Jednostavni koraci za pravilno zalivanje orhideja svaki put

Smatram da je za orhideje generalno prilično lako brinuti, a uz samo nekoliko dobro praćenih uputstava, vaše će imati sve šanse da uspevaju do kraja života. Ovde ću svaki put podeliti svoje najbolje savete o tome kako pravilno zalivati orhideje. Zapamtite, ništa ne plaši biljku tako kao loša navika zalivanja koja može dovesti do mnogih problema na putu.


Kada i kako zalijevati orhideje (osnovni vodič)
Pregled sadržaja:

Ključne Takeavais
Kada zalivati orhideje
Koliko često treba da zalivam biljku orhideje?
Koja vrsta vode je najbolja?
Moje omiljene tehnike zalivanja
Sezonska i ekološka razmatranja
Prekomerno zalivanje i podvodnjavanje
Podvodene orhideje:
Česta pitanja:

Biljke orhideja moraju se zalivati svakih 5 do 10 dana tokom proleća, leta i rane jeseni. Trik je u tome da dozvolite da se baza tla skoro potpuno osuši između svakog ciklusa. Tokom zime, kada biljka orhideja uđe u period mirovanja, cikluse zalivanja treba smanjiti na svakih 10 do 15 dana. Da biste zalili biljku orhideje, obilno natopite zemlju u posudi za saksiju ili kišnicom ili filtriranom vodom i zaustavite se kada voda počne da se raspršuje iz drenažnih rupa. Odbacite sav višak.

Kada zalivati orhideje
Delikatne ružičaste orhideje cvetaju u zatvorenom okruženju
Obično zalivam svoje orhideje nedeljno kada je tlo skoro suvo na dodir

Kao opšte pravilo za većinu orhideja, vreme je da ih zalijete kada je zemlja za saksiju suva ili veoma blizu potpunog sušenja.

Neke vrste orhideja će vam reći kada im je potrebna voda tako što će izgledati blago uvele. Međutim, nemojte čekati do tog trenutka da biste ih zalili. Vaša pouzdana sonda za vlagu ili tlo (ili vaš kažiprst, ako ništa drugo nije dostupno, biće od pomoći). Ako se oseća suvo, izgleda malo prašnjavo ili odabrana sonda za tlo ukazuje na veoma nizak sadržaj vlage, verovatno je vreme da zalijete biljku orhideje.

U idealnom slučaju, orhideje uvek treba zalijevati ujutru. Ovo omogućava toploti dana da ispari više vode. Orhideje koje se zalijevaju kasno tokom dana ili noću mogu dovesti do stagnirajućih, vlažnih uslova bez preovlađujuće svjetlosti ili dovoljno topline da ih podrže.
Koliko često treba da zalivam biljku orhideje?
Izbliza snimak tamnoljubičastih cvetnih orhideja
Zimi, orhideje obično zahtevaju manje česte rasporede zalivanja

Moja opšta smernica za orhideje je da zalivam svakih 5 do 10 dana u proleće i leto i svakih 10 do 15 dana u jesen i zimu.
Koja vrsta vode je najbolja?

Orhideje mogu biti osetljive na svoju vodu. Upotreba vode iz slavine je u redu sve dok u njoj nema previše hlora. Ako je to slučaj, možete sakupljati kišnicu ili jednostavno koristiti filtriranu ili destilovanu vodu.

Nemojte koristiti vodu koja je omekšana omekšivačem vode. Neka voda iz slavine može biti previše bogata kalcijumom za orhideje. Ako primetite mineralne naslage na svom tlu kada je suvo, verovatno ćete morati da počnete da koristite drugi izvor za vodu. Voda koju koristite može biti sobne temperature ili mlaka (uglavnom preporučujem da ne zalivate orhideje kockama leda ).
Moje omiljene tehnike zalivanja
Mesingana kanta za zalivanje i rukavice sede na drvenom stolu pored 3 sobne biljke
Tehnike zalivanja „odozgo“ i „odozdo prema gore“ dobro deluju za orhideje

Jedna od najvažnijih stvari koje treba znati o zalivanju orhideja je osnovno vreme koje je potrebno za njihovo zalivanje. Orhideje su porijeklom iz prašuma, gdje su navikle na obilne kiše. Kada se orhideje zalije, trebalo bi da ga dobiju u izobilju.

Jedan od načina da to uradite je da napunite sudoper vodom, a zatim potopite ceo kontejner u vodu. Ovo pomaže korenu da dobije dobru količinu vode koja je dovoljna da pošalje ostatak biljke.

Neki uzgajivači orhideja odbrojavaju 15 sekundi dok zalivaju svoje. U osnovi, težite da temeljno natopite osnovu tla, izbegavajući lišće gde je to moguće. Kada voda počne da se raspršuje u tanjir ispod, to možete nazvati obavljenim poslom. Ostavite biljku orhideje da odstoji 10 minuta, a zatim izlijte prikupljenu vodu.
Da li da zamaglim biljku orhideje?

