zapanjujucih britanskih domacih divljih cveca

Raznovrsni pejzaži Velike Britanije dom su bogatog niza prelepih autohtonih divljih cveća. Mnogi uspevaju na otvorenim travnjacima, senovitim šumama ili pored neravnih i spektakularnih obala. Pridružite mi se dok istražujem 50 zadivljujućih britanskih divljih cveća.


Britansko domaće cveće i divlje cveće
Pregled sadržaja:

Native Range Britanskih ostrva i zone rasta
Kako se definiše britansko domaće cveće?
50 vrsta domorodačkog britanskog divljeg cveća
Najčešća pitanja o native British Vildflovers

Native Range Britanskih ostrva i zone rasta

Britanska ostrva su skup ostrva smeštenih u severnom Atlantiku. Britanija ima vlažnu, umerenu klimu i obično ima mnogo padavina. Britanska klima odgovara zonama uzgoja USDA od 6 do 9, što znači da britansko divlje cveće uspeva u ovim oblastima.

Kako se definiše britansko domaće cveće?

Britanske autohtone biljke su definisane kao vrste koje su preživele ili kolonizovale Britaniju nakon poslednjeg ledenog doba. Ova definicija dolazi od Botaničkog društva Britanije i Irske. Britanija takođe ima mnogo naturalizovanih neautohtonih vrsta koje su od tada uvedene u zemlju.
50 vrsta domorodačkog britanskog divljeg cveća
1) ptičji trolist
Ptičiji trolisnik prirodno raste u Britaniji
Naučno ime: Lotus corniculatus
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 1 stope

Ptičiji trolist je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice mahunarki ili graška (Fabaceae). U Britaniji su ove biljke poznate i kao jaja i slanina zbog boje cvetova. Ovo britansko domaće cveće je prilično nisko rastuće biljke sa navikom širenja.

Ptičiji trolist ima žute cvetove nalik grašku sa crvenim žilicama. Cveće podseća na grozdove papuča. Kada cveće završi, ptičji trolist proizvodi mahune semena koje podsećaju na ptičje noge, otuda i ime.
2) Gorko-slatko
Gorko-slatko cveće raste u Britaniji
Naučno ime: Solanum dulcamara
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 3 do 5 stopa

Bitersveet je drvenasta zeljasta višegodišnja biljka iz porodice velebilja (Solanaceae). Iako nije tako otrovna kao druge biljke velebilja, gorko-slatko je i dalje malo otrovno. Gorko slatko je poreklom iz delova Azije i Evrope, uključujući Veliku Britaniju.

Bitersveet je penjačica sa zelenkasto-žutim listovima ovalnog oblika. Ljubičasti cvetovi u obliku zvezda cvetaju tokom leta i imaju svetlo žute prašnike. Cveće prate crvene bobice koje podsećaju na paradajz.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za popularno cveće koje je toksično za mačke, pse i druge kućne ljubimce .
3) Crni trn
Cveće crnog trna prirodno raste u Britaniji
Naučno ime: Prunus spinosa
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 10 do 12 stopa

Crni trn je cvetno listopadno drvo iz porodice ruža (Rosaceae). Crni trn pripada rodu Prunus i poznat je i kao trnina. Ovo britansko domaće cveće je izvorno širom Britanije, Evrope i zapadnih delova Azije.

Crni trn je jedno od najranijih stabala koje cveta tokom proleća pre nego što proizvede lišće. Ima grozdove belog cveća sa dugim prašnicima praćenim ljubičastim bobicama ili trnovima. Blackthorn takođe ima duge, oštre bodlje.
4) Bluebell
Cveće zvončića raste u Britaniji
Naučno ime: Hiacinthoides non-scripta
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Delimična do puna senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 stope

Plava zvona su jedno od najomiljenijih autohtonih britanskih divljih cveća. Ovo britansko domaće cveće su lukovičaste trajnice iz porodice šparoga (Asparagaceae). Plava zvona uspevaju u zasenčenim šumama u Britaniji i zapadnoj Evropi i najbolje rastu u USDA zonama od 4 do 10

Zvončići proizvode nakupine vitkih listova u obliku mača. Tokom proleća proizvode grozdovi zvonastih plavih ili ljubičastih cvetova. U Britaniji, zvona su suštinski pokazatelj drevnih šuma.
5) Bugle
Cveće bugle koje raste u Britaniji
Naučno ime: Ajuga reptans
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Delimična do puna senka
Visina zrele osobe: Do 8 inča

Bugle je puzava zeljasta višegodišnja biljka iz porodice nane ili žalfije (Lamiaceae). Ova biljka niskog rasta najbolje raste u kiselim močvarama i travnjacima ili senovitim šumama širom Britanije i Irske.

