<a href=Kako zalijevati pothos biljke kod kuće osnovni saveti” width=”1024″ height=”682″ />

Sve što treba da znate o tome kada i kako zalivati pothos biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Poznate i kao đavolji bršljan, biljke Pothosa imaju prateće vinove loze sa šiljastim, srcolikim i pomalo šarenim lišćem sa belim, žutim ili bledozelenim prugama. Srećom, ove brzorastuće sobne biljke lako se dočepaju i jedva da će vam oštetiti novčanik. Još bolje, biljke Pothosa su verovatno jedna od najjednostavnijih biljaka za negu i pružaju mnogo dodatnih prednosti. Međutim, loše navike za zalivanje mogu da ih obezboje, ispruže ili prevrnu. Uverite se da svojim biljkama Pothos dajete pravu količinu i vrstu vode pomoću ovog vodiča.


Kada i kako zalijevati pothos biljke – najvažnije
U proseku, Pothosu je potrebno nedeljno zalivanje tokom proleća i leta i dvonedeljno tokom jeseni i zime, ili kada se gornjih 2 do 3 inča zemlje osuši. Međutim, najbolje je testirati vlagu u tlu umesto da pratite postavljeni raspored jer faktori životne sredine utiču na učestalost zalivanja.

O biljci Pothos

Pothos su uobičajene sobne biljke poznate i kao Epipremnum aureum. Pored toga, oni su dom bujnih tropskih džungle u jugoistočnoj Aziji do zapadnog Pacifika; Biljke potosa pripadaju rodu cvetnih biljaka porodice Araceae.

Biljke potosa su zimzelene biljke sa gustim, voštanim, srcolikim lišćem sa žutim ili belim mrljama. U svom prirodnom staništu, biljka Pothos je biljka vinove loze koja se vezuje za drveće preko svojih vazdušnih korena.

Cenjene su zbog svoje ukrasne vrednosti, a pothos biljke su takođe bogate značenjem i simbolikom.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Voda pomaže biljci na više načina, obezbeđujući zdrav rast i razvoj.

Voda deluje kao rastvarač i nosač transpiracije koji pomaže u transportu esencijalnih hranljivih materija tla do biljke, sprečavajući pothranjenost i fizički slabu biljku.
Bez dovoljno vode u ćelijama biljke, biljka postaje slaba i mlohava. Dokazivanje vode osigurava da su biljne ćelije pune vode, održavajući ih čvrstim i uspravnim i povećavajući njihov rast.
Voda pomaže u hidrauličnom procesu koji skrob pretvara u šećer.

Kada zalivati pothos biljke?
Iako će biljka Pothos preživeti sa sličnim rasporedom zalivanja kao i većina drugih sobnih biljaka, izgledaće najbolje sa odgovarajućim i optimalnim zahtevima za zalivanje.

Pothos biljke prirodno rastu u tropskim i suptropskim oblastima; obično zahtevaju zalivanje svakih 7 do 14 dana. Međutim, kao brzo pravilo, pokušajte da dozvolite da se gornja dva do tri inča zemlje osuši između sesija zalivanja.

Pored toga, podstičemo da uzimate nagoveštaje i savete od vaših biljaka umesto da uvedete strogi raspored zalivanja jer različiti faktori doprinose potrebama za zalivanjem Pothosa.

Zahtevi za zalivanjem i vlagom mogu da variraju za razmnožene biljke potosa.

Kako da znate kada biljci potosa treba zalivanje?
Ne dozvolite da tlo biljke Pothos postane suvo. Međutim, uverite se da se gornja dva do tri inča zemlje osuši između zalivanja.

Pored toga, kada Pothos pokazuje venuće ili opušteno lišće, možda će im trebati dodatna voda.

Kako proveriti kada zalivati pothos biljke?
Postoje različite efikasne metode za testiranje da li je biljci Pothos potrebno ponovno zalivanje; ove metode uključuju:

Test prsta – zabodite čisti kažiprst u tlo biljke Pothos duboko oko dva inča. Ako je zemlja vlažna ili mokra, sačekajte nekoliko dana pre zalivanja biljke. Za poređenje, ako se oseća suvo, zalijte biljku.
Testirajte tlo pomoću štapa – ovaj metod je sličan testu prstima; međutim, umesto prsta koristite štap.
Koristite sondu ili merač vlage – merač vlage ili sonda dobro funkcioniše za merenje vlage u mešavini za saksovanje.
Test težine – ako je saksija lakša nego obično kada uberete biljku, to je pokazatelj da je Pothosu potrebno zalivanje.

Koliko često pothos biljkama obično treba zalivanje?

Pod pretpostavkom da je biljka potosa na jakoj, indirektnoj sunčevoj svetlosti sa prosečnom temperaturom i vlažnošću, moraćete da zalivate Pothos svakih 7 do 10 dana.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Kao što smo ranije rekli, najbolje je uzeti u obzir faktore životne sredine koji doprinose da biste odredili količinu i učestalost vode koja je potrebna vašem Pothosu umesto da pratite raspored zalivanja.

