kineskih cveca i njihova simbolicka znacenja

Kina je dom bogate biodiverziteta i bogatstva kulturnih tradicija koje su obojene mnogim cvećem koje podržavaju neverovatno raznoliki kineski ekosistemi. U ovom vodiču ću podeliti 40 prelepih kineskih cveća i njihova simbolična značenja.


Simbolika cveća u Kini i kineski jezik cveća
Kina nema zvaničan sistem niti objavljenu knjigu o floriografiji (simboličko značenje cveća, drveća, voća i druge vegetacije) kao što je viktorijanski jezik cveća u Ujedinjenom Kraljevstvu ili japanska Hanakotoba . Međutim, Kina ima bogatu istoriju simboličnog korišćenja cveća i drugih vrsta biljaka.

U Kini, različitom cveću se pripisuju sopstvena kulturološki značajna simbolička značenja koja mogu da nose ogroman raspon emocija u tradicionalnoj kineskoj bašti . Nekoliko se slavi sopstvenim festivalima organizovanim u vreme njihovog cvetanja. Osim toga, u Feng Shui- u, različite biljke i cvetovi, zajedno sa njihovim jedinstvenim karakteristikama, bojama i simboličkim značenjima, mogu se ugraditi u dizajn zgrada i pejzaža kako bi se poboljšala energija i harmonija unutar prostora ili da bi se ojačali određeni aspekti nečijeg života.

Kina je ogromna zemlja, koja se prostire na 3.200 milja od istoka ka zapadu i 3.400 milja od severa do juga. Zemlja obuhvata oko 3.624.807 kvadratnih milja . Zauzimajući tako veliku masu zemlje na kontinentu Azije, Kina pokriva različite klimatske zone, uključujući hladne, umerene, suptropske i tropske.

Zemljište nudi ravnice, visoravni, pustinje, šume, močvare, planine, slatkovodne karakteristike i priobalne regije. Ove karakteristike stvaraju izvorni raspon sa raznolikom grupom složenih klima, staništa i bioma uključujući:

Tropske šume
Subtropske zimzelene šume
Umerene listopadne šume
Borealne četinarske šume
Umerene mešovite šume
Tajga šume
Visoke planine
Mangrove močvare
Steppes

Sa toliko raznovrsnih bioma, kineski ekosistemi podržavaju bogatstvo raznolikog biljnog i životinjskog sveta, pored populacije od otprilike 1,412 milijardi ljudi.

40 popularnih vrsta kineskog cveća
1. Astra (紫菀花): Strpljenje, elegancija
Aster (紫菀花): Ovo kinesko cveće simbolizuje strpljenje i eleganciju
U kineskoj kulturi, asteri (cveće koje pripada rodu Aster ) uglavnom imaju različita simbolička značenja , uključujući sreću, dostignuća, svetlu budućnost, strpljenje, eleganciju i ljubav na daljinu. Astre koje potiču iz Kine, poznate kao kineske astre ili kineske astre, simbolizuju odanost i vernost. Ovo cveće je odličan poklon za voljene osobe, jer se može koristiti da pokaže vašu duboku odanost, prepozna dostignuće ili poželi sreću svom primaocu.

Naučno ime: Aster spp.
Simbolika: Strpljenje, elegancija, ljubav na daljinu, svetla budućnost, mudrost, dostignuće i sreća
Sezona cvetanja: Kasno leto do prvog mraza

2. Azalea (杜鹃花): strast, ženstvenost
Azalea (杜鹃花): Ovo kinesko cveće simbolizuje strast i ženstvenost
U kineskoj kulturi, azaleje su snažno povezane sa domom, nostalgijom za domom i razmišljanjem o domu. Iz tog razloga, biljka azaleje može biti promišljen poklon koji možete poslati kući svojim roditeljima ili drugim članovima porodice kako biste im rekli da mislite na njih i da se radujete vašoj sledećoj poseti. Dok azaleje mogu biti bele, ružičaste, narandžaste ili žute, crvene azaleje su među najpopularnijim kineskim novogodišnjim cvećem jer boja simbolizuje sreću.

Etnička grupa Ji u Kini slavi ovo cveće godišnjim festivalom azaleje na planini Dažu .

Naučno ime: Rhododendron spp.
Simbolika: Strast, ženstvenost i dom
Sezona cvetanja: Kasne zime do ranog proleća, od kasnog proleća do ranog leta ili od sredine leta do sredine jeseni (u zavisnosti od vrste)

3. Bebin dah (满天星): nevinost, čistoća
Bebin dah (满天星): Ovo kinesko cveće simbolizuje nevinost i čistoću
Kineski naziv za bebino cveće je slično poetičan kao i njegov engleski epitet jer ta reč može da opiše ili nebo puno zvezda ili napuhane, bele oblake. Cveće bebinog daha je popularna komponenta ukrasa i buketa koji se poklanjaju na proslavi Kiki festivala u Kini. Ovaj festival je sličan Valentinovu na Zapadu. Održava se sedmog dana sedmog lunisolarnog meseca kineskog lunisolarnog kalendara, a njegova svrha je da proslavi romantičnu ljubav.

