Misteriozni simbolizam cveta balona na jeziku cveca

Cvet balona (Platicodon grandiflorus) krasi pejzaž dugotrajnim plavim cvetovima od sredine leta do jeseni. Simbolika ove popularne višegodišnje biljke potiče od cvetova u obliku zvezda; u različitim kulturama, cveće predstavlja pet čula i elemente Taoa. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveća od balona.


Simbolično cveće od balona

Značenje i simbolika cveća u obliku balona – osnove
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta balona
Kulturni značaj cveća od balona
Prikladne prilike za poklon za cveće od balona
Najčešća pitanja o cvetu balona:

Značenje i simbolika cveća u obliku balona – osnove

Za Viktorijance, cveće od balona nosilo je simbolično značenje beskrajne ljubavi, iskrenosti i poslušnosti. Zalagali su se i za želju da se prijatelj vrati. U Japanu, pet tačaka cvetova u obliku zvezde predstavljaju pet elemenata Taoa. U regionima Evrope cvetovi balona predstavljaju pet čula.

Etimološko značenje

„ Platikodon“ dolazi od grčkog platis , što znači „širok“ i kodon , što znači „zvono“. Ovo se odnosi na oblik cvetnog vjenčića balona, koji se otvara u širokom, ravnom obliku zvona

Uobičajeni nazivi za P. grandiflorus uključuju kineski zvončić i japanski zvončić.

Značenje i simbolika cveta balona

Cvetovi P. grandiflorus cvetaju u plavim nijansama. Sorte i sorte takođe cvetaju ljubičastim, belim i ružičastim cvetovima. Na jeziku cveća, cvetovi balona predstavljaju beskrajnu ljubav, iskrenost i poslušnost. Za Viktorijance, poklon cveća od balona takođe može da simbolizuje želju da se prijatelj vrati.

Plava boja na jeziku cveća takođe dugo nosi simboličko značenje spokoja, spokoja i mira, zahvaljujući asocijacijama na nebo i vodu. Istorijski gledano, retki plavi cvetovi su takođe simbolizovali intimnost, sigurnost, poverenje i otvorenost. U nekim kulturama plava označava misteriju, inspiraciju i simpatiju.

U međuvremenu, ljubičasta boja je poprimila značenje kraljevstva i elegancije u drugim kulturama širom sveta. Ljubičasti cvetovi su obično nadareni da prepoznaju uspeh, divljenje i romantiku.

Kulturni značaj cveća od balona

Cveće od balona igralo je ulogu u japanskom mitu i folkloru. Tamo se cvet zove kikio , što znači pentagram . Petokraki cvetovi balona predstavljaju pet elemenata Taoa, koji uključuju drvo, vodu, vatru, zemlju i vatru.

Platikodon je takođe jedan od japanskih „Sedam cvetova jeseni“. Ovih sedam cvetova često su u fokusu haikua i literature i zauzimaju istaknuto mesto u kraljevskim vrtovima. U srednjovekovnom Japanu, cvet balona je simbolizovao magiju i proricanje. Nekoliko važnih klanova koristilo je sliku japanskog zvončića na svojim pečatima.

Postoji čak i japanska narodna pesma o kikiju, koja se zove Toraji . Korejska narodna muzika takođe pominje cvet balona; ovde se zove d oraji tarieong .

Evropski folklor takođe karakteriše cvet balona. U Grčkoj, petokraki cvetovi predstavljaju pet čula: dodir, vid, sluh, miris i ukus. Filozofi su takođe koristili ovo cveće da simbolizuju elemente zemlje, vode, vatre, vetra i etra.

Za Vikance, cveće poprima oblik pentagrama, petokrake zvezde za koju se smatra da je prožeta magičnim, ili čak božanskim svojstvima.

Prikladne prilike za poklon za cveće od balona

Povezivanje cveta balona sa prijateljstvom čini ga savršenim dodatkom cvetnim poklonima između prijatelja. Pošto je takođe povezano sa beskrajnom ljubavlju, poslušnošću i iskrenošću, cveće od balona je prikladno i za bukete za godišnjicu.

Najčešća pitanja o cvetu balona:

Šta simbolizuje cveće od balona?

Cveće od balona simbolizuje beskrajnu ljubav, iskrenost, poslušnost i želju da prijatelj ponovo uđe u nečiji život. U folklornim tradicijama Azije i Evrope, šiljasti, zvezdasti oblik cveta balona simbolizuje pet čula, pet elemenata, status i vezu sa magijom i božanskim.
Kakav miris ima cveće od balona?

Cveće od balona nema izražen miris. Njihova glavna atrakcija su njihovi pupoljci u obliku balona koji pucaju u prelepe cvetove u obliku zvezda u nijansama plave, ljubičaste, bele i roze.

Da li se cveće od balona vraća svake godine?

U umerenim klimatskim uslovima, cvetovi balona su višegodišnji i cvetaće iz godine u godinu.

Da li je cveće balona invazivno?

Cveće balona nije registrovano kao invazivna vrsta u Severnoj Americi.
Koliko sunca treba cveću od balona?

Cvetovi balona uspevaju na punom izlaganju suncu, ili šest do osam sati direktnog svetla dnevno, u hladnijim klimama. U toplijim regionima, mogu bolje da rastu u delimičnoj senci.

Upakovati

Cveće od balona odavno je cenjeno zbog svoje mnogobrojne kulinarske i medicinske upotrebe. Od supa i čajeva u Koreji do kineske tradicionalne medicine, ove divne biljke obezbeđuju i hranu i lečenje. Cveće balona ima i bogato folklorno značenje. Njihov oblik petokrake zvezde povezan je sa elementima, čulima, magijom i božanskim, kao i simbolom kraljevstva i statusa. Na viktorijanskom jeziku cveća, cveće od balona simbolizuje poslušnost, iskrenost, beskrajnu ljubav i vrednost prijateljstva.