Prirodna abeceda cveca koje pocinju sa T

Bezbrojni hibridi i sorte cvetnih biljaka proizašle su iz stotina hiljada vrsta. Njihovo cveće cveta širom sveta, dajući raznolikost zemaljskim pejzažima i podstičući interesovanje i divljenje raznih antofila, uključujući baštovane, zelene palčeve, cvećare i botaničare. Može biti izazovno pregledati naučne taksonomije, terenske vodiče i udžbenike da biste otkrili sve svoje omiljene stvari, i zato koristimo novi pristup istražujući cveće po abecednom redu. Nastavite da čitate da biste saznali više o 50 prelepih cveća koje počinju slovom T zajedno sa njihovim slikama, opisima, zabavnim činjenicama, izvornim rasponima, simboličkim značenjima na jeziku cveća i još mnogo toga.


Prirodna abeceda: 50 cveća koje počinju sa ‘T’
50 prelepih cveća koje počinju slovom T:

1. Tamarisk
Ružičasti cvetovi tamariska u cvetu

Član porodice biljaka Tamaricaceae (tamarisk), Tamarik je rod koji sadrži 73 vrste žbunja i drveća koje mogu biti listopadne ili zimzelene. Imaju zelenkasto-sivu koru i proizvode lišće nalik ljuskama koje se preklapaju slično drveću kleke. Cvetovi su perasti i kreću se od tamno ružičaste do bele.

Zanimljivo je da se ljuskavi insekti hrane drvećem tamariksa i proizvode slatki nusproizvod poznat kao medljika. Ova medna rosa se u određenim regionima naziva manom, a pretpostavlja se da je medna rosa tamariska biblijska mana koja je hranila Izraelce nakon što su pobegli iz Egipta. Tamarisk simbolizuje zločin na jeziku cveća .
Naučno ime: Tamarik spp.
Izvorni opseg: Sušni regioni Afrike i Evroazije
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni (u zavisnosti od vrste)

2. Tansi
Žuti cvetovi biljke Tansi

Tanacetum vulgare (koji se obično naziva obična tansi, zlatna dugmad, gorka dugmad ili gorka krava) je višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Asteraceae (aster, tratinčica, kompozit i suncokret).

Pored toga, imaju vitke, crvenkaste stabljike koje rastu između 20 i 60 inča. Oni proizvode vitke, peraste listove i uspravne terminalne grozdove zlatnih cvetnih glava u obliku dugmadi.

Na jeziku cveća, tansi simbolizuje otpor i „objavljujem rat protiv tebe“. U katoličkoj verziji jezika cveća, on predstavlja večnu sreću.
Naučno ime: Tanacetum vulgare
Izvorni opseg: Umerena Evropa i Azija
Sezona cvetanja: jula do septembra

3. Teasel
Cveće koje raste u divljini sa leptirom na vrhu cveta

Dipsacus fullonum je zeljasta dvogodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Caprifoliaceae (orlovi nokti). Uobičajeno nazvane teasel, uspravne, grmolike biljke proizvode kopljaste listove i nejasne, jajolike, terminalne cvasti iznad šiljastih listova.

Sviđa mi se što su cveće tamno ružičaste, ljubičaste ili boje lavande i otvaraju se u nizovima koji počinju u centru cvasti i idu ka oba kraja. Biljke ljupke su uglavnom naturalizovane širom sveta i smatraju se invazivnim u nekim oblastima. Teasel simbolizuje mizantropiju na jeziku cveća.
Naučno ime: Dipsacus fullonum
Izvorni opseg: Severna Afrika i Evroazija
Sezona cvetanja: jula do septembra

4. Medo Suncokret
Jedan jarko žuti medo suncokret u cvetu

Član porodice biljaka Asteraceae , Helianthus annuus ‘Teddi Bear’ je sorta Helianthus annuus , običnog suncokreta . To je brzorastuća jednogodišnja biljka koja dostiže visinu od oko tri stope i proizvodi velike cvetove široke pet inča. Impresivno, cvetovi su puni duplih cvetova u briljantnoj zlatno žutoj nijansi. Toliko su puni zupčastih latica da izgledaju kao zamagljeni pomponi sa teksturom mekog plišanog medveda.
Naučno ime: Helianthus annuus ‘Teddi Bear’
Izvorni opseg: Jugozapadne Sjedinjene Države i Meksiko
Sezona cvetanja: Leto do mraza

5. Tekas Bluebonnet
Kolekcija cveća Tekas Bluebonnet raste u polju

Član porodice biljaka Fabaceae (grašak), Lupinus tekensis je cvjetna jednogodišnja biljka. Biljke formiraju rozete zaobljenih, dlanastih listova i perastih grozdova tamnoljubičastih ili plavičasto-ljubičastih cvetova. Cvetovi obično imaju delove bele ili ružičasto crvene boje.

Divlje mutacije cvetaju u beloj, ružičastoj ili kestenjastoj boji i ručno su uzgajane za komercijalni uzgoj. Teksaška plava kukavica (i sve vrste autohtone lupine) je državni cvet Teksasa .
Naučno ime: Lupinus tekensis
Izvorni opseg: Luizijana, Teksas, Oklahoma i severoistočni Meksiko
Sezona cvetanja: marta do maja

6. Teksaška četkica
Dva crvena cveta teksaške četkice u cvatu

Uobičajeno nazvana teksaška četkica , indijska četkica iz celog lista ili teksaška indijska četkica, Castilleja indivisa je jednogodišnji divlji cvet koji pripada porodici biljaka Orobanchaceae (bromrape).

