Najbolje tlo za pothos biljke osnovni saveti

Sve što treba da znate o pothos biljkama i zemljištu

Sa toliko varijacija koje možete izabrati, pothos biljke su kućna biljka koju svi mogu voleti i od koje imaju koristi. Uz dužnu pažnju i pažnju, biljke potosa brzo rastu u toplim i vlažnim sredinama. Jedan od najvažnijih aspekata pravilne brige o ovim pratećim biljkama je odabir odgovarajućeg tla za saksiju. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o najboljoj mešavini tla za biljke Pothosa kako biste osigurali da vaše biljke uspevaju kod kuće.


Najbolja mešavina tla Pothos
Pothos biljke najbolje rade sa dobro drenirajućom mešavinom zemljišta koja balansira kapacitet zadržavanja vode i drenažu. PH tla treba da bude između 6,0-6,5. Dobra mešavina je dva dela tresetne mahovine na jedan deo perlita i jedan deo sitne borove kore.

Uloga zemljišta u zdravlju biljaka

Pravilno zemljište je od suštinskog značaja za dobro zdravlje biljaka potosa, uz vodu, svetlost i odgovarajuću lokaciju u vašem domu da bi biljka uspevala. Većina prirodnog zemljišta je mešavina tri vrste inertnih čestica (pesak, mulj i glina), kao i organske materije.

Mnoge mešavine zemljišta za kućne biljke napravljene su od inertnih materijala kao što su vermikulit i perlit, kao i od organskih materijala kao što su kokosov kokos i tresetna mahovina.

Bez obzira na sastav tla, trebalo bi da uradi sledeće:

Obezbedite pravu mešavinu zadržavanja vode i drenaže
Zadržite i kružite hranljive materije
Usidrite biljku na mestu
Obezbedite odgovarajuću aeraciju
Ako koristite pogrešnu mešavinu zemljišta, vaša biljka se može suočiti sa nekoliko problema. Mešavina zemljišta koja ne obezbeđuje dovoljno aeracije ili drenaže može dovesti do problema sa truljenjem korena i razmenom kiseonika. Alternativno, tla koja ne drže dovoljno vode mogu dovesti do suvih biljaka.

Pravilna mešavina zemljišta je takođe neophodna za snabdevanje biljaka hranljivim materijama. pH zemljišta utiče na dostupnost hranljivih materija.

Pored toga, struktura tla utiče na to koliko dobro tlo drži hranljive materije. Određene vrste čestica gline i organske materije su odlične u zadržavanju hranljivih materija dok biljkama ne budu potrebne.

Pogledajte naš osnovni vodič za razmnožavanje potosa biljaka za dodatna razmatranja kada raste iz reznica stabljika.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za pothos biljke

Ako koristite pogrešnu vrstu tla za svoju biljku Pothos, verovatno ćete primetiti jedan ili više indikatora. I vaša biljka i samo zemljište će vam pokazati da morate da izaberete drugačije zemljište.

Iellov Leaves
Iako žuti listovi ili gubitak listova mogu biti znak raznih problema sa Pothosom, oni su često signal da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta ili da biljci nedostaju hranljive materije (đubrenje može pomoći ovde pored nekog osnovnog obrezivanja).

Žuti listovi se često pojavljuju kada vaša biljka nema pristup kiseoniku. Ako koristite zemljište koje ne obezbeđuje odgovarajuću drenažu, koreni vaše biljke ne mogu da pristupe kiseoniku koji im je potreban.

Žuti listovi takođe mogu biti pokazatelj truleži korena. Dok je trulež korena uzrokovana gljivicama, često se pojavljuje u vlažnim uslovima. Ostavite da se vaša zemlja osuši između zalivanja pomoći će u sprečavanju truljenja korena. Da bi se to dogodilo, potrebno je da koristite mešavinu zemljišta koja dobro drenira!

Meko biljno tkivo
Ako primetite da je koren vaše biljke ili nadzemno tkivo mekano, možda ima problema sa gljivicom. Ovi gljivični problemi se često pojavljuju kada je biljka stalno u vlažnom tlu.

Ako primetite bilo kakvo meko tkivo, proverite svoje tlo. Višak vode treba da iscuri sa dna, a ne da sedi u zemljištu.

Kada zalivate svoju biljku potosa, tlo bi trebalo da postane vlažno. Međutim, višak vode treba da iscuri sa dna sadilice, a ne da ostane u zemljištu.

Tlo bi takođe trebalo da se osuši tokom vremena. Uslovi okoline utiču na to koliko brzo bi se tlo trebalo osušiti, ali gornja dva inča tla treba da budu suva u roku od jedne do tri nedelje.

Ako primetite da je vrh vašeg tla stalno vlažan, vaše tlo ne drenira. Ovo je znak da morate da izaberete drugo zemljište za saksiju za svoju biljku Pothos.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksije za pothos biljke

Jedan od najvažnijih aspekata dobrog tla Potosa je pravilna drenaža. Ako vaše tlo ne dozvoljava da višak vode pobegne, završićete sa vodom preplavljenom zemljom koju će vaše biljke mrzeti.

Kada tlo nije dobro drenirano, vazdušni džepovi ostaju ispunjeni vodom. To znači da koreni biljaka nemaju pristup kiseoniku – u suštini se dave!

