Cvece koje pocinje slovom K prelepih sorti kojima se treba diviti

Zemlja je raznolika i lepa bašta u kojoj raste stotine hiljada cvetnih vrsta. Sa bezbroj hibrida i sorti, ove biljke podržavaju interesovanje botaničara i izazivaju divljenje baštovana, cvećara i zelenaša. Međutim, sa toliko raznolikosti, često se može osećati kao da ima više cveća za videti nego što je vreme da se vidi. Zato putujemo kroz abecedu da bismo istražili novo cveće za koje mislimo da će vam se dopasti. Nastavite da čitate da biste otkrili 27 prelepih cveća koje počinju slovom K, zajedno sa njihovim slikama, opisima, zanimljivim činjenicama, izvornim rasponima, simboličkim značenjima na jeziku cveća i još mnogo toga.


27 prelepih cveća koje počinju slovom K :

1. Kvekerske kapice
Pink Kuaker Bonnets su prelepe vrste cveća koje počinju slovom K
Primula vulgaris ‘Lilacena Plena’ je sorta duplog peršuna koji se obično naziva kvakerski šešir ili ženski užitak. Vrsta pripada porodici biljaka Primulaceae (peršun).

Kao i drugi peršun, svideće vam se što ovo cveće raste u malim grudvicama sa rozetama jarko zelenog, ovalnog oblika, zimzelenog lišća. Zanimljivo, ovo je bila jedna od omiljenih primula Kerol Klajn . Oni proizvode viseće svetloplave do lila cvetove koji rastu u obliku kapice sa talasastim laticama.

Na jeziku cveća, ljubičasti peršun simbolizuje vrlinu .

Naučno ime: Primula vulgaris ‘Lilacena Plena’
Izvorni opseg: Evropa, severozapadna Afrika , jugozapadna Azija
Sezona cvetanja: Proleće do ranog leta

2. Kvekerske dame u cvetu
Ako tražite male biljke, razmislite o Houstonia caerulea . Ova višegodišnja biljka pripada porodici biljaka Rubiaceae (madder, kafa ili slama). Pored kvekerskih dama , njegova uobičajena imena uključuju bluets i azure bluets.

Ove biljke su male, narastu samo tri do šest inča u visinu i prečnik. Štaviše, proizvode rozete šiljastih, pravougaonih listova i obilje pojedinačnih cvetova sa četiri latice na vrhu nerazgranatih stabljika. Cvetovi su uglavnom beli ili bledo plavi sa žutim središtima. Privlače pčele i leptire.

Naučno ime: Houstonia caerulea
Izvorni opseg: Istočna Kanada i istočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: aprila do avgusta

3. Drhtava trava
Član porodice biljaka Poaceae (trava), Briza media je vrsta višegodišnje trave sa nekoliko zabavnih uobičajenih imena, uključujući drhtavu travu , jedrenjak, travu dodera, dodder dillies, kravlji potres, zemljotrese, drhtanje, vag-vantons, i kvakeri-i-tresači. Zanimljivo je da se ova komična imena prvenstveno odnose na napuhane cvetove nalik ovsu koji se pojavljuju na ovoj ukrasnoj travi u proleće. Oni lepršaju, podrhtavaju i zveckaju na najmanjem povetarcu, čineći ih zanimljivim za gledanje i slušanje.

Naučno ime: Briza media
Izvorni opseg: Evropa, severozapadna Azija i neobalni regioni južne centralne Azije
Sezona cvetanja: Proleće

4. Kuamash
Kumaš cvetovi ljubičaste boje u cvetu
Camassia kuamash (obično nazvana kuamash ili obična camass) je višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Asparagaceae (špargle). Biljke formiraju bazalne rozete trakastog lišća nalik travi u tamnozelenim i konusnim završnim grozdovima zvezdastih, tamnoljubičastih ili plavih cvetova .

Koreni kvamaša su jestivi kada se kuvaju ili kuvaju i imaju ukus sličan slatkom krompiru. Osim toga, bili su uobičajeni izvor hrane za indijanska plemena i članove ekspedicije Luisa i Klarka. Međutim, ne treba ih mešati sa otrovnim korenima sličnih belih kama.

