Ultimativni vodič za raznovrsne biljke potosa

Raznolike vrste biljaka potosa i saveti za uzgoj kod kuće
Raznolike biljke su novi must have u svetu kućnih biljaka. Postoji toliko mnogo raznovrsnih sorti koje možete izabrati kada je Pothos u pitanju, a može biti teško izabrati samo jednu. Bez obzira da li imate šareni pothos ili više njih, ovaj vodič će vam reći kako da se najbolje brinete o njima i održavate njihovu divnu šarenilu.


Raznolike biljke potosa – najvažnije
Raznolikost u biljkama Pothosa rezultat je genetske mutacije zbog koje neke ćelije nisu u stanju da sintetišu hlorofil. Postoji mnogo šarenih šara i boja, od klasičnih zlatnih mrlja do impresivnih belih mrlja. Ako svom šarenom pothosu pružite pravu količinu sunčeve svetlosti, obezbedićete da šareni šari ostanu.

O šarenim biljkama potosa

Šta uzrokuje šarenilo u biljkama potosa?
Iako uzorci mogu izgledati naslikani, šarene biljke Potosa su potpuno prirodne i bogate značenjem i simbolikom. Njihova boja nije rezultat veštačkih boja ili manipulacije, već genetske mutacije.

Poznato kao himeralna variegacija, oštri kontrasti u boji u šarenim biljkama Pothosa nastaju zbog postojanja susednih ćelija više od jednog genotipa. Neke od ovih ćelija ne mogu da sintetišu hlorofil, što dovodi do promene njihove boje ili potpunog nedostatka boje.

Iako postoji mnogo primera himera u biljnom svetu, šarenilo je najlakše uočiti, zahvaljujući ovoj vidljivoj promeni boje. To je takođe karakteristika koja ih čini neverovatno traženim među ljubiteljima sobnih biljaka.

Pošto je mutacije nemoguće stvoriti i teško ih je izazvati, ne možete sami da napravite šareni potos. Mutacije se javljaju nasumično nakon uzastopnih generacija razmnožavanja i ponekad nisu dovoljno stabilne da traju nakon nekoliko generacija biljaka.

Ako tražite raznovrstan Pothos, moraćete da se držite nekoliko priznatih i stabilnih sorti koje su dostupne.

Da li je šarenilo potosa retko?
Variegacija može biti prilično retka kod nekih biljnih vrsta ako mutacije nisu uobičajene u tom rodu. Međutim, kada je reč o Potosu, šarenilo uopšte nije retkost. Najčešći tip potosa, Zlatni potos (Epipremnem aureum), je šarolik – iako ta šarenost nije toliko tražena kao potpuno beli i krem nekih drugih vrsta.

Novije šarolike sorte su ređe od drugih vrsta Potosa zbog njihove ograničene ponude. Kada se pojave nove mutacije, potrebno je neko vreme da postanu široko dostupne zbog vremenskih ograničenja razmnožavanja uzastopnih generacija, čineći novije vrste ređima.

Biseri i žad su jedan od najnovijih tipova potosa, sa atraktivnim kremastim i belim šarama i pegama. Ali starije tipove sa istim nivoima šarolikosti, kao što je popularna Mermerna kraljica, relativno je lako pronaći.

Pothos šareni uzorci

Pothos biljke imaju različite šare šarenosti, odvajajući svaku sortu i čineći ove biljke traženim artiklima kolekcionara. Obratite pažnju na ove šare u raznim raznolikim vrstama:

Flecks: Jedan od najčešćih uzoraka, koji karakterišu male crtice boje u listovima.
Pege: Neke sorte, poput havajske, imaju više kružnih pegavih šara od mrlja vidljivih na Zlatnom pothosu.
Talasaste pruge: Iako je ovaj obrazac manje uobičajen, možete videti neke šare u izduženim prugastim šarama, obično oko centara ili ivica listova.
Zakrpe: Veliki delovi lista su potpuno šareni i mogu pokriti ceo list ili njegove značajne delove.
Gde možete nabaviti šareni potos?
Mnogi šareni tipovi potosa su uobičajeni, ali ih nije teško pronaći. Pogledajte svoj lokalni rasadnik ili prodavce na mreži ili kontaktirajte specijalizovanog uzgajivača u vašem kraju ako tražite određenu vrstu.

Ako želite jednu od retkih sorti Pothosa, najbolje je da ih potražite u prodavcima retkih sobnih biljaka ili na internet pijacama kao što je Etsi. Uverite se da je prodavac renomiran pre kupovine da biste bili sigurni da dobijate pravi tip.