Naučno ime: Gipsophila spp.
Simbolika: Nevinost, čistota, novi počeci i mlada ljubav
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

4. Begonija (秋海棠): Skriveni talenti, bogatstvo
Begonija (秋海棠): Ovo kinesko cveće simbolizuje skrivene talente i bogatstvo
Cveće begonije u poslednje vreme postaje sve popularnije u kineskoj kulturi zbog njihovog uključivanja u naslov hit kineske animirane serije pod nazivom Velika riba i begonija . Slave se od početka do sredine aprila svake godine na festivalu begonije u parku relikvija dinastije Juan.

U Kini, begonije su snažno povezane sa idejom upozorenja i predostrožnosti sa osećajem brige. Drugim rečima, mogu se koristiti da pokažete voljenoj osobi da želite da bude oprezan i oprezan od nesreće. Pored toga, u kineskoj kulturi, begonije se smatraju simbolima promenljivih faza života i promena koje dolaze sa svakom od njih.

Begonije se pojavljuju u pesmi iz dinastije Song pesnikinje Li Ćingžao , koja se može prevesti na engleski kao:

„Sinoć su zavijali vetar i kiša,
Ostaci vina su se taložili u meni dok sam spavao,
pitao sam [slugu koji zamota zavese u mojoj sobi] da li su begonije kao [pre],
da li znaš, uradi znaš, trebalo bi da zelene ima u izobilju, a crvene da nedostaje.

Naučno ime: Begonia spp.
Simbolika: Skriveni talenti, bogatstvo, brižno upozorenje i zaštita
Sezona cvetanja: Leto do prvog mraza

5. Kamelija (茶花): divljenje, savršenstvo
Kamelija (茶花): Ovo kinesko cveće simbolizuje divljenje i savršenstvo
Biljke kamile lia su prvenstveno grmovi koji proizvode ljupko, tamnozeleno lišće i lepe cvetove nalik ruži u crvenim, ružičastim i belim nijansama. Postoji 230 prihvaćenih vrsta koje pripadaju rodu Camellia, od kojih je većina endemska za Kinu i okolne regione jugoistočne Azije. Kao rezultat toga, oni imaju bogatu kulturnu istoriju u ovoj oblasti.

Camellia japonica crvene boje je vrsta koja se najčešće prikazuje u kineskoj umetnosti jer su cvetovi crvene kamelije snažno povezani sa srećom, srećom i zaštitom. Ova vrsta kamelije takođe cveta u blizini Nove godine, pa se popularno koristi za uređenje domova kako bi se obezbedila sreća u narednoj godini.

Kamelije se slave svake godine u drevnom gradu Ćintong na Festivalu cveća kamelije , koji se održava sa drvetom kamelije visokim 10,2 metra u centru.

Naučno ime: Camellia spp.
Simbolika: Divljenje, savršenstvo, savršena zajednica između ljubavnika i večna ljubav
Sezona cvetanja: Kasna jesen do proleća

6. Canna (美人蕉): Samopouzdanje, živost
Canna (美人蕉): Ovo kinesko cveće simbolizuje samopouzdanje i živost
Zbog sličnosti u njihovim uobičajenim nazivima, kana ljiljani se često mešaju sa kalama . Oba cveta imaju slična imena, a nijedan nisu pravi ljiljani, pri čemu ljiljani kana pripadaju porodici đumbira i kala koji pripadaju porodici biljaka arum. Pored toga, u Kini ljiljani simboliziraju samopouzdanje i živost, dok su kala povezani sa smrću i tugom. Dakle, imajući u vidu ovu razliku, neophodno je razlikovati dva cveta, posebno ako dajete cvetni poklon za svečanu priliku.

Naučno ime: Canna spp.
Simbolika: Samopouzdanje i živost
Sezona cvetanja: Leto

7. Karanfil (康乃馨): Ljubav, naklonost, divljenje
Karanfil (康乃馨): Ovo kinesko cveće simbolizuje ljubav, naklonost i divljenje
U Kini i zapadnom svetu, karanfili su popularni pokloni za Majčin dan jer simbolizuju majčinsku ljubav i iskrenost. U stvari, karanfili se takođe često nazivaju „majčinim cvetom“. Posebno su ružičasti i crveni karanfili povezani sa majkama i njihovom ljubavi.

Određeni brojevi karanfila takođe imaju različita simbolička značenja u Kini. Na primer, 20 karanfila simbolizuje nepromenljivu ljubav, 11 karanfila predstavlja svesrdnu ili duboku ljubav, a 99 karanfila simbolizuje beskrajnu ljubav osobe prema svojoj majci.

Takođe je važno napomenuti da beli karanfili simbolizuju žaljenje zbog gubitka majke. Dakle, pazite da za Majčin dan poklonite ružičaste i crvene karanfile i samo bele karanfile kao simbol žalosti.

