Cvece koje pocinje sa J prelepih sorti kojima se divite

Svet cveća je pun fantastične raznolikosti, čak i kada se uzme u obzir jedno slovo abecede. Možete kreirati baštu ili dizajnirati ceo ekran oko jednog određenog slova. U ovom članku ću pogledati neke od najlepših cveća koje počinju slovom ‘J’.


50 radosnih cveća koje počinju slovom ‘J’:
1) Jacaranda
Cveće džakarande u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Drveće Jacaranda su prekrasna listopadna ili poluzimzelena stabla iz porodice Bigonia (Bigoniaceae). Ova suptropska stabla su porijeklom iz delova Južne Amerike, kao što su Argentina i Bolivija. Drveće džakaranda je brzo rastuće drveće koje najbolje raste u USDA zonama 10 i 11 .

Jacaranda mimosifolia ima atraktivnu sivkasto-braon koru i listove nalik paprati koji stvaraju krošnju nalik kišobranu. Štaviše, u proleće i leto proizvode dugačke metlice plavičasto-ljubičastih ili ljubičastih cvetova . U toplim, tropskim oblastima, drveće Jacaranda može cvetati tokom cele godine.

Naučno ime: Jacaranda mimosifolia
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće do leta

2) Džek-u-propovedaonici
Jack-in-the-pulpit je divlji cvet koji počinje sa J
Jack-in-the-pulpit je harizmatični član porodice arum (Araceae). Ovo šumsko divlje cveće je poreklom iz vlažnih, senovitih staništa širom istočne Severne Amerike. Džek u propovedaonici uspeva u zonama od 4 do 9.

Jack-in-the-pulpit je gomoljasta višegodišnja biljka koja cveta u proleće. Svaki cvet ima zelenu kapicu sa kapuljačom sa ljubičastim prugama poznatu kao „propovedaonica“. Propovjedaonica štiti “Jaka”; špadiks sitnih ljubičastih ili zelenih cvetova . Biljke na propovedaonici takođe imaju jedan ili dva lista podeljena na tri listića.

Naučno ime: Arisaema triphillum
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće

3) Jackman’s Clematis
Cveće Jackman’s Clematis u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Džekmanov klematis je jedna od najpopularnijih vrsta klematisa . Ovu hibridnu sortu prvi je stvorio britanski hortikulturista Džordž Džekman 1862. Džekmanov klematis se prilično lako uzgaja i preferira puno sunce nego delimičnu senku u zonama od 4 do 11.

Ova živahna sorta klematisa je tokom leta prekrivena velikim, tamno ljubičastim cvetovima sa zelenkasto-belim središtima. Svaki cvet ima četiri latice i može biti širok do 4 inča. Cveće postepeno bledi do ljubičaste boje.

Naučno ime: Clematis ‘Jackmanii’
Izvorni opseg: Kina, Evropa
Sezona cvetanja: Leto

4) Jakovljeve lestvice
Cveće Jakovljeve lestvice u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Poznata i kao grčka valerijana, Jakovljeva merdevina je atraktivna višegodišnja biljka iz porodice floksa (Polemoniaceae). Tokom proleća, Jakovljeve merdevine su ukrašene završnim grozdovima plavog ili belog cveća u obliku čaše. Ove uspravne stabljike izlaze iz grudvica jarko zelenog lišća nalik paprati.

Ovo cveće koje počinje slovom J je poreklom iz delova Evrope i uspeva u umerenim klimatskim uslovima. Jakovljeve merdevine se obično nalaze na vlažnim ili kamenitim travnjacima, livadama i šumama. Ovo izdržljivo cveće najbolje raste u zonama 4 do 9.

Naučno ime: Polemonium caeruleum
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

5) Jakobinija
Roze cvet jakobinije
Uobičajeno poznato kao brazilsko cveće perjanice, jakobinije su predivno tropsko cveće iz porodice akantusa (Acanthaceae). Od leta do jeseni, jakobinije pokazuju guste grozdove cevastih ružičastih ili crvenkasto-ružičastih cvetova. Cvetovi se nalaze na uspravnim stabljikama iznad nakupina velikih tamnozelenih cvetova.

Jakobinije su tropske trajnice kojima su potrebne tople temperature i vlažna tla. Ovo cveće je poreklom iz istočnog Brazila, ali se može uzgajati u zonama od 8 do 11. Jakobinije se takođe uzgajaju kao sobne biljke u hladnijim predelima.

Naučno ime: Justicia carnea
Izvorni opseg: Brazil
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

6) Biljka žada
Biljke od žada su popularne, lagane sukulenti koji se obično uzgajaju kao sobne biljke. Biljke žada potiču iz porodice kamenica (Crassulaceae) i potiču iz Mozambika i Južne Afrike. Ovi sukulenti se takođe mogu uzgajati na otvorenom u zonama od 10 do 12.

Biljke od žada imaju debele stabljike i zaobljene, žad-zelene sočne listove. U svom prirodnom staništu, biljke žada proizvode male ružičaste ili bele cvetove u obliku zvezda kada svaka biljka sazre. Dok biljke žada mogu da cvetaju u zatvorenom prostoru, zahtevaju posebne uslove.

