Nega kod kuce za orhideje Phalaenopsis Vodic za pocetnike korak po korak

Ako želite da pokušate da uzgajate orhideje kod kuće, orhideje Phalaenopsis (Phalaenopsis spp.) su jedan od mojih omiljenih izbora. Takođe poznate kao ‘orhideje moljca’, ove biljke su jednostavne za negu i daju prelepe cvetove. Osim toga, postoji više od 50 vrsta i hibrida koje možete izabrati. U ovom vodiču ću proći kroz svoje osnovne savete za negu orhideja Phalaenopsis kod kuće.


Ultimativni vodič za orhideje Phalaenopsis
Pregled sadržaja:

Nega orhideja Phalaenopsis – Ključne stvari za poneti
Kako uzgajati i brinuti se za orhideje Phalaenopsis kod kuće
Uobičajeni problemi, štetočine i bolesti orhideja Phalaenopsis
Česta pitanja o orhideji Phalaenopsis:

Nega orhideja Phalaenopsis – Ključne stvari za poneti
Uobičajeno ime: Orhideja moljac, orhideja Phalaenopsis
Naučno ime: Phalaenopsis spp.
Izvorni opseg: Jugoistočna Azija, Filipini, Severna Australija
tlo: Više volim standardnu mešavinu orhideja, koja se obično sastoji od kore, perlita i drvenog uglja; odlična drenaža je ključna.
Svetlo: Jarko, indirektno svetlo; izbegavajte direktnu sunčevu svetlost, koja može spaliti lišće
zalivanje: Zalijte temeljno jednom nedeljno ili kada se gornji inč medijuma oseti suvim; obezbedite da se lonac dobro ocedi i izbegavajte da biljka sedi u vodi
temperatura: Idealan raspon je između 65-80°F (18-27°C) tokom dana i 60-65°F (15-18°C) noću
đubrenje: Hranite se uravnoteženim đubrivom za orhideje razblaženim do polovine snage svake 2-4 nedelje tokom vegetacije; smanjiti đubrenje zimi
orezivanje: Uklonite mrtve ili žute listove i istrošene cvetne klasove da biste održali izgled; koristite oštre, dezinficirane makaze
štetočine: Uobičajene štetočine uključuju lisne uši, paukove grinje i brašnaste bube; može se upravljati redovnim čišćenjem, odgovarajućim zalivanjem i upotrebom insekticidnih sapuna ili neem ulja ako je potrebno
Toksičnost: Nije toksičan za kućne ljubimce i ljude; međutim, uvek je najbolje držati biljke van domašaja kućnih ljubimaca i male dece.
Kako uzgajati i brinuti se za orhideje Phalaenopsis kod kuće
Roze i ljubičaste cvetne orhideje Phalaenopsis
Potting Considerations

Ove orhideje nisu previše posebne u vezi sa svojim saksijama, ali želite da budete sigurni da pružaju nekoliko bitnih faktora.

Kontejneri za orhideje treba da budu dovoljno veliki da spreče prenatrpanost. Koreni orhideja ne vole da su gužve; umesto toga, više vole prostor za širenje.

Bez obzira koju vrstu kontejnera odaberete, morate osigurati da sadrži adekvatne drenažne rupe. Nepravilna drenaža može dovesti do problema sa truljenjem korena.
Najbolja mešavina zemlje i saksije

U divljini, ove biljke rastu na drugim biljkama ili stenama, a ne na samom tlu. Vaš posao je da oponašate ove uslove.

Na sreću, u prodavnicama (preko Amazona) možete pronaći mnoge mešavine za sađenje orhideja . Ove grube mešavine obezbeđuju dobar protok vazduha i drenažu.

Ako ne možete da pronađete mešavinu za orhideje, možete koristiti 3/4 komadića kore pomešanih sa 1/4 tresetne mahovine.
Light Preferences
Orhideja Phalaenopsis u ružičastoj saksiji u dnevnoj sobi

Iako ove biljke potiču iz tropskih šuma, često rastu ispod viših stabala. Zbog toga vole jako, ali indirektno svetlo. Oni takođe mogu tolerisati slabu svetlost.

Tokom zime, ovim biljkama je potreban veći nivo svetlosti da bi podstakle cvetanje. Kako se svetlost tokom leta pojačava, možete ih premestiti u prostor sa slabijim osvetljenjem. Za više, pogledajte naš vodič za najbolje lokacije za postavljanje orhideja u kući .
Postavke temperature i vlažnosti

Tokom perioda aktivnog rasta i cvetanja, držite svoju orhideju u prostoriji koja je 65-80ºF.

Kada vaša biljka završi cvetanje, poželećete da je premestite u hladnije mesto. Phalaenopsis orhideje zahtevaju noćne temperature između 55-60ºF da bi izazvale formiranje cvetanja.

Držite orhideje Phalaenopsis dalje od vrućih i hladnih propuha.

Ove biljke mogu dobro da rade na umerenoj do visokoj vlažnosti. Ako imate visoku vlažnost, pobrinite se da obezbedite pravilan protok vazduha. Ovo će pomoći u sprečavanju problema sa bolestima.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o toleranciji temperature i vlažnosti biljaka orhideja .

Kada i kako zalivati
Osoba koja zaliva kolekciju orhideja Phalaenopsis sedi na prozorskoj dasci

Za razliku od nekih drugih orhideja, orhideje Phalaenopsis nemaju velike organe za skladištenje vode poznate kao pseudobulbe. To znači da imaju nižu toleranciju na sušu.

