Kada i kako presaditi biljku potosa osnovni saveti

Sve što treba da znate o presađivanju potosa kod kuće
Ako je vaša biljka Pothos u istoj saksiji nekoliko godina ili počinje da pokazuje znake borbe, verovatno je presađivanje na kartama. Srećom, proces je jednostavan i daje vam malo vremena jedan na jedan sa ovim prelepim, simboličnim biljkama. Pratite ovaj vodič za presađivanje da biste bili sigurni da ste to uradili kako treba.


Presađivanje potosa biljaka – najvažnije
Pothos biljke brzo rastu i zahtevaju presađivanje svake jedne do dve godine. Kada koreni počnu da rastu kroz drenažne rupe, ili kada se tlo raspadne, presadite u kontejner jednu ili dve veličine veće od prvobitne. Presadite u proleće da biste iskoristili sezonu rasta koristeći mešavinu zemlje koja odgovara onoj iz originalne saksije.

Zašto je presađivanje potosa biljaka neophodno

Svakoj dugovečnoj kućnoj biljci će u nekom trenutku biti potrebno presađivanje. Postoji nekoliko razloga zašto svaki doprinosi zdravlju ili rastu biljaka.

Rast
Prvi razlog za presađivanje, koji brine većinu roditelja kućnih biljaka, je rast. Pothos biljke mogu sporije rasti u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, ali će na kraju zauzeti sav raspoloživi prostor u saksiji.

Kada koreni počnu da kruže oko dna saksije, iskaču iznad linije tla ili se provlače kroz drenažne rupe, znaćete da je biljka vezana za koren. Ako korenje nema prostora za rast, ni gornja polovina biljke ne može da raste.

Davanje biljci više prostora presađivanjem učiniće čuda za rast. Takođe vam daje priliku da raspetljate korenje koje se može stezati, ograničavajući probleme sa unosom vode i hranljivih materija.

Kvalitet zemljišta

Ekstremno sporo rastuće biljke biće srećne u istoj saksiji nekoliko godina bez prerastanja prostora. Međutim, to ne znači da će tlo na kojem sede i dalje biti pogodno za snažan rast.

Vremenom, tlo počinje da se razgrađuje u istom loncu. Struktura se polako raspada, zbijajući se na mestima i zadržavajući daleko manje vode na drugima.

Hranljive materije se takođe ispiru iz zemlje dok zalivate tokom vremena. Čak i ako dodate dodatno đubrivo, degradirano zemljište ne može da zadrži hranljive materije, već ih jednostavno ispere kroz drenažne rupe umesto da ih isporučuje korenima gde je potrebno.

Posle 3-4 godine (2-3 godine za manje saksije), biljci će biti potrebna nova zemlja da bi korenje bilo srećno. U zavisnosti od biljke, možda ćete čak moći da koristite istu saksiju, jednostavno očistite staru zemlju sa korena i presadite je u novo tlo.

Štetočine i bolesti
Iako se trudite da naše kućne biljke budu zaštićene od štetočina i bolesti, verovatno ćete u nekom trenutku naići na neki podmukli problem.

Presađivanje je suštinski deo rešavanja problema ako se taj problem prenosi iz zemlje ili širi – kao što je slučaj sa gljivičnim gljivicama, buđi ili truleži korena.

Štetočine i bolesti često žive u zemljištu, uživajući u mraku i vlažnim uslovima. Iako postoje neki fungicidi i insekticidi koji mogu pomoći, oni takođe imaju potencijal da naškode vašim biljkama u procesu. Presađivanje je daleko sigurnija metoda kontrole.

U slučaju truleži korena, presađivanje vam takođe omogućava da bliže pogledate korenje kako biste uklonili bilo kakvu štetu. Problem će se nastaviti bez prekidanja širenja na druge korene sve dok biljka potpuno ne umre.

Presađivanje vam daje priliku da potpuno zamenite zemlju, očistite korenje i zauvek eliminišete problem.

Propagacija
Manje „potreban“ razlog za presađivanje, u zavisnosti od biljke, je razmnožavanje. Međutim, to je fascinantna baštovanska aktivnost, koja vam omogućava da uzgajate još više svojih omiljenih biljaka bez ikakvih troškova.

Većina baštovana odlučuje da se razmnožava reznicama kada je u pitanju Pothos. Ali, ako je vaša biljka žbunasta i bujna, možete razmnožavati i podelom.

Jednostavno uklonite biljku iz originalne saksije, razdvojite korenje, sakupite stabljike u manje grudvice i presadite u onoliko saksija koliko je potrebno. Doslovno dobijate dve biljke po ceni jedne.

Koliko često pothos biljkama treba presađivanje?

Pothos biljke brzo rastu, a većina vrsta dodaje 12-18 inča na svoju dužinu svakog meseca u proleće i leto.

Takođe se obično sade u manjim saksijama od drugih biljaka. Koreni više vole da budu malo gužve i brzo rastu u manjim saksijama.

Kombinovani ovi faktori znače da će vašem Pothosu biti potrebno presađivanje prilično redovno. U zavisnosti od brzine rasta vaše biljke i uslova okoline, većina će imati koristi od presađivanja svake 1-2 godine.

