Cvece koje pocinje sa A prelepih sorti kojima se divite

Ljubitelji prirode, cvećari, baštovani i botaničari imaju zajedničku ljubav prema raznolikosti cveća. Poznato je na stotine hiljada vrsta, a stvoreno je bezbroj sorti i hibrida tih vrsta. Otkrivanje svih vaših favorita može potrajati i truda sa tako naizgled beskonačnom listom za sortiranje. Dakle, odlučili smo da počnemo na početku sa listom od 50 cvetova koji počinju slovom A.

Cveće koje počinje sa A: 50 prelepih sorti kojima se divite
Nastavite da čitate da biste otkrili neke od najlepših cveća na početku abecede, zajedno sa slikama, opisima, izvornim rasponima, zabavnim činjenicama poput njihovog simboličkog značenja kroz vekove i još mnogo toga!

50 prelepih cveća koje počinju slovom A

1. Abelia
Abelia su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Poluzimzeleni žbun, Abelia k grandiflora (obično nazvan abelija ili sjajna abelija) je hibrid dve vrste iz porodice orlovih noktiju ( Caprifoliaceae ) Linnaea chinensis i Linnaea uniflora . Raste u USDA zonama otpornosti od šest do devet i može narasti do oko šest stopa u visinu u toplijim regionima.

Biljke imaju jajasto zeleno lišće koje postaje ljubičasto u jesen, stvarajući grozdove cevastih, belo-ružičastih cvetova slatkog mirisa tokom proleća i leta.

Naučno ime: Abelia k grandiflora
Izvorni opseg: Veštački hibrid
Sezona cvetanja: Kasno proleće do jeseni

2. Bagrem
Bagrem su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Fabaceae (mahunarke), koja sadrži 1.084 prihvaćene vrste cvetnih drveća i žbunja. Cvetovi se pojavljuju u visećim grozdovima, obično beli, žuti, ružičasti ili zlatni.

Na viktorijanskom jeziku cveća , bagrem je imao nekoliko značenja , uključujući čednu ljubav, prijateljstvo (cveće ruže), eleganciju (ružičasto ili belo cveće), tajnu ljubav (žuto cveće), osvetu (trn) i odanost Majci Mariji.

Naučno ime: Acacia spp.
Izvorni opseg: Australija, Australsko-pacifička ostrva, Malezija i Madagaskar
Sezona cvetanja: Kasna zima i rano proleće

3. Akonit
Akonit su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Ranunculaceae (putir), Aconitum je rod koji sadrži 337 prihvaćenih vrsta zeljastih, višegodišnjih, cvjetnih biljaka koje se obično nazivaju akonit, vučja kuga, monaštvo ili plava rukola.

Biljke mogu narasti do visine od oko četiri stope i proizvesti grozdovi plavih, ljubičastih ili belih cvetova sa kapuljačom . Sok biljaka akonita je otrovan i često se koristio za trovanje vrhova strela ili zamki za životinje.

Naučno ime: Aconitum spp.
Izvorni opseg: Planinski regioni severne hemisfere
Sezona cvetanja: Kasno proleće do jeseni

4. Adonis
Adonis su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Ranunculaceae , rod Adonis sadrži 34 prihvaćene vrste zeljastih cvetnih biljaka. Biljke imaju lišće koje je tanko poput perja. Ovo divno cveće koje počinje slovom A ima pet do 30 latica u nijansama žute, narandžaste ili crvene.

Ime roda je ime grčkog boga Adonisa, koji je bio Afroditin ljubavnik. Kažu da je crveno Adonisovo cveće izniklo iz Adonisovog groba nakon što ga je zavidni Ares ubio divlja svinja.

Naučno ime: Adonis spp.
Izvorni opseg: Evropa, Azija, severna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće ili kasno leto, u zavisnosti od vrste

5. African Daisi
African Daisi
Član porodice biljaka Asteraceae (tratinčica, kompozit, suncokret ili aster), rod Osteospermum sadrži 74 prihvaćene vrste cvetajućih nežnih trajnica koje se obično nazivaju afričke tratinčice ili tratinčice.

U zavisnosti od vrste, imaju glatke ili nazubljene kopljaste listove i cvetove nalik tratinčicama koje se sastoje od diskastih i zračastih cvetova koji se formiraju pojedinačno na krajevima stabljika ili u grozdovima.

Sa puno vrsta i bezbroj vrtnih sorti, afričke tratinčice dolaze u širokom spektru boja, uključujući ružičastu, ljubičastu, crvenu, narandžastu, žutu i ​​belu.

Naučno ime: Osteospermum spp.
Izvorni opseg: Istočna i južna Afrika i Arapsko poluostrvo
Sezona cvetanja: Proleće i jesen

6. Afrička perunika
Član porodice biljaka Iridaceae (iris), Dietes bicolor je zimzelena, rizomatska, višegodišnja cvetna biljka koja se obično naziva afrička perunika , žuta divlja perunika, dvonedeljni ljiljan ili zastava leptira.