Naučno ime: Crassula ovata
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Zima

7) Jade Vine
Cveće Jade Vine u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Vinova loza od žada je očaravajuća drvenasta loza iz porodice mahunarki ili graška (Fabaceae). Ove višegodišnje lijane poznate su po svojim gusto zbijenim visećim grozdovima tirkiznog ili žad zelenog cveća u obliku kljuna. Vinova loza od žada takođe ima bledozelene listove, svaki podeljen na tri duguljasta lista.

Ove tropske vinove loze su poreklom sa Filipina, gde su poznate kao taiabak . U svom rodnom staništu, lozu od žada oprašuju slepi miševi. Vinova loza od žada uspeva u toplim, vlažnim uslovima u zonama 10 i 11.

Naučno ime: Strongilodon macrobotris
Izvorni opseg: Filipini
Sezona cvetanja: Proleće

8) Jamesia
Cveće Jamesia u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Poznati i kao litice ili voštani cvetovi, grmovi jamezije su cvetne trajnice iz porodice hortenzija (Hidrangeaceae). Ove atraktivne biljke su porijeklom iz lanaca Sijera Nevade i Stenovitih planina u zapadnim Sjedinjenim Državama. Žbunje Jamesia se takođe može uzgajati u zonama 3 do 8.

Žbunje Jamesije ima uspravne stabljike i grube listove ovalnog oblika sa nazubljenim ivicama. Žbunje Jamesia takođe ima male, mirisne bele cvetne metlice sa pet latica. Ovi listopadni grmovi cvetaju od proleća do jeseni.

Naučno ime: Jamesia americana
Izvorni opseg: Zapadne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

9) Japanska anemona
Cvetovi ružičaste japanske anemone u cvatu
Japanske anemone su grupa zeljastih višegodišnjih biljaka iz porodice ljutika (Ranunculaceae). Tipovi japanskih anemona uključuju Anemone hupehensis i Anemone k hibrida . Uprkos svom uobičajenom imenu, japanske anemone su prvobitno bile poreklom iz Kine i istočne Azije pre nego što su naturalizovane u Japanu.

Japanske anemone imaju visoke, razgranate stabljike prekrivene ružičastim ili belim cvetovima u obliku posude sa žutim središtima. Tanke stabljike izbijaju iz nakupina palmastih, trodelnih listova. Japanske anemone uspevaju u senovitim uslovima u zonama 4 do 8.

Naučno ime: Anemone hupehensis
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

10) Japanska aralija
Cveće japanske aralije
Japanske aralije su popularni zimzeleni grmovi poreklom iz južnih delova Japana i Koreje. Ove biljke potiču iz porodice ginsenga (Araliaceae). Japanskim aralijama su potrebni topli uslovi, tako da će biti zimsko otporne samo u zonama 8 do 10.

Japanske aralije se prvenstveno uzgajaju zbog svojih velikih listova nalik palmi, od kojih svaki ima do devet režnjeva. Ovi atraktivni listovi ponekad mogu biti sjajni ili raznobojni. Japanske aralije takođe proizvode kišobrane malih belih cvetova od jeseni do zime.

Naučno ime: Fatsia japonica
Izvorni opseg: Japan, Koreja
Sezona cvetanja: Od jeseni do zime

11) Japanska žutika
Japanski grmovi žutika potiču iz porodice žutika (Berberidaceae). Ovi grmovi imaju drvenaste, bodljikave stabljike i plavkasto-zelene listove ovalnog oblika. Od proleća do ranog leta, grmovi japanske žutike proizvode grozdove bledo žutih cvetova praćenih jarko crvenim sjajnim bobicama.

Ovo cveće koje počinje sa J je poreklom iz Japana i delova istočne Azije. Međutim, grmovi japanske žutike uspevaju u zonama 4 do 8 i postali su invazivni u nekim delovima Severne Amerike.

Naučno ime: Berberis thunbergii
Izvorni opseg: Japan i istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

12) Japanski šimšir
Japanski šimšir je popularan zimzeleni grm koji se često koristi za ogradu. Ove patuljaste zimzelene biljke potiču iz porodice kutija (Bukaceae) i porijeklom su iz Japana. Japanski šimšir dobro se ponaša u delimičnoj senci u zonama 6 do 9.

Japanski šimšir ima sivkasto-belu ili svetlo smeđu koru i svetlo zelene listove ovalnog oblika sa nazubljenim vrhovima. Japansko grmlje šimšira takođe proizvodi grozdove malih, zelenkasto-belih cvetova u proleće. Japanski šimšir se lako oblikuje i obrezuje.

Naučno ime: Bukus microphilla var. japonica
Izvorni opseg: Japan
Sezona cvetanja: Proleće

13) Japanska kamelija
Ružičasti i beli cvetovi japanske kamelije u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Japanske kamelije su jedno od mojih omiljenih cveća koje počinje sa ‘J’. Ove kamelije potiču iz porodice čajeva (Theaceae) i cvetaju tokom proleća. Japanske kamelije su izvorne širom istočne Azije, uključujući delove Japana, Kine, Koreje i Tajvana.