Naučno ime: Camassia kuamash
Izvorni opseg: Zapadne Sjedinjene Države i Kanada
Sezona cvetanja: aprila do juna

5. Kuamoclit
Kuamoclit u obliku crvene zvezde su prelepe vrste cveća koje počinju slovom K
Ipomoea kuamoclit je jednogodišnja zeljasta loza koja pripada porodici biljaka Convolvulaceae . Uobičajena imena uključuju kvamoklit, čempres, kardinalna loza, kardinalna puzavica, Vitlejemska zvezda i loza kolibrija.

Vinova loza može da naraste do oko 10 stopa, a njihovo lišće je fino podeljeno, dajući biljkama izgled poput paprati. Sviđa mi se što cvetaju grimiznim cvetovima u obliku cevi koji se otvaraju u široke zvezde na svojim krajevima, privlačeći kolibrije i leptire.

Na jeziku cveća, kvamoklit simbolizuje žensku naklonost i takođe predstavlja užurbano telo.

Naučno ime: Ipomoea kuamoclit
Izvorni opseg: Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Ranog leta do rane jeseni

6. Kvasija
Cveće kvasije u cvetu naspram zelenog lišća
Član porodice biljaka Simaroubaceae , Kuassia amara se često smatra jedinom vrstom u rodu Kuassia . Kao rezultat toga, obično se naziva imenom roda pored uobičajenih naziva gorki pepeo, gorko drvo, hombre grande i amargo.

To je mali, tropski, zimzeleni žbun koji proizvodi grozdaste mahune, grimiznih cvetnih listova i malih žutih cvetova . Biljka ima veoma gorak ukus i miris, pa se efikasno koristi kao repelent protiv komaraca. Takođe, sadrži nekoliko hemikalija sa prirodnim lekovitim svojstvima .

Naučno ime: Kuassia amara
Izvorni opseg: Centralna Amerika i severna Južna Amerika
Sezona cvetanja: Avgust do mart (kasna kišna i rana sušna sezona)

7. Čipka kraljice Ane
Čipka kraljice Ane su prelepe vrste cveća koje počinju slovom K
Daucus carota je zeljasta, dvogodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Apiaceae (umbellifer, šargarepa, peršun ili celer). Biljke mogu narasti do visine od oko četiri stope i proizvesti čvrste stabljike i čipkasto lišće, od kojih oba imaju fine dlake.

Cvetne glavice su terminalne i kišobranskog oblika. Zanimljivo je da oni proizvode gusto zbijene cveće tamnobelih cvetova i često imaju jedinstven crveni ili ljubičasti cvet prema centru grozda.

Uobičajeni nazivi biljke uključuju čipka kraljice Ane (odnosi se na čipkasti izgled cvetova i lišća biljke), divlju šargarepu, biskupsku čipku i ptičje gnezdo.

Naučno ime: Daucus carota
Izvorni opseg: Severozapadna Afrika, Makronezija, Evropa i Azija
Sezona cvetanja: jula do septembra

8. Kraljica Fabiola Cvet
Plava kraljica Fabiola Cveće u cvetu
Triteleia laka je lukovičasta trajnica koja pripada rodu cveća poznatih kao trojni ljiljani u porodici biljaka Asparagaceae . Biljke proizvode bazalne rozete lišća nalik travi i tanke stabljike visoke do tri stope iz kojih izlaze završni grozdovi cevastih šestokrakih cvetova u obliku zvezda u prijatnoj nijansi sivkasto ljubičaste. Biljke imaju nekoliko uobičajenih imena, uključujući cvet kraljice fabiole , Iturialovo koplje, travu i luk.

Naučno ime: Triteleia laka
Izvorni opseg: California
Sezona cvetanja: aprila do jula

9. Kraljica livade
Kraljica livade su prelepe vrste cveća koje počinju slovom K
Član porodice biljaka Rosaceae (ruža), Filipendula ulmaria je zeljasta višegodišnja biljka. Pored matice livade, Filipendula ulmaria se obično naziva i livada, ponos livade, nevesta ili livada.