Zalivajte svoju orhideju otprilike jednom nedeljno tokom leta i jednom u dve nedelje zimi. Kada vidite da se vrh kore osušio, vreme je za zalivanje.

Uverite se da voda slobodno teče iz saksije biljke. Ako se voda taloži oko listova biljke, oni mogu istrunuti i umrijeti. Takođe treba izbegavati prskanje vode po listovima biljke.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje orhideja .
Hranjenje i đubrenje

Učestalost đubrenja zavisi od faze rasta vaše biljke.

Kada vaša biljka raste, ali ne cveta, đubrite svake nedelje sa upola jakim, izbalansiranim đubrivom za sobne biljke. Kada vaša biljka formira cvetne pupoljke, đubrite svake druge nedelje.

Da biste podstakli svoju biljku da formira novi cvetni klas, možete obezbediti dozu cvetnog đubriva za kućne biljke.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za đubrenje biljaka orhideja .
Obrezivanje i stavljanje u kockice

Ne morate redovno da obrezujete ove biljke. Jedina rezidba koja im je potrebna je obrezivanje cvetne stabljike.

Međutim, orhideje Phalaenopsis imaju koristi od zalaganja. Ako odvojite vreme da poduprete jednu cvetnu stabljiku, završićete sa zdravim cvetovima.

Najbolje je zabiti svoju biljku kada razvije cvetnu stabljiku pre nego što razvije cvetne pupoljke. Koristite bambusov kolac za cvet i kopču za cvet da nežno pričvrstite stabljiku cveća za kolac.
Uobičajeni problemi, štetočine i bolesti orhideja Phalaenopsis
Osoba koja prska lišće Phalaenopsis orhideje

Uz malo pažnje, orhideje mogu da žive dugi niz godina . Orhideje Phalaenopsis pate od mnogih istih problema koji utiču na druge orhideje. Obratite pažnju na sledeće.
Mealibugs

Ovi insekti mekog tela podsećaju na pamuk. Iako mogu izgledati bezopasno, mogu brzo sisati sok iz vaše biljke i širiti bolest.

Ako primetite samo nekoliko brašnastih buba, možete ih ukloniti bocom sa raspršivačem ili vlažnom krpom. Koristite neem ulje ili insekticidni sapun za lečenje većih infestacija.
Root Rot

Ako primetite meko, kašasto korenje, vaše biljke verovatno pate od truleži korena. Još jedan znak truleži korena je žutilo lišća.

Prekomerno zalivanje, neodgovarajući kontejneri ili mešavina za saksije često uzrokuju trulež korena.

Uklonite biljku i odrežite oštećene korene ako primetite trulež korena. Uverite se da je vaša orhideja zasađena u gruboj mešavini za saksije i kontejneru sa drenažnim rupama.
Bud Die Back

Nekoliko faktora može biti krivo ako vaša biljka formira pupoljke, ali ne formira cveće.

Uverite se da vaša biljka dobija adekvatnu količinu svetlosti i odgovarajuću temperaturu i vlažnost.

Ako vam pupoljci odumiru, najbolje je da odsečete cvetnu stabljiku i započnete novo.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o uobičajenim štetočinama, bubama i bolestima orhideja .

Česta pitanja o orhideji Phalaenopsis:
Da li su orhideje Phalaenopsis toksične za ljude i životinje?

Prema ASPCA , orhideje Phalaenopsis nisu toksične za pse, mačke i konje. Ove orhideje su takođe netoksične za ljude.
Da li treba da smanjim cvetne klasove dok orhideje Phalaenopsis ne cvetaju?

Da! Kada vaša biljka završi sa cvetanjem, odrežite cvetni klas koristeći oštre makaze. Odrežite stabljiku na drugom čvoru ispod cvetova.
Kako da nateram svoju orhideju Phalaenopsis da ponovo procveta?

Nakon što cvetovi opadnu sa vaše orhideje, moraćete da vežbate malo strpljenja. Phalaenopsis orhideje obično zahtevaju najmanje šest meseci odmora pre nego što ponovo procvetaju .

Da biste podstakli novo cvetanje, đubrite svoju biljku dva puta mesečno sa upola jakim, izbalansiranim đubrivom za sobne biljke. Držite svoju biljku na malo hladnijem mestu (oko 55-60ºF noću) dok se ne pojavi novi cvetni klas.
Koliko puta cvetaju orhideje Phalaenopsis?

Phalaenopsis orhideje mogu cvetati više puta tokom svog života, a ovo cvetanje može trajati više meseci!

Oni zahtevaju malo vremena između cvetanja, pa očekujte cveće jednom godišnje. Ove biljke mogu da daju cveće u bilo koje doba godine, tako da ne možete očekivati cveće u određeno vreme.

Koliko dugo traju orhideje Phalaenopsis?

Same biljke mogu da žive više od pet godina, a cvetovi mogu trajati tri ili više meseci!
Šta simboliziraju orhideje Phalaenopsis?

Ove ukrasne orhideje simbolizuju lepotu, eleganciju i radost. Različite boje cveća takođe mogu da simbolizuju plodnost, sreću i kraljevstvo.
Nega orhideja Phalaenopsis – Završavanje

Sada kada znate više o brizi za orhideje Phalaenopsis, vreme je da pronađete nekoliko koje ćete dodati svom domu. Nakon što savladate brigu o ovom rodu orhideja, možete preći na brigu o drugim vrstama.