Ovi cvetovi koji počinju sa A formiraju šiljaste grozdove dugog lišća nalik na koplja i nekoliko cvetova na razgranatim stabljikama. Cvetovi su obično žuti, ali se mogu naći i sa belom varijantom. Svaki cvet ima tri tamno-ljubičaste tačke oivičene narandžastom bojom.

Naučno ime: Dietes bicolor
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

7. Afrički ljiljan
Afrički ljiljan su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Pripadnik porodice biljaka Amarillidaceae (amarillis), Agapanthus africanus je cvetna biljka koja raste na stenovitim padinama peščara Kejpskih provincija na južnom delu Afrike.

Rizomatske biljke proizvode grudve lišća nalik na trake i velike grozdove tamnoljubičastih ili svetloljubičastih cvetova u obliku levka sa tamnim prugama koje se spuštaju niz centar njihovih latica.

Sunčane ptice, pčele i vetar pomažu da se opraši ovo cveće, koje hrani babune u regionu.

Naučno ime: Agapanthus africanus
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni (u klimama bez mraza)

8. Afrička ljubičica
Senpolija je deo podroda Streptocarpella u okviru roda Streptocarpus iz porodice biljaka Gesneriaceae (gesneriad). Otprilike 40 vrsta cvetnih biljaka sadržanih u ovom odeljku obično se nazivaju afričke ljubičice ili senpolije.

Ove biljke su moderne kućne biljke sa rozetama nejasnih, jajastih listova i grozdovima cvetova koji su obično tamnoljubičasti, bledo plavi, ljubičasti, ružičasti, crveni ili beli. Stvoreno je bezbroj sorti kako bi se stvorila raznovrsna raznolikost cvetova i lišća.

Naučno ime: Streptocarpus sekta. Saintpaulia
Izvorni opseg: Tropski regioni istočne Afrike
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

9. Ageratum
Član porodice biljaka Asteraceae , Ageratum houstonianum je zeljasta, cvetajuća, jednogodišnja biljka koja se obično naziva ageratum , modrica, plava trava, flossflover, meksička četkica ili nogavica.

Ovo cveće koje počinje slovom A raste kao mali grmovi sa običnim rastom. Listovi su tipično trouglasti, a cvetovi se pojavljuju u grozdovima cvetova nalik astri sa pahuljastim laticama u nijansama u rasponu od hladnih plavičasto-ljubičastih do toplih ružičasto-ljubičastih.

Nažalost, ove biljke su toksične za životinje na ispaši, što im daje reputaciju neželjenog korova među onima koji drže stoku.

Naučno ime: Ageratum houstonianum
Izvorni opseg: Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Kasno proleće do jeseni

10. Agrimonija
Agrimoni su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Dvadeset i jedna vrsta višegodišnjih, zeljastih, cvetnih biljaka koje se obično nazivaju agrimonija pripada rodu Agrimonia u okviru porodice biljaka Rosaceae (ruža). Na jeziku cveća, agrimonija simbolizuje zahvalnost i zahvalnost .

Biljke rastu u grudvicama i proizvode perasto lišće sa dugim, visokim (do šest stopa), grozdovima u obliku šiljaka sa pet latica žutih cvetova .

Sa svojom zlatnom bojom i odgovarajućim značenjem, agrimonija je prelep cvet koji treba uključiti u središnje delove Dana zahvalnosti.

Naučno ime: Agrimonia spp.
Izvorni opseg: Veći deo umerene severne hemisfere i nekoliko lokacija u Južnoj Americi i Africi
Sezona cvetanja: Kasno proleće do kasno leto

11. Agrostemma
Agrostemma su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Cariophillaceae (karanfil i roze), Agrostemma githago je najpoznatija vrsta cvetnih biljaka u svom rodu.

Biljke rastu vitke stabljike koje mogu biti visoke od tri stope, a na krajevima stabljike proizvode jedinstvene cvetove. Cvetovi su oko dva inča u prečniku sa pet latica u dubokoj ružičastoj nijansi koja postepeno bledi u sredini cvetova.

Obično se naziva agrostemma ili kukuruzna kukavica. Na jeziku cveća, kukuruzni kokoš predstavlja blagost.

Naučno ime: Agrostemma githago
Izvorni opseg: Mediteran i Bliski istok
Sezona cvetanja: Leto

12. Ajuga
Ajuga
Pripadnik porodice biljaka Lamiaceae (nana, žalfija ili mrtva kopriva), Ajuga reptans je vrsta zeljaste, cvetajuće biljke koja se obično naziva ajuga, plava buglica, bugleherb ili bugleveed, između ostalih sličnih uobičajenih imena.