Grmlje Camellia japonica ima sjajne, tamnozelene eliptične listove sa nazubljenim ivicama. Japanske kamelije proizvode šarene jednostruke ili dvostruke cveće koje se kreću od malih do velikih. Japanske kamelije dolaze u hiljadama sorti i najbolje rastu u zonama od 6 do 10.

Naučno ime: Camellia japonica
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

14) Japanska trešnja
Jarko ružičasti cvetovi japanske trešnje u cvetu po sunčanom danu
Drveće japanske trešnje je poznato zahvaljujući svom obilatom, ali kratkotrajnom prolećnom cveću. Poreklom iz Japana, Koreje i Kine, stabla japanske trešnje potiču iz porodice ruža (Rosaceae). Ova listopadna stabla su popularna kao ukrasna stabla u zonama 5 do 9.

Japanska trešnja ima glatku smeđu koru, atraktivne leće i eliptične listove sa šiljastim vrhovima i nazubljenim ivicama. U proleće stabla japanske trešnje su opterećena grozdovima jednostrukih, dvostrukih ili polu-dvostrukih ružičastih ili belih cvetova.

Naučno ime: Prunus serrulata
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

15) Japanski orlovi nokti
Cvetovi japanskog orlovih noktiju u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Japanski orlovi nokti su prelepe, mirisne loze iz porodice Caprifoliaceae. Ova vrsta orlovih noktiju potiče iz delova istočne Azije, uključujući Japan, Kinu i Koreju. Japanski orlovi nokti takođe uspevaju u zonama od 4 do 9, ali se u nekim oblastima klasifikuju kao invazivne.

Lonicera japonica može se popeti i preko 30 stopa visoko i ima jednostavne listove ovalnog oblika. Japanski orlovi nokti takođe imaju bele ili žute cvetove sa dva jezika. Cveće cveta od kasnog proleća do kasnog leta i proizvodi miris nalik vaniliji.

Naučno ime: Lonicera japonica
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

16) Japanska perunika
Cvetovi japanske perunike u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Japanske perunike su blistave zeljaste trajnice iz porodice Iridaceae. Ove perunike su takođe poznate kao japanske vodene perunike jer uspevaju u močvarnim ili močvarnim staništima. Japanski irisi su porijeklom iz Japana i drugih dijelova istočne Azije.

Japanske perunike imaju uspravne stabljike koje izlaze iz nakupina listova u obliku koplja. Ove stabljike nose velike plave ili ljubičaste cvetove irisa leti sa žutim mrljama i ljubičastim venama. Japanske irise dobro rastu u zonama 4 do 9.

Naučno ime: Iris ensata
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Leto

17) Japanska Kerija
Jarko žuti cvetovi japanske Kerije u cvetu
Poznate i kao japanske ruže, biljke japanske kerije su listopadni grmovi iz porodice ruža. Ovi šareni grmovi su poreklom iz delova istočne Azije, kao što su Japan, Koreja i Kina. Japanski grmovi kerije rastu do 10 stopa i dobro se ponašaju u zonama 4 do 9.

Ovo cveće koje počinje slovom J ima lučne stabljike koje su tokom proleća ukrašene grozdovima zlatno žutih cvetova nalik na pompon. Japanski grmovi kerije takođe imaju svetlozelene listove sa nazubljenim ivicama.

Naučno ime: Kerria japonica
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

18) Japanski javor
Malo ukrasnog drveća je šareno kao japanski javor. Ovi listopadni grmovi ili mala stabla potiču iz porodice sapuna (Sapindaceae). Japanski javorovi potiču iz delova istočne Azije, kao što su Japan, Kina, Mongolija i Koreja.

Japanski javorovi obično rastu između 20 i 30 stopa. Ova prelepa stabla imaju palmaste listove sa do devet režnjeva. Ovi listovi postaju crveni ili žuti tokom jeseni. U proleće japanski javori takođe proizvode grozdove malih crvenih cvetova.

Naučno ime: Acer palmatum
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

19) Japanska lažna narandža
Japansko cveće narandže u cvetu popularne su vrste cveća koje počinju slovom J
Poznate i kao japansko sirno drvo, japanske lažne pomorandže su mirisni zimzeleni grmovi iz porodice Pittosporaceae. Ovi grmovi imaju jajolike do kopljaste tamnozelene listove sa sjajnim vrhovima. Japanske lažne pomorandže takođe proizvode grozdove belih cvetova sa pet latica.

Poznate po svom slatkom, narandžastom mirisu, japanske lažne pomorandže su popularni ukrasni grmovi u zonama 8 do 12. Ovi grmovi su izvorni širom istočne Azije u oblastima kao što su Japan, Kina, Koreja i Tajvan.

Naučno ime: Pittosporum tobira
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

20) Japanski Pieris
Japanski pieris cveće u cvetu
Poznate i kao japanska andromeda, japanske biljke pieris su zimzeleni grmovi iz porodice heather (Ericaceae). Tokom proleća, grmovi japanskog pierisa prekriveni su visećim grozdovima ružičastih ili belih cvetova u obliku urne. Japanski grmovi pierisa takođe imaju crvene ili bronzane listove.

