Cvece vinske case Callirhoe involucrata Znacenje vrste upotrebe i saveti za uzgoj

Magenta ili svetlo ljubičasto, cveće Vinecupa ističe se u odnosu na okolni pejzaž čak i na daljinu. Cvetovi neonske boje imaju izrazit oblik čaše koji je bliži izgledu maka nego lale. Rasprostranjene biljke pomažu da se prekrije tlo, popunjavaju cvetne gredice ili stvaraju prepoznatljiv izgled kada im se dozvoli da se spuštaju niz padinu ili naslagani krevet. Ipak, otpor jelena je taj koji je pomogao ovom divljem cveću da se proširi daleko od svog izvornog izvornog područja i svuda u baštama. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici, popularnim tipovima, upotrebi i osnovnim savetima za uzgoj cvetova Vinecup.

O cveću za vino
Vinecup je takođe poznat kao Poppi Mallov, iako nije direktno povezan sa makom. Njegov naučni binom je Callirhoe involucrata. Povezan je sa porodicom Mallov , iako u daljini. Rod Callirhoe trenutno ima samo ovu vrstu.

Biljka je jedinstvena po svojoj kombinaciji cveća koje može doseći do 2,5 inča široke i rasprostranjenog, niskog lišća. Cveće se pojavljuje na tankim, visokim stabljikama koje ih drže iznad lišća gde im se lako diviti.

Cveće vinske čaše je izvorni deo prerije širom centralnih država SAD, uključujući Arizonu, Teksas , Arkanzas i severno do Severne i Južne Dakote.

Svi cvetovi se pojavljuju u nekoj varijanti magenta, koja može varirati od skoro ljubičaste do svetlije ružičaste u zavisnosti od uslova uzgoja.

Značenje i simbolika cveća vinske čaše

Ime roda Callirhoe potiče iz starogrčke mitologije. Iako je nekoliko istorijskih ličnosti takođe delilo to ime, najverovatnije je to priča o okeanidi koja je pratila Persefonu tokom njenog putovanja u podzemni svet.

Pošto je Persefona bila boginja proleća, ceo svet je bio zarobljen u zimi dok je ona bila pod zemljom. Njen povratak na površinu najavljen je prelepim cvetovima proleća, a pošto se Kalirhoe vratila sa njom, nije iznenađujuće da je njeno ime povezano sa cvećem poput ovog.

Simbolika boja vinskog cveća
Ime Vinecupa potiče od oblika nalik na čašu i intenzivne magenta boje. U simbolici cveća , intenzivna ružičasta do ljubičasta boja daje Vinecupu značenje visoke energije, intenzivnih osećanja, strasti, uspeha i kraljevstva. U kombinaciji sa imenom na temu vina, ovaj cvet se često koristi da simbolizuje divljanje i dobar provod.

Dodatna simbolička značenja cveća vinske čaše
Cveće vinske čaše je takođe povezano sa ljubavlju i lepotom u različitim kulturama. Za ovo cveće se kaže da predstavlja strast i intenzitet ljubavi. Takođe su poznati po svojoj lepoti i delikatnom izgledu, koji simbolizuje prolaznost života i važnost uvažavanja lepote dok ona traje.

Upotreba i prednosti cveća vinske čaše
U kulturi Indijanaca, cveće vinske čaše koristilo se u raznim medicinskim i ceremonijalnim praksama. Verovalo se da imaju lekovita svojstva i da su se često koristili za lečenje raznih bolesti. Cveće se takođe koristilo u ceremonijama u čast duha života i sveta prirode.

Koreni ove biljke su tanki i sužavaju se kako idu duboko, ali imaju slatki i skrobni ukus koji ih čini povremenim izvorom hrane za Indijance u njihovom asortimanu. Danas nije vredno truda da ih jedete, ali bi to mogao biti zabavan način da iskoristite dodatno korenje ako ih imate previše i nemate gde da ih posadite.

Ovo cveće je takođe veoma privlačno za leptire, pčele i druge oprašivače.

Kako uzgajati cveće za vino
Kako uzgajati cvet vinske čaše
Uprkos tome što je prilagođena suvim zemljištima, ova biljka nije ograničena samo na vruće klime. Zadovoljan je što raste u USDA zonama od 4 do 8 , vraćajući se uprkos hladnom smrzavanju zimi.

Vinecupu je potrebno suvo područje sa puno sunca. Zemljište treba brzo da se drenira, tako da teška glina i vlažno zemljište neće raditi za njega. Uz dovoljno dobru drenažu, može preživjeti u USDA zoni 3.

Najlakše je uzgajati iz transplantata, a ne iz semena. Zalivajte jednom nedeljno tokom prve godine rasta, a zatim samo duboko tokom perioda suše.

Đubrenje vršiti jednom godišnje u proleće kada prvi put niknu listovi. Koristite šljunak ili malč bez kore da uhvatite vlagu u suvim oblastima i da zagrejete korenje rano u hladnijim zonama.

Briga za cveće za vino
Vinske čaše imaju koristi od opadanja glave čim cveće počne da vene ili se suši. Ova biljka može da cveta više meseci uz redovno podrezivanje, ali će prestati ako počnu da se formiraju glavice semena.

Pustite da vaša biljka ide u seme ako želite da se sama širi i popuni površinu. Kada dobijete sve biljke Vinecupa koje želite, počnite da sabijate kako biste sprečili dalje širenje semena.