Biljke formiraju rozete lišća i visoke klasove plavih ili ljubičastih cvetova . Biljke imaju agresivnu naviku rasta, što ih čini dobrom opcijom za pokrivanje tla. Međutim, iz tog razloga se smatraju invazivnim u većem delu Severne Amerike.

Naučno ime: Ajuga reptans
Izvorni opseg: Evrope i severne Afrike
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

13. Alabama Crimson
Član porodice biljke Caprifoliaceae (orlovi nokti), Lonicera sempervirens ‘ Alabama Crimson’ je listopadna, cvetajuća loza sa navikom rasta.

Loze su veoma ukrasne, stvaraju grozdove velikih cvetova u obliku trube u živopisnim nijansama crvene do narandžaste spolja i jarko žute iznutra. Oni privlače leptire, pčele i kolibrije.

Naučno ime: Lonicera sempervirens ‘Alabama Crimson’
Izvorni opseg: Istočne, južne i južne centralne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Proleće i leto

14. Albizia
Albizia su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Fabaceae, Albizia julibrissin je vrsta cvetnog drveta poznata kao drvo albizija ili drvo mimoze, drvo ružičaste svile ili drvo persijske svile. Ova stabla su prilično jedinstvena kada su u cvetu.

Ovi ljupki cvetovi koji počinju slovom A pojavljuju se u izobilju i podsećaju na rese sa svilenkastim prašnicima nalik na niti koji se pojavljuju u graduiranim bojama. Cvetovi imaju bele i magenta prašnike koji izbijaju iz žućkasto-zelenih krunica. Oni privlače kolibrije, pčele i leptire.

Naučno ime: Albizia julibrissin
Izvorni opseg: Istočna i Jugozapadna Azija
Sezona cvetanja: Proleće i leto

15. Allium
Član porodice biljaka Amarillidaceae, rod Allium sadrži 1.063 prihvaćene vrste lukovičastih, cvetnih višegodišnjih biljaka. Oni proizvode cveće nalik pomponima u raznim nijansama ljubičaste na vrhu vitkih stabljika.

Neke od najpopularnijih vrsta alijuma uključuju kulinarske proizvode kao što su luk, vlasac, beli luk, praziluk, mladi luk i ljutika. Druge se, međutim, uzgajaju kao ukrasne baštenske biljke.

Naučno ime: Allium spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera i Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće i leto

16. Alpska astra
Alpska astra su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Asteraceae , Aster alpinus je zeljasta, višegodišnja cvetna biljka koja proizvodi grudve bazalnog lišća i pojedinačnih cvetova na vitkim stabljikama.

Alpske astre imaju zlatno-žute cvetove diska i cvetove zrake koji mogu biti boje lavande, ljubičaste, plave, roze ili bele. Ovo cveće koje počinje sa A preferira planinsku klimu, visoke nadmorske visine i mali pH vrednosti zemljišta od 6 do 7,5.

Naučno ime: Aster alpinus
Izvorni opseg: Umerena severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće

17. Alstroemeria
Alstroemeria su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice Alstroemeriaceae , rod Alstroemeria sadrži 128 prihvaćenih cvetnih biljnih vrsta koje se često nazivaju imenom njihovog roda ili uobičajenim nazivima ljiljan Inka ili peruanski ljiljan.

Biljke imaju čvrste stabljike i kopljasto lišće iz gomoljastog korenovog sistema. Mogu biti pojedinačni ili u kišobranima od tri ili više cvetova. Svaki cvet ima šest latica, a najistaknutija je prošarana braon ili crnom bojom. Cvetovi imaju narandžaste, crvene, zelene, bele i ljubičaste nijanse.

Cveće alstromerije je odlično rezano cveće i popularno se koristi u cvetnim aranžmanima.

Naučno ime: Alstroemeria spp.
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

18. Aliogine
Član porodice biljaka Malvaceae (mallov), Aliogine hakeifolia je brzorastuća vrsta grmlja koja cveta. Stvara gomilu vretenastih stabljika i listova iz kojih cvetaju veliki, namotani cvetovi koji po trošenju poprimaju papirnatu teksturu. Cvetovi u obliku čaše imaju tamno-narandžaste sredine i okolne latice u ljubičastim, plavim ili puter žutim nijansama.

Naučno ime: Aliogine hakeifolia
Izvorni opseg: Južna i zapadna Australija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

19. Alisum
Alisum su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Lobularia maritima (obično nazvana alisum, slatki alisum ili slatka alison) je kratkotrajna, cvetajuća, višegodišnja biljka koja je niskog rasta i jako razgranata. Proizvodi guste grozdove sićušnih cvetova sa slatkim mirisom nalik na med. Cveće može biti belo, žuto, roze, ružičasto, crveno ili svetlo ljubičasto.