Bugle ima rozete bazalnih listova ovalnog oblika sa manjim parovima naspramnih listova na drškama. Oni proizvode klasove sitnih plavih ili ljubičastih cvetova na kraju stabljike. Svaki cvet ima tri istaknuta donja režnja.
6) Obični Buttercup
Cvetovi žute obične ljutike u cvetu
Naučno ime: Ranunculus acris
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 3 stope

Uobičajeni ljutici su svetli, veseli domaći britanski divlji cveće iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Poznate i kao džinovski ljutići ili livadski ljutici, ove biljke su porijeklom iz travnjaka i livada širom Britanije, Evrope i Azije.

Obične ljutike imaju zlatno žute cvetove u obliku čaše sa pet latica koje se blago preklapaju. Ovo staro britansko cveće takođe ima složene listove koji imaju tri režnja. Obični ljutići brzo kolonizuju bašte i parkove u zonama 4 do 8.
7) Obični centauri
Ružičasti cvetovi centaurija u cvetu
Naučno ime: Centaurium erithraea
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: Do 1 stope

Obični centauri je atraktivan dvogodišnji divlji cvet iz porodice encijana (Gentianaceae). Rastu na otvorenim područjima kao što su vresišta, travnjaci i peščane dine. Ove biljke su porijeklom iz Britanije, Evrope, Sjeverne Afrike i zapadne Azije.

Obični centauri raste uspravno iz rozete bazalnih listova. Tokom leta stvaraju grozdove zvezdastih ružičastih ili cvetova lavande. Svaki cvet se otvara tokom jutra i zatvara popodne.
8) Obična kravlja pšenica
Žuti cvetovi obične kravlje pšenice u cvetu
Naučno ime: Melampirum pratense
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 8 do 20 inča

Obična kravlja pšenica je jednogodišnji divlji cvet iz porodice brusiča (Orobanchaceae). Poreklom su iz senovitih šuma širom Britanije i pokazatelj su drevnih šuma.

Obična kravlja pšenica ima dugačke kopljaste listove i cevaste žute cvetove koji cvetaju u parovima duž grozda. Nakon cvetanja, obična kravlja pšenica proizvodi seme sa mesnatim vrhovima koji se nazivaju elaiozomi. Drveni mravi rasturaju seme noseći ih nazad u svoja gnezda.
9) Obična Daisi
Uobičajeno cveće Daisi raste u Britaniji
Naučno ime: Bellis perennis
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 4 inča

Obične tratinčice su neke od najpoznatijih i najpopularnijih domaćih divljih cveća u Britaniji. Tepisi ovog veselog cveća pokrivaju bašte, parkove i otvorene travnjake od proleća do jeseni. To su zeljaste višegodišnje biljke koje pripadaju porodici tratinčica (Asteraceae).

Ovo britansko domaće cveće raste preko puzajućih rizoma i proizvodi nakupine malih, zaobljenih listova. Obične tratinčice imaju male cvetove sa žutim centralnim cvetovima okruženim belim laticama.
10) Obična pasja ljubičica
Uobičajeni cvetovi pasje ljubičice u cvetu
Naučno ime: Viola riviniana
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do pune senke
Visina zrele osobe: Do 5 inča

Obične pasje ljubičice su živahne trajnice iz porodice Violaceae. Poreklom su na travnjacima i šumama širom Britanije. Obične pasje ljubičice su biljke niskog rasta koje se šire preko rizoma.

Ovo staro britansko cveće ima malo lišće u obliku srca koje je tamnozeleno. Obične pasje ljubičice cvetaju od proleća do leta i proizvode ljubičaste ili ljubičaste cvetove sa dve gornje i tri donje latice. Za razliku od drugih ljubičica, obične pasje ljubičice nemaju miris.
11) Obični glog
Cveće običnog gloga raste u Britaniji
Naučno ime: Crataegus monogina
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 25 do 30 stopa

Obični glog je mirisno cvetno drvo iz porodice ruža (Rosaceae). Poznat je i kao majski cvet jer počinje da cveta u maju. Obični glog je poreklom iz Britanije, Evrope i delova Afrike i Azije.

Obični glog ima srednje zelene listove sa dubokim režnjama. U maju obični glog eksplodira sa gomilom malih belih cvetova, koji imaju prijatno gust slatki miris.
12) Obični Knapveed
Pink Common Knapveed u cvatu
Naučno ime: Centaurea nigra
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 3 stope

Obična kleka je divlje cveće bogato nektarom iz porodice astera ili tratinčice (Asteraceae). Oni su porijeklom iz Britanije i Evrope, ali su se proširili na druga područja, gdje se ponekad smatraju invazivnim.