Neke sorte će biti skuplje od drugih, na osnovu njihove retkosti i količine razmnožavanja koja je potrebna da bi se raznolikost replicirala u dovoljnom stepenu. Budite spremni da platite više za raznovrsnije vrste kao što su Snežna kraljica ili N’Joi, jer su ove sorte veoma tražene.

Osnovni saveti kada razmišljate o kupovini šarenog potosa
Pre nego što izaberete Pothos, proverite da li je prodavac renomiran i da je izvor biljke pouzdan. Biljke potosa često mogu biti pogrešno označene, bilo slučajno ili namerno, u pokušaju da se postigne veća cena.

Uđite da znate tačno koju biljku tražite i njene karakteristike kako biste izbegli plaćanje veće cene za uobičajenu sortu.

Popularne vrste šarenog potosa
Popularni tipovi

Šareni potos
Većina tipova Pothos-a, osim nekoliko popularnih opcija kao što su Neon i Jade, donekle su raznolike. Ono što izdvaja svaku od njih je šara i boja šarenila.

Zlatni potos:
Dubokozeleni listovi sa mrljama žute šare daju biljci nezaboravno ime.

Mermerna kraljica:
Jedna od najstarijih jako šarenih sorti. Imaju sličan šareni uzorak kao i Golden Pothos, ali su listovi prvenstveno kremasto beli sa zelenim mrljama.

Snežna kraljica:
Manje uobičajen tip koji je blisko povezan sa Marble Kueen. Šarenilo je veće i bliže belom nego kremasto.

havajski:
Veliki tamnozeleni listovi sa mrljama i mrljama žute šare, daju veći kontrast u boji od Zlatnog potosa.

Manjula:
Mešavina pegavih i flekastih šarenila u kremasto žutoj boji.

Glečer:
Nekada od retkih vrsta sa nepravilnim šarenim prugama duž listova bele boje, dajući izgled glečera.

N’Joi:
Mali listovi sa velikim mrljama bele šare, obično se lepe za spoljne ivice lišća.

Biseri i žad:
Kombinacija šarenog i šarenog šarenila veoma slična N’Joiu. Da biste to razlikovali od N’Joia, potražite zelene tačke u belim mrljama.

Raznovrsni saveti za negu i uzgoj potosa

Sajenje i sadnja
Sadite svoj šareni potos kao i bilo koju drugu sobnu biljku.

Ako ste kupili iz rasadnika, trebalo bi da budu srećni neko vreme u istom loncu. Ali, ako ste dobili reznice ređe vrste – bilo od velikodušnog prijatelja ili onlajn prodavca – grupišite ih i posadite u isti lonac za punu i zdravu biljku.

Najbolje je da vaš Pothos držite zatvoren u kontejneru, a ne da ih sadite na otvorenom. Neke biljke Pothosa brzo rastu i mogu postati invazivne u područjima ako se njihovo širenje ne kontroliše.

Brzina rasta
Stopa rasta vašeg šarenog potosa zavisiće od nivoa šarenosti. Kako jako raznolike sorte sadrže daleko manje hlorofila od drugih, dolazi do manje fotosinteze, usporavajući stopu rasta.

U pravim uslovima, možete očekivati da će vaš Pothos rasti oko 10-18 inča mesečno tokom vrhunske sezone rasta. Poput pretežno belog i šarenog N’Joi-a, neke vrste mogu rasti sporije od toga. Obezbeđivanje optimalnih uslova i nege obezbediće najbrži rast.

Temperatura & Vlaga

Biljke potosa su porijeklom iz tropskih džungle ostrva Francuske Polinezije i mogu se naći da rastu brzo u toplim klimama širom svijeta. Navikli su na više temperature i vlažnost, slične uslovima u kojima uživamo u zatvorenom prostoru.

Održavajte temperature između 65F i 85F za najbolje rezultate. Oni mogu da podnesu izvesna odstupanja u bilo kom smeru, ali će prestati da rastu ako temperature dođu daleko iznad ovog opsega.

Što se tiče vlažnosti, ciljajte na oko 60% za optimalan rast. Trebalo bi da budu srećni u svim uslovima iznad 40% tokom cele godine, ali će početi da postaju smeđi na vrhovima ako vlažnost padne ispod tog nivoa.

Sunčeva svetlost je najkritičniji faktor u nezi raznolikog potosa.