Ove biljke rastu u grudvama koje dostižu oko 18 inča u visinu. Osim toga, biljke proizvode terminalne grozdove sa jarkocrvenim listovima koji okružuju žućkasto-zelene cvetove, dajući cveću izgled četkica umočenih u crvenu boju. Teksaške četkice su poluparazitske. Njihovo korenje se infiltrira u korenje susednih biljaka i kradu njihove hranljive materije.
Naučno ime: Castilleja indivisa
Izvorni opseg: Obala Meksičkog zaliva Sjedinjenih Država i severoistočni Meksiko
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

7. Tekas Plume
Crveni Tekas Plume cveće

Ipomopsis rubra (obično nazvan teksaški perjanica, crvena teksaška zvezda, crvena gilija, plameni cvet ili stojeći čempres) je dvogodišnja vrsta koja pripada porodici biljaka Polemoniaceae (floks). Biljke rastu u visokim, uskim tornjevima do oko četiri stope visine.

Pernato lišće prekriva stabljike, stvarajući terminalne grozdove cveća koje su najčešće grimizne, ali takođe mogu biti žute ili narandžaste. Cvetovi jarkih boja privlače kolibrije i oblikovani su kao mršave trube sa zvezdanim licima.
Naučno ime: Ipomopsis rubra
Izvorni opseg: Jugoistočne i južne centralne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Od maja do septembra

8. Teksaška žalfija
Grozd ljubičaste cvetne teksaške žalfije

Član porodice biljaka Scrophulariaceae (smokva), Leucophillum frutescens je zimzeleni grm koji se obično naziva teksaška žalfija , teksaška kišna žalfija, teksaški rendžer, teksaški srebrni list, teksaški barometarski grm, divlji jorgovan, jasen i ljubičasta žalfija.

Žbunje naraste do visine od oko pet stopa sa zaobljenim, trouglastim listovima u srebrnastoj, plavičasto-zelenoj nijansi. Cveće se povremeno proizvodi duž grana i privlači leptire. Mislim da se ovo cveće ističe svojim skoro zvonastim izgledom i nijansama ljubičaste, ljubičaste i roze. Popularna je ukrasna biljka u toplim, sušnim regionima zbog svoje sposobnosti da toleriše sušu.
Naučno ime: Leucophillum frutescens
Izvorni opseg: Teksas i Meksiko
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

9. Tekas Star Hibiskus
Jarko crveni teksaški zvezdasti hibiskus u cvetu naspram zelenog lišća

Član porodice biljaka Malvaceae (slez), Hibiscus coccineus je višegodišnja biljka koja se obično naziva teksaški zvezdasti hibiskus, grimizni slez, divlji crveni slez i grimizni slez.

Biljke mogu narasti do osam stopa u visinu i proizvesti grimizne cvetove sa pet latica prečnika do šest inča sa istaknutim, vatrenocrvenim centralnim prašnicima.

Rastu u vlažnim područjima kao što su močvare, močvare i rovovi na jugoistoku Sjedinjenih Država i privlače oprašivače, uključujući pčele, leptire i kolibrije.
Naučno ime: Hibiscus coccineus
Izvorni opseg: Florida
Sezona cvetanja: Od maja do septembra

10. Thistle
Prometni ljubičasti čičak cveta sa kuglicama šiljastog zelenog lišća

Član porodice biljaka Asteraceae, Cirsium je rod koji sadrži 378 vrsta višegodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje se obično nazivaju čička ili perjanica.

Pošto njihove semenke imaju pernate dlake, ovaj rod se razlikuje od drugih rodova čička ( Onopordum , Silibum i Carduus ), koji imaju pojedinačne dlake koje nisu razgranate.

Biljke daju uvrnute listove bodljikavog izgleda i terminalne cvetove koji podsećaju na ananas sa cvetovima nalik na jastučiće u nijansama bele, žute, ružičaste, ljubičaste ili crvene, u zavisnosti od vrste.

Na jeziku cveća, čičak predstavlja strogost , savest, kritiku i nezavisnost.
Naučno ime: Cirsium spp.
Izvorni opseg: Pre svega Evroaziju i Severnu Afriku, ali i Ameriku
Sezona cvetanja: Tokom cele godine, zavisno od klime

11. Thunbergia
Grozd narandžastih cvetova Thunbergia u cvetu

Pripadnik porodice biljaka Acanthaceae , Thunbergia alata je zeljasta višegodišnja loza koja se obično naziva thunbergia ili crnooka loza Suzan. Vinova loza može narasti do 16 stopa i proizvodi velike listove u obliku srca u živoj nijansi zelene.