Biljke koje sporo rastu, bilo da je to zbog raznovrsnosti ili slabe osvetljenosti, biće potrebno presađivanje bliže svake dve godine, potencijalno duže u zavisnosti od originalne veličine saksije.

Uvek je najbolje presađivati samo kada je potrebno. Prerano presađivanje može dovesti do i izazvati stres biljaka kada to nije neophodno.

Pazite na znakove da je vašoj biljci potrebno presađivanje, a ne redovno presađivanje svake godine:

Znaci da je vašem pothosu potrebno presađivanje
Usporen rast u vrhuncu vegetacije u proleće i leto
Koreni rastu kroz drenažne rupe ili iznad linije tla
Voda prebrzo otiče iz lonca
Žuti ili opada lišće

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju

Presađivanje može izazvati stres na vašem Pothosu i izazvati šok od transplantacije. Da bi se biljka brzo oporavila, najbolje je presaditi tokom vrhunca vegetacije. Ovo će omogućiti biljci da se oporavi i obezbedi da koreni rastu i učvrste se u novom tlu što je brže moguće.

Presadite svoj Pothos od ranog proleća kada se vreme zagreje do sredine leta. Izbegavajte presađivanje kada su temperature visoke, jer će biljke prestati da rastu na temperaturama iznad 90 F.

Ako živite u toplijoj regiji ili imate odgovarajuću toplu prostoriju u svom domu, možete presaditi i krajem zime. Rast korena bi trebalo da počne taman na vreme za proleće.

Najbolja mešavina tla prilikom presađivanja potosa
Pothos biljke zahtevaju prozračno, dobro drenirajuće tlo da bi dovele kiseonik do korena i sprečile trulež korena.

Idealna mešavina zemljišta kombinuje materijale dizajnirane da zadrže dovoljno vode kada je biljkama potrebna, a da se pritom ne preplavi i ne uguši biljku.

Bilo koja specijalizovana mešavina za saksije za kućne biljke bi trebalo da bude prikladna za vaš Pothos, ili možete da napravite sopstvenu mešavinu zemljišta za saksije sa kokosovom kokosom ili tresetnom mahovinom i perlitom ili korom.

Prilikom presađivanja poželjno je napraviti sopstvenu mešavinu zemlje. Omogućava vam da prilagodite miks onome na šta je vaš Pothos naviknut, ograničavajući sve šanse za kasniji šok.

Uzmite šaku originalne zemlje za saksije i pogledajte korišćene komponente. Pokušajte da ponovite tu teksturu i konzistenciju u vašoj novoj mešavini tla što je bolje moguće. Ovo će osigurati da vaš Pothos bude srećan u svom novom domu bez ikakvih problema sa rastom.

Alternativno, ako ste primetili problem sa originalnom mešavinom zemlje, dodajte amandmane da biste rešili problem u novom loncu. Na primer, ako vidite da prvobitno tlo ne drenira dovoljno dobro, dodajte još šaku perlita i kore da biste poboljšali drenažu u novom loncu.

Koji alati će mi trebati kada presađujem pothos biljku?
Sve što vam treba da započnete je novi lonac. Ako želite da isečete korenje (kao u slučaju truleži korena), uverite se da imate pri ruci čist par makaza ili trimera.

Takođe možete koristiti baštenske rukavice za mešanje zemlje ako ne želite da zaprljate ruke.

Razmatranja posude za lonce

Određivanje veličine kontejnera
Izbor nove saksije je suštinski korak u procesu presađivanja. Mnogi baštovani biraju novu saksiju koja je prevelika u nadi da će podstaći veći rast. Međutim, obično ima suprotan efekat.

Ako je nova saksija prevelika, višak zemlje gde koreni ne dopiru će zadržati previše vlage, što će dovesti do truljenja korena ili rasta gljivica. I, kako vaš Pothos raste bolje kada je malo pod pritiskom, dodatni prostor će imati suprotan efekat na stopu rasta.

Izaberite saksiju najviše jednu ili dve veličine, sa inč ili dva dodatnog prostora u svakom pravcu. Ne brinite da ćete morati da presadite prerano, oni će biti srećni u ovim uslovima još najmanje godinu ili dve.

Container Materials
Pored veličine, materijali kontejnera su takođe bitan faktor.

Vaš Pothos je verovatno došao zasađen u plastičnu saksiju. Ove saksije su jeftine i ne razgrađuju se brzo, posebno kada su ostavljene u zatvorenom prostoru i van direktnog sunca. Međutim, postoji mnogo više opcija kontejnera prilikom presađivanja:

Terra cotta: Dizajn enterijera koji treba da se koristi. Ne samo da izgledaju sjajno, već i izvlače vlagu iz zemlje, sprečavajući truljenje korena.
Tkanina: Saksije od tkanine su ekološki favoriti. Takođe su odlični za odvodnjavanje, ali mogu postati neuredni u zatvorenom prostoru jer voda izlazi sa svih strana.
Keramika: Još jedna popularna opcija dizajna, ali može biti skupa. Uverite se da vaša keramička posuda ima dovoljno rupa za drenažu ili posadite u plastičnu saksiju i postavite je u keramičku posudu kao poklopac za saksiju.
Drvo: Pruža zadivljujući prirodan izgled koji odgovara kaskadnim lozama Potosa. Međutim, oni se brzo razgrađuju zbog izloženosti vlazi.
Reciklirani kontejneri: Skoro sve može biti Pothos lonac sa nekoliko drenažnih rupa izbušenih na dnu.