Obična kleka je zeljasta trajnica sa dlakavim duguljastim listovima, koja proizvodi ljubičaste cvetove poput čička. Ovi cvetovi sede iznad zaobljenih grozdova specijalizovanih smeđih listova zvanih filarije.
13) Obični mak
Crveni obični mak
Naučno ime: Papaver rhoeas
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 2 stope

Obični mak su jednogodišnje divlje cveće iz porodice maka (Papaveraceae). Poznati su i kao kukuruzni mak ili poljski mak. Obični mak je porijeklom iz umjerene klime u Britaniji, Evropi, Africi i Aziji.

Ovo staro britansko cveće ima crvene cvetove u obliku tanjira sa crnim središtima. Ovo cveće cveta na dlakavim stabljikama iznad delikatnih perastih listova. Obični mak se lako samoseje, ali je u Britaniji sve ređi zbog gubitka staništa. Oni uspevaju u zonama od 3 do 9.
14) Obična kamena ruža
Cveće žute obične kamene ruže raste u Britaniji
Naučno ime: Helianthemum nummularium
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 1,5 stopa

Obična kamena ruža je zimzeleni žbun ili prateća biljka iz porodice kamenih ruža (Cistaceae). Cvetaju obilno iako svaki cvet ne traje dugo. Obična kamena ruža je porijeklom iz kredanih padina i travnjaka širom Britanije i Evrope.

Ovi britanski izvorni cvetovi imaju kopljaste listove sa vunasto belim donjim stranama. Divlje obične kamene ruže proizvode jarko žute cvetove u obliku čaše od maja do jula. Ovo divlje cveće je važne biljke za hranu za razne leptire.
15) Obična pegava orhideja
Cveće roze orhideje obično raste u Velikoj Britaniji
Naučno ime: Dactilorhiza fuchsii
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 stope

Uobičajena pegava orhideja je najčešća domaća orhideja Britanije. Ove vrste orhideja uspevaju u različitim staništima, uključujući šume i močvare.

Obične pegave orhideje proizvode rozetu zelenih listova sa ljubičastim ovalnim oznakama, otuda i uobičajeno ime. Tokom leta, ovo britansko domaće cveće proizvodi guste klasove malih ružičastih, ljubičastih ili belih cvetova. Svaki cvet prikazuje ružičaste ili ljubičaste mrlje na donjim laticama.
16) Obični krastača
Cveće žute obične krastače u cvetu
Naučno ime: Linaria vulgaris
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 2,5 stope

Obični krastač je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice platana (Plantaginaceae). Rasprostranjen je širom Britanije i favorizuje pašnjake i poremećeno zemljište. Takođe je poznat kao žuti laneni krastač ili puter i jaja.

Običan lan krastača ima uske zelene listove i uspravne stabljike. Žuti cvetovi poput zmajeva cvetaju na kraju stabljika od juna do novembra. Ovo staro britansko cveće se često uzgaja kao rezano i može imati lekovite koristi.
17) Obična valerijana
Uobičajeno cveće valerijane raste u Britaniji
Naučno ime: Valeriana officinalis
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 do 5 stopa

Obična valerijana je zeljasta višegodišnja divlja biljka iz porodice orlovi nokti (Caprifoliaceae). Poreklom su iz Britanije, Evrope i Azije i korišćeni su kao lekovita biljka od davnina.

Obična valerijana ima visoke stabljike sa grozdovima perastih listova oko čvorova. Tokom leta, obična valerijana stvara grozdove sitnih belih cvetova poput kišobrana. Ovi klasteri privlače oprašivače kao što su mušice i leptiri.
18) Obična graka
Uobičajeno cveće grahorice raste u Britaniji
Naučno ime: Vicia sativa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 2 do 2,5 stope

Grahorica je jednogodišnji divlji cvet iz porodice mahunarki ili graška (Fabaceae). Ima naviku da se kreće i uspeva na otvorenim staništima kao što su travnjaci i obale. Često se uzgajaju za stočnu hranu.

Ovo britansko domaće cveće proizvodi uspravne stabljike sa naizmeničnim setovima duguljastih listova. Svaki set listova ima granastu viticu na vrhu. Obična grahorica takođe ima roze, ljubičaste ili bele cvetove nalik grašku.
19) Covslip
Žuto cveće Covslip u cvetu
Naučno ime: Primula veris
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 8 do 10 inča

Covslips su mirisni žuti cvetovi koji su zimzelene ili poluzimzelene zeljaste višegodišnje biljke iz porodice peršuna (Primulaceae). Najbolje uspevaju na otvorenim travnjacima i livadama. Nažalost, broj kravlji je opao zbog gubitka staništa, pa su stoga zaštićena vrsta u Britaniji.