Zanimljivo je da cvetovi imaju pet blago talasastih latica u obliku srca u toploj nijansi narandžaste, mandarine ili žuto-narandžaste. Svaki cvet ima kružni crni centar, zbog čega cvetovi veoma podsećaju na crnooke Suzane (rudbekija).
Naučno ime: Thunbergia alata
Izvorni opseg: Afrika
Sezona cvetanja: Od leta do mraza

12. Tiarella
Cveta ružičasta tiarela

Tiarella cordifolia (obično nazvana tiarella ili penasti cvet sa srcem ) je višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Sakifragaceae. Biljke proizvode bazalne listove u obliku srca i stabljike od 20 inča. Štaviše, stabljike imaju terminalne grozdove cvetova koji, sa puno čašica, prašnika i kremasto belih latica, imaju penasti izgled. Ove biljke dobro podnose toplotu i preferiraju senku, što ih čini dobrim izborom za delimično zatamnjenu južnu baštu.
Naučno ime: Tiarella cordifolia
Izvorni opseg: Merilend do Gruzije
Sezona cvetanja: aprila i maja

13. Tick Trofoil
Trolisnik krpelja prikazuje male ružičaste do bele cvetne glavice na pozadini visoke zelene trave

Član porodice biljaka Fabaceae , rod Desmodium sadrži 179 vrsta cvetnih biljaka i malih grmova koji se obično nazivaju trolist krpelja, detelina krpelja, prosjačke vaške ili autostoperi. Biljke imaju vitke, uspravne, zelene stabljike i proizvode male grudve u obliku konusa od ružičastih do ljubičastih cvetova u klasičnom obliku slatkog graška. Osim toga, biljke su takođe popularne biljke pratioci u poljoprivredi jer pomažu u dodavanju hranljivih materija u tlo. Na jeziku cveća, trolist simbolizuje osvetu, jedinstvo i siromašne, ali srećne.
Naučno ime: Desmodium spp.
Izvorni opseg: Severna Amerika, Južna Amerika, Afrika, Oman, Jemen i Mjanmar
Sezona cvetanja: Ranog leta do rane jeseni

14. Tickseed
Grozd žutog i kestenjastog cveća krpeljskog semena u cvetu

Član porodice biljaka Asteraceae , rod Coreopsis sadrži 93 vrste jednogodišnjih i višegodišnjih cvetnih biljaka poznatih kao krpelj.

Biljke rastu u grozdovima i stvaraju jedinstvene, terminalne cvetne glavice u zlatnim nijansama žute sa slično obojenim središtima. Latice su nazubljene i blago talasaste. Volim što cveće proizvodi ravne, crne semenke koje podsećaju na krpelje. Na jeziku cveća, Coreopsis znači „ uvek veseo . “
Naučno ime: Coreopsis spp.
Izvorni opseg: Južna Kanada, Sjedinjene Države, Meksiko, severozapad Južne Amerike i neka karipska ostrva
Sezona cvetanja: Rano leto do jeseni

15. Tiditips
Divlje cveće Tiditips koje raste u polju sa jarko žutim središtima sa nijansama belih spoljnih ivica

Član porodice biljaka Asteraceae, Laiia platiglossa je jednogodišnja biljka koja se obično naziva priobalni vrhovi ili samo tiditips. Naraste između četiri i 12 inča u visinu i proizvodi između pet i 18 cvetnih glava.

Cvetovi imaju prsten zračastih cvetova sa duboko izbočenim laticama u puterno žutoj nijansi sa izrazito belim vrhovima. Rakasti cvetovi okružuju krug zlatnih diskovih cvetova.
Naučno ime: Laiia platiglossa
Izvorni opseg: Kaliforniji i severozapadnom Meksiku
Sezona cvetanja: februara do jula

16. Tigrov cvet
Dva jarko crvena tigrova cveća u cvetu na tamnozelenoj travi

Uobičajeno nazvana tigrovim cvetom , tigrovim irisom, meksičkom školjkom i ljiljanom, Tigridia pavonia je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Iridaceae (iris). Kao i druge perunike, tigrasti cvet niče iz lukovica sa vitkim lišćem u obliku koplja.

Ovi intrigantni cvetovi imaju tri latice u obliku trougla koje se širom otvaraju rano ujutru, formirajući veći cvet u obliku trougla i zatvarajući se pre zalaska sunca. Cvetaju u živopisnim nijansama bele, žute, ružičaste, narandžaste i crvene i imaju uočene „tigrove pruge“ središta.

Na jeziku cveća, tigrovo cveće ima značenje, „jednom bi se ponos mogao sprijateljiti sa mnom“.
Naučno ime: Tigridia pavonia
Izvorni opseg: Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: jula do septembra

17. Tiger Lili
Egzotični narandžasti cvet tigrovog ljiljana sa dugim crvenim prašnicima u sredini

Lilium lancifolium (obično nazvan tigrasti ljiljan) je lukovičasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Liliaceae (ljiljan). Tigrovi ljiljani su neki od najcenjenijih ljiljana jer proizvode svetlo narandžaste cvetove sa braonkastim mrljama koje liče na kožu tigra. Svaki ljiljan može narasti do pet stopa u visinu, a zrele biljke mogu imati više od 40 cvetova od 5 inča.
Naučno ime: Lilium lancifolium
Izvorni opseg: istočna Azija
Sezona cvetanja: Sredinom do kasnog leta
18. Titonija
Jedan jarko žuti cvet titonije sa velikim zelenim listovima

Član porodice biljaka Asteraceae , Tithonia rotundifolia je višegodišnja biljka koja se obično naziva titonija, crveni suncokret ili meksički suncokret . Biljke mogu narasti do oko 13 stopa u svom prirodnom staništu i do oko šest stopa u kultivisanim baštama. Cvetne glavice su oko pet inča u prečniku i imaju cvetove od crveno-crvenih ili narandžasto-crvenih zraka koje okružuju zlatno-žute cvetove diska. Takođe, privlače kolibrije, leptire i pčele.
Naučno ime: Tithonia rotundifolia
Izvorni opseg: Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Od leta do mraza