Japanski grmovi pierisa potiču iz različitih delova istočne Azije, uključujući Japan, Tajvan i Kinu. Ovi grmovi rastu u planinskim predelima i formiraju guste šikare. Japanski grmovi pierisa su takođe popularni ukrasni grmovi u zonama 5 do 8.

Naučno ime: Pieris japonica
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

21) Japanska gruda snega
Japansko cveće snežne grudve u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Japanski grmovi grmlja su listopadni grmovi iz porodice moschatel (Adokaceae). Ovi elegantni grmovi sa prolećnim cvetanjem su poreklom iz istočne Azije, uglavnom Japana, Kine, Koreje i Tajvana. Japansko grmlje snežne grmlje dobro funkcioniše kao ukrasno grmlje u zonama 5 do 8.

Viburnum plicatum grmovi imaju tamnozelene listove ovalnog oblika sa istaknutim venama i nazubljenim ivicama. Kada cvetaju, japanski grmovi snežnih grmova imaju divne grozdove belih cvetova nalik na pomponove. Beli cvetovi su neplodni i okružuju male žućkasto-bele plodne cvetove.

Naučno ime: Viburnum plicatum
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

22) Japansko snežno zvono
Cveće japanskog zvončića u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Japanska snežna zvona su poznata po svojim divnim belim cvetovima u obliku zvona i laganom, suptilnom mirisu. Ovo listopadno drveće pripada porodici Stiraceae. Japanska stabla zvončića imaju zaobljene krošnje raširenih grana prekrivenih sjajnim tamnozelenim listovima ovalnog oblika.

Ovo cveće koje počinje sa J je poreklom iz istočne Azije, uglavnom u Japanu i Koreji. Ova stabla obično narastu do 30 stopa. Japanska stabla snežnih zvona cvetaju od kasnog proleća do ranog leta i uspevaju u zonama 6 do 8.

Naučno ime: Stirak japonicus
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

23) Japansko vreteno
Poznato i kao zimzelena vretenasta stabla, japanska vretena su zimzeleni članovi porodice gorko-slatkih (Celastraceae). Ovo drveće je poreklom iz delova istočne Azije, uključujući Japan, Kinu i Koreju. Japanska vretenasta stabla su odlična ukrasna stabla ili žive ograde u zonama 6 do 9.

Japanska vretena imaju sjajne tamnozelene listove ovalnog oblika sa svetlozelenom donjom stranom. Od kasnog proleća do ranog leta, ova stabla takođe imaju male, neupadljive cvetove, obično zelenkasto-bele ili žute.

Naučno ime: Euonimus japonicus
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

24) Japanski ljiljan krastača
Cvetovi japanskog ljiljana krastače sa pegavim laticama ljubičaste i bele boje
Japanski ljiljani krastače su zeljaste trajnice iz porodice ljiljana (Liliaceae). Ovo cveće je poreklom iz centralnih i južnih delova Japana. Japanski ljiljani krastače su cveće koje nije potrebno za održavanje koje uspeva u zonama od 4 do 8.

Japanski ljiljani krastače imaju uspravne stabljike i listove u obliku koplja koji se drže stabljike. Stabljike su takođe prekrivene finim dlačicama. Od leta do jeseni, japanski ljiljani krastače proizvode svetlo ljubičaste ili bele cvetove nalik orhidejima ukrašene tamnoljubičastim mrljama.

Naučno ime: Tricirtis hirta
Izvorni opseg: Japan
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

25) Japanski božur
Cvetovi japanskog božura u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Japanski božuri su grupa hibridnih božura koji su popularni kao ukrasne zeljaste trajnice. Japanski božuri na drvetu potiču iz podsekcije Vaginatae većeg odeljka Moutan roda božura ( Paeonia ).

Ovo cveće koje počinje slovom J su listopadni grmovi sa grudvama jajastih listova. Japanski božuri takođe imaju mirisne cvetove u obliku jedne ili dvostruke posude. Itoh božuri, kultivisani u Tokiju 1948. godine, jedan su od popularnijih vrsta božura dobijenih od japanskih božura.

Naučno ime: Paeonia suffruticosa
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Proleće

26) Japanska glicinija
Cveće japanske glicinije u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Cvetovi japanske glicinije su neki od najmirisnijih i najlepših cvetova koji počinju sa ‘J’. Ove glicinije su opterećene dugim, visećim grozdovima ljubičastih, ružičastih ili belih cvetova u kasno proleće i rano leto. Ovi cvetovi su praćeni složenim, perastim listovima podeljenim u duguljaste listove.

Kao što joj ime govori, japanska glicinija je porijeklom iz Japana. Ove listopadne drvenaste penjačice su članovi porodice mahunarki ili graška (Fabaceae). Japanska glicinija najbolje raste u zonama od 5 do 9.

Naučno ime: Visteria floribunda
Izvorni opseg: Japan
Sezona cvetanja: Proleće do leta

27) Jasione
Poznato i kao ovčiji ugriz ili ovčiji šugav, cvetovi jasione su listopadne trajnice koje se takođe mogu uzgajati kao jednogodišnje biljke. Ovo cveće koje počinje slovom J je poreklom iz delova jugozapadne Evrope, kao što su Francuska i Španija. Ovo cveće potiče iz porodice zvončića (Campanulaceae).