Ovo cveće koje počinje slovom K proizvodi uspravne, crvenkaste stabljike koje narastu do skoro sedam stopa u visinu. Štaviše, imaju jajasto lišće i velike, slatko mirišljave cvetne glave koje pucaju od nejasnih, nalik pamuku, belih cvetova .

Meadovsveet simbolizuje zanemarenu lepotu ili beskorisnost na jeziku cveća.

Naučno ime: Filipendula ulmaria
Izvorni opseg: Evropi i Aziji
Sezona cvetanja: juna do avgusta

10. Kraljica noćnog kaktusa
Cveće kaktusa kraljica noći
Član porodice biljaka Cactaceae (kaktusa), Selenicereus grandiflorus , koji se obično naziva kraljica noćnog kaktusa, kaktusa koji cveta noću, kaktusa vanile, kaktusa sa velikim cvetovima ili kaktusa slatkog mirisa. Biljke proizvode stabljike koje mogu narasti do 33 stope dugačke. Stabljike sa šiljcima nalik zmiji mogu biti skandirane, puzajuće, granaste ili raširene. Ponekad prerastu u krute zaplete.

Kada cvetaju, proizvode velike, bele cvetove koji su okruženi krunama šiljastih listova. Štaviše, ova vrsta kaktusa je izuzetno retka i često se meša sa članovima roda Epiphillum , koji proizvodi slične velike, bele cvetove.

Naučno ime: Selenicereus grandiflorus
Izvorni opseg: Meksiko, Centralna Amerika i Karibi
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

11. Kraljica prerije
Ružičasta kraljica prerije cveta
Član porodice biljaka Rosaceae , Filipendula rubra je višegodišnja biljka koja se smatra ugroženom u mnogim oblastima gde prirodno raste. Ona favorizuje močvarna staništa, a kako se ove oblasti sve više smanjuju, tako i kraljica prerije postaje sve ređa.

Ove biljke koje počinju slovom K proizvode visoke stabljike i duboko urezane listove. Osim toga, sprejevi nejasnih, malih, ružičastih cvetova krase biljke, stvarajući izgled šećerne vate u žbunju. I listovi i cvetovi su prijatnog mirisa.

Naučno ime: Filipendula rubra
Izvorni opseg: istočne i centralne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: juna do avgusta

12. Kraljičina krep mirta
Purple Kueen’s Crepe Mirtle su prelepe vrste cveća koje počinju slovom K
Član porodice biljaka Lithraceae , Lagerstroemia speciosa je tropsko, cvetajuće, listopadno drvo ili veliki grm koji se obično naziva kraljičina krep mirta , ruža Indije ili ponos Indije. Neposredno iznad zemlje, stabla se dele na nekoliko grana i mogu dostići visinu od oko 45 stopa.

Ovi cvetovi koji počinju slovom K pojavljuju se na šiljatim, završnim grozdovima. Mogu biti bele, roze, ljubičaste, lila ili ljubičaste boje. Pored toga, svaki cvet ima po pet talasastih ili blago naboranih latica i dodaju lepu boju tokom sezone cvetanja, koja može trajati mesecima u tropskom okruženju.

Naučno ime: Lagerstroemia speciosa
Izvorni opseg: Tropska južna Azija
Sezona cvetanja: Proleće i leto

13. Kraljičina kruna
Cvetovi Pink Kueen’s Crovn
Pripadnica porodice biljaka Crassulaceae (stošnjaka), Rhodiola rhodantha je višegodišnja biljka koja se obično naziva kraljičina kruna ili crvenopodska kamena kultura. Raste širom Stenovitih planina na nadmorskoj visini do 8.900 stopa.

Biljke narastu do visine od oko 12 inča i proizvode grudve stabljika koje nose male, mesnate, sočne segmente listova koji su jarko zelene boje i postaju crveni prema svojim vrhovima.

Šiljasti cvetovi u obliku čaše su ružičasti, crvenkasto-ružičasti i formirani su na završnim grozdovima. Zanimljivo je da biljke kraljice krune oprašuju nekoliko vrsta pčela.