Kravljice imaju rozete duguljastih ili blago ovalnih listova. Ovo staro britansko cveće takođe proizvodi grozdove jarko žutih cvetova u obliku zvona tokom proleća. Cveće slip ima divan miris sličan kajsijama.
20) Narcis
Cveće žutog narcisa raste u Britaniji
Naučno ime: Narcissus pseudonarcissus
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 1 stope

Divlji narcisi su cvetne trajnice iz roda Narcis u porodici Amarillis (Amarillidaceae). Divlji narcisi rastu iz lukovica i procvetaju tokom proleća. Ovo britansko domaće cveće se malo razlikuje od baštenskih narcisa i uspeva u zasenčenim šumama.

Divlji narcisi imaju velike cvetove u obliku trube sa jarko žutim unutrašnjim laticama i bledo žutim spoljnim laticama. Obično su kraći od baštenskih narcisa i imaju vitke sivkasto-zelene listove.
21) Pasja ruža
Cvetovi ružičaste ruže pasa u cvetu
Naučno ime: Rosa canina
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 5 do 15 stopa

Ruža pasa je cvetajući višegodišnji listopadni žbun iz porodice ruža (Rosaceae). Ruža pasa je porijeklom iz živih ograda, travnjaka i šuma širom Britanije.

Ruže pasa imaju peraste listove koji oslobađaju prijatan miris kada se zgnječe. Tokom leta, ruže pasa proizvode ružičaste ili bele cvetove sa pet latica i žutim centralnim prašnicima. Stabljike su prekrivene malim, kukastim trnovima. Nakon cvetanja, ruže pasa proizvode crvene šipke.
22) Field Scabious
Field Scabious cveće koje raste u Velikoj Britaniji
Naučno ime: Knautia arvensis
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 3 stope

Šugavac poljski je zeljasta višegodišnja divlja biljka iz porodice orlovih noktiju (Caprifoliaceae). Ovi britanski izvorni cvetovi imaju velike pojedinačne cvetne glave sa belim unutrašnjim cvetovima i bledo plavim spoljnim laticama. Poljski šugavi cvetovi podsećaju na jastučiće za igle.

Šuga se nalazi širom Britanije i Evrope. Ovo divlje cveće uspeva na otvorenim livadama i travnjacima i može tolerisati tlo od krede ili krečnjaka. Takođe su važne biljke za oprašivače kao što su pčele i leptiri.
23) Ne zaboravi
Cveće-nezaboravnice koje raste u Velikoj Britaniji
Naučno ime: Miosotis scorpioides
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 1 stope

Nezaboravnice su šarmantni britanski izvorni divlji cvetovi iz porodice boražine (Boraginaceae). Imaju uspravne stabljike i vitke duguljaste listove i proizvode grozdove malih svetloplavih cvetova sa pet latica i žutim središtima.

Nezaboravci su poreklom iz Britanije, Evrope i delova Azije. Preferiraju vlažna staništa kao što su močvare, močvare, bare i obale reka. Nezaboravnice imaju dugu sezonu cvetanja, cvetaju sredinom proleća do prvih jesenjih mrazeva.
24) Fokglove
Šareno cveće lisičarke u cvetu
Naučno ime: Digitalis purpurea
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 3 do 5 stopa

Lisičarke su jedno od najpoznatijih domaćih divljih cveća u Britaniji. Dvogodišnje su biljke iz porodice platana (Plantaginaceae). Lisičarke su porijeklom iz Britanije i Evrope i najbolje rastu u šumama i vraštima.

Lisičarke imaju bazalne rozete listova ovalnog oblika sa nazubljenim ivicama i dlačicama. Tokom leta, lisičarke proizvode visoke klasove ružičastih ili ljubičastih cvetova u obliku zvona. Cvetovi su gusto skupljeni zajedno. Međutim, lisičarke su takođe otrovne.
25) Great Burnet
Great Burnet cveće raste u Britaniji
Naučno ime: Sanguisorba officinalis
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 3 do 4 stope

Great Burnet je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Ove biljke su poreklom iz Britanije, Evrope i delova Azije i Severne Amerike. Velike biljke bujice uspevaju na travnjacima i poplavnim područjima.

Biljke imaju listove ovalnog oblika sa nazubljenim ivicama. Ove trajnice daju uspravne stabljike sa grozdovima malih tamnocrvenih cvetova . Sjajne biljke mogu da žive i do decenije.
26) Velika bočica
Cveće bele šikare raste u Velikoj Britaniji
Naučno ime: Stellaria holostea
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 1,5 stopa

Poznata i kao Betlehemska zvezda, šljunka je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice karanfila (Cariophillaceae). Poreklom su u Britaniji i drugim delovima srednje i zapadne Evrope. Najbolje uspeva na poljima i šumama.

