popularnih vrsta potosa za uzgoj kod kuće

Pothos biljke: poreklo, simbolizam, vrste, prednosti i kako da raste
Biljke potosa su višegodišnje, tropske biljke, koje se lako mogu prepoznati po voštanim listovima u obliku srca i lozama. Kod većine sorti, listovi potosa su prugasti ili pegavi sa mrljama žute ili bele boje. Pothos biljke čine kućne biljke izuzetno lake za uzgoj jer preferiraju okruženja sa slabom osvetljenošću i ne zahtevaju mnogo održavanja. U stvari, Kraljevsko hortikulturno društvo je dodelilo pothos biljkama nagradu za zasluge u bašti (AGM) za njihovu sposobnost da uspevaju u različitim uslovima uzgoja, uprkos tome što su prirodno tropske. Ovde ćete pronaći kolekciju naših omiljenih vrsta potosa, kao i neke fascinantne činjenice o ovim zapanjujućim, izdržljivim kućnim biljkama.


O Pothos biljkama
Pothos je rod biljaka penjačica i član porodice Araceae koja uspeva u tropskim klimama. Oni su nagrade za svoju ukrasnu vrednost, a tu je i veliki izbor intrigantnih raznolikih sorti potosa.

Naučno ime za pothos biljke je Epipremnum Aureum, čiji deo „epi“ potiče od latinske reči za „stabljika“. Smatra se da su biljke potosa dobile ovo ime jer se obično nalaze da rastu oko stabala i grana.

Činjenica da pothos biljke prirodno rastu u senovitim, šumskim predelima čini ih veoma uspešnim kućnim biljkama. Međutim, postoje značajne razlike u veličini između unutrašnjih potosa i njihovih parnjaka koji rastu u divljini. Napolju, pothos biljke mogu lako da rastu vitice koje dosežu i do 50 stopa u dužinu, dok unutrašnje biljke retko rastu duže od 10 stopa.

Karakteristične loze pothosa mogu se obučiti da se penju preko vrata, oko nameštaja ili preko plafonskih kuka, čineći biljke potosa izuzetno atraktivnim dodatkom domu ili kancelariji.

U stvari, pothos se često nalazi u otvorenim kancelarijskim prostorima, hotelskim recepcijama i tržnim centrima zbog njihove neobične sposobnosti da cvetaju pod fluorescentnim svetlima.

Poreklo i istorija biljke Pothos

Biljke potosa su porijeklom sa Ostrva Društva Francuske Polinezije, ali su od tada naturalizovane u jugoistočnoj Aziji, Kini, Indiji, Australiji, Novoj Gvineji i nekoliko ostrva u Indijskom i Tihom okeanu.

Zbog svoje brzorastuće, invazivne prirode, biljke potosa se često nazivaju „đavoljim bršljanom“. Kada se upozna sa novim tropskim okruženjem, poznato je da ova biljka raste van kontrole, potpuno pokrivajući stabla drveća i šumske podove.

Ovo je izazvalo ozbiljnu ekološku štetu u šumi Udavattakele na Šri Lanki i poznato je da predstavlja rizik u šumovitim područjima duž južnoafričke obale.

Potos protiv Filodendrona: u čemu je razlika?

Biljke iz roda pothos često se mešaju sa biljkama Philodendron zbog sličnog izgleda.

Uprkos tome što su potpuno drugačiji rod, biljke Philodendron imaju listove u obliku srca koji se neuvežbanom oku ne razlikuju od listova potosa. Međutim, pomnim ispitivanjem listova mogu se razlikovati dve vrste biljaka.

Listovi filodendrona su mnogo dramatičnije u obliku srca i imaju dublju krivinu na mestu gde se list spaja sa stabljikom. Debljina i tekstura listova su drugi označitelji. Dok su listovi biljke pothosa izrazito debeli i voštani, listovi filodendrona su obično tanji i mekši.

Postoje i razlike između uzgojnih navika biljaka filodendrona i potosa. Na primer, biljke filodendrona rastu nove listove iz katafila koji pokrivaju listove koji pupaju dok se razvijaju. Kada se novi list razvije, katafili će ostati pričvršćeni za biljku kratko vreme pre nego što odumru i otpadnu. Nasuprot tome, listovi biljke pothos se ne razvijaju u katafilima, već se razvijaju direktno iz poslednjeg lista.