Cvetovi jasione formiraju grudve bledozelenih kopljastih listova i uspravnih stabljika. Tokom leta, ove stabljike nose plave ili bele cvetove nalik pomponima. Jasione cveće su izdržljive biljke koje se obično uzgajaju u zonama od 5 do 9.

Naučno ime: Jasione laevis
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Leto

28) Jasmin
Cvetovi belog jasmina naspram šumskog zelenog lišća
Cvetovi jasmina su jedno od najmirisnijih cvetova na svetu. Ove listopadne penjačice su članovi porodice maslina (Oleaceae). Cvetovi jasmina su poreklom iz Azije i Kavkaza, uključujući Avganistan, Himalaje i delove Kine.

Ove biljke koje počinju sa J imaju upletene stabljike i peraste listove podeljene na između pet i devet listića. Od proleća do leta, biljke jasmina proizvode male bele cvetove u obliku zvezda koji imaju gust, opojan miris. Jasmin uspeva u zonama od 7 do 10.

Naučno ime: Jasminum officinale
Izvorni opseg: Azija i Kavkaz
Sezona cvetanja: Proleće do leta

29) Jasmine Nightshade
Cvetovi belog jasmina noćurka u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Obično poznate kao loze krompira, biljke jasmina velebilja su poluzimzelene drvenaste penjačice porijeklom iz Južne Amerike. Ove biljke penjačice potiču iz porodice velebilja (Solanaceae). Biljke velebilja jasmina se često uzgajaju kao ukrasna loza u zonama 10 i 11.

Biljke velebilja jasmina su brzorastuće penjačice koje omotavaju svoje stabljike oko obližnjih nosača. Od leta do jeseni, biljke velebilja jasmina prekrivene su gomilom belih cvetova u obliku zvezda. Ovo cveće emituje opojan miris nalik na jasmin.

Naučno ime: Solanum lakum
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

30) Duvan od jasmina
Šareno cveće jasmina duvana u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Poznat i kao perzijski duvan ili slatki duvan, duvan od jasmina je zeljasta trajnica iz porodice velebilja. Duvan jasmina je poreklom iz Južne Amerike i zahteva vlažna tla. Ove biljke najbolje rastu u zonama 10 i 11, ali se uzgajaju kao jednogodišnje biljke u hladnijim klimama.

Biljke duvana jasmina rastu u grozdovima tamnozelenih listova u obliku koplja i vitkih cvetnih stabljika. Od leta do jeseni, biljke duvana jasmina imaju cevaste bele cvetove sa zvezdastim laticama.

Naučno ime: Nicotiana alata
Izvorni opseg: Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

31) Java Gloribover
Narandžasta Java Gloribover u cvetu
Takođe poznato kao plameno cveće gloribover, Java gloribover cveće je tropsko grmlje iz porodice žalfije ili mente (Lamiaceae). Cvetovi Java gloribover su poreklom iz Indonezije, ali su naturalizovani u Africi i Južnoj Americi.

Ovi cvetovi koji počinju sa J imaju listove u obliku srca sa baršunastom teksturom i blago talasastim ivicama. Od leta do jeseni, ovo tropsko cveće proizvodi grozdove jarko crvenih cvetova. Cveće Java gloribover dobro funkcioniše u zonama 9 do 11, ali im je potrebna plodna, vlažna tla.

Naučno ime: Clerodendrum speciosissimum
Izvorni opseg: Indonesia
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

32) Java čaj
Java Tea
Obično poznate kao mačji brkovi, biljke Java čaja su zeljaste trajnice iz porodice mente. Ove cvetne biljke su poreklom iz delova Azije i Australije i obično se koriste u tradicionalnoj medicini. Biljke čaja Java se takođe mogu uzgajati u zonama 9 do 12.

Biljke čaja Java imaju vitke, ljubičaste stabljike i peraste tamnozelene listove. Od proleća do leta, biljke Java čaja imaju terminalne klasove belih ili ljubičastih cvetova sa pernatim prašnicima.

Naučno ime: Orthosiphon aristatus
Izvorni opseg: Azija i Australija
Sezona cvetanja: Proleće do leta

33) Jersei Lili
Cveće ljiljana u cvatu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Poznati i kao ljiljani beladone, ljiljani Jersei su višegodišnje cveće iz porodice amarilisa (Amarillidaceae). Jersei ljiljani su porijeklom iz Južne Afrike, ali su takođe postali naturalizovani u Evropi, Australiji i Južnoj Americi. Ovo elegantno cveće dobro raste u zonama 7 do 10.

Ovo prelepo cveće koje počinje slovom J raste iz podzemnih lukovica i proizvodi grudve vitkih listova u obliku koplja. Cvetovi se nalaze na jednoj ili dve uspravne stabljike od leta do jeseni. Jersei ljiljani imaju roze cvetove u obliku trube .