Naučno ime: Dianthus cariophillus
Simbolika: Dobrota, iskrenost, ljubav, naklonost, majčinska ljubav i divljenje
Sezona cvetanja: Proleće

8. Trešnjin cvet (樱花): Život, lepota

U Japanu , cvetovi trešnje su povezani sa prolaskom vremena, rođenjem, smrću, prolećem i obnavljanjem . U Kini, međutim, ova simbolička značenja su jače povezana sa cvetovima šljive. U Kini, cvetovi trešnje , koji stižu u proleće zajedno sa novim životom u izobilju, simbolizuju lepotu, žensku moć i mističnost. Oni su snažnije povezani sa sposobnošću majki da nose i stvaraju život, a ne sa transcientnošću života, što je simbolično značenje cvetova šljive.

Bezbrojni festivali trešnje održavaju se širom Kine svake godine. Obično počinju tokom poslednje nedelje marta i produžuju se do prve ili druge nedelje aprila kada su stabla trešnje u punom cvetu.

Naučno ime: Prunus spp.
Simbolika: Život, lepota i ženska moć
Sezona cvetanja: Rano proleće

9. Hrizantema (菊花): Dugovečnost, podmlađivanje
Hrizantema (菊花): Ovo kinesko cveće simbolizuje dugovečnost i podmlađivanje
Prema drevnim kineskim naučnicima, hrizanteme su jedan od četiri simbola plemenitog karaktera, zajedno sa bambusom, orhidejima i cvetovima šljive. Zbog svoje duge (osam nedelja!) sezone cvetanja i sposobnosti da uspevaju tokom godišnjih doba kada drugo cveće ne može, oni se takođe vide kao simboli dugovečnosti i vitalnosti.

Pored toga, hrizanteme se labavo povezuju sa pustinjaštvom i samoćom jer se pominju u stihu iz pesme na tu temu koju je napisao Tao Juanming: „Čupam hrizanteme ispod istočne živice i gledam u daljinu prema južnim planinama.

Hrizanteme se slave svake godine tokom Festivala hrizantema u Sjaolan-Džongšanu („grad hrizantema“) svakog novembra.

Naučno ime: Chrisanthemum spp.
Simbolika: Dugovečnost, podmlađivanje, vitalnost, upornost i plemenit karakter
Sezona cvetanja: Sredinom do kasnog leta ili rane jeseni do zime (u zavisnosti od vrste)

10. Kosmos (大丽花): Red, harmonija
Kosmos (大丽花): Ovo kinesko cveće simbolizuje red i harmoniju
Cosmos plants have delicate foliage and produce abundant daisy-like blossoms throughout the summer until the first frost. The flower heads are strikingly symmetrical and beautiful in their balanced appearance. As a result, they symbolize harmony and order all around the world.

Scientific Name: Cosmos spp.
Symbolism: Order and harmony
Flowering Season: Summer to first frost

11. Daffodil (水仙花): New beginnings, good fortune
Narcis (水仙花): Ovo kinesko cveće simbolizuje nove početke i sreću
Daffodils are considered to be the luckiest flowers for celebrating the New Year, as their early blossoms typically coincide with the lunar new year and Chinese New Year celebrations. In China, daffodils are symbols of good fortune and are thought to help attract positive energy and occurrences into the coming year.

Scientific Name: Narcissus spp.
Symbolism: Good fortune and new beginnings
Flowering Season: Late winter to early spring

12. Dalija (大丽花): Elegancija, dostojanstvo
Dalija (大丽花): Ovo kinesko cveće simbolizuje eleganciju i dostojanstvo
Dalije dolaze u raznim ukrasnim cvetovima i širokom spektru boja . Ukrasni cvetovi sadrže slojeve geometrijski raspoređenih latica koje bi, kada se ucrtaju, mogle da liče na složenu mandalu ili čak umetničko delo napravljeno spirografom. U Kini, cvetovi dalije simbolizuju eleganciju, dostojanstvo i sreću . Oni su takođe povezani sa Budom.

Tradicionalno, dalije se poklanjaju starijima kako bi im poželeli sreću i sreću.

Naučno ime: Dahlia spp.
Simbolika: Elegancija, dostojanstvo i sreća
Sezona cvetanja: Od leta do jeseni

13. Maslačak (蒲公英): Sreća, želje se ostvaruju
Maslačak (蒲公英): Ovo kinesko cveće simbolizuje sreću i ispunjenje želja
Zahvaljujući veseloj, zlatno-žutoj boji cvetova, maslačak simbolizuje sreću . One su i simbol ispunjenja želja, a mnogi veruju da je duvanje kugle semenki iz istrošenog maslačka vreme za zahtijev. U Kini, maslačak je takođe simbol hrabrosti jer, na mnogim mestima smatran korovom, može da raste i uspeva na skoro svakoj lokaciji iu gotovo svim uslovima životne sredine.

