite priču o ovom prelepom cvetu ili odlučite da ga uzgajate u svojoj bašti, ne može se poreći da je cveće nevena pomoglo da se oblikuje relativno značajan deo ljudskog iskustva u mnogim delovima sveta.