Jeleni i većina štetočina neće dodirnuti ovu biljku, ali zečevi ih mogu pojesti do zemlje. Tokom prve godine rasta, pokušajte da koristite ogradu za zečeve oko njih ili ih pokrijte pilećom žicom savijenom nekoliko inča iznad najvećeg rasta.

Ovim biljkama ne treba posebna nega tokom zime. Nemojte deliti ili presađivati ove biljke jer duboki koren neće dobro reagovati.

Kreativna upotreba cveća u čaši
Cveće u čaši lako se presuje i koristi osušeno za ukrašavanje kartica i drugih papirnih projekata. Izgubiće neke od svojih živih boja, ali treba da ostanu bledo ružičaste ili boje lavande.

Cveće se može i sušiti jer ima oblik dlana koji je prepoznatljiv i koristan za ukrašavanje. Razmislite o tome da ih pretvorite u vence kada tražite više upotrebe za sveže rezano cveće jer njihove dugačke stabljike olakšavaju posao.

Prešanje cveća za vino
Koristite presu za drvo ili masonit, a ne stranice knjige, jer ovaj cvet može obojiti papir dok se suši. Stavite dva lista upijajućeg papira ili papirnih peškira u presu.
Isecite cvetove Vinecupa koji su tek otvoreni, bez promene boje ili sušenja na laticama. Odrežite stabljiku tačno ispod osnove svakog cveta. Lagano poravnajte oblik šolje sa strane najpre u podnožju, poređajući latice tako da stvaraju oblik koji želite u gotovom suvom cvetu.
Stavite cvet između dva lista papira. Držite ga u položaju dok spuštate presu i zatežete je. Prvo pritisnite cveće Vinecupa oko mesec dana, proveravajući kako se suše pre nego što nastavite dok se potpuno ne osuše.
Poprskajte sredstvom za fiksiranje suvog cveća ako planirate da koristite sušeno cveće Vinecupa u ukrasu koji je dizajniran da traje.
Dodavanje cveća vinske čaše vencima od svežeg cveća
Odrežite cvetove Vinecupa rano ujutru da bi bili što svežiji. Odrežite stabljiku blizu zemlje tako da imate što više stabljike za rad.
Pronađite mesta u vencu koja bi mogla imati koristi od smele magenta boje ili gracioznog oblika čaše. Nežno ubacite stabljiku u venac, provlačeći je dok se cvet ne uvuče u ostatak cveća ili lišća. Zatim pričvrstite stabljiku na poleđini venca cvetnom iglom, odsecajući dodatnu stabljiku.

Najčešća pitanja o cvetu Vinecupa:
Koja je razlika između cveća Vinecupa i drugih vrsta cveća?
Cvetovi vinske čaše imaju karakterističan oblik nalik na mak, izuzetno svetlu magentastu boju i nisko rastuće lišće koje se rado prostire preko padine. Oni takođe podnose mnogo sušnije uslove od većine biljaka u cvetu.

Koliko dugo cveće Vinecupa cveta?
Biljke vinove loze mogu da cvetaju neprekidno jedan do dva meseca uz pravilno oplodnju i zalivanje. Oni imaju tendenciju da cvetaju između kasnog proleća i ranog leta u većini klimatskih uslova.

Koja je idealna klima za uzgoj cveća Vinekup?
Uprkos svom izgledu, ove biljke više vole hladnije klime nego toplije. USDA zone od 4 do 8 su idealne za to, posebno suva područja.

Može li cveće Vinecupa rasti u kontejnerima ili u zatvorenom?
Kao rasprostranjena biljka sa dubokim korenom, radije ostaje u zemlji nego da raste u kontejnerima. Međutim, velika višeslojna sadilica ili naslagana padina cvetnih gredica dobro deluju za prikazivanje njegovog efekta kaskade.

Koliko često treba da zalivam svoje cveće Vinecup?
Uspostavljenim i zrelim biljkama Vinecupa potrebno je zalivanje samo tokom najtežih suša. Nove biljke koje su još u prvoj godini rasta treba zalivati najmanje jednom nedeljno tokom leta.

Kada je najbolje godišnje doba za sadnju cveća Vinecupa?
Posadite nove biljke Vinecupa u proleće da biste korenu dali dovoljno vremena za rast i razvoj. Pazite da ne poremetite glavni koren kada ih prenosite iz kontejnera na zemlju.

Kako mogu da zaštitim svoje Vinekup cveće od štetočina i bolesti?
Pokušajte da koristite ograde za zečeve ili pokrivače za pileće žice da sprečite ove štetočine da pojedu vaše biljke do zemlje.

Kako mogu da produžim životni vek cveća Vinecup nakon sečenja?
Cvetove vinske čaše najbolje je rezati rano ujutro. Vodu menjajte svakodnevno kako bakterije ne bi skratile svoj životni vek od dva do tri dana.

Okončanje
Svestran, lep i iznenađujuće čvrst, cvet Vinecup je odličan za kseričke bašte i razigrane bukete. Dobro iskoristite ovaj pokrivač tla da dovedete više pčela u svoju baštu ili da prikrijete onu nezgodnu padinu koja je previše suva za druge biljke. Sve dok ste u pravoj zoni, sigurno ćete dobiti dobre rezultate od sadnje ovog vrednog cveća u svojoj bašti.