Naučno ime: Amarillis belladonna
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

34) Jerusalimska artičoka
Žuti cvet jerusalimske artičoke
Jerusalimske artičoke su zeljaste trajnice iz porodice astera ili marjetice (Asteraceae). Uprkos uobičajenom imenu, jerusalimska artičoka je porijeklom iz Sjeverne Amerike, a ne sa Bliskog istoka. Jerusalimska artičoka je prilagodljivo cveće koje uspeva u zonama od 3 do 9.

Jerusalimska artičoka raste u grudvama grubih, dlakavih, jajastih listova i čvrstih stabljika. Jerusalimska artičoka takođe ima svetlo žute cvetove sa tamnožutim centralnim cvetovima. Cvetovi imaju blagi miris čokolade ili vanile.

Naučno ime: Helianthus tuberosus
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

35) Jerusalimski mudrac
Jerusalimska žalfija cveta jarko žutim cvetovima
Jerusalimska žalfija je mali zimzeleni žbun iz porodice žalfije ili nane. Ovi atraktivni grmovi su poreklom iz delova jugoistočne Evrope, uključujući Albaniju, Grčku i Tursku. Cvetovi jerusalimske žalfije dobro rastu u zonama od 8 do 10 i uspevaju na punom suncu.

Ovi cvetovi koji počinju sa J imaju grube, dlakave ovalne do kopljaste listove sa blagim mirisom. Tokom leta, grmlje jerusalimske žalfije proizvodi kovrče cevastih jarko žutih cvetova. Ovi šareni grmovi su odlični letnji ukrasi.

Naučno ime: Phlomis fruticosa
Izvorni opseg: Jugoistočna Evropa
Sezona cvetanja: Leto

36) Jessamine
Cveće Jessamine u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Uobičajeno poznat kao jasmin koji cveta noću, cveće jesamina je zimzeleno drvenasto grmlje iz porodice velebilja. Ovi prelepi grmovi daju sveže, mirisno, zelenkasto-belo cevasto cveće tokom leta. Ovo cveće ima sladak, opojan miris i otvara se noću pre nego što se ponovo zatvori tokom dana.

Grmlje Jessamine ima dugačke, vitke grane i jednostavne, sjajne kopljaste listove. Žbunje Jessamine porijeklom je iz Zapadne Indije, ali se od tada proširilo širom Južne Azije. Ovi grmovi najbolje rastu u zonama od 9 do 11.

Naučno ime: Cestrum nocturnum
Izvorni opseg: Zapadne Indije
Sezona cvetanja: Leto

37) Jevel Aloe
Egzotična biljka aloe dragulja koja prikazuje narandžasto, žuto i zeleno lišće
Biljke aloe dragulja su puzeći sukulenti poreklom iz Južne Afrike. Ovi arhitektonski sukulenti potiču iz porodice Asphodelaceae i najbolje rastu u stenovitim staništima. Biljke aloe od dragulja najbolje rastu u vrućim, suvim klimama u zonama 9 do 11.

Draguljne biljke aloje formiraju rozete zelenih, sočnih listova sa bodljikavim ivicama tipičnim za mnoge biljke aloje . U suvim uslovima, listovi postepeno dobijaju crvenkastu boju. U proleće i leto, draguljne biljke aloje proizvode crvene cvetove na uspravnim stabljikama.

Naučno ime: Aloe distans
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Proleće

38) Dragulj Orhideja
Jevel Orchid
Dragulj orhideje su kopnene orhideje porijeklom iz Azije. Ove orhideje se nalaze u oblastima poput Kine, Indije, Malezije i Tajlanda. Draguljne orhideje uspevaju u senovitim predelima sa toplom, vlažnom klimom i često se uzgajaju kao kućne biljke.

Za razliku od mnogih vrsta orhideja , dragulj orhideje se uzgajaju zbog svog fantastičnog lišća, a ne zbog cveća. Jevel orhideje imaju duboko kestenjasto lišće sa crvenim ili belim venama i baršunastom teksturom. Draguljne orhideje obično proizvode uspravne stabljike sitnih žutih i belih cvetova tokom zime.

Naučno ime: Ludsia discolor
Izvorni opseg: Azija
Sezona cvetanja: Zima

39) Jevelveed
Cvetovi dragulja u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Uobičajeno poznat kao narandžasti dragulj, Impatiens capensis je cvjetna zeljasta jednogodišnja biljka iz porodice Balsaminaceae. Poreklom iz Severne Amerike, dragulj najbolje raste duž obala reka i potoka. Ove jednogodišnje biljke se u nekim oblastima smatraju korovom.

Biljke dragulja imaju glatke, granaste stabljike i listove eliptičnog do ovalnog oblika sa nazubljenim ivicama. Jevelveeds proizvodi svetlo narandžaste cvetove sa tri režnja od leta do jeseni. Ove jednogodišnje biljke mogu se uzgajati u zonama od 2 do 11.

Naučno ime: Impatiens capensis
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

40) Joe-Pie Veed
Pink Joe-Pie Veed biljke
Joe-Pie korov je zeljasta višegodišnja divlja biljka koja potiče iz centralnih i istočnih delova Severne Amerike. Ovo divlje cveće su članovi porodice astera ili tratinčica. Ove prilagodljive biljke uspevaju u različitim uslovima i najbolje rastu u zonama od 3 do 9.