Kao opšte pravilo, za većinu biljaka orhideja u zatvorenom prostoru , preporučujem da ih ne zamagljujete jer potencijalno stvarate okruženje za zadržavanje stajaće vode na lišću što može dovesti do gljivičnih infekcija i buđi (posebno kada je u kombinaciji sa hladnom ili vlažnom). uslovi u kući). Posuda za vlaženje ili ovlaživač u prostoriji je sigurnija opklada svaki put.
Sezonska i ekološka razmatranja
Izbliza snimak prelepe biljke orhideje bele i ljubičaste boje napolju po sunčanom danu
Orhideje će možda trebati zalivanje još češće tokom toplih i suvih leta

Kao i kod svake nege biljaka u zatvorenom prostoru, jedinstveni uslovi životne sredine u vašem domu ili kancelariji i raznovrsnost biljaka koje negujete će igrati ulogu u određivanju njihovih preciznih potreba za zalivanjem. Uz pravilnu negu, orhideje mogu živeti mnogo godina .
Temperatura i vlažnost

Relativna temperatura okoline će biti ključna u tome koliko često morate zalijevati svoju biljku orhideje. Osnovne pretpostavke su tačne – topliji uslovi će ubrzati gubitak vlage u tlu vaše biljke orhideje. Slično tome, hladne zime u kombinaciji sa suvim vazduhom će usisati vlagu iz korena biljke.

Orhideje su porijeklom iz tropske klime , tako da je malo vlage uvijek korisno za zadržavanje vode i apsorpciju u biljci. Hladne zime u kombinaciji sa suvim vazduhom će ubrzati gubitak vlage.

Imajte na umu da različite vrste orhideja takođe imaju tendenciju da favorizuju određene klimatske uslove. Postoje orhideje koje najbolje uspevaju na niskim temperaturama, one koje preferiraju srednju temperaturu i one koje uspevaju na vrućini.

Orhideje koje vole hladnoću, kao što je Masdevallia, trebaju oko 60 do 70 F tokom dana i 50-55 F noću. Srednjim orhidejima, kao što je Phalaenopsis , potrebna je temperatura od 70 do 80F danju i 55 do 65F noću.

Sorte koje vole toplotu, kao što je Dendrobium kingianum , najbolje rade na 80-90F danju i 65-70F noću.
Svetlosni uslovi

Svetlost, kao izvor energije, takođe proizvodi toplotu. Ako vaša biljka orhideja sedi blizu južnog ili istočnog prozora tokom celog dana, ona će izgubiti vlagu brže od onih na severnim ili zapadnim lokacijama .
Godišnja doba

Proleće i leto donose novi rast , a vaša orhideja će biti najmužnija tokom ovih meseci. Temperature takođe dostižu vrhunac, što znači da će vaša orhideja biti mnogo žeđa nego u kasnu jesen i zimu.

Iako se ciklusi zalivanja mogu smanjiti do polovine tokom zimskih meseci, od suštinskog je značaja da ostanete na oprezu i pratite sadržaj vlage u zemljištu, jer nikada nećete želeti orhideju koja je suva. Posude za vlažnost ili ovlaživači u prostoriji su odličan dodatak koji pomažu u suzbijanju efekata suvog vazduha u mnogim regionima.
The Soil Mik

Praktično svim orhidejima je potrebna mešavina za saksije koja im daje dosta drenaže. To znači da će puno supstanci u mešavini dozvoliti vodi da teče kroz njih umesto da zadrži tu vodu.

Kada orhideje nemaju odgovarajuću drenažu, korenje će sedeti u vodi i može istrunuti ili razviti gljivične infekcije. Većina orhideja takođe mora da se praktično potpuno osuši pre nego što se ponovo zalije. Međutim, potrebni su im i sastojci tla za saksije koji će pomoći zemljištu da zadrži vodu na kratko kako bi se osiguralo da korenje dobije vodu koja im je potrebna.

Ova delikatna ravnoteža se može postići sa nekoliko sastojaka zemljišta za saksije, uključujući perlit, koru jele, tresetnu mahovinu, stene lave, kokosova vlakna i još mnogo toga.

Jedna od najboljih investicija za mnoge roditelje zatvorenih biljaka je ulaganje u merač vlage ili sondu za tlo kako bi se precizno pratilo precizno stanje baze tla oko korena vaše biljke orhideje.
Veličina posude za zalivanje
Mala ružičasta biljka orhideje sa ovalnim zelenim listovima sastavljena u belom loncu na beloj pozadini
Drenažne rupe u vašoj saksiji su neophodne da biste izbegli stagnaciju vode

Veličina, oblik i kapacitet drenaže vaše posude za lonce takođe će igrati faktor u zapremini i učestalosti ciklusa zalivanja.

Orhideje će se suočiti sa problemima ako imaju premalu saksiju, ali ne vole preveliku. Idealna veličina saksije je da se proceni veličina korena biljke i da se dobije saksija koja je samo malo veća od toga.