Naučno ime: Tarakacum spp.
Simbolika: Hrabrost, sreća i želje se ostvaruju
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do sredine jeseni

14. Ne zaboravi (勿忘我): prava ljubav, uspomene
Ne zaboravi (勿忘我): Ovo kinesko cveće simbolizuje pravu ljubav i uspomene
Nezaboravnice imaju lišće u obliku mišjih ušiju i grozdove sitnih, žutih cvetova sa pet latica. Oni simbolizuju sećanje, čuvanje nekoga u vašim mislima, pravu ljubav, uspomene, vernost i vernost. Nezaboravno cveće ili seme za sadnju predstavljaju dobar poklon za odlazak da kažete voljenoj osobi da ćete uvek misliti na njih dok ste odsutni.

Naučno ime: Miosotis spp.
Simbolika: Prava ljubav, sećanja, vernost i vernost
Sezona cvetanja: Proleće

15. Frezija (小苍兰): Nevinost, prijateljstvo
Frezija (小苍兰): Ovo kinesko cveće simbolizuje nevinost i prijateljstvo
Cveće frezije je najpoznatije po svom slatkom, cvetnom mirisu ugrađenom u različite komercijalne mirise, sveće, parfeme i proizvode za negu kože. Takođe proizvode prelepo cveće u duginim bojama. Cveće frezije simbolizuje nevinost i čistoću i često se daje kao poklon ili uključuje u bukete za doček novih beba ili proslavu krštenja i venčanja. Pored toga, oni su simboli prijateljstva, a buketi frezije se mogu pokloniti prijateljima da proslave skoro svaku priliku.

Naučno ime: Freesia spp.
Simbolika: Nevinost, čistota i prijateljstvo
Sezona cvetanja: Kasne zime do ranog proleća

16. Gerbera (非洲菊): Veselost, nevinost
Frezija (小苍兰): Ovo kinesko cveće simbolizuje nevinost i prijateljstvo
Gerbera tratinčice imaju vesele cvetne glave nalik na tratinčice sa redovima obilnih latica jarkih boja. Oni imaju tendenciju da cvetaju u toplim nijansama poput žute, narandžaste, crvene i ružičaste, koje su povoljne u kineskoj kulturi. Kada dajete gerbera tratinčice kao slavljenički poklon, obavezno izbegavajte izbor belih cvetova jer se belo cveće povezuje sa tugom i smrću u Kini.

Naučno ime: Gerbera spp.
Simbolika: Vedrina i nevinost
Sezona cvetanja: Kasno proleće do prvog mraza

17. Gladiolus (剑兰花): Snaga, integritet

Cvetovi gladiola su među onima koji su uključeni u proslave kineske Nove godine. Naravno, tokom ovih proslava najpopularnije su crvene (tj. povoljne) sorte cvetanja gladiola. Buket cveća gladiola je takođe simbol kineske fraze步步高陞, što otprilike znači „iskorak“, a povezuje se sa razvojem sebe i napredovanjem u karijeri.

Naučno ime: Gladiolus spp.
Simbolika: Snaga, integritet, samorazvoj i napredovanje u karijeri
Sezona cvetanja: Proleće do ranog leta

18. Hibiskus (芙蓉花): delikatna lepota, bogatstvo, slava

Cveće hibiskusa je cenjeno u Kini i obično se prikazuje na slikama, crtežima i na keramici. Jedan od najčešće prikazanih cvetova hibiskusa zove se „mufrurong“ (木芙蓉). Ovaj hibiskus simbolizuje bogatstvo i slavu . Ponekad se naziva i pijani hibiskus jer je njegov cvet ujutru beo, ali postaje sve više ružičast (ili crven) tokom dana.

Cveće hibiskusa se ponekad poklanja da bi se prepoznala kratkotrajna lepota koja je povezana sa slavom ili slavom, koja obično nije dugotrajna, baš kao i rezano cveće hibiskusa.

Godišnji festival hibiskusa je jedna od najvećih proslava koja se održava na pacifičkom ostrvu Fidži. Da bi proslavio ljubav zemlje prema cvetu, Kineski kulturni centar učestvuje u svečanostima.

Naučno ime: Hibiskus spp.
Simbolika: Bogatstvo, slava, slava, sjaj i delikatna lepota
Sezona cvetanja: Od sredine leta do jeseni

19. Hollihock (蜀葵花): Ambicija, plodnost
Hollihock (蜀葵花) su prelepe vrste kineskog cveća
Hollihocks su cvetne biljke koje proizvode visoke grozdove živo obojenih cvetova u obliku posude u crvenoj, ružičastoj, narandžastoj, žutoj, ljubičastoj i crnoj boji. Poreklom su u kineskoj provinciji Sečuan (što znači „zemlja obilja“). Hollihocks se pojavljuju u spisima kineskih intelektualaca i pesnika, uključujući Čen Biaoa, Su Šija, Li Baja i Du Fua. Pošto borovine mogu uspevati u ekstremnim uslovima i okruženju, one simbolizuju istrajnost, posebno za ljude Sečuana.

Hollihocks koje rastu u provinciji Sečuan i u Pekingu su poznate znamenitosti za pojedince koji putuju na cvetne ture po Kini.