19. Krastača Lili
Cvetovi ljiljana krastače sa šarenim ljubičastim i belim tačkastim cvetovima u obliku zvezda

Tricirtis hirta (obično nazvan ljiljan krastače ili japanski ljiljan krastače ) je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Liliaceae . Ovi vretenasti cvetovi ljiljana tradicionalno cvetaju laticama prvenstveno u nijansama u rasponu od bele do delikatne jorgovane. Cvetovi su prošarani tamnoljubičastim do magenta pegama. Nekoliko sorti i hibrida ovog ljiljana eksplicitno je razvijeno za ukrasne svrhe u bašti.
Naučno ime: Tricirtis hirta
Izvorni opseg: Japan
Sezona cvetanja: Krajem leta do rane jeseni

20. Toadflak
Divlje cveće žutog lana u cvetu

Linaria vulgaris (lana krastača, obični lan krastača, puter i jaja, žuta krastača, zečji senu, teleća njuška, đavolji lan, kučići i bezbroj drugih kolokvijalnih naziva) je cvetna trajnica koja pripada porodici Plantaginaceae.

Krastača raste u grudvicama sa lišćem nalik oštrici i proizvodi terminalne grozdove cvetova poput zmajeva u puterastoj i zlatno žutoj boji. Istorijski gledano, uzgajali su se za pravljenje žute boje i popularno su rezano cveće u aranžmanima.
Naučno ime: Linaria vulgaris
Izvorni opseg: Evroazija
Sezona cvetanja: Kasno proleće do mraza

21. Fabrika duvana
Niz šarenog ljubičastog, belog i crvenog cveća naspram zelenog lišća na biljci duvana

Član porodice biljaka Solanaceae (velenka), Nicotiana alata je nežna višegodišnja biljka koja se obično naziva duvan, cvetni duvan, jasmin duvan, krilati duvan, slatki duvan, persijski duvan ili tanbaku.

Biljke proizvode braonkasto-crvene stabljike i velike, zelene listove. Cvetovi su formirani od dugih, vitkih cevi koje se otvaraju širokim zvezdastim laticama u nijansama ružičaste, crvene, zelene, žute i bele.

Ova vrsta duvana se prvenstveno gaji kao ukrasna biljka, a razvijeno je nekoliko sorti i hibrida sa posebno upadljivim cvetovima. U Iranu se, međutim, ova vrsta koristi za proizvodnju specifične vrste duvana zvanog narghila duvan.
Naučno ime: Nicotiana alata
Izvorni opseg: Istočna centralna Južna Amerika
Sezona cvetanja: Leto do mraza

22. Topaz Rose
Jedan ružičasti cvet Topaz ruže cveta na tamnoj pozadini

Član porodice biljaka Rosaceae (ruža), Rosa ‘Topaz’ je hibridna vrsta ruža čaja i cvećara poznata po svojim živopisnim tamnoružičastim cvetovima.

Hibrid je stvorio Rosen-Tantau 2000. Biljke topaz ruže su višegodišnje i rastu u obliku grmlja do oko tri stope visine.

Svaki cvet je velik u prečniku od četiri do pet inča i veoma pun, sa 26 do 40 latica presavijenih na svakoj stabljici. Na jeziku cveća, duboke ružičaste ruže simbolizuju zahvalnost.
Naučno ime: Rosa ‘Topaz’
Izvorni opseg: Hibrid koji je napravio čovek
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni

23. Torch Ginger
Egzotično i tropsko izgledaju cvetovi crvenog đumbira Torch u cvetu

Etlingera elatior (obično nazvan baklja đumbir, crveni đumbir ljiljan, cvet đumbira, divlji đumbir, baklja ljiljan i druga uobičajena imena) je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Zingiberaceae ( đumbir ).

U svojim rodnim tropima, biljke baklje đumbira rastu između 12 i 15 stopa u visinu sa listovima u obliku banane dugim tri metra. Međutim, oni su mnogo kraći kada se uzgajaju u hladnijim klimatskim uslovima.

Uprkos nižem rastu, njihovo cveće ostaje jednako impresivno. Cvetne stabljike su debele i gole. Oni podržavaju velike konusne cvasti koje sadrže sitne, žute cvetove koji su uglavnom zaklonjeni istaknutim, vatrenocrvenim cvetnim listovima. Ovi listovi i gole stabljike čine da cvetovi podsećaju na upaljene baklje.
Naučno ime: Etlingera elatior
Izvorni opseg: Tajland, Malezija i Indonezija
Sezona cvetanja: Tokom cele godine

24. Torch Lili
Jarko narandžasti cvetovi ljiljana u cvetu

Član porodice biljaka Asphodelaceae , Kniphofia uvaria je zeljasta višegodišnja biljka koja se obično naziva ljiljan baklje ili usijani žarač. Biljke rastu u grudvama lišća nalik na trake, dostižući do četiri stope visine i nešto užeg širenja. Na vrhu čvrstih stabljika proizvode grozdaste grozdove cevastih cvetova u obliku klasova. Ovo cveće koje počinje slovom T bledi iz svetlo crveno-narandžaste u žuto-zeleno kako stare, stvarajući dvobojni efekat poput vatre na svakom klasu cveća.
Naučno ime: Kniphofia uvaria
Izvorni opseg: Cape provincije Južne Afrike
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

25. Touch-Me-Not
Grupa šarenog cveća Touch-Me-Not među tamnozelenim listovima i lišćem

Rod Impatiens sadrži 1.113 vrsta biljaka poznatih kao impatiens, ne dodiruj me-ne, snežnik, strpljenje, balzam i dragulj . Rod Impatiens je samo jedan od dva roda koji pripadaju porodici biljaka Basaminaceae , a drugi rod ( Hidrocera ) sadrži samo jednu vrstu .