Uprkos uobičajenom nazivu biljke, ovi cvetovi koji počinju sa A su samo rođak cvetanja koji pripada rodu Alissum u okviru iste porodice biljaka, Brassicaceae (krstac, kupus i senf).

Slatki alisum predstavlja vrednost iznad lepote na jeziku cveća.

Naučno ime: Lobularia maritima
Izvorni opseg: Mediteran
Sezona cvetanja: Proleće i jesen

20. Amarant
Član porodice biljaka Amaranthaceae (amarant), rod Amaranthus sadrži 95 prihvaćenih vrsta zeljastih jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka i grmova koji se obično nazivaju amarant.

Cvetovi su formirani na neobično oblikovanim grozdovima koji izgledaju kao ljubičastocrveni pipci. Biljke amaranta se široko uzgajaju zbog njihove praktične upotrebe kao boje i zbog kulinarskih prednosti njihovog semena, listova, korena, stabljika i ulja.

Na jeziku cveća, Amarant simbolizuje ravnodušnost , besmrtnost, neuvenuću ljubav, naklonost i šašavost.

Naučno ime: Amaranthus spp.
Izvorni opseg: Cosmopolitan
Sezona cvetanja: Leto do prvog mraza

21. Amarillis
Amarilis su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Rod Hippeastrum sadrži 111 prihvaćenih vrsta zeljastih, lukovičastih, cvetnih višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju amarilis i pripadaju porodici biljaka Amarillidaceae .

Lukovice daju dugačko, remensko lišće i kišne koje podržavaju dva do petnaest cvetova, u zavisnosti od vrste. Upadljivo cveće se otvara u nijansama ljubičaste ili crvene tokom zime. Kao rezultat toga, ovo je popularno ukrasno cveće za praznike.

Amarilis na jeziku cveća predstavlja ponos , oholost, plašljivost i sjajnu lepotu.

Naučno ime: Hippeastrum spp.
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Zima do ranog proleća

22. Amazonski ljiljan
Urceolina amazonica (obično nazvana Amazonski ljiljan) je vrsta lukovičaste, zimzelene trajnice koja pripada porodici biljaka Amarillidaceae , uprkos svom uobičajenom nazivu „ljiljan“. Biljke veličine otprilike 30″ k 20″ proizvode grudve tamnozelenog lišća i kišobrane mirisnih cvetova koji imaju šest snežno belih listova cvetova i beličasto-zelenu centralnu čašicu za staminalce.

Naučno ime: Urceolina amazonica (ranije Eucharis amazonica )
Izvorni opseg: Peru
Sezona cvetanja: Zima

23. Ambrozija
Ambrozija su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Asteraceae , Ambrosia artemisiifolia je rizomatska jednogodišnja biljka koja se obično naziva ambrozija, jednogodišnja ambrozija ili američki pelin. Biljke proizvode mnogo grana prekrivenih dlakavim lišćem i mekim listovima koji su duboko perasti.

Ova biljka koja počinje slovom A stvara grozdove malih, beličasto-žutih cvetova nalik na svećnjake. Polen biljke širi se vetrom, čineći ambroziju (ambroziju) propast onih koji pate od alergija na polensku groznicu.

Ambrozija predstavlja ljubav uzvraćenu jezikom cveća.

Naučno ime: Ambrosia artemisiifolia
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

24. Cvet ametista
Član porodice otrovnih biljaka Solanaceae (velenka), Brovallia americana je cvetna, tropska trajnica koja se obično uzgaja godišnje u hladnijim klimama.

Biljke narastu do oko dva metra u visinu i prečnik sa zelenkasto-braon stabljikama i listovima u obliku lopate. Oni proizvode male, labave grozdove cvetova boje ametista sa laticama u obliku srca i žutim središtima.

Na jeziku cveća, ametist simbolizuje divljenje .

Naučno ime: Brovallia americana
Izvorni opseg: Južni Meksiko, Centralna Amerika, Karibi i severozapad Južne Amerike
Sezona cvetanja: Leto
25. Andromeda
Andromeda su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Pieris japonica je zimzeleno, cvetajuće drvo ili žbun koji pripada porodici biljaka Ericaceae (vrijes ili vrijesak). Uobičajena imena su andromeda, japanska andromeda ili japanski pieris.

Ovo cveće koje počinje slovom A može narasti do visine od oko tri do trinaest stopa. Od krhkih stabljika proizvode jajolike listove koji prvo izgledaju bronzani ili crvenkasti pre nego što postanu zeleni.

Cvetovi se pojavljuju u velikim, visećim grozdovima beličasto-ružičastih cvetova u obliku zvona. Na jeziku cveća, Andromeda simbolizuje samopožrtvovanje i sažaljenje .

Naučno ime: Pieris japonica
Izvorni opseg: Tajvan, Japan i južna centralna i jugoistočna Kina
Sezona cvetanja: Kasna zima do rano proleće

26. Anemone
Član porodice biljaka Ranunculaceae , rod Anemone sastoji se od 64 prihvaćene cvjetne trajnice koje se obično nazivaju anemone ili vjetrovke.