Naučno ime: Alcea spp.
Simbolika: Ambicija, plodnost i upornost
Sezona cvetanja: Leto

20. Orlovi nokti (金银花): Odanost, večna ljubav
Orlovi nokti (金银花): Odanost, večna ljubav
U drevnoj Kini, orlovi nokti su bili rashladna biljka. Korišćen je kao vrsta leka za sve za ublažavanje raznih bolesti kao što su zatvor, kongestija, konjuktivitis, upala grla i još mnogo toga. Verovalo se da ima sposobnost da ukloni toksine iz tela kako bi podstakao osećaj sreće.

Da biste videli i proslavili cvetanje orlovih noktiju u Kini, možete prisustvovati Festivalu orlovih noktiju u etničkom naselju Guzhai Iao u gradu Nanning.

Naučno ime: Lonicera spp.
Simbolika: Odanost, večna ljubav, sreća i isceljenje
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do sredine leta ili jeseni (u zavisnosti od vrste)

21. Hortenzija (绣球花): zahvalnost, iskrene emocije
Hortenzija (绣球花) su prelepe vrste kineskog cveća
In China, hydrangea flowers are often referred to as the flowers of the eight immortals because their origin story is a legend that tells the tale of eight immortals, seven of which are greatly angered at one, the Dragon King. In the story, the Dragon King offers flowers (hydrangeas) to the other seven immortals to apologize for his wrongdoings.

Throughout the summer, visitors can view immense hydrangea gardens in full bloom at various festivals, such as the Wushan Hill Hydrangea Festival.

Scientific Name: Hydrangea spp.
Symbolism: Hope, long-term love, happy reunion, health, pride, forgiveness, apology, gratitude, and heartfelt emotions
Flowering Season: Spring, summer, and early fall

22. Iris (鸢尾花): Wisdom, faith, hope
Iris (鸢尾花) su prelepe vrste kineskog cveća
Irises generally symbolize hope, faith, and wisdom. In China, however, irises are regarded as symbols of change, vitality, and springtime. They’re also used as an emblem of protection, as they are hung over doors on May 5th (the lunar day) to repel evil spirits and bad energy. Irises are also thought to have the power to prolong life when eaten.

Scientific Name: Iris spp.
Symbolism: Spring, change, vitality, wisdom, faith, and hope
Flowering Season: Late spring to early summer

23. Jasmine (茉莉花): Beauty, grace, sensuality
Jasmin (茉莉花): Lepota, gracioznost, senzualnost
Jasmine flowers blossom along their vines in white and delicate shades of very light pink. They have a gorgeous, sweet fragrance and are symbols of femininity, beauty, grace, sensuality, and long-lived love in China. They were often given as gifts to lovers to symbolize long-standing affection. They are also commonly found embroidered on traditional hanfu garments.

Jasmine flowers are the subject of an 18th-century Chinese folk song. Its lyrics translated to English are as follows, “What a pretty jasmine flower! What a pretty jasmine flower! Nice to see and nice to smell, praiseworthy scent, and white as well. You are what I’d like to pluck, giving other people luck. Oh so pretty, jasmine flower!”

Scientific Name: Jasminum spp.
Symbolism: Lepota, gracioznost, senzualnost i dugovečna ljubav
Sezona cvetanja: Proleće u jesen

24. Ljiljan (百合花): Čistoća, nevinost
Ljiljan (百合花) su prelepe vrste kineskog cveća
U Kini su ljiljani popularan cvet za venčanje i smatraju se povoljnim za tu priliku. Kineska reč za ljiljan prevodi se kao „harmonična zajednica“, a davanje ljiljana na dan venčanja simbolizuje srećan brak koji može da traje 100 godina. Ljiljani se takođe smatraju „donositeljima sinova“ i često se daju nevestama za sreću i plodan brak na dane njihovog venčanja.

Žuti ljiljani predstavljaju zahvalnost i prave dobre poklone za prijatelje. Pored toga, ljiljani upareni sa karanfilima predstavljaju odgovarajući izraz ljubavi za majke, a ljiljani upareni sa ružama su dobri pokloni za prenošenje osećanja ljubavi u romantičnoj vezi. Ružičasti ljiljani simbolizuju elegantnu, čistu ljubav, dok beli ljiljani simbolizuju dugotrajnu ljubav.

Naučno ime: Lilium spp.
Simbolika: Čistota, nevinost i svetost
Sezona cvetanja: Od početka leta do jeseni

25. Đurđevak (铃兰花): sreća, slatkoća

Cveće đurđevka ima bogatu simboličku istoriju koja obuhvata ceo svet. U Aziji, japanska tradicija Hanakotobe dala je cveću simbolično značenje „slatkog“, a ono ima upadljivo sladak miris . Oni su takođe snažno povezani sa čistoćom, nevinošću, skromnošću i Devicom Marijom. Pored toga, đurđevak je zvanični cvet rođenja meseca maja .