Joe-Pie korov ima kolutove listova u obliku koplja sa nazubljenim ivicama koje izbijaju gore-dole na uspravnim stabljikama. Tokom sezone cvetanja, korov Joe-Pie proizvodi zaobljene grozdove ružičasto-ljubičastih cvetova sa pernatim viticama.

Naučno ime: Eutrochium purpureum
Izvorni opseg: Severna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

41) Džon Kabot Rouz
Džon Kabot Rouz
‘John Cabot’ je prekrasna sorta žbunaste ruže koju je prvi put u Kanadi uzgajao poznati odgajivač Felicitas Svedja. Ova ruža cveta od leta do jeseni i najbolje raste u zonama 3 do 9.

Grmovi Rosa ‘John Cabot’ rastu do 8 stopa u visinu i približno 7 stopa u širinu. Ova ruža proizvodi velike, otvorene cvetove koji mogu biti crvenkasto-ljubičasti do tamno ružičasti. Cveće takođe može da prikaže bele pruge. Ove ruže imaju suptilan, mošusni miris.

Naučno ime: Roza ‘Džon Kabot’
Izvorni opseg: Kanada
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

42) Johnni Jump-Up
Takođe poznate kao divlje maćuhice, Džoni jump-up cveće su jednogodišnje ili kratkotrajne višegodišnje biljke iz porodice Violaceae. Ovo harizmatično cveće je poreklom iz Evrope, ali je postalo naturalizovano u Severnoj Americi. Džoni jump-up cveće najbolje se ponaša u zonama 3 do 9.

Džoni jump-up ima naviku puzanja i raste u grudvama listova ovalnog oblika sa dubokim režnjevima. Trobojni cvetovi su tamnoljubičasti na vrhu, žuti ili svetloljubičasti u sredini, a žuti na dnu.

Naučno ime: Viola tricolor
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

43) Džonsonov plavi geranijum
‘Johnson’s Blue’ je živahna hibridna sorta geranijuma uzgojena od Geranium himalaiense i Geranium pratense . Ovaj geranijum koji se lako održava i koji se lako uzgaja najbolje raste u zonama 4 do 8. Geranijum ‘Johnson’s Blue’ je kompaktna sorta koja naraste do 18 inča u visinu i 30 inča u širinu.

Ovi cvetovi koji počinju slovom J formiraju grudve palmastih listova sa podeljenim režnjevima. Od proleća do sredine leta, ovi geranijumi daju divne plave cvetove u obliku čaše sa sivkasto-belim središtima.

Naučno ime: Geranijum ‘Johnson’s Blue’
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do leta

44) Joint Bor
Joint Pine
Zglobni borovi su zimzeleni grmovi nalik travi iz porodice Ephedraceae. Ovi atraktivni grmovi su poreklom iz delova severne Afrike i južne Evrope i uspevaju u stenovitim, brdovitim predelima. Spojeni borovi takođe rade kao ukrasni grmovi u zonama 7 do 10.

Ovi zimzeleni grmovi rastu u gustim nakupinama dugih listova nalik travi. Tokom proleća, Ephedra fragilis proizvodi stabljike zelenih, žutih ili ružičastih cvetova. Ovi grmovi uspevaju na punom suncu ili delimičnoj senci i dobro drenirajućim zemljištima.

Naučno ime: Ephedra fragilis
Izvorni opseg: Afrika i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

45) Jonkuil
Jonkuil cvetovi su vrsta narcisa ili narcisa iz porodice Amarillis . Ovo veselo cveće je poreklom iz Španije i Portugala, ali je postalo naturalizovano širom Evrope i Severne Amerike. Jonkuils su divne lukovice sa prolećnim cvetanjem koje uspevaju u zonama od 3 do 9.

Ovi poznati cvetovi koji počinju sa J imaju uspravne stabljike i grudve uskih listova koji izgledaju kao rogoz. Kada cvetaju, jonkile imaju cvetne glave koje se sastoje od do pet malih, svetlo žutih cvetova. Jonkuil cveće ima tipičan oblik narcisa i proizvodi opojan, jak miris.

Naučno ime: Narcissus jonkuilla
Izvorni opseg: Španija i Portugal
Sezona cvetanja: Proleće

46) Jubilarna ruža
Jubilee Celebration Rose
‘Jubilee Celebration’ ruže su neke od najmirisnijih ruža na svetu . Ove opojne ruže je 2002. godine predstavio poznati odgajivač ruža Dejvid Ostin. Ova sorta je stvorena za proslavu zlatnog jubileja kraljice Elizabete II.

Ove elegantne ruže su ponovo cvetajuće grmove ruže koje cvetaju od proleća do jeseni. Daje velike, bluzaste, koralno-ružičaste duple cvetove. Ovo predivno cveće proizvodi snažan voćni miris koji ima note limuna i maline.

Ruže ‘Jubilee Celebration’ takođe imaju polusjajne, tamnozelene listove sa nazubljenim ivicama. Ova sorta ruže najbolje raste u zonama 5 do 10 .