Rod uključuje široku lepezu raznolikosti u pogledu oblika cveća, navika rasta i drugih karakteristika. Najprepoznatljivije biljke iz roda su one koje se gaje za komercijalnu i ukrasnu upotrebu. Osim toga, oni imaju naviku širenja i stvaraju prostirke živopisnog ružičastog, ljubičastog, crvenog, narandžastog i belog cveća u baštenskim krevetima.
Naučno ime: Impatiens spp.
Izvorni opseg: Severna Amerika, Afrika, Evropa i Azija
Sezona cvetanja: Od proleća do mraza

26. Trailing Lantana
Grozdovi sićušnih ružičastih cvetova lantane cvetaju tamnozelenim listovima

Član porodice biljaka Verbenaceae (verbena), Lantana montevidensis (obično nazvana prateća lantana , puzava lantana ili plačljiva lantana) je mirisna vrsta cvetnog žbuna sa vučnim, penjajućim ili raširenim rastom.

Stabljike nalik na vinovu lozu proizvode pune listove i zaobljene grozdove sitnih cvetova u živim nijansama žute, narandžaste, crvene, ružičaste i ljubičaste. Cveće često ima efekte gradijenta boja kombinujući nijanse jedne, dve ili tri boje.
Naučno ime: Lantana montevidensis
Izvorni opseg: Istočna i Centralna Južna Amerika
Sezona cvetanja: Od proleća do mraza

27. Trailing Verbena
Jarko ružičasti cvetovi Trailing Verbena u cvatu

Još jedan član porodice biljaka Verbenaceae , Verbena canadensis (obično nazvana verbena koja se kreće, ruža verbena, grudva verbena, ruža verbena, ruža lažna verbena i Sveet Villiam) je vrsta puzave višegodišnje ili jednogodišnje biljke.

Ovi cvetovi koji počinju sa T formiraju velike, guste prostirke od lišća i cvetnih grozdova u rasponu od svetlo ružičaste do tamno ljubičaste. Ovo cveće neće privući samo oprašivače leptira, već i divlje životinje poput zečeva i jelena.
Naučno ime: Verbena canadensis (aka Glandularia canadensis)
Izvorni opseg: Centralne i Istočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: februara do septembra

28. Tree Daisi
Tree Daisi cveta sitnim belim laticama sa žutim sredinama na plavom nebu sa razbacanim oblacima

Sa zajedničkim imenom kao što je tratinčica, Montanoa bipinnatifida je upravo ono što zvuči: član porodice biljaka Asteraceae koji je oblikovan i veličine poput malog drveta dok proizvodi cveće koje izgleda baš kao tratinčice.

Stablo tratinčice se češće gaji kao žbun, do oko 12 stopa u visinu, sa drvenastim stabljikama i dlakavim listovima sa dubokim režnjama. Osim toga, cveće su punije, hrizanteme u kremastoj nijansi bele koja se produbljuje do žute u njihovim središtima.
Naučno ime: Montanoa bipinnatifida
Izvorni opseg: Meksiko
Sezona cvetanja: Jesen i zima

29. Tree Mallov
Grana Tree Mallov ispunjena nežnim ružičastim cvetovima

Malva thuringiaca je mali, zeljasti, višegodišnji grm koji naraste do oko tri stope u visinu. Uobičajeno nazvana slez, vrsta pripada porodici biljaka Malvaceae (slez) i proizvodi cveće sa lepršavim, nazubljenim laticama i belim središtima u nizu ružičastih nijansi. Štaviše, nekoliko sorti ove vrste dobilo je nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge, uključujući „Candi Floss“, „Rosea“, „Burgundi Vine“ i „Bredon Springs“.
Naučno ime: Malva thuringiaca
Izvorni opseg: Evroazija
Sezona cvetanja: jula do septembra

30. Tree Marigold
Jedno žuto drvo nevena cveta na pozadini zelenog lišća i lišća

Član porodice biljaka Asteraceae , Tithonia diversifolia je cvetna višegodišnja biljka koja se obično naziva neven, meksički suncokret ili meksički turnesol. Vrsta raste u grm do oko 10 stopa u visinu. Proizvodi jajasto lišće i potpuno žute cvetove nalik tratinčici prečnika oko 3 do 10 inča.

Drveni neven se brzo širi poput korova i pomaže u đubrenju zemljišta povećanjem nivoa kalijuma, fosfora i azota, što ga čini popularnom biljkom pratiocem farmera.
Naučno ime: Tithonia diversifolia
Izvorni opseg: Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće, jesen i rana zima

31. Tree Peoni
Grupa cvetajućih ružičastih božura

Član porodice biljaka Paeoniaceae (božur), Paeonia k suffruticosa je naučni naziv koji se odnosi na hibridne vrste koje pripadaju podsektoru biljaka božura Vaginatae. Rastu u obliku grmlja ili drveća, što ih izdvaja od drugih vrsta božura, a na engleskom se obično nazivaju božuri drveća , a na kineskom mudan .