Naučno ime: Convallaria majalis
Simbolika: Sreća, slatkoća, čistota, poniznost i skromnost
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do početka leta

26. Lotos (莲花): Čistoća, prosvetljenje, ponovno rođenje
Lotus (莲花) ovo kinesko cveće simbolizuje čistoću, prosvetljenje i ponovno rođenje
Lotos je vodena biljka koja raste sa svojim korenima u blatu. Biljke zapravo pomažu u prečišćavanju i čišćenju vode u kojoj rastu, i kao rezultat toga, postale su važan simbol čistoće, prosvetljenja i ponovnog rađanja u budističkoj kulturi . Cvetovi lotosa su neki od najčešće prikazanih u kineskoj umetnosti, počevši od 12. i 13. veka.

Pored asocijacije na prosvetljenje, cvetovi lotosa takođe simbolizuju ljubav. Dva cveta lotosa koji cvetaju iz jedne stabljike predstavljaju želju za harmonijom i zajedničkim srcem. Kao rezultat toga, oni se popularno koriste na venčanjima u Kini.

Stotine sorti lotosa se prikazuju i slave svakog juna na Festivalu cveta lotosa u Guangdžou .

Naučno ime: Nelumbo nucifera
Simbolika: Čistota, prosvetljenje i preporod
Sezona cvetanja: Leto

27. Magnolija (木兰花): dostojanstvo, upornost
Magnolija (木兰花): dostojanstvo, upornost
Izgovarana kao „mu lan hua“, magnolija je povezana sa Baladom o Mulanu, pesmom napisanom oko 400. godine nove ere i kasnije adaptiranom u Diznijev film Mulan . Povezanost sa cvetom magnolije i imenom junakinje pesme dovela je do simboličkog značenja cveta dostojanstva, časti i upornosti , a sve su to osobine koje je primer Mulan.

Magnolije cvetaju u rano proleće. Kao rezultat toga, to je popularno cveće za kinesku Novu godinu i često se uključuje u ove festivale i proslave.

Naučno ime: Magnolia spp.
Simbolika: Istrajnost, čast, dostojanstvo, ženska lepota i bogatstvo
Sezona cvetanja: Rano proleće

28. Neven (金盏花): Bogatstvo, uspeh
Neven (金盏花) ovo kinesko cveće simbolizuje bogatstvo i uspeh
U Kini se neven često koristi u proslavama Nove godine jer njihov izgled (zlatne boje i okruglog oblika) podseća na novčiće. Koriste se za ukrašavanje lunarnih novogodišnjih zabava kako bi pozvali prosperitet, bogatstvo, uspeh i obilje u novu godinu.

Zbog sličnosti sa Suncem, neven se u Kini povezuje i sa solarnom simbolikom. Kao rezultat, oni takođe simbolizuju toplinu, vitalnost i transformativne moći Sunca.

Naučno ime: Tagetes spp.
Simbolika: Bogatstvo, uspeh i prosperitet
Sezona cvetanja: Rano leto do mraza

29. Morning Glori (牵牛花): Ljubav, naklonost
Morning Glori (牵牛花) su prelepe vrste kineskog cveća
U Kini je cvet slave najjače povezan sa mitom o mladiću i devojci, Čien Niu i Či Neu, koji se zaljubljuju, ali zbog toga zanemaruju svoje dužnosti. Zatim bivaju kažnjeni i dozvoljeno im je da se vide samo jedan dan svake godine. Jutarnja slava, sa svojim cvećem koje traje samo jedan dan, simbolizuje dan kada je ovo dvoje zaljubljenih dozvoljeno da se sretnu. Ova priča je poznata i kao Pastir i devojka tkačica , a dan kada je ljubavnicima dozvoljeno da se sastanu obeležava se svake godine na Kiki festivalu.

Jedno od kineskih imena za jutarnju slavu je „kuianniuhua“ što u prevodu znači „cvet olovnog vola“. Ovo ime se odnosi na priču o farmeru koji je jeo seme slave i izlečio se od bolesti. Seljak je potom vodio svoje volove na ista polja da bi mogli da pođubri zemlju i zahvale.

Cveće jutarnje slave se takođe često pojavljuje na kineskim umetničkim delima od porcelana. Najraniji zapisi o njihovim plavim cvetnim glavama u obliku trube prikazanim na keramici potiču iz ranog 15. veka.

Naučno ime: Ipomoea purpurea
Simbolika: Ljubav, naklonost i bračno blaženstvo
Sezona cvetanja: Leto i jesen

30. Orhideja (兰花): Elegancija, prefinjenost

U kineskoj kulturi, orhideje su simboli prefinjenosti jer je filozof Konfučije uporedio orhideju sa časnim čovekom i opisao orhideje da rastu tamo gde drugo cveće ne može. Iz tog razloga, orhideje se često poklanjaju prijateljima, kolegama i kolegama u znak divljenja i poštovanja. Orhideje se takođe obično koriste za ukrašavanje venčanja u Kini jer su takođe povezane sa brakom i ljubavlju.