Cveće obično ima pet ili više latica jarkih boja kao što su ljubičasta, roze, narandžasta, bela, žuta, crvena, rumenila, pa čak i plava i tirkizna. Centri su žuti okruženi prstenom crno-braon prašnika.

Cvetovi anemone predstavljaju napuštenost ili napuštenost (bašta); bolest, bolest, izgubljenost, očekivanje ili veselje (polje ili drvo); a iščekivanje ili očekivano zadovoljstvo (dvostruko) jezikom cveća.

Naučno ime: Anemone spp.
Izvorni opseg: Cosmopolitan
Sezona cvetanja: Rano proleće u jesen

27. Anđelova truba
A member of the Solanaceae plant family, Brugmansia suaveolens is a semi-evergreen, flowering, tropical shrub or small tree commonly called angel’s trumpet.

The plants form woody stems or trunks and a canopy of bright-green foliage. When in bloom, the plants produce enormous (12-inch long), pendulous, trumpet-shaped flowers. When they first emerge, the flowers are a buttery shade of yellow that fades to snowy white as they open.

These beautiful flowers that start with the letter A emit a strong, pleasant fragrance in the evenings. The scent can be lemony, minty, musky, or floral.

Scientific Name: Brugmansia suaveolens
Native Range: Brazil
Flowering Season: Summer to fall

28. Angelica
Angelica su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice Apiaceae (umbellifer), Angelica archangelica je dvogodišnja biljka koja se obično naziva anđelika, norveška anđelika, vrtna anđelika ili divlji celer.

Proizvodi kišobrane nejasnih, žućkasto-zelenih cvetova i obično se uzgaja zbog svojih jestivih stabljika i korena.

Na jeziku cveća, anđelika predstavlja inspiraciju , magiju i anđele čuvare.

Naučno ime: Angelica archangelica
Izvorni opseg: Od Grenlanda i severne Evrope do severozapadne Rusije
Sezona cvetanja: Leto

29. Angelonia
Višegodišnja biljka sa toplom klimom, Angelonia angustifolia pripada porodici biljaka Plantaginaceae (plantain). Njegova uobičajena imena uključuju angelonija i letnji zmaj.

Ove biljke rastu u grudvicama i stvaraju upadljive grozdove cveća u svetlim nijansama ljubičaste, ružičaste, ljubičaste, ljubičaste i bele.

Ovo ljupko cveće koje počinje slovom A popularno je za letnje bašte jer traje mnogo duže od pravih zmajeva, a istovremeno pruža sličan vizuelni efekat u bašti.

Naučno ime: Angelonia angustifolia
Izvorni opseg: Meksiko, Centralna Amerika, Karibi i severozapad Južne Amerike
Sezona cvetanja: Kasno proleće do jeseni

30. Anis Isop
Anise Hissop su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Zeljasta višegodišnja biljka Agastache foeniculum pripada porodici biljaka Lamiaceae i obično se naziva anisov isop , džinovski isop ili plavi isop.

Ova biljka ima uspravnu naviku rasta koja formira grudve i obično dostiže oko dva do četiri stope u visinu i jednu do tri stope u prečniku. Cvetovi su boje lavande i izbijaju u navojnim, završnim klasovima.

Jajoliko lišće daje sladak miris sličan mirisu semena anisa, a često se koristi za aromatiziranje u pečenju ili pravljenju želea, džemova i biljnih čajeva.

Naučno ime: Agastache foeniculum
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

31. Apache Plume
Član porodice biljaka Rosaceae , Fallugia paradoka (obično nazvan Apache perjanica ) je uspravan pustinjski žbun sa ljuskavom sivom ili belom korom i uvijenim, dlakavim, ljuskavim listovima.

Cvetovi u obliku divlje ruže imaju pet oštrih belih latica sa zelenkasto-žutim dugmetom u sredini. Nakon što se cvetovi potroše, za sobom ostavljaju pernate perjanice ružičastih prašnika i tučaka u obliku resica.

Naučno ime: Fallugia paradoka
Izvorni opseg: Jugozapadne Sjedinjene Države i severni Meksiko
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

32. Cvet jabuke
Apple Blossom su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Rosaceae , Malus domestica je naučni naziv za uvek popularno i široko kultivisano listopadno i plodonosno drvo jabuke. Lepršavi beličasto-ružičasti cvetovi koji se nazivaju cvetovi jabuke .

Savremeno drvo jabuke (i svi njegovi hibridi i sorte) smatraju se precima vrste divlje jabuke Malus sieversii . Veruje se da su jabuke prvi put pripitomljene između četiri i deset hiljada godina, a zatim su putovale Putem svile od Azije do Evrope.