Kako ove biljke prirodno sadrže manje hlorofila, moraju da iskoriste sve što mogu da ostanu žive. Ako nivoi svetlosti nisu dovoljno visoki da osiguraju dovoljno jaku stopu fotosinteze, biljka će početi da proizvodi više hlorofila kako bi nadoknadila nedostatak energije. Ovaj hlorofil može da prodre u šarene oblasti, pretvarajući ih u zelene.

Raznobojnim biljkama potosa potrebno je što je moguće više svetle indirektne sunčeve svetlosti da bi zadržale svoju boju. Umereno svetlo je pogodno za neke tipove, ali slabo osvetljenje se ne preporučuje. Ako vaša biljka počne da gubi šarenilo, premestite je na svetlije mesto.

Držite svoj Pothos dalje od oštre direktne sunčeve svetlosti jer to može da sprži lišće. Prozor okrenut prema istoku sa blagim jutarnjim suncem je prihvatljiv, ali svako podne ili popodnevno sunčevo svetlo će oštetiti tkivo lista. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje lokacije za pothos biljke u kući.

Razmatranje zalivanja

Biljke potosa nisu naročito trideset i više vole da im se tlo malo osuši pre sledećeg zalivanja, kao i većina sobnih biljaka. Jako raznobojne vrste obično rastu sporije i imaju manje listove, što znači da će koristiti čak i manje vode od nerazličitih vrsta.

Zalijte svoj Pothos kada se gornjih 1-2 inča zemlje osuši. Pobrinite se da često testirate vlažnost tla umesto da zalivate po rasporedu jer se nivoi vlage mogu menjati iz dana u dan kako se uslovi životne sredine menjaju.

Možete ili zaprljati ruke (ili, preciznije, prste) ili koristiti merač vlage za testiranje tla.

Hranjenje i đubrenje
Raznobojne biljke potosa nisu teške hranilice. Opet, stopa rasta ima uticaj, jer će jako raznolike vrste potrošiti manje hranljivih materija od ostalih.

Kada prvi put kupite svoj Pothos, trebalo bi da bude srećan u istom loncu nekoliko meseci. Nanesite balansiran tečno đubrivo jednom u 4-6 nedelja u proleće i leto ako rast počne da usporava. Za veoma raznolike biljke, možete sačekati čak dva meseca pre ponovnog đubrenja.

Nikada nemojte nanositi više đubriva nego što je preporučeno na pakovanju. Ovo neće učiniti da vaš šareni potos raste brže, već će zapravo spaliti korenje i lišće, što će imati suprotan uticaj.

Presađivanje

U zavisnosti od toga koliko brzo prerastu svoje saksije, većina vrsta Pothosa će zahtevati presađivanje svake 1-2 godine. Najbolje je da odložite sa presađivanjem dok ne bude neophodno, jer to može dovesti do šoka pri transplantaciji.

Raznobojnim biljkama Pothosa biće potrebno više vremena da se oporave od šoka, tako da je najbolje da ga ublažite, a ne da rizikujete zdravlje vaših biljaka.

Pratite naš vodič za presađivanje Pothosa ovde za uputstva o najboljim načinima da presadite svoj šareni Pothos.

Obrezivanje
Obrezivanje nije uslov za biljke Pothosa, ali može poboljšati opšte zdravlje i rast kada se uradi pravilno. Kada su u pitanju šarolike vrste, neophodno je biti posebno oprezan jer im može trebati više vremena da se oporave od šoka ako se previše orezuju.

Ako želite da vaš šareni Pothos bude grm i kompaktan, odrežite centimetar ili dva sa kraja svake stabljike neposredno iznad čvora. Uverite se da čvor ostane netaknut i na biljci, jer je to tačka na kojoj će se pojaviti novi rast.

Rezanje na ovaj način će proizvesti hormone unutar biljke koji joj govore da proizvede novi rast na mestu rane. Međutim, ako se ukloni previše biljke, ona može izgubiti sposobnost zarastanja i dospeti u šok. Radije pogrešite na strani opreza i uzmite premalo, a ne previše.

Ako želite da ohrabrite svoj šareni pothos da raste duže stabljike, uklonite sve slabe ili bočne grane da biste usmerili energiju ka produženju zdravog, dominantnog rasta. Opet, nemojte uklanjati previše odjednom – ne više od ¼ ukupne biljke.

Oni koji žele znatno da smanje veličinu svojih biljaka (na primer, u slučajevima kada su stabljike prerasle i dugonoge), ne uklanjaju sve odjednom. Lagano orezujte, dajte biljci mesec ili dva da se oporavi i ponovo orezujte da biste izbegli dugotrajna oštećenja.