Božuri imaju kulturni i medicinski značaj u Kini , gde su nekada bili nacionalni cvet i simbolizuju bogatstvo, aristokratiju, čast, ljubav, žensku lepotu i naklonost.
Naučno ime: Paeonia k suffruticosa
Izvorni opseg: jugoistočna Kina
Sezona cvetanja: Srednje do kasno proleće

32. Trobojna Daisi
Mala grupa trobojnih tratinčica u cvetu sa belim i žutim laticama i tamnim sredinama

Ismelia carinata (poznata kao trobojna tratinčica, jednogodišnja hrizantema ili trobojna hrizantema) je jednogodišnja biljka koja pripadaporodici biljaka Asteraceae . Naraste na oko 20 do 35 inča u visinu. Biljke imaju pernato lišće i cvetove nalik na tratinčice sa urezanim laticama cvetića i braonkastim diskastim cvetovima. Latice imaju tri različita prstena u boji – boje se obično kreću od žute preko crvene do bele, od osnove latice do vrha. Međutim, kombinacije mogu uključivati različite boje i redoslede, kao što je narandžasta.
Naučno ime: Ismelia carinata
Izvorni opseg: Maroko
Sezona cvetanja: Ranog leta do rane jeseni

33. Trillium
Kolekcija belog Trillium cveća u cvetu

Član porodice biljaka Melanthiaceae (bunchflover), rod Trillium sadrži 51 vrstu rizomatskih, višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju trilijum , žabolik, trocvet, rodni koren, vakerobin i ljiljan.

Biljke trilijuma nemaju prave listove koji se formiraju iznad zemlje. Umesto toga, oko lišćara, oni proizvode tri istaknuta listova u obliku trougla u zelenoj nijansi lišća.

Iznad listova se formira cvet u obliku dva međusobno povezana trougla. Zanimljivo je da cveće ima ili crvenkaste, bele ili zelene sepale. Neke vrste su ugrožene u određenim delovima sveta i branje ih je nelegalno.

Na jeziku cveća, trilijum simbolizuje skromnu lepotu.
Naučno ime: Trillium spp.
Izvorni opseg: Umerena Severna Amerika i Azija
Sezona cvetanja: Proleće

34. Truba puzavica
Egzotična ružičasta truba puzavica u cvetu naspram tamnozelenog lišća

Član porodice biljaka Bigoniaceae (trubasta loza ili bigonia), Campsis radicans je cvetna loza koja se penje na skoro sve i preko svega sa agresivnim rastom i navikom širenja, pomažući joj da brzo dostigne visinu ili dužinu do 35 stopa.

Uprkos njihovim agresivnim navikama rasta koje mogu brzo da izmaknu kontroli, popularno se uzgajaju u ukrasne svrhe jer proizvode velike grozdove narandžasto-crvenih cvetova u obliku trube koji privlače kolibrije.

Uobičajeni nazivi uključuju trubačku puzavicu, trubačku lozu, kravu lozu, lozu kolibrića, paklenu lozu, lozu lisičarki, lozu kravljeg svraba i đavolju lozu.
Naučno ime: Campsis radicans
Izvorni opseg: Centralne i Istočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: juna do septembra

35. Truba narcis
Niz jarko belih cvetova trube narcisa u cvetu sa živopisnim žutim središtima

Član porodice biljaka Amarillidaceae (amarillis), rod Narcisa sadrži 74 vrste cveća koje se obično nazivaju narcis, narcis, jonkuil i trubački narcis.

Vrste koje se nazivaju trubasti narcisi imaju cvetove koji imaju velike centralne čaše koje podsećaju na trube. Cvetaju u kombinacijama žute, bele, a ponekad i narandžaste.

Na jeziku cveća, narcisi predstavljaju poštovanje .
Naučno ime: Narcissus spp.
Izvorni opseg: Pre svega region Mediterana, ali i Bliski istok, Japan i istočna Kina
Sezona cvetanja: Kasna zima do proleća

36. Truba orlovi nokti
Ružičasti i beli orlovi nokti pričvršćeni za zgradu

Pripadnik porodice biljaka Caprifoliaceae (orlovi nokti), Lonicera sempervirens je zimzelena, višegodišnja loza koja se obično naziva orlovi nokti , koralni orlovi nokti ili orlovi nokti.

Vinova loza naraste do oko 20 stopa u dužinu i proizvodi ovalne listove i grozdove visećih, grimiznih cvetova u obliku trube sa istaknutim zlatnim prašnicima koji vire na njihovim krajevima.

Crvene bobice prate cveće. Orlovi nokti trube privlače leptire i kolibrije pored raznih drugih vrsta ptica.
Naučno ime: Lonicera sempervirens
Izvorni opseg: Istočne i južne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: marta do juna

37. Gomoljasta begonija
Kolekcija jarko ružičastih cvetova gomoljaste begonije u cvetu

Član porodice biljaka Begoniaceae (begonija), Begonia k tuberhibrida je naučni naziv za hibridnu sortu begonije koja se obično naziva gomoljaste begonije.

Formula za gomoljaste begonije potiče od tri vrste ukrštanja između Begonia boliviensis , Begonia pearcei i Begonia veitchii .

Osim toga, ova grupa begonija proizvodi velike, pune cvetove sa voštanim laticama u nijansama bele, žute, kajsije, roze, ruže i crvene.
Naučno ime: Begonia k tuberhibrida
Izvorni opseg: Hibrid koji je napravio čovek
Sezona cvetanja: Leto

38. Tuberoza
Tuberoza u cvetu sa mlečno-belim cvetovima u obliku trube

Agave amica (obično nazvana tuberoza) je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Asparagaceae (špargle).

Ovo divno cveće koje počinje slovom T raste iz gomoljastog korenovog sistema. Najpoznatije su po slatkom, cvetnom i medenom mirisu koji proizvode grozdovi njihovih mlečnobelih cvetova u obliku trube. Zahvaljujući prijatnom mirisu, obično se uzgajaju za upotrebu u parfemima.