Veliki šiljak ima bele cvetove sa pet latica i žutim prašnicima. Svaka latica je duboko podeljena na dva režnja. Veliki šiljak raspršuje svoje seme poput projektila kada je uznemiren.
27) Hedge Voundvort
Cveće hedge Voundvort raste u Velikoj Britaniji
Naučno ime: Stachis silvatica
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 2,5 stope

Živica je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice nane (Lamiaceae) koja se nalazi u živim ogradama i šumama širom Britanije. Kada se zgnječe listovi žičare, oni proizvode neprijatan miris.

Živica ima uspravne, dlakave stabljike sa parovima naspramnih nazubljenih listova. Mali tamnoružičasti ili ljubičasti cvetovi imaju bele oznake i pojavljuju se u parovima na klasu na kraju stabljike.
28) Orlovi nokti
Cveće orlovih noktiju raste u Britaniji
Naučno ime: Lonicera periclimenum
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 15 do 25 stopa

Orlovi nokti su listopadna penjačica iz porodice orlovih noktiju (Caprifoliaceae). Orlovi nokti su široko rasprostranjeni zahvaljujući svom slatkom letnjem mirisu. Najbolje rastu u šumama i živim ogradama širom Britanije.

Obični orlovi nokti imaju suprotne parove zelenih listova ovalnog oblika sa kratkim stabljikama. Ovo britansko domaće cveće proizvodi grozdove kremastih do žutih ili narandžastih cvetova u obliku trube sa ružičastim i crvenim rumenima. Cveće prate crvene bobice.
29) Gospa orhideja
Cveće Ladi Orhideje raste u Velikoj Britaniji
Naučno ime: Orchis purpurea
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 3 stope

Ladi orhideje su zeljaste višegodišnje orhideje porijeklom iz Britanije. Nažalost, ženske orhideje postaju sve ređe zbog gubitka staništa. Najbolje rastu na šumskim padinama i mešovitim šumama u delovima južne Britanije.

Ženske orhideje imaju bazalne rozete širokih, duguljastih listova i uspravnih stabljika i proizvode guste klasove ljubičastih cvetova. Cvetovi dame orhideje imaju bledo ružičaste etikete i tamnoljubičaste oznake.
30) Mali celandin
Žuti mali celandin u cvetu
Naučno ime: Ranunculus ficaria
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 1 stope

Mali celandin je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Ove biljke niskog rasta naseljavaju šume i travnjake širom Britanije. Svetlo, veselo cveće malog celandina dobrodošao je znak proleća.

Ovo britansko domaće cveće širi se preko krtola i raste u grudvama tamnozelenih sjajnih listova u obliku srca. Mali celandin takođe ima zlatno žute cvetove sa između osam i dvanaest vitkih latica. Cvetovi se potpuno otvaraju kada su izloženi jakom suncu.
31) Barski neven
Divlje cveće Marsh Marigold raste u Britaniji
Naučno ime: Caltha palustris
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 stope

Barski neven su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice ljutika. Ovo britansko domaće cveće širi se preko rizoma koji stvaraju grudve velikih kožastih tamnozelenih listova. Barski neven u proleće i leto imaju svetlo žute cvetove sa pet latica i žutim prašnicima.

Poznate su i kao kingcups zbog oblika cveća. Barski neven najbolje raste na vlažnim livadama i šumama. Močvarni neven takođe raste duž obala reka.
32) Meadovsveet
Livadsko divlje cveće koje prirodno raste u Britaniji
Naučno ime: Filipendula ulmaria
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 3 do 4 stope

Meadovsveet je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice ruža koja potiče iz Britanije, Evrope i delova Azije. Meadovsveet je takođe poznat kao medovina i najbolje raste na vlažnim livadama, močvarama i duž obala reka.

Imaju visoke, uspravne crvenkaste stabljike sa složenim listovima koji imaju peraste listove. Ovi leci su raspoređeni naizmenično. Meadovsveet takođe proizvodi penaste cvetne glavice malih krem ili belih cvetova.
33) Okeie Daisi
Divlje cveće Okeie Daisi raste u Velikoj Britaniji
Naučno ime: Leucanthemum vulgare
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 2 stope

Okeie tratinčice su jedno od najčešćih domaćih divljih cveća u Britaniji. Oni uspevaju na putevima i travnjacima širom Britanije i Irske. Okeie tratinčice su zeljaste trajnice iz porodice astera ili tratinčice.