Naučno ime: Rhodiola rhodantha (sin. Sedum rhodanthum )
Izvorni opseg: Montana, Vajoming, Juta, Kolorado, Arizona i Novi Meksiko
Sezona cvetanja: juna do septembra

14. Kraljičin kup
Jedan beli cvet kraljice čaše ispod krošnje susednih biljaka
Clintonia uniflora (koja se obično naziva kraljica čaša, nevesta kapa ili ljiljan) je rizomatska, višegodišnja biljka koja se lako širi, koja pripada porodici biljaka Liliaceae (ljiljan).

Ove male biljke koje počinju slovom K narastu u visinu od oko šest do 10 inča i imaju nešto kraće lišće nalik na traku koje izlazi iz bazalne rozete. Kada cveta, centralna stabljika proizvodi jedan ili dva bela, zvezdasta cveta sa žutim prašnicima.

Osim toga, cveće leti ustupa mesto plavim bobicama, koje tetrebovi vole da jedu.

Naučno ime: Clintonia uniflora
Izvorni opseg: Zapadne Sjedinjene Države i Kanada
Sezona cvetanja: od maja do jula

15. Kraljičina gilliflover
Kraljičina gilliflover su prelepe vrste cveća koje počinju slovom K
Hesperis matronalis je višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Brassicaceae (senf, krstaš i kupus). Uobičajeni nazivi uključuju kraljičinu žicu , noćnu žicu, ljupku žerku, daminu rukolu, daminu ljubičicu, daminu travu, letnji jorgovan, majku večeri i zimnicu.

Kraljičina žilica naraste do oko tri stope u visinu i proizvodi labave, terminalne grozdove ljubičaste, lavande ili belog cveća koje su posebno mirisne uveče – otuda i naziv roda „Hesperis“ koje potiče od grčke reči „hespera“ što znači veče. . Na jeziku cveća, kraljičina rukola simbolizuje modu i „Ti si kraljica koketa“.

Naučno ime: Hesperis matronalis
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

16. Kraljičin pauk
Kraljičin pauk
Dichorisandra musaica je tropska, zimzelena, višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Commelinaceae (pauk ili dnevni cvet) i obično se naziva kraljičin pauk. Ima debelu stabljiku koja naraste do oko 12 inča. Dugi listovi u obliku koplja pojavljuju se u kružnom uzorku oko centralne stabljike.

Kraljičin spidervort cveta konusnim, završnim grozdom tamnoljubičastih cvetova koji privlače leptire, pčele i ptice. Štaviše, zbog svoje male veličine, ovo su popularne biljke u kontejnerima koje se mogu uzgajati tokom toplijih meseci u hladnijim klimama.

Naučno ime: Dichorisandra musaica (sin. Dichorisandra reginae)
Izvorni opseg: Severozapadna Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto u jesen

17. Kraljičine suze
Cvetovi Kueen’s Tears boje breskve u cvatu
Billbergia nutans je biljka veoma neobičnog izgleda koja pripada porodici biljaka Bromeliaceae (bromelija) i obično se naziva kraljičine suze ili biljka prijateljstva. Kraljičine suze su epifit koji koristi vazdušno korenje da uzima vlagu iz vazduha i drži se za koru drveća u svom prirodnom staništu.

Ova bromelija raste u grozdovima lišća nalik na trake i proizvodi nekoliko velikih, visećih cvasti koje imaju jarko ružičaste ili crvene, šiljaste izdanke koji vire iz primarne gomile lišća i drže grozd plavog obrubljenog visećeg cveća u zelenkastom zlatu.

Naučno ime: Billbergia nutans
Izvorni opseg: Centralna Južna Amerika
Sezona cvetanja: Obično zimi ili proleće, ali može cvetati u bilo koje godišnje doba

18. Kraljičin venac
Jarko roze Kraljičin venac cveta
Član porodice biljaka Poligonaceae (dvornica, heljda ili pametna kora), Antigonon leptopus je višegodišnja loza sa brzim tempom i navikom rasta. Proizvodi velike, zimzelene listove u obliku srca i redove upadljivih cvetova u nijansama ružičaste, koraljne, crvene i bele.

U tropskoj klimi, cvetaće mesecima, u bilo koje doba godine. U hladnijim klimatskim uslovima, tokom leta će cvetati mesecima. Uobičajena imena uključuju kraljičin venac, koralnu lozu i meksičku puzavicu.