Naučno ime: Rosa ‘Jubilarna proslava’
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

47) Judino drvo
Judino drveće je zadivljujuće listopadno drveće koje pripada porodici graška ili mahunarki (Fabaceae). Ova cvetna stabla su poreklom iz delova zapadne Azije i južne Evrope. Judino drveće obično naraste do 40 stopa visoko i oko 30 stopa široko.

Judino drveće ima zaobljene krune vitkih grana koje se proizvode iz više stabala. U proleće, Judino drveće krase grozdovi ružičasto-ljubičastih cvetova nalik grašku. Ovo cveće cveta pre nego što se pojavljuju srčasti, urezani listovi.

Ovo elegantno cveće je jestivo i ima kiselkast, ali sladak ukus. Judino drveće najbolje raste u zonama od 6 do 9.

Naučno ime: Cercis silikuastrum
Izvorni opseg: Azija i Evropa
Sezona cvetanja: Proleće

48) Geranijum iz džungle
Cvetovi džungle geranijuma u ​​cvatu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Poznati i kao plamen šume, geranijumi iz džungle su cvetni grmovi iz porodice kafe (Rubiaceae). Ovi šareni grmovi su poreklom iz delova Indije i Južne Azije, uključujući Bangladeš i Šri Lanku. Geranijumi iz džungle su tropski grmovi koji zahtevaju tople, vlažne uslove u zonama 10 i 11.

Grmlje geranijuma iz džungle proizvodi nekoliko grana koje stvaraju zaobljenu krošnju. Ovi grmovi imaju sjajne, duguljaste listove koji formiraju kolutove oko stabljika. Tokom leta, Judino drveće proizvodi guste grozdove cevastih grimiznih crvenih cvetova. Ova stabla mogu sporadično cvetati tokom cele godine u toplim, tropskim predelima.

Naučno ime: Ikora coccinea
Izvorni opseg: Indija i Južna Azija
Sezona cvetanja: Leto

49) Kleka
Grmovi kleke su zimzeleni četinari iz porodice čempresa (Cupressaceae). Ove drvenaste biljke su izvorne širom severne hemisfere u oblastima poput Azije, Evrope i Severne Amerike. Grmovi kleke su odlične žive ograde i ukrasne biljke u zonama 2 do 6.

Grmovi juniperus communis imaju sivkasto-zelene igličaste listove koji formiraju vijuge na drvenastim stabljikama. Grmovi kleke cvetaju u proleće, stvarajući male, neupadljive žute cvetove. Kleka se ne može samooprašiti jer je dvodomna, što znači da je svaka biljka muška ili ženska.

Naučno ime: Juniperus communis
Izvorni opseg: Azija, Evropa i Severna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće

50) Jupiterova brada
Cvetovi ružičaste Jupiterove brade u cvetu su popularne vrste cveća koje počinju slovom J
Obično poznata kao crvena valerijana, Jupiterova brada je zeljasti višegodišnji grm iz porodice orlovi nokti (Caprifoliaceae). Ovi grmovi imaju plavičasto-zelene listove ovalnog ili kopljastog oblika. Jupiterova brada obilno cveta od leta do jeseni i stvara guste grozdove crvenkasto-ružičastih cvetova.

Ovo divno cveće koje počinje slovom J proizvodi snažan miris koji privlači oprašivače poput pčela i leptira. Ove zeljaste trajnice su porijeklom iz Mediterana, ali su postale naturalizovane širom Evrope i Severne Amerike. Jupiterova brada najbolje raste u zonama od 5 do 8.

Naučno ime: Centranthus ruber
Izvorni opseg: Mediteran
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

Cveće koje počinje sa ‘J’ Česta pitanja:

Šta je cvet koji počinje sa ‘J’?
Neki od najpopularnijih cveća koji počinju sa ‘J’ uključuju jasmin, japansku kameliju i jonkuil narcise. Cvetovi jasmina su posebno popularni zahvaljujući svom opojnom, opojnom mirisu.

Šta je biljka koja počinje sa ‘J’?
Razne cvetne biljke i drveće počinju slovom ‘J’. Japanske trešnje, japanski javorovi i japanski šimšir su neki od najpopularnijih.

Šta je ljubičasti cvet koji počinje slovom ‘J’?
Ljubičasto cveće koje počinje slovom ‘J’ uključuje japanske anemone, jasmin i Joe-pie korov. Ovo predivno ljubičasto cveće je prilično lako dodati u skoro svaku baštu.

Šta je žuti cvet koji počinje sa ‘J’?
Neki od najlepših žutih cvetova koji počinju sa ‘J’ uključuju japansku keriju i cvetove jonkuil. Jonkuil cveće podseća na narcise i dodaje malo vesele boje vašem prolećnom prikazu.

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa ‘J’?
Mnogi jedinstveni cvetovi počinju slovom ‘J’. Neke od uzbudljivijih vrsta uključuju lozu od žada, koju slepi miševi oprašuju u svom prirodnom staništu.

Okončanje
Kao što vidimo, neki od najradosnijih i najpopularnijih cveća na svetu počinju slovom ‘J’. Ovo cveće uključuje japanske kamelije, jasmin, jonkuils i jerusalimsku artičoku. Nekoliko prekrasnih cvetnih stabala takođe počinje sa ‘J’, uključujući stabla japanske trešnje i japanske javorove.