Naučno ime: Malus domestica
Izvorni opseg: Centralna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

33. Arapski jasmin
Jasminum sambac (arapski jasmin) je vrsta cvjetnog zimzelenog grmlja ili vinove loze koja pripada porodici biljaka Oleacea (masline).

Ove biljke imaju tamnozelene, sjajne listove, stvarajući grozdove od 3 do 12 voštanih, belih cvetova. Cvetovi su intenzivnog mirisa i obično se koriste za pravljenje čaja.

Ovo zapanjujuće cveće koje počinje slovom A popularno se uzgaja na Havajima, gde su cvetovi jasmina omiljeni cvetovi za pravljenje leja.

Naučno ime: Jasminum sambac
Izvorni opseg: Indija i Istočni Himalaji
Sezona cvetanja: Tokom cele godine (prvenstveno leti)

34. Armeria
Armeria maritima (obično nazvana armeria, morska štedljivost ili morska ružičasta) je kompaktna, zimzelena, zeljasta, cvetajuća trajnica koja pripada porodici biljaka Plumbaginaceae (plumbagina ili olovnica).

Biljke rastu u grudvama dugog lišća u obliku oštrice, a na čvrstim stabljikama formiraju se čvrsto oblikovani grozdovi ružičastih ili cvetova lavande. Ove biljke uspevaju na slanim, obalnim zemljištima gde se druge obično bore.

Na jeziku cveća, štedljivost simbolizuje simpatiju.

Naučno ime: Armeria maritima
Izvorni opseg: Umerena severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće

35. Arnica
Arnika su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Asteraceae , Arnica Montana (obično nazvana arnika ili planinska arnika) je zeljasta, cvetajuća višegodišnja biljka.

Biljka proizvodi male bazalne grozdove kopljastog lišća i zlatno-žutih cvetova nalik na tratinčice. Arnika je mirisna i ima aromatična svojstva.

Uprkos svojoj umerenoj toksičnosti, Arnica montana se obično koristi u medicinske svrhe da pomogne u rešavanju modrica, bolova u mišićima, rana, uganuća, bolova u zglobovima i ujeda insekata.

Naučno ime: Arnica montana
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do leta

36. Arrovvood Viburnum
Viburnum dentatum je listopadni, cvetajući žbun koji pripada porodici biljaka Adokaceae (moschatel) i obično se naziva viburnum , hrapavo drvo strelice ili južno strelovito drvo.

Okrugli grmovi mogu narasti do visine između šest i 15 stopa sa jednakim širenjem. Žbunje proizvodi plosnate vrhove malih, belih cvetova i gustiš sjajnog zelenog lišća koje u jesen dobija različite nijanse žute, narandžaste i crvene.

Naučno ime: Viburnum dentatum
Izvorni opseg: Istočno-centralne i severoistočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Proleće

37. Artičoka čička
Cianara cardunculus (koji se obično naziva kardoon ili artičoka čičak ) pripada porodici biljaka Asteraceae. Artičoka čička proizvodi velike nakupine duboko perastih listova i cvetove nalik čičku na čvrstim stabljikama.

Ovi cvetovi koji počinju slovom A podsećaju na šiljaste artičoke i stvaraju oblačić ljubičastih latica na vrhu. Pripitomljena u drevnim vremenima, ova biljka se i danas gaji kao kultura jer je veći deo biljke jestiv.

Naučno ime: Cinara cardunculus
Izvorni opseg: Mediteran
Sezona cvetanja: Kasno leto i jesen

38. Asklepije
Član porodice biljaka Apocinaceae (dogbane), Asclepias siriaca je rizomatska trajnica koja se obično naziva asclepias , cvet leptira, svilenica ili obična mlečnica.

Može narasti do više od pet stopa, stvarajući debele stabljike sa velikim, jajastim do kopljastim listovima. Cvetovi su ružičasto-ružičasti sa belim dlačicama nalik na konac. Proizvode se u sfernim cimesima duž stabljika i veoma su mirisne, ispunjene nektarom. Na jeziku cveća, asklepija predstavlja lek za bol u srcu.

Naučno ime: Asclepias siriaca
Izvorni opseg: Centralna i istočna Sjedinjene Američke Države i južna centralna i jugoistočna Kanada
Sezona cvetanja: Kasno proleće do sredine leta

39. Azijsko krvarenje-Srce
Član porodice biljke Papaveraceae (mak), Lamprocapnos spectabilis ( azijsko krvarenje ) je rizomatska, zeljasta višegodišnja biljka. Proizvodi mekane, trostruke listove na ružičasto-zelenim stabljikama.

Viseći cvetovi se proizvode u lučnim grozdovima. U obliku su srca i imaju spoljašnji cvet fuksije i beli unutrašnji cvet.