Nije neophodno znati razliku između biljaka potosa i filodendrona, jer ova dva roda imaju slične zahteve za negom. Uopšteno govoreći, obe se smatraju postrojenjima za malo održavanje.

Međutim, postoji nekoliko suptilnih razlika koje treba uzeti u obzir ako želite da izvučete najviše od svoje sobne biljke. Na primer, pothos biljke podnose uslove slabog osvetljenja nešto bolje od filodendrona. Kada se postavi na slabo osvetljenje, rast filodendrona može usporiti, a veličina listova može zakržljati. Nasuprot tome, na listove biljke pothos retko utiču uslovi slabog osvetljenja.

Popularne vrste potosa za uzgoj kod kuće

Pothos biljke dolaze u mnogo varijanti, svaka sa svojim posebnim uzorkom listova i navikama rasta. Većina sorti potosa može se obučiti da se penje, mada su druge bolje pogodne za sadnice i saksije na stolovima i komodi.

Iako svaka vrsta pothos biljaka ima malo drugačije zahteve za negom, sve se smatraju neodržavanim i uspevaće na većini pozicija. Evo neke od najpopularnijih vrsta potosa za uzgoj kod kuće:

1) Potos mramorne kraljice (Epipremnum Aureum)

Mermerna kraljica je jedna od najpopularnijih i vizuelno upečatljivih sorti potosa, zahvaljujući velikim, zelenim i žutim listovima u obliku srca.

Ova popularna sobna biljka raste u dugim viticama i savršena je za viseće korpe. Takođe je dobar izbor za saksije na visokim komadima nameštaja, gde se njegove loze mogu ostaviti da traju.

2) Zlatni potos (Epipremnum Aureum)

Po boji, veličini i strukturi, Golden pothos izgleda slično sorti Marble Kueen.

Razlika između ove dve vrste biljaka leži u veličini i rasporedu žutih mrlja na listovima. U Marble Kueen, fleke su fine i ravnomerno raspoređene. U Zlatnom pothosu se pojavljuju kao veće, nasumično raspoređene mrlje. Kao i Marble Kueen, Zlatni pothos je najpogodniji za viseće korpe i kontejnere na visokom nameštaju.

3) Srebrni potos (Epipremnum Aureum)

Srebrni pothos je estetski poput sorti Mermer kraljica i zlatna (i takođe srodan čuvenom Scindapsus Treubii Moonlight). Međutim, fleke svetlije boje na listovima izgledaju više srebrne nego žute. Sami listovi su obično manji.

Srebrni pothos se može obučiti da raste preko nameštaja i oko dovratnika ili ostavljen da ostane iza visećih saksija.

4) Pothos n’joi (Epipremnum Aureum)

Takođe poznat kao “biseri i žad”, ova sorta potosa ima tamnozeleno lišće sa velikim karakterističnim biserno sivim mrljama. Pothos n’joi raste sporije od drugih sorti i čini odličnu sobnu biljku za saksije na stolovima, komodama i stolovima.

Za razliku od drugih vrsta potosa, Pothos n’joi je osetljiv na sušenje i mora se držati u vlažnom zemljištu.

5) Potos od žada (Epipremnum Aureum)

Jade pothos ima tamnozelene listove u obliku srca bez karakterističnih mrlja drugih sorti. Ovoj vrsti potosa potrebno je mnogo svetlosti da bi rasla, ali ne treba da se stavlja na direktnu sunčevu svetlost. Sa svojim većim listovima i kraćim viticama, pothos od žada je popularan izbor za veće podne saksije. Da bi se napravio viši ekran, ova biljka se može obučiti da raste nagore oko centralno zasađenog nosača.

6) havajski potos (Epipremnum Aureum)

Havajske biljke potosa su po boji slične sortama Golden i Marble Kueen, ali imaju mnogo veće listove. Ova vrsta potosa čini atraktivne sobne biljke i može se obučiti da raste nagore oko centralnog stuba.