Ovo je važnije kada je u pitanju prečnik lonca nego njegova visina. Bez obzira koju vrstu saksije dobijete, uverite se da ima drenažne rupe da zemlja ne ostane previše vlažna.
Odvodnjavanje

Uverite se da zemlja za saksiju i posuda za saksiju omogućavaju drenažu. Ako imate vrstu tla koja ne sadrži ništa što propušta vodu da kaplje, možete dodati malo peska u zemlju, kao i nekoliko malih kamenja.
Vrsta biljke orhideja koju imate

Orhideje su sve deo iste porodice, ali neke više vole vodu od drugih. Od suštinskog je značaja da saznate koliko vode je potrebno vašoj sorti da bi ostala zdrava.

Na primer, popularne orhideje Phalaenopsis treba zalivati samo kada je osnova tla najmanje 90% suva (obično svakih 7 do 14 dana u proleće i leto, svakih 14 do 21+ zimi).

Sarcochilus orhidejima je potreban konstantan nivo vlage u i oko korena, tako da ćete verovatno morati da dolivate svežu vodu svakih 3 do 5 dana u proleće i leto i svakih 7 do 14 dana zimi).

Cattleia, Cimbidium, Dendrobiums, Oncidium i druge orhideje koje tolerišu male uslove slične suši obično se mogu zalivati svakih 7 do 10 dana.
Prekomerno zalivanje i podvodnjavanje
Izbliza snimak belih cvetajućih orhideja
Prekomerno zalivanje orhideja može dovesti do brojnih problema sa negom biljaka
Overvatered Orchids

Možda najveća pretnja za dobrobit vaše biljke orhideje je previše vode. Može biti uobičajena u saksijama sa slabom drenažom ili bez drenaže, jer voda može stagnirati na dnu posude. Ovo ograničava količinu kiseonika u korenu biljke, izazivajući sporo, ali primetno propadanje strukture korena i opšti pad zdravlja biljke.
Ispravka:

Opcija 1 – ostavite biljku orhideje na svetlom, relativno toplom mestu i ne razmišljajte o ponovnom zalivanju dok se osnova tla potpuno ne osuši. Ovo može biti od 2 do 4 nedelje, u zavisnosti od doba godine.

Opcija 2 – ako stvari izgledaju malo ozbiljnije, najbolje je da ponovo posadite orhideju u svežu posudu za saksiju (sa drenažom). Pažljivo izvadite biljku iz postojeće posude i odrežite svaku strukturu korena za koju se čini da je posebno pogođena propadanjem. Kada završite, presadite u odgovarajuću posudu za orhideje i pažljivo pratite tokom narednih dana i nedelja.
Podvodene orhideje:

Ako vam se čini da listovi i lišće vaše biljke orhideje venu, klonu ili čak padaju , postoji velika šansa da ste malo žedni. Posegnite za pouzdanim meračem vlage ili sondom za tlo da biste utvrdili koliko je zemlja suva i dobro natopite bazu orhideja. Opet, pažljivo pratite narednih dana i nedelja i započnite novi ciklus zalivanja kada se tlo ponovo osuši približno 70 do 80%.

Česta pitanja:
Koji je najbolji način za zalivanje orhideja?

Kada zalivate biljku orhideja, glavni cilj je zasićenje celokupne osnove tla u posudi za saksije. Ovo se može postići potapanjem u bazen (pažljivo da se lišće ne pokvasi) ili kantom za zalivanje. Zalivajte samouvereno i snažno.
Koliko vode dajete orhideji?

Biljke orhideja treba temeljno zalijevati dok se voda ne rasprši kroz drenažne rupe posude za saksiju. Precizna količina vode koja je potrebna će varirati u zavisnosti od sorte orhideja, mešavine zemljišta, veličine biljke i saksije ili sadilice.
Da li zalivate orhideju odozgo ili odozdo?

Moguće su i gornje i donje metode zalivanja. Uopšteno govoreći, većini ljudi je lakše koristiti kantu za zalivanje da natopi podlogu tla sa vrha.
Možete li zaliti orhideje vodom iz česme?

Ciljajte da zalivate svoje biljke orhideja kišnicom, destilovanom ili filtriranom vodom. Voda iz slavine je često previše hlorisana i može sadržati minerale ili hranljive materije koje nisu od pomoći za opšte zdravlje vaše biljke orhideje.
Koliko često treba da zalivam orhideju?

Većina biljaka orhideja mora se zalivati svakih 5 do 10 dana tokom proleća, leta i rane jeseni kada je osnova tla 90%+ suva. Tokom zime, kada biljka orhideja uđe u period mirovanja, cikluse zalivanja treba smanjiti na svakih 10 do 15 dana.
Završna reč

Uz malo pažnje i pažnje, brzo ćete se uskladiti sa posebnim potrebama za zalivanjem vaših orhideja. Zapamtite, dobro negovana orhideja će vas nagraditi zadivljujućim cvetanjem godinama koje dolaze. Uživati!