Na jeziku cveća, oni simbolizuju opasna zadovoljstva , osećanja, sladostrasnost i „Video sam ljupku devojku.
Naučno ime: Agave amica (ranije Polianthes tuberosa)
Izvorni opseg: Centralni i južni Meksiko
Sezona cvetanja: Kasno leto do jeseni

39. Tuberoza Geranium
Tuberoza geranijum u cvatu sa cvetovima sa dubokim venama u skoro ljubičastoj nijansi ružičaste boje

Član porodice biljaka Geraniaceae , Geranium tuberosum se obično naziva gomoljasti geranijum ili ždralkljun sa gomoljastim korenom.

Biljke rastu iz gomoljastog korenovog sistema i imaju značajno režanj (skoro perasto) lišće. Sviđa mi se što proizvode labave grozdove cveća sa dubokim venama u skoro ljubičastoj nijansi ružičaste boje koja privlači leptire i pčele.
Naučno ime: Geranium tuberosum
Izvorni opseg: Mediteranski region, zapadni Kavkaz i zapadna Azija
Sezona cvetanja: aprila do juna

40. Čupava maćuhica
Čupava maćuhica koja prikazuje obilje bledoljubičastih cvetova sa pet latica sa remenima.

Član porodice biljaka Violaceae (maćuhica i ljubičica), Viola cornuta je vrsta zimzelenih višegodišnjih maćuhica ili ljubičica koje se obično nazivaju čupava maćuhica , maćuhica sa rogovima ili rogata ili čupava ljubičica.

Rastu u grudvicama koje se formiraju nisko do zemlje i stvaraju obilje bledoljubičastih cvetova sa pet remenastih latica. Na jeziku cveća, maćuhice predstavljaju misli.
Naučno ime: Viola cornuta
Izvorni opseg: Francuska i Španija
Sezona cvetanja: Proleće i leto

41. Tulip
Polje crvenih lala raste u Holandiji sa vetrenjačama u pozadini i zalazećim suncem

Član porodice biljaka Liliaceae , rod Tulipa sadrži 94 vrste i hiljade hibrida i sorti svetski poznatih biljaka koje cvetaju u proleće koje se nazivaju lale .

Najčešće boje njihovih cvetova u obliku čaše su roze, crvene, narandžaste, žute i bele, ali su razvijeni različiti hibridi i sorte koje čine većinu duge i raznih kombinacija boja i šara.

Zahvaljujući svojoj popularnosti, uzgajaju se u gotovo svakom uglu sveta i imaju značajno mesto u većini kultura.
Naučno ime: Tulipa spp.
Izvorni opseg: Severna Afrika i Evroazija
Sezona cvetanja: Proleće

42. Tulip Tree
Drvo lala sa cvetovima u obliku lala sa žutim do narandžastim laticama i svetlo žutim prašnicima.

Član porodice biljaka Magnoliaceae (magnolije), Liriodendron tulipifera je cvetajuće listopadno drvo. To je jedno od najviših stabala tvrdog drveta u istočnim Sjedinjenim Državama, sa rekordnim primercima koji dostižu skoro 200 stopa, a primerci prosečne visine dostižu oko 150 do 170 stopa.

Njihovi listovi su u obliku zvezda. Uobičajeno nazvano drveće tulipana, proizvodi cvetove u obliku lala sa žutim do narandžastim laticama i svetlo žutim prašnicima. Na jeziku cveća, drvo tulipana predstavlja slavu.
Naučno ime: Liriodendron tulipifera
Izvorni opseg: Ontario i istočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: aprila do juna

43. Tundra Aster
Tundra Aster sa zvezdastim cvetovima koji se sastoje od žutih diskastih cvetova i ljubičastih, bledoljubičastih ili belih cvetova.

Član porodice biljaka Asteraceae, Euribia sibirica je višegodišnja biljka koja se obično naziva aster tundra , arktički aster ili sibirski aster.

Biljke narastu do oko dva metra u visinu, proizvode kratko lišće u obliku koplja i od dve do 50 zvezdastih cvetova koje se sastoje od žutih diskastih cvetova i ljubičastih, bledoljubičastih ili belih cvetova. Tundra asteri najčešće rastu u hladnim klimama unutar borealnih šuma na velikim visinama.
Naučno ime: Euribia sibirica
Izvorni opseg: Severna Evroazija i severozapad Severne Amerike
Sezona cvetanja: juna do avgusta

44. Turčina kapa
Turkova kapa sa listovima u obliku srca i grimiznim cvetovima

Malvaviscus arboreus je višegodišnji grm koji pripada porodici biljaka Malvaceae . Obično se naziva Turčina kapa, Turčin turban, uspavani hibiskus, voštani slez, meksička jabuka, manzanita ili krvareća srca.

Grmovi obično rastu do oko 10 stopa u visinu, ali mogu dostići 30 stopa u povoljnim uslovima. Oni proizvode velike listove u obliku srca i grimizne cvetove. Njihove latice su čvrsto namotane u oblik pupoljaka ili čaše i imaju istaknuti izbočina prašnika.
Naučno ime: Malvaviscus arboreus
Izvorni opseg: Jugozapadne Sjedinjene Države, Meksiko, Centralna Amerika i severozapad Južne Amerike
Sezona cvetanja: juna do novembra

45. Turčina kapa ljiljana
Turk’s Cap Lili cveta sa okrenutim laticama u sjajnoj narandžastoj boji koja bledi od tamnog ćilibara na vrhovima do mandarine u dnu

Lilium superbum (koji se obično naziva Turkov ljiljan , turban ljiljan, američki tigrasti ljiljan, močvarni ljiljan ili kraljevski ljiljan) je zeljasta višegodišnja biljka.

