Crocosmia Otkrijte njihovo znacenje na jeziku cveca

Krokosmija – osnovni deo vrtova iz viktorijanske ere – njiše se na dugačkom lišću nalik maču koje podseća na ukrasnu travu. Poznati i kao zvezde padalice ili montbretia, plamenocrveni i narandžasti cvetovi krokosmije bogati su simbolikom i kulturnim značajem. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju cveta Crocosmia na jeziku cveća.

Značenje cveta krokosmije, vrste, upotreba i saveti za uzgoj
Pregled sadržaja:
Etimologija
Značenje cveta krokosmije u floriografiji
Popularnost sredinom 20. veka
Etimologija
Ime roda potiče od grčke reči za „šafran“ ili kronos i grčke reči osme, ili „miris“. Smatra se da se ovo odnosi na miris cveta nalik šafranu.

Cvetovi krokosmije su dugo bili cenjeni u svojoj rodnoj južnoj Africi, gde su korišćeni za pravljenje žutih boja. U Evropu ih je u 18. veku uneo francuski botaničar Antoan Fransoa Ernest Konkeber de Montbre. Putovao je sa Napoleonom kroz regione Afrike i sa sobom doneo krokosmije u Francusku.

U 1800-im, drugi francuski botaničar, Viktor Lemoin, razvio je prve hibride krokosmije. Biljke su eksplodirale u popularnosti, a uzgajane su stotine hibrida.

Značenje cveta krokosmije u floriografiji
O Crocosmia
Do viktorijanske ere, cvet krokosmije je bio obavezan u bašti. Često su uzgajane zajedno sa svojim „rođacima“, kanasom i dalijama . Crocosmia nosi sledeća simbolička značenja na jeziku cveća :

strast:
Krokosmija se često smatra simbolom strasti i intenzivnih emocija. Vatrene boje njegovih cvetova, poput narandžaste i crvene, predstavljaju gorući plamen ljubavi i želje.

hrabrost:
Krokosmija je povezana sa hrabrošću i hrabrošću. Njegovo živopisno i smelo prisustvo u bašti simbolizuje snagu i spremnost da se rizikuje.

avantura:
Visoki i uspravni cvetni klasovi Crocosmia označavaju osećaj avanture i istraživanja. Vertikalni rast i dinamično prisustvo biljke izazivaju duh uzbuđenja i želju za novim iskustvima.

kreativnost:
Jedinstven i upečatljiv izgled Crocosmia često se smatra simbolom kreativnosti i umetničkog izraza. Žive boje i prepoznatljiv oblik njegovog cveća inspirišu maštu i inovacije.

Cveće je bilo povezano sa samopouzdanjem, emocionalnom snagom i toplinom.

Popularnost sredinom 20. veka
Značenje i simbolika Krokosmije
Posle Prvog i Drugog svetskog rata, popularnost cveća krokosmije je opala iz vrlo praktičnog razloga: ratovi su izazvali nedostatak radnika, a potreba da se polja za uzgoj cveća pretvore u polja za uzgoj usjeva dodatno je smanjila potražnju.

Čak i nakon što su svetski ratovi završeni, trend jednostavnijih ivica cveća – umesto složenih višegodišnjih granica favorizovanih u predratnom viktorijanskom dobu – značio je da krokosmija nije bila naklonjena. Mnogi hibridi su izgubljeni za to vreme.

Nesreća je vratila krokosmiju u milost. Sredinom 1960-ih, Velika Britanija je imala izuzetno hladnu zimu, a zemlja se smrzla na duži period. U to vreme se smatralo da krokosmija nije veoma izdržljiva i da može da preživi samo u blagim klimatskim uslovima. To je zahtevalo razvoj mnogih hibrida, koji su izgubljeni nakon ratova.

Ali posle velikog smrzavanja, botaničar prikladnog imena Alan Blum bio je oduševljen kada je otkrio da su dva hibrida krokosmije odlično preživela hladnoću. Prionuo je na posao i ukrstio to dvoje, što je rezultiralo ‘Luciferom’. Ova sorta je narasla do 5 stopa i cvetala je vatreno crvenim cvetovima, i bila je hit.

Uspeh ‘Lucifera’ doveo je do razvoja mnogo više podjednako izdržljivih hibrida krokosmije dostupnih danas u nijansama crvene, narandžaste i žute.

Cvet krokosmije – zamotavanje
Vatrena, topla krokosmija dodaju dašak svetle drame pejzažu. Ovo popularno i simbolično cveće je lako uzgajati i zahteva malo održavanja. Nije iznenađenje da su popularni decenijama. Sa asocijacijama na toplinu, samopouzdanje i emocionalnu snagu, oni su odličan dodatak cvetnim aranžmanima i bašti.