Više od bilo koje druge vrste potosa, havajski potos preferira vlažne uslove i ne treba ga stavljati na direktnu sunčevu svetlost.

7) Manjula pothos (Epipremnum ‘Manula’)

Listovi Manjula pothosa su mnogo širi od listova drugih sorti i imaju jedinstveno zakrivljene ivice. Boja ove biljke potosa je takođe prilično karakteristična. Svetlije mrlje na listovima su kremasto srebrne boje i prilično se razlikuju po veličini. Manjula pothos se ne penje tako dobro kao druge sorte i najbolje bi odgovarao za podnu posudu ili saksiju.

8) Neonski potos (Epipremnum Pinnatum)

Neon pothos ima listove u obliku srca tipične za rod. Međutim, ova vrsta potosa nema svetle mrlje žute ili srebrne koje se vide na većini drugih sorti. Neonski potos se lako prepoznaje po živopisnim svetlozelenim listovima. Da bi zadržali svoj svetlo zeleni izgled, Neon pothos treba da se uzgaja na dobro osvetljenom mestu.

9) Satenski potos (Scindapsus Pictus)

Uprkos svom imenu, Satin pothos nije zaista član roda pothosa. Ova biljka je estetski veoma slična mramornoj kraljici i zlatnom pothosu, ali sa listovima srebrnim, a ne žutim pegama. Saten pothos je poreklom iz Tajlanda i Filipina, gde može da naraste do tri metra visine.

Kao sobna biljka, satenski potos je pogodan za visoko viseće korpe jer se ne penje kao druge sorte potosa.

Satenski potos se dobro prilagođava i slabo osvetljenim i dobro osvetljenim prostorima, što ga čini idealnim izborom za domove bez puno prirodnog svetla.

Upotreba i prednosti biljaka Pothos

Živopisni listovi u obliku srca i široke vitice većine sorti potosa čine ih fantastičnim ukrasnim dodatkom svakoj kolekciji kućnih biljaka.

Pošto pothos loze mogu biti obučene da rastu oko vrata i preko nameštaja kako god vam odgovara, one dobro funkcionišu u praktično svakom prostoru oko kuće.

Prednosti pothos biljaka prečišćavanja vazduha
Biljke potosa ne služe samo estetskoj svrsi – već imaju i brojna korisna svojstva. Štaviše, poznato je da su ove neverovatne biljke efikasni prečišćivači vazduha.

Ovo bi mogao biti jedan od razloga što su bili izuzetno popularni kućne biljke kroz istoriju čovečanstva. Za razliku od većine biljaka za koje se veruje da imaju svojstva prečišćavanja vazduha, pothos biljke su bile predmet opsežnog proučavanja. U stvari, prednosti prečišćavanja vazduha biljke su dobro dokumentovane u studiji NASA-e.

Tokom ovog eksperimenta, NASA je otkrila da pothos biljke značajno smanjuju nivoe štetnih zagađivača kao što su toluen, benzol, ugljen monoksid, ksilen i formaldehid u vazduhu.

Osim što su dokazani prečišćivači vazduha, poznato je da pothos biljke povećavaju vlažnost u prostoriji. Ovo može pomoći da se zaštitite od prehlade, virusa i alergena, koji se ne mogu brzo kretati u vlažnom vazduhu. Biljke potosa takođe imaju određene prednosti za lepotu, jer vlažan vazduh pomaže da koža ostane hidrirana i gipka.

Pothos biljke u feng šuiju

Sledbenici feng šuija veruju da pothos biljke mogu da očiste svoje neposredno okruženje od negativnih energija. Prema principima Feng Shuija, oblasti „mrtvog prostora“ kao što su uglovi i vrhovi visokih ormara mogu akumulirati lošu energiju.

Takođe se smatra da električni predmeti kao što su televizori, ruteri, telefoni i računari mogu emitovati zračenje koje ometa san i povećava nivo stresa.

Feng šui stručnjaci sugerišu da postavljanje zlatne biljke potosa u uglove ili blizu ovih uređaja može ublažiti efekte ovog nakupljanja negativne energije. Ovo može pomoći u stvaranju srećnijeg i mirnijeg kućnog okruženja.