Ovo intrigantno cveće koje počinje slovom A simbolizuje slomljeno srce, neuzvraćenu ljubav, izgubljenu ljubav i tugu. Uprkos ovim spuštenim značenjima, azijska srca koja krvare su popularna u baštama zbog svog delikatnog, lepog cvetanja.

Naučno ime: Lamprocapnos spectabilis (ranije Dicentra spectabilis )
Izvorni opseg: Mandžurija i Koreja
Sezona cvetanja: Kasno proleće
40. Azijski ljiljan
Azijski ljiljan su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Azijski ljiljan je uobičajeno ime za različite hibridne cvetne biljke iz roda Lilium (iz familije biljaka Liliaceae ), koje sadrži 118 različitih vrsta.

Azijski ljiljani su lukovičaste trajnice koje imaju velike, ukrasne cveće u čvrstom stanju i kombinacije crvene, ljubičaste, ružičaste, narandžaste, žute i bele.

Iako su omiljene u bašti, pazite gde ih sadite jer su veoma toksične za mačke, a mogu biti i otrovne za pse.

Naučno ime: Lilium asiatica hibridi
Izvorni opseg: Kultivisani hibridi
Sezona cvetanja:

41. Aster
Član porodice biljaka Asteraceae, rod Aster sadrži 185 prihvaćenih vrsta cvjetnih višegodišnjih biljaka. Cvetovi astera se sastoje od zračnih cvetova i cvetova diska.

Najpopularnije sorte astera imaju svetloljubičaste latice sa zlatno-žutim središtem, ali cvetovi mogu biti i roze, plavi ili beli.

In the language of flowers, asters symbolize religious faith, variety, and afterthought (China), “I will think of it” (China single), and “I partake your sentiments” (China double).

Scientific Name: Aster spp.
Native Range: Northern Hemisphere
Flowering Season: Late summer and early fall

42. Astilbe
Astilbe su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
A member of the Saxifragaceae plant family, the Astilbe genus contains 29 accepted species of flowering, herbaceous perennials.

These flowers that start with the letter A produce glossy, toothed, fern-like leaves and large, leaf-shaped, feathery plumes of flower blossoms in shades of pink, purple, red, and white.

They make excellent cut flowers but are also stunning when showcased in garden beds or containers.

Scientific Name: Astilbe spp.
Native Range: Eastern Asia and the southeastern United States
Flowering Season: Proleće do leta

43. Aubrieta
Član porodice biljaka Brassicaceae, Aubrieta deltoidea je vrsta cvetne trajnice sa navikom rasta koja formira prostirku, koja se obično naziva aubrieta ili kamena kreša.

Dobro raste u kamenim baštama, stvarajući atraktivan pokrivač zemlje sa zelenim lišćem i gomilom ružičasto-ljubičastih cvetova. Biljke rastu do oko devet inča u visinu i do dva metra u prečniku. Njihovo cveće privlači sve vrste ptica, pčela i leptira.

Naučno ime: Aubrieta deltoidea
Izvorni opseg: Region severnog Mediterana
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do početka leta

44. Australian Bottlebrush
Član porodice biljaka Mirtaceae (mirta), Melaleuca citrina je vrsta cvjetnog žbuna koji se obično naziva australijska četkica, grimizna četkica, limunova četkica ili crvena četkica.

Ovo cveće koje počinje sa A može narasti do 20 stopa i imati papirnatu koru i šiljaste listove. Cvetovi su živahni, grimiznocrveni i pojavljuju se u klasovima na krajevima grana. Šiljaste latice pucaju u svim pravcima iz grana, stvarajući izgled kućne četke za flaše.

Naučno ime: Melaleuca citrina (aka Callistemon citrinus )
Izvorni opseg: zapadna Australija
Sezona cvetanja: Proleće i jesen

45. Jesenji krokus
Jesenji krokusi su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Colchicaceae , Colchicum autumnale je vrsta zeljaste višegodišnje biljke koja se obično naziva jesenji krokus .

Ove biljke daju ljubičasto-ružičasto cveće u obliku čaše koje veoma liče na cvetove pravih krokusa (iz roda Crocus iz porodice biljaka Iridaceae ).

Međutim, ovo cveće koje počinje slovom A pojavljuje se u kasno proleće i ranu jesen umesto u kasnu zimu, i obično naraste oko 10 inča.

Naučno ime: Colchicum autumnale
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Kasno leto do ranu jesen

46. ​​Jesenje žalfije
Član porodice biljaka Lamiaceae, Salvia greggii (obično nazvana jesenja žalfija) je zeljasta višegodišnja biljka koja raste u kamenitim pustinjskim zemljištima.

Karakteristike vrste i njenih kultibara su veoma promenljive. Cvetovi imaju tendenciju da podsećaju na cvetove graška i mogu se naći u mnogim nijansama crvene, grimizne, ružičaste, roze, kajsije, lavande, ljubičice i bele.

Žalfija simbolizuje domaću vrlinu na jeziku cveća.