Naučno ime: Antigonon leptopus
Izvorni opseg: Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

19. Kueensland Arrovroot
Cveće Kueensland Arrovroot u cvetu
Canna indica (uobičajeno nazvana kvinslendska strelica, indijska sačma, jestiva kana ili ljubičasta strelica) pripada jedinom rodu iz porodice biljaka Cannaceae (kana).

Biljke su zaista upečatljive po izgledu. Narastu do oko sedam stopa i imaju živopisno lišće bronzane boje koje je prošarano nijansama tamnoljubičaste i tamnozelene. Čvrste stabljike podržavaju velike listove dugačke 24 inča i uspravne grozdove vatrenih narandžasto-crvenih cvetova koji privlače kolibrije, leptire i pčele. Pored toga, zahvaljujući svom rizomatičnom korenovom sistemu, lako se šire.

Naučno ime: Canna indica
Izvorni opseg: Južne Sjedinjene Države, Meksiko, Centralna Amerika i severna i centralna Južna Amerika
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

20. Kueensland Firevheel Tree
Egzotično drvo Firevheel Kueenslanda sa crvenim i narandžastim cvećem
Član porodice biljaka Proteaceae , Stenocarpus sinuatus je zimzeleno drvo australijskih prašuma. Može da naraste do više od 130 stopa i veoma je ukrasan. Listovi su bujni i debeli i imaju izvesnu varijabilnost u veličini, obliku i stepenu valovitosti ivica.

Drvo je popularno zbog svojih neobičnih cvetova koji imaju nekoliko mršavih cevastih cvetova raspoređenih kao žbice točka. Sviđa mi se što je cveće svetlo-narandžasto-crvene boje, pa otuda i uobičajeno ime drvo vatrenog točka . Dodatna uobičajena imena uključuju cvet tulipana, beli hrast, beli svileni hrast i belo goveđe drvo.

Naučno ime: Stenocarpus sinuatus
Izvorni opseg: Nova Gvineja, Kvinslend i Novi Južni Vels
Sezona cvetanja: Rano leto u jesen

21. Kueensland Lacebark
Jedinstvena čipkasta kora u Kvinslendu koja prikazuje roze živopisno cveće
Član porodice biljaka Malvaceae (mallov), Brachichiton discolor je listopadno drvo koje raste u sušnijim predelima australijske prašume. Drveće se često sadi kao ukrasno, jer njihova siva kora ima šaru nalik čipki. Listovi su dlakavi i duboko režnjevi.

Drveće rađa male cveće koje gotovo da nema stabljike. U zavisnosti od pola, cvetovi su ili mali i ružičasti ili se sastoje od jednostavnog žutog prašnika u obliku konusa bez latica. Uobičajena imena uključuju Kvinslendsku čipkastu koru , drvo za piling, drvo šešira, ružičasti kurrajong i čipkasti kurrajong.

Naučno ime: Brachichiton discolor
Izvorni opseg: Kvinslend i Novi Južni Vels
Sezona cvetanja: Leto

22. Kvinslendska orhideja
Kvinslendske orhideje su prelepe vrste cveća koje počinju slovom K
Član porodice biljaka Orchidaceae (orhideja), Dendrobium bigibbum je vrsta orhideja koja može biti ili epifitska ili litofitska. Može da naraste u veliku orhideju sa braonkasto-crvenim stabljikama koje dostižu i do četiri stope dužine. Biljke imaju bazalnu grupu od tri do 12 listova u obliku jaja.

Ovo cveće koje počinje slovom K naraste do dužine oko 20 inča i nosi grozd cvetova (veličine jedan sa tri inča) u delikatnoj nijansi ljubičaste ili ponekad plave ili ružičaste. Uobičajena imena uključuju orhideju u Kvinslendu, orhideju Cooktovn i orhideju leptira boje ljubičaste boje.