Odvodnjavanje

U vašem novom kontejneru nema važnijeg kvaliteta od drenaže. Bez drenažnih rupa, voda će se skupljati u loncu, truleći korenje i na kraju ubijati biljku.

Uverite se da vaš izabrani kontejner ima dosta drenažnih rupa koje su dovoljno velike da ih čestice tla ne blokiraju. Ako nema drenaže, izbušite nekoliko rupa na dnu na ravnomernoj udaljenosti da sprečite sakupljanje vode na jednoj strani lonca.

Ako volite kontejner bez drenaže, možete ga koristiti kao ukrasni poklopac za lonce. Jednostavno presadite svoj Pothos u plastični lonac prave veličine i odmorite se to unutar ukrasnog lonca.

Obavezno ga uklonite kada zalivate i ostavite sav višak vode da se iscedi pre nego što ga vratite kako biste sprečili da se voda sakuplja i stagnira na dnu.

Kako presaditi biljku potosa

Sa pripremljenom mešavinom zemlje i novom saksijom, presađivanje ne bi trebalo da traje duže od nekoliko minuta:

Uklonite biljku iz postojećeg lonca. Otresite staru zemlju i zadirkujte korenje da biste ih raspetljali.
Ako zemlja ima štetočine ili bolesti, nežno isperite višak oko korena vodom kako biste bili sigurni da su koreni potpuno čisti.
Napunite novu posudu oko 1/3 odabranom mešavinom zemlje. Možete pokriti dno lonca malim slojem šljunka kako biste sprečili izlivanje zemlje po dnu, ali to nije neophodno. Ne koristite šljunak u visećim korpama jer će otežati saksiju, posebno kada zalivate.
Postavite Pothos na donji sloj zemlje, šireći korenje tako da se ne zapetlja ili ne raste prema gore.
Popunite praznine oko biljke dodatnom zemljom do inča ili dva ispod ivice novog lonca. Ovo će sprečiti izlivanje tla prilikom zalivanja.
Nežno pričvrstite oko osnove biljke da biste je učvrstili na mestu.
Nega posle presađivanja
Uvek zalijte svoju pothos biljku odmah nakon presađivanja da biste ograničili šok i podstakli rast novog korena. Vratite biljku na isto mesto na kome je bila u početku kako biste sprečili dalji stres usled promena uslova.

Svi znaci stresa, kao što su žutilo ili uvenuće lišće, trebalo bi da se poprave nakon nekoliko nedelja. Ne menjajte svoju rutinu nege tokom ovog vremena, jer će to samo produžiti problem. Nakon otprilike mesec dana, ako se ne reši samo od sebe, potražite uzrok i otklonite ga.

Česta pitanja o presađivanju biljaka Pothosa

Da li treba da potopim svoj Pothos pre presađivanja?
Neke kućne biljke imaju koristi od natapanja pre presađivanja kako bi korenje bilo savitljivije. Međutim, kada je Pothos u pitanju, bolje je odložiti zalivanje nekoliko dana pre. Ovo olakšava vađenje biljke iz lonca i omogućava vam da brzo uklonite staro tlo.

Da li Pothos treba zaliti odmah nakon presađivanja?
Odmah zalivanje je od vitalnog značaja, posebno ako vaše tlo nije prethodno navlaženo. Koreni biljaka ne vole da budu izloženi vazduhu, a ovo zalivanje će ograničiti stres od presađivanja, podstičući novi rast.

Da li biljke Pothosa vole velike saksije?
Pošto biljke Pothosa rastu mnogo duže nego što rastu, ne zahtevaju im velike saksije. Prilikom presađivanja izaberite saksiju najviše jednu ili dve veličine.

Zašto je moj Pothos mlohav nakon presađivanja?
Presađivanje može dovesti do šoka, što može dovesti do mlohavosti lišća i stabljika. Ako je biljka u istim uslovima i ima dovoljno vode, nema potrebe za brigom. Trebalo bi da se vrati u normalu nakon perioda prilagođavanja.

Da li treba da zamaglim svoj Pothos nakon presađivanja?
Zamagljivanje nije potrebno nakon presađivanja, ali može pomoći u čišćenju lišća i uklanjanju ostataka. Višak vlage takođe može pomoći da se biljka rastereti nakon izlaganja vazduhu, ali redovno zalivanje će takođe pomoći.

Upakovati

Svaki vlasnik Pothosa će u nekom trenutku morati da presadi svoju voljenu biljku. Ali to ne mora da bude dosadan zadatak koji neki smatraju da jeste. Sa novom saksijom, svežom mešavinom zemlje i nekoliko minuta vremena, vaša biljka će biti mnogo srećnija u svojoj novoj saksiji.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.