Okeie tratinčice imaju velike cvetove nalik na tratinčice sa redovima vitkih belih latica koje okružuju žute centralne cvetove. Pored toga, imaju i velike duguljaste listove ili listove u obliku kašike koji imaju nazubljene ivice. Okeie tratinčice se šire preko rizoma i mogu biti invazivne.
34) Peršun
Šareno cveće peršuna u cvetu
Naučno ime: Primula vulgaris
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: Do 8 inča

Primule su neke od najprepoznatljivijih autohtonih šumskih divljih cveća u Britaniji. Ovo britansko domaće cveće raste u senovitim šumama kao grudve širokih, naboranih listova. Tokom proleća, peršun proizvodi bledo žute cvetove u obliku zvezda sa jarko žutim središtima.

Primule su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice peršuna (Primulaceae). Ove biljke su poreklom iz Britanije, Evrope i delova Afrike i Azije. Primule su prilično izdržljive i vitalne su biljke za hranu za nekoliko vrsta leptira.
35) Ragged-robin
Ružičasto divlje cveće crvenkaste boje koje raste u Velikoj Britaniji
Naučno ime: Lichnis flos-cuculi
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 2,5 stope

Ragged-robin je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice karanfila (Cariophillaceae). Poreklom je iz Britanije, Evrope i Azije. Najbolje rastu u močvarnim staništima kao što su vlažne livade i šume. Nažalost, crvendać je u opadanju zbog gubitka staništa.

Ragged-robin ima bazalne rozete koje proizvode visoke stabljike, nežne ružičaste cvetove i pet latica koje su duboko podeljene sa dva vitka režnja. Ragged-robin je odličan divlji cvet za privlačenje oprašivača.
36) Crveni Campion
Crveni Campion cveće u cvetu
Naučno ime: Silene dioica
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 3 stope

Crveni kampioni su neki od najčešćih domaćih divljih cveća u Britaniji. Poreklom su iz Evrope i preferiraju šumska staništa. Međutim, crveni kampovi uspevaju u većini staništa u zonama 5 do 8.

Crveni šampinjoni imaju uspravne stabljike sa suprotnim parovima listova ovalnog oblika. Stabljike i listovi su dlakavi i malo lepljivi, pa su crveni čampinjoni poznati i kao mušice. Crveni šampinjoni imaju tamnocrvene ili ružičaste cvetove, pet latica dubokog režnja i bele sredine.
37) Scarlet Pimpernel
Divlje cveće Orange Scarlet Pimpernel raste u Britaniji
Naučno ime: Anagallis arvensis
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 1 stope

Grimizni pimperneli su jednogodišnje divlje cveće niskog rasta iz porodice peršuna. Ovo britansko domaće cveće poznato je i kao crvena piletina ili crveni pimpernel. Skerlet pimpernels je nekada bio dovoljno rasprostranjen da bi se smatrao korovom, ali je sada, nažalost, u opadanju zbog gubitka staništa.

Grimizni pimperneli imaju male, sjajne listove ovalnog oblika koji nemaju stabljike i takođe proizvode crvene cvetove u obliku zvezde sa žutim prašnicima. Listovi takođe imaju pegavu donju stranu.
38) Reznica zmijske glave
Snake’s Head Fritillari cveće u cvetu
Naučno ime: Fritillaria meleagris
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 1 stope

Zmijske glave su neke od najpoznatijih domaćih divljih cveća u Britaniji. Ovo divlje cveće ima uspravne stabljike koje nose jedan ili dva zvonasta cveća koja klimaju. Ovi karakteristični ljubičasti cvetovi imaju oznake koje podsećaju na šahovnicu ili zmijsku kožu.

Zmijine glave najbolje rastu u močvarama i poplavnim ravnicama, a rastu i na drevnim livadama sena. Nažalost, zmijske glave su u opadanju zbog gubitka staništa i danas su klasifikovane kao ranjive u Velikoj Britaniji.
39) Teasel
Divlje cveće koje raste u Velikoj Britaniji
Naučno ime: Dipsacus fullonum
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 do 6 stopa

Teasels je uobičajeno divlje cveće poreklom iz Britanije, Evrope, Azije i Severne Afrike. Ovo britansko domaće cveće su zeljaste dvogodišnje biljke iz porodice orlovih noktiju (Caprifoliaceae). Teasels su prilagodljive biljke koje uspevaju na različitim staništima, uključujući travnjake i šume.

Čarke imaju uspravne stabljike na vrhu sa cvetnim glavama nalik na konus. Tokom leta, traka sitnih cvetova lavande ili ljubičastih cvetova cveta u centru šišarke. Postepeno, ceo konus cveta ovim sićušnim cvetovima. Nakon cvetanja, semenke dražeje predstavljaju vitalni izvor zimske hrane za ptice.
40) Viper’s Bugloss
Blue Viper’s Bugloss cvijeće u cvatu
Naučno ime: Echium vulgare
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 2 do 2,5 stope

Poznata i kao plava trava, viper’s bugloss je dvogodišnji ili višegodišnji divlji cvet poreklom iz Britanije, Evrope i Azije. Pripadnici su porodice boražine (Boraginaceae). Viper’s bugloss najbolje raste u oblastima sa labavim, siromašnim zemljištima, kao što su travnjaci od krede i peščane dine.