Nekoliko festivala orhideja održava se u proleće u Kini kako bi proslavili cvetanje orhideja.

Naučno ime: Orcgudaceae spp.
Simbolika: Elegancija, prefinjenost, plemenitost, prijateljstvo, integritet, naučna zanimanja, ljubav, brak, sreća i bogatstvo
Sezona cvetanja: Rano proleće (ponekad tokom cele godine, u zavisnosti od vrste)

31. Maćuhica (三色堇): Ljubavne misli, sećanje

Uobičajeni naziv za cvetove maćuhice potiče od francuske reči „pensee“ što znači misao. Ovo, zajedno sa njihovim pažljivim cvetovima nalik na lice, daje im simboličnu povezanost sa sećanjem i mislima ljubavi.

Naučno ime: Viola tricolor var. hortensis
Simbolika:
Sezona cvetanja: Od kasne zime do jeseni

32. Breskva (桃花): Besmrtnost, dobro zdravlje
Breskve (桃花) su prelepe vrste kineskog cveća
Jedna od primarnih majčinskih boginja tradicionalne kineske narodne religije je Kraljica Majka Zapada, i veruje se da daje besmrtnost pojedincima koji jedu breskve iz njenih vrtova. Ovo je prikazano u narodnoj priči Putovanje na Zapad , u kojoj glavni lik krade breskvu iz bašte.

Plodovi breskve, a ne njihovi cvetovi , obično su zastupljeni u kineskoj umetnosti , posebno na keramici. Ponekad su predstavljeni sami ili u kombinaciji sa drugim voćem ili cvećem. U ovim umetničkim delima predstavljaju dugovečnost, besmrtnost i plodnost.

Breskve se obično jedu i daruju na rođendane kako bi promovisale dobro zdravlje i dug život. Jedno od najboljih mesta za videti cvetove breskve u Kini je na Šangajskom festivalu cveta breskve , koji se slavi krajem marta i početkom aprila svake godine.

Naučno ime: Prunus persica
Simbolika: Besmrtnost, dobro zdravlje i dugovečnost
Sezona cvetanja: Rano proleće

33. Božur (牡丹): prosperitet, čast, bogatstvo

Kineski naziv za božur (izgovara se „mudan“) znači „najlepši“. Drugi kineski nazivi za božure uključuju „fuguihua” i „huavang” što znači „cvet bogatstva i časti” i „kralj cveća”. Božuri su bili kineski nacionalni cvet između 618. i 907. godine nove ere (dinastija Tang). Dakle, oni mogu predstavljati ponos pored prosperiteta, časti, bogatstva, ženske lepote i ljubavi. Oni su takođe popularan umetnički element u klasičnim kineskim slikama, vezovima i drugim dizajnom.

Godišnje, Luoiang Festival božura održava se u „gradu božura“ od sredine aprila do sredine maja kada su božuri u punom cvetu.

Naučno ime: Paeonia spp.
Simbolika: Prosperitet, čast, bogatstvo, ženska lepota i ljubav
Sezona cvetanja: Proleće

34. Cvet šljive (梅花): Izdržljivost, upornost
Cvet šljive (梅花) su prelepe vrste kineskog cveća
Cvetovi šljive često počinju da cvetaju krajem januara i nastavljaju se do marta. Pošto njihovi cvetovi hrabro izbijaju tokom poslednjih nedelja zime, oni se smatraju znakom proleća koji puni nade i njeguju se zbog svoje živahnosti tokom najtmurnijeg doba godine. Cvetovi šljive su znak zime i najavljuju početak proleća.

Cvetovi šljive su takođe nacionalni cvet Kine, koji služe kao simbol zemlje. Cvetovi šljive se slave kao suštinski deo prolećnog festivala u Čongkingu. Bezbrojni festivali cveta šljive održavaju se širom Kine od januara do marta.

Naučno ime: Prunus domestica
Simbolika: Istrajnost, izdržljivost, nada, lepota i napredovanje kroz nevolje
Sezona cvetanja: Od sredine zime do ranog proleća

35. Cvet nara (石榴花): plodnost, obilje
Cvet nara (石榴花): plodnost, obilje
U kineskoj umetnosti šipak i njegovo cveće su popularan umetnički motiv, posebno u keramici. U ovim umetničkim delima, šipak je simbol obilja, plodnosti, prosperiteta, blagoslovene budućnosti, vrlih potomaka i brojnih potomaka. Dok ćete pronaći sve više i više festivala nara što se više približavate njihovom rodnom regionu, Bliskom istoku, u Kini se održavaju svečanosti koje slave ovo plodno drvo, kao što je Festival nara u gradu Mengzi, Honghe.