Zemljišta koja ne dreniraju dobro takođe stvaraju probleme sa truljenjem korena i drugim vrstama gljivičnih i bakterijskih problema.

Koji nivoi pH zemljišta su najbolji za pothos biljke?
Sve sorte biljaka potosa (uključujući šarene sorte potosa) preferiraju zemljište sa pH između 6,0 i 6,5. Ako je pH malo izvan ovog opsega, vaše biljke će biti.

Kako veličina biljke i tip saksije utiču na tlo

Možda se pitate da li veličina vaše biljke Pothos i/ili vrsta sadilice utiču na to koje zemljište treba da izaberete. Uglavnom, odgovor je ne.

Sve biljke Pothosa treba saditi u mešavini zemljišta sa dobrom dreniranjem sa blago kiselim pH. Veličina biljke niti vrsta posude u kojoj je posađena utiču na to.

Uz to, ova dva faktora utiču na to kako treba da zalivate. Veća sadilica će zadržati više zemlje, koja će se sušiti sporije od zemlje u malom loncu. To znači da ćete morati ređe zalivati biljku.

Međutim, velike biljke će takođe koristiti više vode od manjih biljaka. Dakle, velike biljke će možda morati da se zalijevaju češće, čak i ako su u većem kontejneru.

Odlučan odgovor je da vrsta i veličina vaše biljke Pothos, kao i tip i veličina vaše sadnice ne menjaju tlo koje treba da koristite.

Najbolje zemljište za sađenje potosa

Kada ponovo sadite svoju biljku Pothos, ne morate da menjate vrstu zemlje koju koristite; ove biljke će i dalje voleti mešavinu zemljišta koja dobro drenira.

Međutim, kada presađujete, dobra je praksa da uklonite prašinu sa stare zemlje i zamenite je novom zemljom za saksije. Ovo će sprečiti širenje patogena i povećati sve probleme sa zbijanjem.

Recept za vrhunsku mešavinu pothosa

Sada kada znate karakteristike odlične mešavine tla Pothos, vreme je da saznate kako da je napravite ili kupite.

Najbolji recept za mešavinu domaće zemlje
Dobra vest o biljkama Pothosa je da mogu da podnesu mešavine zemljišta napravljene od različitih materijala, sve dok zemljište obezbeđuje ono što je biljkama potrebno.

Da biste napravili odličnu mešavinu zemlje kod kuće, pomešajte sledeće:

2 dela tresetne mahovine ILI kokosovog vlakna
1 deo perlita
1 deo sitne borove kore
Dok mešate materijale, dodajte dovoljno vode, tako da je zemlja vlažna, ali ne mokra.

Odlična prethodno mešana zemljišta
Ako ne želite da pravite sopstveno tlo, na tržištu postoji nekoliko odličnih tla Potosa. Ova mešavina za zalivanje od DirtCo-a je napravljena od treseta i perlita i pogodna je za Pothos. Happi Frog Potting Soil je još jedna Pothos opcija koju možete naručiti na mreži.

Možete li koristiti mešavinu tla za kaktuse ili orhideje sa biljkama potosa?
Vaše Pothos biljke će se dobro snaći u mešavinama tla za kaktuse ili orhideje, ali one nisu idealna mešavina. Ove mešavine se odvode malo brže od mešavine zemlje koju će biljka Pothos voleti.

Okončanje
Na sreću, biljke Pothosa nisu previše izbirljive u pogledu tla za saksiju. Najvažniji aspekti odlične mešavine tla Pothosa su struktura koja dobro drenira i pH između 6,0-6,5.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.

Često postavljana pitanja o savetima o zemljištu za biljke Pothos
Koji pH tla je najbolji za pothos biljke?
Pothos biljke najbolje uspevaju u zemljištu sa blago kiselim pH. Zapamtite da je neutralni pH 7,0, a svaki broj ispod ovog se smatra kiselim. Pothos biljke najbolje rade u mešavini sa pH između 6,0-6,5.

Možete li koristiti mešavinu tla za kaktuse ili orhideje za pothos biljke?
Mešavine za sadnju kaktusa obično nemaju dovoljno hranljivih materija za potos biljke, a mešavina za saksije za orhideje generalno sadrži previše kore, što je čini previše laganom i labavom da bi podržala zrelu biljku potosa.

Koja su glavna razmatranja tla prilikom presađivanja Pothos biljke?
Uvek promenite svoje zemljište kada presađujete pothos biljke da biste uklonili probleme sa zbijanjem, štetočinama i bolestima.

Kako mešati tlo za biljke Pothos?
Da biste napravili mešavinu tla za biljke Pothos, dodajte sve sastojke u veliku posudu, a zatim dodajte vodu dok ne postane vlažna. Temeljno pomešajte sastojke, a zatim napunite svoje saksije Pothos Plant.

Da li Pothos biljke vole vlažno tlo?
Biljke Pothos Plants najbolje rade u mešavini za saksije koja zadržava vlagu, ali i dobro drenira. Uverite se da vaša posuda za saksije ima drenažni sistem kako bi se višak vode mogao raspršiti tokom ciklusa zalivanja.