Pored svoje negativne energije i svojstava smanjenja zračenja, zlatne pothos biljke su dugo bile simboli bogatstva i sreće.

Kao takvi, oni se pominju u hindi arhitektonskoj praksi „Vastu Shastra“ kao vitalni dodatak svakom domu ili poslovnom prostoru. Smatra se da ljudi koji drže zdrave biljke potosa privlače finansijski uspeh i sreću u svoje živote.

Toksičnost za biljke Pothos

Biljke potosa nemaju poznate medicinske primene. U stvari, oni sadrže nerastvorljive rafide na bazi kalcijuma, koji mogu biti štetni ako se progutaju. Ovi rafidi mogu biti toliko štetni za životinje da Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (ASPCA) navodi da su biljke potosa toksične za mačke i pse. Kada se konzumiraju, listovi pothosa mogu izazvati povraćanje, otežano gutanje i iritaciju usta.

Pored toga, biljke sadrže supstancu zvanu kalcijum oksalat, koja ima blago toksično dejstvo na ljude. U nekim slučajevima, produženi kontakt sa listovima potosa može izazvati iritaciju kože; ako je jedu ljudi, ova supstanca takođe može dovesti do oralnog otoka i osećaja peckanja u ustima i grlu.

Značenja i simbolika potosa biljaka

U većini kultura pothos biljke simbolizuju sreću i bogatstvo. Možda zbog odlučnih navika rasta biljke, smatra se da pothos predstavlja čežnju, nemilosrdnu potragu za uspehom i sposobnost da se ostvare nečiji snovi.

Kao takve, ove kućne biljke predstavljaju fantastičan poklon za sve koji traže finansijsku sreću ili se upuštaju u uzbudljiv novi životni poduhvat.

Pothos biljke u grčkoj mitologiji
U grčkoj mitologiji, Potos je bog želje. Rečeno je da je Potos žudeo da postane jedan od pratećih ljubavnika boginje Venere, ali, uprkos svojoj neumoljivoj želji i strasti, nikada nije uspeo da ispuni svoj san.

Iako nesumnjivo postoje neke paralele između potosa u grčkoj mitologiji i simbolike povezane sa potos biljkama, čini se da ova neispunjena želja stoji u suprotnosti sa pozitivnim značenjem biljke. Možda se zbog toga grčki mit danas retko pominje u vezi sa simbolikom biljke potos.

Kako uzgajati pothos biljke kod kuće

Biljke potosa ne podnose dobro sedenje na vlažnom tlu. Prilikom sadnje kod kuće važno je odabrati saksiju sa drenažnim rupama.

Sorte potosa koje se prate dobro rade u visećim korpama ili saksijama na policama za knjige i ormarima. Preporučio bih da se sporije rastuće sorte sade u tradicionalnim stolnim sadnicama ili saksijama.

Pošto su pothos biljke poznate po svom brzom rastu, većini sorti će na kraju biti potrebno ponovno sađenje u veće kontejnere svake 1 do 2 godine.

Najbolje mešano zemljište za pothos biljke
Posadite svoj potos u bilo koju mešavinu za saksije koja dobro drenira sa nekoliko šaka perlita da biste maksimalno povećali kapacitet drenaže saksije.

Za više, pogledajte naš sveobuhvatan vodič za najbolju mešavinu tla za biljke Pothos ovde.

Preference svetla za biljke Pothosa:
Dok će biljke potosa rasti u skoro svim svetlosnim uslovima. Kao opšte pravilo, ciljajte na dobro osvetljena mesta koja nisu na direktnoj sunčevoj svetlosti. Imajte na umu da pothos biljke potiču iz tropskih regiona i, kao takve, preferiraju područja bez promaje i toplije temperature.

Briga za pothos biljke

Zalivanje Pothos biljaka
Pošto biljke potosa rastu u vlažnim klimatskim uslovima, možete ih održavati zdravim i srećnim tako što ćete ih povremeno zamagliti vodom. Imajte na umu da tlo treba da bude jedva vlažno, ali ne sme da se pretera.

Generalno, stručnjaci preporučuju i povremeno obilno zalivanje, dozvoljavajući da se zemlja svaki put skoro osuši. Ako listovi vaše biljke počnu da padaju, to može ukazivati na to da je preostalo previše vremena između svakog zalivanja.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje pothos biljaka kod kuće.