Naučno ime: Dendrobium bigibbum
Izvorni opseg: Kvinslend, Nova Gvineja, Mala Sundska ostrva
Sezona cvetanja: Od proleća do sredine leta

23. Kvinslendska topola
Biljke topole u ​​Kvinslendu u cvetu
Član porodice biljaka Euphorbiaceae (spurge), Homalanthus populifolius je zimzeleni žbun ili malo drvo australijske prašume. Drveće stvara grozdove žućkasto-zelenih cvetova koje prate žute bobice. Međutim, kao što ste mogli pretpostaviti, oni su najomiljeniji zbog svojih cvetova u obliku srca koji postaju krvavo crveni dok sazrevaju. Iz tog razloga, jedno od uobičajenih imena drveta je srce koje krvari, pored topole iz Kvinslenda i domaće topole.

Naučno ime: Homalanthus populifolius
Izvorni opseg: Zapadna Australija i Nova Gvineja
Sezona cvetanja: Kasno proleće ili rano leto

24. Kueensland Silver Vattle
Iellov Kueensland Silver Vattle su prelepe vrste cveća koje počinju slovom K
Bagrem podaliriifolia je zimzeleni žbun ili malo drvo koje se obično naziva Kvinslendski srebrni pleter, biserni bagrem, biserni pleter ili srebrni pleter. Kao član porodice biljaka Fabaceae (grašak), biljke proizvode cveće slatkog mirisa kada cvetaju. Pored toga, nejasni žuti cvetovi u obliku pom-pomna pojavljuju se u grozdovima oko srebrno-zelenih listova u obliku novčića.

Naučno ime: Acacia podaliriifolia
Izvorni opseg: Kvinslend i Novi Južni Vels
Sezona cvetanja: Kasne zime do ranog proleća

25. Kueensland Vattle
Acacia hubbardiana je cvetajući grm koji raste na slabo dreniranim, peskovitim, močvarnim obalnim zemljištima Kvinslenda. Još jedan član porodice biljaka graška i roda Bagrem, ova vrsta takođe ima cvetove slatkog mirisa koji se pojavljuju u obilju tokom proleća. Mali beli cvetovi nalik na točkić cvetaju u labavim grozdovima među perjanicama pernatog lišća. Štaviše, uobičajena imena uključuju kvinslendsku pletenicu i žute bodljikave moze.

Naučno ime: Acacia hubbardiana
Izvorni opseg: Kueensland
Sezona cvetanja: Proleće

26. Dunja
Cvetovi bele dunje u cvetu
Član porodice biljaka Rosaceae , Cidonia oblonga je jedini član svog roda u okviru potfamilije Amigdaloideae , plemena Maleae i podplemena Malinae . Uobičajeno nazvana dunja , to je listopadno drvo koje se najviše gaji zbog svojih aromatičnih, jestivih, tvrdih plodova koji izgledaju kao ukrštanje jabuke (oblik) i kruške (boja). Drvo takođe proizvodi ružičaste cvetove koji podsećaju na ruže u obliku pupoljaka i otvaraju se velikim, lepršavim laticama. Na jeziku cveća, dunja simbolizuje iskušenje.

Naučno ime: Cidonia oblonga
Izvorni opseg: Bliski istok i Kavkaz
Sezona cvetanja: Proleće

27. Kinin biljka
Svetlo bele kininske biljke u cvetu
Cinchona officinalis je zimzeleni grm ili malo drvo koje pripada porodici biljaka Rubiaceae . Ovi cvetovi koji počinju slovom K pokazuju crvenkasto-braon koru, duguljaste listove i grozdove crveno obojenih cevastih cvetova. Kora biljke sadrži hemikaliju kinin , a koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje groznice, malarije, bolova u mišićima, grčeva u stomaku, osipa i još mnogo toga.

Njena uobičajena imena uključuju kininsku biljku, jezuitsku koru, jezuitov prah, crvenu cinhonu, koru cinhona, peruansku koru, prašak grofice i koru loksa.

Naučno ime: Cinchona officinalis
Izvorni opseg: Ekvador
Sezona cvetanja:
Neobičan vrt cveća koji počinje sa K
Možda je pomalo donkihotsko verovati da bi neko mogao da zasadi čitavu baštu cveća koje počinje na slovo K. Bez obzira da li obrađujete svoju baštu i šijete seme slovo po slovo ili koristite drugi pristup u čuvanju svojih cvetnih biljaka, sigurni ste da stvorite prostor i aktivnost koja vam pomaže da se opustite dok ulepšavate svoj mali kutak svetske bašte.