Naučno ime: Punica granatum
Simbolika:
Sezona cvetanja: Proleće

36. Ruža (玫瑰花): Ljubav, romansa

Širom sveta, ruže simbolizuju ljubav i sve njene različite oblike. U Kini ruže takođe predstavljaju dugovečnost i večno proleće zahvaljujući kineskoj mesečnoj ruži ( Rosa chinensis ) koja cveta skoro svakog meseca u godini, stvarajući „proleće“ koje nikad ne prestaje. Kineski festival ruža održava se svakog proleća u Pekingu i održava se u 11 gradskih parkova i bezbrojnih ulica i uličica u kojima cveta više od 20 miliona biljaka kineskih ruža.

Naučno ime: Rosa spp.
Simbolika: Ljubav, romansa, večno proleće i dugovečnost
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

37. Suncokret (向日葵): obožavanje, odanost

Zbog svoje sposobnosti da prate Sunce na nebu, suncokreti uglavnom simbolizuju obožavanje i odanost . Oni takođe predstavljaju sreću, sreću, vitalnost, dugovečnost i inteligenciju u Kini. Pošto su trajna sreća i sreća jedno od primarnih simboličkih značenja suncokreta, oni su popularni pokloni za mature i proslavljanje drugih novih početaka.

Naučno ime: Helianthus spp.
Simbolika: Dugovečnost, sreća, inteligencija, vitalnost, sreća, obožavanje i odanost
Sezona cvetanja: Leto

38. Lala (郁金香): Izjava o ljubavi

Širom sveta, lale su simboli ljubavi . Poreklom su iz Irana, ali su postali moderni širom Evrope počevši od 16. veka. Nakon toga, brzo su se proširili i postali globalni vrtlar. Dva najbolja mesta za gledanje spektakla cvetanja lala u Kini uključuju godišnji festival lala u Šangajskoj cvetnoj luci i vrt lala Jinzhan u Pekingu.

Naučno ime: Tulipa spp.
Simbolika: Savršena ljubav, duboka ljubav i izjava ljubavi
Sezona cvetanja: Rano do sredine proleća

39. Visteria (紫藤花): Odanost, izdržljivost

Loze glicinije su divne za posmatranje kada su u cvetu, jer njihovi viseći, obilni cvetovi stvaraju sanjiv ambijent dok se njišu sa krošnji drveća, rešetki i lukova. Cvetovi glicinije simbolizuju predanost i izdržljivost. U kineskoj kulturi, oni su takođe povezani sa uspehom, srećom i romantikom, pored toga što su simbol poniznosti, jer se smatra da njihovo viseće cveće oponaša pokrete osobe koja kleči ili se klanja ispred pojedinca kome odaju počast. i poštovanje.

Naučno ime: Visteria spp.
Simbolika: Srećno, uspeh, predanost, izdržljivost, romantika i poniznost
Sezona cvetanja: Proleće, a ponekad i leto

40. Zinnia (百日草): Prijateljstvo, izdržljivost
Cinije (百日草) su prelepe vrste kineskog cveća
Cinije proizvode upečatljive cvetove sa velikim cvetovima jarkih boja koje imaju neverovatnu kombinaciju cvetova zraka i cvetova centralnog diska. Oni generalno simbolizuju prijateljstvo , ali takođe predstavljaju izdržljivost i trajnu naklonost. Cvetaju u izobilju u baštama u kineskoj provinciji Henan i Hunan .

Naučno ime: Zinnia spp.
Simbolika: Prijateljstvo, izdržljivost, doslednost, trajna naklonost i želja da se ponovo spoje sa voljenom osobom
Sezona cvetanja: Leto do mraza

Česta pitanja o kineskom cveću:

Koje su tradicionalno kinesko cveće?
Neka cveća koje tradicionalno igraju ulogu u kineskoj kulturi uključuju hrizanteme, kamelije, cvetove šljive, cvetove lotosa, orhideje, hibiskus i božure.

Šta je cvet prosperiteta u kineskoj kulturi?
U kineskoj kulturi, božuri simbolizuju prosperitet, sreću i bogatstvo.

Šta je kineski cvet besmrtnosti?
Cvetovi breskve su u Kini povezani sa besmrtnošću.

Da li Kina ima nacionalni cvet?
Cvet šljive je nacionalni cvet Kine.

Koja je boja cveća srećna u kineskoj kulturi?
Generalno, ružičasto i crveno cveće se povezuje sa srećom u Kini. Međutim, zlatno-žute i ljubičaste hrizanteme simbolizuju sreću tokom proslave kineske Nove godine.

Šta žuto cveće simbolizuje u kineskoj kulturi?
U kineskoj kulturi, žuto cveće je povezano sa mudrošću, bogatstvom, bogatstvom, prosperitetom i obiljem.

Proveravamo prelepe vrste kineskog cveća
Bez obzira da li ih cenite u bašti svog doma ili putujete širom sveta da biste videli kako rastu u svojim rodnim regionima, lako je ceniti lepotu i raznolikost mnogih cvetnih biljaka u Kini. Sa novim obiljem informacija o kulturi koja okružuje ove vrste kineskog cveća i njihovim simboličkim značenjima, sada možete produbiti svoje uvažavanje neverovatnog biodiverziteta koji nudi ova velika zemlja u Aziji.