Hranjenje pothos biljaka

Za maksimalan rast, pothos biljke treba hraniti otprilike jednom u četiri nedelje tokom vegetacije (od proleća do leta) uravnoteženim đubrivom za sobne biljke. Međutim, većina biljaka dobro stoji čak i bez redovnog hranjenja.

Opušteni listovi takođe mogu ukazivati na to da je biljka potosa postala vezana za saksiju. Ako sumnjate da je to problem, lagano izvadite podnožje biljke iz kontejnera da biste proverili korenje. Biljke vezane za saksije treba premestiti u novi kontejner koji je otprilike jedan ili dva puta veći i napuniti ga novom zemljom za saksije.

Iako su pothos kućne biljke poznate po tome što su otporne, one mogu patiti ako se redovno drže na temperaturama ispod 50 F. Za većinu sorti, idealna sobna temperatura je između 65F i 75F.

Kako orezati biljke potosa

Kada se uzgajaju kod kuće, biljke potosa imaju tendenciju da rastu dugačke vinove loze sa retkim lišćem. Međutim, redovno obrezivanje loze vaše pothos biljke podstaći će bujnije lišće.

Ovo je preporučljivo za sorte koje se uzgajaju u podnim kontejnerima i saksijama, gde su poželjnije kraće grane sa lišćem. Kada obrezujete biljku, vodite računa da lozu isečete do željene dužine, tik iznad lista.

Kod visećih i penjajućih sorti, vitice koje postanu predugačke mogu se jednostavno odrezati bez oštećenja biljke. Vinova loza pothosa može se ostaviti da raste dugo kada je to željena estetika. Međutim, imajte na umu da se mogu zapetljati i oštetiti. Da bi se ovo izbeglo, uzgajivači mogu jednostavno istresti i raspetljati vinovu lozu na redovnoj osnovi.

Razmnožavanje potosa

Pothos biljke su verovatno najlakše kućne biljke za razmnožavanje, zahvaljujući svojoj izdržljivoj konstituciji. Da biste uzgajali potos iz reznice, jednostavno odsecite viticu zdravog izgleda dugačku otprilike šest do 12 inča i uklonite donje listove. Dobijeni rez treba ostaviti samo sa dva do tri lista. Kada dobijete rez, stavite ga u čistu vodu i redovno proveravajte da li ima znakova novog rasta korena. Reznica se može posaditi u sveže zemljište za saksije čim novi koreni počnu da se pojavljuju, obično u roku od nekoliko nedelja.

Razmatranja o štetočinama i bolestima biljaka pothosa

Iako biljke potosa nisu sklone problemima sa štetočinama. Međutim, paukove grinje i brašnaste bube ponekad mogu biti problem. Na sreću, ovo je lako tretirati insekticidnim sapunom ili alkoholom. Sve što treba da uradite je da lagano utapkate na listove na kojima su insekti vidljivi.

Drugi uobičajeni problemi sa biljkama potosa i njihovi uzroci:

Gubitak boje u listovima – previše direktne sunčeve svetlosti
Uvijanje lišća ili gubitak listova – zemlja je previše suva
Usporen rast i/ili žuti listovi – trulež korena uzrokovana suviše vlažnom zemljom

Česta pitanja o biljci Pothos:
Kako se brinete o biljci potosa?
Da li pothos biljkama treba sunčeva svetlost?
Da li je pothos dobra sobna biljka?
Da li su pothosu potrebne duboke saksije?
Kako trenirati pothos za penjanje?
Koje su saksije najbolje za potos?
Savršena kućna biljka koja nije potrebna za održavanje
Biljke potosa su posebno pogodne za neiskusne vlasnike biljaka i okruženja sa slabom osvetljenošću, zahvaljujući svojoj izdržljivoj konstituciji. Suština je da je kada je u pitanju briga o biljci potosa, izuzetno teško pogrešiti! Ove zapanjujuće, prateće biljke su idealna „prva sobna biljka“ i obavezan dodatak svakoj kolekciji sobnih biljaka.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.