Viperov buglos ima uspravne dlakave stabljike i duguljaste listove. Svaka stabljika formira visok cvetni klas koji je gusto nabijen malim plavim zvonastim cvetovima. Ovo cveće je bogato nektarom i proizvodi plavi polen.
41) Beli kampion
Divlje cveće belog kampiona koje raste u Britaniji
Naučno ime: Silene latifolia
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 3 stope

Beli kamponi su dvogodišnje ili višegodišnje divlje cveće iz porodice karanfila. Beli kempioni su takođe poznati i kao muva zbog svojih lepljivih, dlakavih stabljika. Ovo britansko domaće cveće najbolje raste na otvorenim staništima kao što su travnjaci ili šumske čistine.

Beli kempioni imaju uspravne stabljike koje nose bele cvetove. Ovi cvetovi imaju pet latica sa duboko podeljenim režnjevima. Beli kampovi noću emituju prijatan miris kako bi privukli moljce i druge noćne oprašivače.
42) Vild Columbine
Divlje cveće purpurne divlje kolumbine raste u Britaniji
Naučno ime: Akuilegia vulgaris
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 3 stope

Poznata i kao evropska kolumbina, divlja kolumbina je zeljasta trajnica koja pripada porodici ljutića. Oni naseljavaju šume, livade i močvare širom Britanije. Divlji columbine ima kratku sezonu cvetanja koja traje od maja do juna.

Divlji kolumbin proizvodi dlakave, razgranate stabljike. Listovi se sastoje od tri seta manjih letaka. Ovo britansko domaće cveće takođe ima plavo, ljubičasto ili belo klimavo zvonasto cveće sa karakterističnim kukastim ostrugama.
43) Divlji luk
Divlji beli luk u cvetu
Naučno ime: Allium ursinum
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 1,5 stopa

Takođe poznat kao ramsons, divlji beli luk je višegodišnji divlji cvet iz porodice Amarillis (Amarillidaceae). Divlji beli luk je poznat po jestivim listovima i uspeva u senovitim šumskim staništima, posebno u drevnim šumama.

Divlji beli luk raste iz lukovica i proizvodi dugačke, svetlo zelene eliptične listove. Tokom proleća i leta, biljke divljeg belog luka proizvode grozdove malih belih cvetova sa šest vitkih latica. Svaki grozd može sadržati do 20 pojedinačnih cvetova.
44) Divlja jagoda
Divlje jagode koje raste u Velikoj Britaniji
Naučno ime: Fragaria vesca
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 1 stope

Šumske jagode su zeljaste višegodišnje biljke iz porodice ruža. Rastu na livadama, šumama i pored puteva širom severne hemisfere. Šumske jagode su jestive i uzgajane su mnogo pre nego što su se pojavile baštenske jagode.

Ove biljke imaju tanke stabljike koje nose trio (trolist) sjajnih, nazubljenih listova sa dlačicama ispod. Svaka biljka proizvodi do 11 belih cvetova sa pet zaobljenih latica i žutim središtima. Šumske jagode se šire preko trkača.
45) Divlji timijan
Divlje cveće timijana koje raste u Britaniji
Naučno ime: Thimus politrichus
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 2 inča

Divlji timijan je zimzelena trajnica niskog rasta iz porodice nane ili žalfije (Lamiaceae). Oni uspevaju na krečnim travnjacima, livadama i stenovitim predelima širom Britanije i drugih delova Evrope. Takođe poznat kao puzava majčina dušica, divlja majčina dušica proizvodi predivan miris tokom leta.

Divlja majčina dušica proizvodi prostirke od sitnih listova ovalnog oblika, koji su raspoređeni u parove. Cvetaju od leta do jeseni i proizvode guste grozdove malih ružičastih ili ljubičastih cvetova.
46) Drvena anemona
Bela drvena anemona cveta
Naučno ime: Anemonoides nemorosa
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Delimična do puna senka
Visina zrele osobe: Do 1 stope

Drvene anemone su zeljaste trajnice iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Poreklom su iz senovitih šuma u ​​Britaniji i Evropi. U Britaniji, drvene anemone su dobar pokazatelj drevnih šuma.