Narastu do tri stope u visinu na čvrstim stabljikama i stvaraju fontane jajolikog lišća. Cvetovi imaju okrenute latice u blistavoj narandžastoj boji koja bledi od tamnog ćilibara na vrhovima do mandarine u dnu.

U sredini cveta je zelena zvezda i istaknuti prasak prašnika. I kolibri i različiti insekti se hrane nektarom cveća. Pripadnik porodice biljaka Liliaceae , Turkov ljiljan je pravi ljiljan.
Naučno ime: Lilium superbum
Izvorni opseg: istočne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: jula do septembra

46. ​​Turtlehead
Biljke kornjače koje proizvode ružičaste grozdove cveća i bujno zeleno lišće

Član porodice biljaka Plantaginaceae , rod Chelone sastoji se od četiri zeljaste trajnice poznate kao kornjače. Cvet svake vrste je prilično sličan oblika i veoma liči na oblik glave kornjače i njene šiljate, pucketave njuške. Cveće se pojavljuje u grozdovima i dolazi u različitim bojama, uključujući belu, ružičastu, crvenu i ljubičastu.
Naučno ime: Chelone spp.
Izvorni opseg: Jugoistočna Kanada i istočni deo Sjedinjenih Država
Sezona cvetanja: Kasno leto do jeseni

47. Tveedia
Tvidija sa pazušnim grozdovima nebeskoplavih cvetova

Okipetalum coeruleum (obično nazvan tveedia) je zimzelena višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Apocinaceae (dogbane). Sa navikom rasta u pletenju, može rasti kao grm ili loza sa stabljikama od dva do tri inča.

Listovi variraju od srca do kopljastog oblika, a biljke proizvode pazušne grozdove nebeskoplavih cvetova. Svaka ima pet latica i ustupa mesto semenskim mahunama ispunjenim mlečnim sokom. Sorte biljke imaju bele (‘Alba’) ili ružičaste (‘Rosea’) cvetove.
Naučno ime: Okipetalum coeruleum
Izvorni opseg: Južni Brazil i Urugvaj
Sezona cvetanja: Leto do jeseni

48. Tvinflover
Blizanac sa ružičasto-belim, visećim cvetovima u obliku zvona i tamnozelenim listovima

Linnaea borealis (obično nazvana blizanac) je zimzelena višegodišnja biljka sa puzavim rastom koja pripada porodici biljaka Caprifoliaceae . Biljke imaju dlakave stabljike koje mogu narasti do tri stope u dužinu.

Oni proizvode sjajne, zimzelene listove i parove prijatno mirisnih, ružičasto-belih, visećih, zvonastih cvetova. Naziv roda biljke odnosi se na naučnika Carolus Linnaeusa, koji se smatra ocem moderne botanike. Toliko je voleo blizance da je sa njima dao da naslika svoj portret.
Naučno ime: Linnaea borealis
Izvorni opseg: Severna hemisfera
Sezona cvetanja: juna do septembra

49. Juka sa uvrnutim listovima
Juka sa uvrnutim listovima sa rozetama uvijenog, mesnatog lišća u obliku koplja i belim paperjastim cvetovima

Član porodice biljaka Asparagaceae , Iucca rupicola (obično nazvana juka sa uvrnutim listovima , juka sa uvrtanim listovima, teksaška juka ili španski bodež) je višegodišnji sukulent. Biljke juke sastoje se od rozeta uvijenog, mesnatog lišća u obliku koplja koje naraste do oko dva metra visine i širine. Cvetne stabljike mogu narasti do visine više od pet stopa i daju grozdove belih cvetova u obliku zvona.
Naučno ime: Iucca rupicola
Izvorni opseg: Teksasu i severoistočnom Meksiku
Sezona cvetanja: aprila do juna

50. Dvoredni kamenčić
Dvoredni kamenčić sa cvetovima delikatne nijanse ružičaste i žute i pojavljuju se u okruglim grozdovima sa oštro zašiljenim laticama

Phediumus spurius (obično nazvan dvoredni kamenac ili kavkaski kamenac) je zimzelena višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Crassulaceae . Ima naviku širenja rasta i proizvodi okrugle, mesnate listove.

Cvetovi su delikatne nijanse ružičaste i pojavljuju se u okruglim grozdovima sa oštro zašiljenim laticama. Uobičajeno se gaji kao pokrivač zemljišta za malo održavanja. Jedna sorta, ‘Schorbuser blut’, dobila je nagradu za baštenske zasluge od Kraljevskog hortikulturnog društva.
Naučno ime: Phedimus spurius (ranije Sedum spurium)
Izvorni opseg: Iran, Turska i Kavkaz
Sezona cvetanja: juna do jula
Posadite potpuno sjajnu baštu cveća koje počinje na slovo T

Sve bašte su mirne, ali koliko bi lepo bilo posaditi mirnu baštu cveća koja takođe počinje sa T? Bez obzira da li izaberete raznovrsno cveće koje počinje sa T, napišete vaše ime ili prođete kroz čitavu abecedu da biste napravili pravu „azbučnu supu“ na gredici, vaša bašta će sigurno zapanjiti i biti zabavna.