Naučno ime: Salvia greggii
Izvorni opseg: Teksasu i severoistočnom Meksiku
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

47. Avens
Član porodice biljaka Rosaceae , rod Geum sadrži 56 zeljastih, zimzelenih, višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju aveni.

Ovo cveće koje počinje slovom A može biti crveno, narandžasto, žuto ili roze, sa pojedinačnim i dvostrukim varijantama cvetova maka u obliku čaše. U folkloru se smatra da ovo cveće ima pozitivnu energiju sposobnu da otera zlo.

Naučno ime: Geum spp.
Izvorni opseg: Cosmopolitan
Sezona cvetanja: Kasno proleće u jesen

48. Azalea
Azaleje su prelepe vrste cveća koje počinju slovom A
Član porodice biljaka Ericaceae , rod Rhododendron sadrži 1089 prihvaćenih vrsta drvenastih grmova i malih stabala koji se obično nazivaju azaleje ili rododendroni .

Mogu biti listopadne ili zimzelene i imati lišće raspoređeno u spirale oko svojih grana. Cveće se pojavljuje u obilju kada cveta, stvarajući zidove boje. Cveće dolazi u nijansama i kombinacijama crvene, roze, magenta, ljubičaste, skoro plave, žute i bele.

Azaleje simbolizuju revnost i umerenost na jeziku cveća.

Naučno ime: Rhododendron spp.
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: Proleće

49. Astečki neven
Član porodice biljaka Asteraceae , Tagetes erecta je zeljasta višegodišnja ili jednogodišnja biljka koja se obično naziva astečki neven ili meksički neven .

Iako je poreklom iz Amerike, ovo cveće se ponekad naziva afričkim nevenima. Biljke proizvode lepezaste, kopljaste listove i cvetove nalik pomponima u bojama u rasponu od jarko žute do tamnocrvene.

Arheološki zapisi pokazuju istoriju spaljivanja biljaka kao tamjana u hramovima u Meksiku. Cveće je takođe bilo često zastupljeno u umetnosti Asteka. Na jeziku cveća, oni simbolizuju vulgarne umove.

Naučno ime: Tagetes erecta
Izvorni opseg: Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Ranog leta do kasne jeseni

50. Azurno monaštvo
Član porodice biljaka Ranunculaceae , Aconitum carmichaelii je gomoljasta, cvetajuća trajnica koja se obično naziva Azurno monaštvo, Karmajklovo monaštvo, kineski akonit ili kineska vučja kuga.

Ove istaknute biljke mogu da narastu do četiri stope i imaju velike, jajaste listove i džinovske cvetne klasove prekrivene grozdovima tamnoljubičastih cvetova sa kapuljačom.

Prelepe su u baštenskim krevetima i sa svojim čvrstim stabljikama prave divne cvetne aranžmane.

Naučno ime: Aconitum carmichaelii
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Krajem leta do rane jeseni

Cveće koje počinje sa Česta pitanja:

Koje su popularno ružičasto cveće koje počinje sa A?
Popularno ružičasto cveće koje počinje slovom A uključuje azijsko srce koje krvari, astilbu i azaleju.

Koja su popularna crvena cveća koja počinju sa A?
Neki popularni crveni cvetovi koji počinju sa A uključuju jesenju žalfiju, amarilis i azijske ljiljane.

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa A?
Neki od najunikatnijih cveća koji počinju sa a uključuju albiziju, perjanice Apača i australsku četkicu.

Ima li retkih ili ugroženih cveća koje počinju sa A?
Postoji dosta ugroženih cvetova i biljaka koje počinju na slovo A uključujući aretuzu ( Arethusa bulbosa ), američku gorčicu ( Celastrus scandens ), jesenji koraljni koren ( Corallorhiza odontorhiza ), apalačku paprat ( Crepidomanes intricatum ), američku vodenicu ( Elatine americana ), Andrijeva boca encijana ( Gentiana andrevsii ), Appalachian firmoss ( Huperzia selago ), Acadian kiullvort ( Isoetes acadiensis ), Američki blizanac ( Linnaea borealis ) , Gujina jezička paprat ( Pasiluginnak kuillous )), američku plevu ( Schvalbea americana ), američku morsku ljuljku ( Suaeda calceoliformis ) i arborvitae ( Thuja occidentalis ).

Cveće koje počinje slovom ‘A’ uvek je privlačno
Sa tako velikom raznolikošću cveća koje počinje slovom A, možete se zabaviti sa svojom baštom, stvarajući abecedni pejzaž. Izazovite sebe da posadite deo cveća sa slovom A ili rasporedite biljke cele abecede po abecednom redu. Kako god da pronađete svoje omiljene cvetove i izaberete ih za svoju baštu, sigurno ćete stvoriti divan pejzaž i fantastične cvetne aranžmane za svoj dom.