Drvene anemone se šire preko rizoma sa palmastim bazalnim listovima podeljenim u tri režnja. Tokom proleća, drvenaste anemone proizvode kratke crvene stabljike sa belim cvetovima. Svaki cvet ima šest ili sedam cvetnih listova oko žutih centralnih prašnika.
47) Vood Avens
Žuto drvo Avens u cvetu
Naučno ime: Geum urbanum
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 1,5 stopa

Takođe poznat i kao herb bennet, vood avens je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice ruža. Ovo divlje cveće najbolje raste u šumama i živim ogradama širom Britanije i umerenih regiona Evrope i Azije.

Drveni aveni proizvode peraste složene listove podeljene u tri listića. Ovi britanski izvorni cvetovi imaju usamljene jarko žute cvetove sa pet latica i žutim prašnicima. Nakon cvetanja, drvene aveni daju kukasto, crveno seme koje se vezuje za životinje u prolazu.
48) Drvena kiselica
Cvetovi ružičaste kiselice u cvatu
Naučno ime: Okalis acetosella
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 4 inča

Kislica je niskorastuća višegodišnja divlja biljka iz porodice kislica (Okalidaceae). Poreklom je iz šuma i živih ograda širom Britanije, Evrope i Azije. Drveni kiseljak je jestiv i ima oštar, kiselkast ukus sličan jabukama.

Ovo britansko domaće cveće formira nisko rastuće prostirke od lišća trolista raspoređenih u tri letaka u obliku srca. Noću se listovi savijaju u šator i ujutru se razvijaju. U proleće, kiseljak ima bele zvonaste listove sa pet latica sa ljubičastim žilama.
49) Žuta zastava perunika
Divlje cveće žute zastave irisa raste u Britaniji
Naučno ime: Iris pseudacorus
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1,5 do 3 stope

Žuta perunika je zeljasta višegodišnja biljka iz porodice perunika (Iridaceae). Ovi britanski izvorni cvetovi imaju vitke sivkasto-zelene listove u obliku mača i visoke stabljike slične trsci. Iris žute zastave daje velike žute cvetove irisa sa crvenim žilama.

Iris žute zastave je poreklom iz Britanije, Evrope i delova Azije i Afrike. Uspevaju u močvarama, močvarama i duž obala reka. Takođe raste oko šumskih jezera i potoka.
50) Žuta zvečka
Divlje cveće žute zvečke raste u Britaniji
Naučno ime: Rhinanthus minor
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 1,5 stopa

Žuta zvečka je zeljasta jednogodišnja divlja cveća iz porodice brušnika (Orobanchaceae). Ova hemiparazitska biljka potiskuje trave na livadskim staništima, omogućavajući rastu i drugim divljim cvećem. Poreklom su iz Britanije, Evrope i delova Azije i Severne Amerike.

Žuta zvečka proizvodi visoke stabljike sa sjedećim listovima sa nazubljenim ivicama koje rastu direktno iz stabljike. Ovo staro britansko cveće takođe ima cevaste žute cvetove koji se pojavljuju prema vrhu svake stabljike. Posle cveća slede srebrnaste kapsule koje sadrže seme koje zvecka kada se protrese.
Najčešća pitanja o native British Vildflovers
Koje cveće je poreklom iz Britanije?

Mnoge vrste divljeg cveća su izvorne širom Britanije. Oni se kreću od običnog divljeg cveća poput ljutića, tratinčica i nezaboravnih cvetova do ređeg divljeg cveća kao što su loptice ili orhideje. Cveće u Velikoj Britaniji raste u vlažnoj, umerenoj klimi koja odgovara zonama USDA 6 do 9.
Koji je najčešći divlji cvet u Engleskoj?

Uobičajene tratinčice i ljutice su neke od najčešćih divljih cveća u Britaniji. Ovo divlje cveće raste u nizu staništa, ali više voli otvorene travnjake. Drugo uobičajeno divlje cveće poput crvenog i belog kampiona preferira šumska područja.
Postoji li nacionalni cvet Engleske?

Ruža je nacionalni cvet Engleske i obično se prikazuje u obliku Tjudorove ruže. Bele unutrašnje latice predstavljaju kuću Jorka, dok crvene spoljašnje latice predstavljaju kuću Lankastera. Ove dve kuće su se borile jedna protiv druge tokom Rata ruža pre nego što su ujedinjene kroz dinastiju Tudor.
Britansko urođeničko cveće i divlje cveće – zamotavanje

Prirodno divlje cveće Velike Britanije čini bogato botaničko nasleđe. Britanska umerena klima odgovara zonama USDA od 6 do 9. Mnogi domaći divlji cvetovi u Britaniji uspevaju na otvorenim travnjacima ili senovitim šumama. Neki od najčešćih britanskih divljih cveća su ljutice, tratinčice i zaboravnice. Zapamtite da je nezakonito brati domaće cveće osim ako ste na privatnom zemljištu i nemate dozvolu vlasnika zemlje.