Propagiranje

Da biste održali šarenilo vašeg Potosa, moraćete da razmnožavate sečenjem stabljike. Srećom, ovo je takođe najjednostavniji i najčešći metod razmnožavanja potosa.

Da biste saznali koliko uspešno razmnožavate raznobojne biljke potosa, pratite uputstva u našem vodiču ovde. Sve što vam treba je zdrav potos, nova saksija sa mešavinom za razmnožavanje ili čaša napunjena vodom i oštre makaze.

Uobičajeni problemi

Požutjelo lišće na pothos biljkama ima nekoliko uzroka, od nedostatka vlage do problema sa štetočinama i bolestima. Međutim, najčešći uzrok je obično prekomerno zalivanje.

Prekomerno zalivanje vašeg Pothosa će uzrokovati da korenje postane kašasto i može dovesti do gubitka listova. Zbog oštećenja ne mogu da transportuju vodu i hranljive materije oko biljke, zbog čega listovi postaju žuti.

Žuto lišće takođe može biti znak nedostatka hranljivih materija ili prekomernog đubrenja na drugom kraju spektra. Ovo žutilo je obično pegasto, ali ne liči na šarenilo kod nekih vrsta Potosa.

Posmeđivanje listova na vrhovima ukazuje na nedovoljno zalivanje ili nedostatak vlage. Oba problema su povezana sa smanjenjem sadržaja vlage u listovima, što dovodi do njihovog sušenja i odumiranja od ivica koje se kreću prema unutra.

Smeđe mrlje na mrljama takođe mogu ukazivati na opekotine od sunca usled izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti. Bela šarena područja su podložnija paljenju jer ne sadrže hlorofil koji bi apsorbovao neke od sunčevih zraka. Držite biljke na indirektnoj sunčevoj svetlosti ili pokrijte izvor svetlosti providnom zavesom da biste zaštitili lišće.

Pegasto lišće na vašem pothosu može biti teško uočiti, posebno kada vaša odabrana sorta ima pegaste ili pegaste šare. Međutim, pažljiviji pogled na pege obično će otkriti smeđi centar sa žutim ivicama i možda čak i dalje imati štetočina u centru.

Biljke potosa, kao i sve druge sobne biljke, podložne su oštećenju štetočina. Paukove grinje, brašnaste bube, tripsi i ljuspice, između ostalog, hrane se tkivom lista i stabljike i ispijaju energiju biljke, što dovodi do pegavosti i deformacije listova.

Nanesite insekticidni sapun ili hortikulturno ulje u redovnim intervalima dok svi znaci problema sa štetočinama ne nestanu. Takođe možete orezati jako oštećeno lišće, ali zapamtite da ne uklanjate previše biljke odjednom.

Česta pitanja o raznovrsnom pothosu:

Zašto moj Pothos gubi šarenilo?
Biljke potosa u uslovima slabog osvetljenja bore se da fotosintezuju i proizvode hranu koja je neophodna za njihov opstanak. Pod ovim stresom, oni će proizvesti više hlorofila koji prodire u šarena područja, uzrokujući njihovo povlačenje. Ako je biljka ostavljena na slabom osvetljenju duže vreme, listovi mogu čak i potpuno postati zeleni.

Možete li povratiti izgubljenu šarenilo?
Neka šarolika se može vratiti u normalu ili se čak proširiti ako se reši nedostatak sunčeve svetlosti. Pružanjem optimalnih uslova osvetljenja vaš Pothos će biti što raznovrsniji.

Kako da dobijem više šarenila u Potosu?
Postavite svoj Pothos na mesto sa puno jarke indirektne svetlosti što je više moguće sati u toku dana. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost jer će to spaliti lišće.

Da li šareni pothos rastu sporije?
Zbog niže stope fotosinteze, raznobojne biljke potosa imaju tendenciju da rastu sporije od onih bez šare. Generalno, što je veći nivo šarenila, to će biljka sporije rasti.

Može li šareni pothos izdržati direktnu sunčevu svetlost?
Raznobojni pothosi ne mogu da podnesu direktnu sunčevu svetlost i podložni su izgorevanju na samo sat ili dva intenzivnog direktnog sunca. Udaljite ih od direktnih sunčevih mrlja ili filtrirajte svetlost zavesom ili drugim providnim materijalom.

Upakovati

Raznolike biljke potosa su u modi, i nije teško shvatiti zašto. Ove zapanjujuće sorte imaju tone karaktera i dovoljno su niske za održavanje za početnike i iskusne roditelje biljaka.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.