Uzmite u obzir sledeća četiri faktora:

Uslovi osvetljenja: Izlaganje biljke svetlijoj, direktnoj sunčevoj svetlosti će omogućiti da se zemlja brzo osuši; zauzvrat, Pothosu će biti potrebno češće zalivanje. Za poređenje, slabo osvetljena područja imaju tendenciju da dovedu do toga da biljci ređe treba piće.
Na primer, trebaće vam da češće zalivate biljku ako je uzgajate u blizini prozora koji gleda na sever ili jug.
Temperatura: U toplijim oblastima biljke uglavnom troše više vode; stoga će Pothosu biti potrebno češće zalivanje.
Vlažnost: Kao i izlaganje sunčevoj svetlosti, Pothos će zahtevati manje zalivanja u okruženju sa visokom vlažnošću (slično njegovom prirodnom području) i češće zalivanje ako planirate da ga držite na lokaciji sa niskom vlagom.
Biljke potosa uživaju u visokoj vlažnosti, pa ako želite da njihov raspored zalivanja bude na niskom nivou, obavezno držite biljku u tipično vlažnom području u vašim domovima, kao što je kupatilo ili kuhinja.
Ipak, Pothos je izdržljiv i tolerantan na nisku vlažnost, tako da nećete morati da ulažete u ovlaživač; međutim, želećete da dajete vodu češće da bi biljka bila bujna i napredovala.
Tip zemljišta: Nije sva zemlja jednaka; Sastav vaše mešavine za saksije će igrati značajnu ulogu u tome koliko često vašem Pothosu treba zalivanje.
Pothos biljke obično uspevaju u običnom zemljištu za saksije koje dobro drenira. Međutim, dodavanje sastojaka kao što su perlit i tresetna mahovina povećaće aeraciju zemlje i upijanje vode. Zbog toga ćete morati ređe zalivati biljku Pothos.
Sezonska razmatranja koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Biljka Pothos aktivno počinje da raste u kasno proleće. Od kasnog proleća do leta, temperature počinju da rastu, a usled toplijeg vremena zemljište brže upija vodu. Dakle, možda ćete morati da zalivate Pothos nedeljno, a ne dvonedeljno, ali to će zavisiti od temperature vaše klime.

Zatim, od jeseni do zime, biljke Pothosa nastavljaju da rastu tokom cele sezone. Dakle, možda će trebati malo manje zalivanja zbog nižih temperatura.

Kako zalijevati pothos biljke?

Biljka Pothos komunicira na različite načine kako bi nam dala do znanja da je žedna. Dakle, umesto da sledite strogi raspored zalivanja, obratite pažnju na specifične potrebe biljke.

Evo aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja biljke Pothos.

Osnovni značaj dobre drenaže
Drenaža je vitalni faktor koji treba uzeti u obzir prilikom uzgoja potosa. Mešavina za saksije treba da bude labava, prozračena i dobro drenirana. Na kraju, kontejner treba da ima dovoljno rupa za drenažu.

Višak vode će ugušiti korenje i izazvati gljivične bolesti i trulež korena bez odgovarajuće drenaže.

Koja je vrsta vode najbolja za pothos biljke?
Iako biljke Pothosa tolerišu redovnu vodu iz slavine, što je čistija voda, to će Pothos biti zdraviji i robusniji.

Najbolje opcije su kišnica, destilovana voda ili filtrirana voda. Međutim, ako imate pristup samo vodi iz slavine, ostavite je da stoji u otvorenom kontejneru oko 24 sata kako biste dozvolili da se hlor rasprši pre zalivanja Pothosa.

Kako zalijevati pothos biljke
Metoda zasićenja je najbolja tehnika koju treba slediti prilikom zalivanja biljke Pothos. Jedna od najznačajnijih grešaka napravljenih prilikom zalivanja Pothos biljke je nedostatak vode za hranjenje vrha korena.

Stoga, sledite ispravnu metodu zasićenja kako biste osigurali da ceo korenov sistem ima pristup vodi bez stajaće vode koja navlaži korenje.

Želite da se uverite da je Pothos u kontejneru oko dva inča većem od korena biljke. Zatim, uverite se da lonac ima adekvatne rupe za drenažu i koristite gazirano i dobro drenirano zemljište za saksije.

Zatim sipajte vodu oko osnove biljke pokušavajući da izbegnete vlaženje lišća. Nastavite sa zalivanjem Pothosa dok voda ne izađe iz drenažnih rupa. Na kraju, nagnite posudu da biste sprečili truljenje korena i izlijte višak vode koja stoji.

Znaci da možda previše zalivate svoju biljku potosa

Kao i pod zalivanjem, biljka Pothos će komunicirati na različite načine ako primi previše vode. Dakle, obratite pažnju na sledeće znakove.

Gutacija je proces koji se dešava kada Pothos pokušava da preradi višak vode u zemlji potiskivanjem vode kroz vrhove lišća dok korenje apsorbuje vlagu iz zemlje.
Uvelo ili uvijeno lišće
Mokro, mokro korenje
Štetočine poput brašnaste bube
Da biste spasili prezalivenu biljku Pothosa, ostavite da se zemlja osuši i sprečite je zalivanje sve dok gornja dva do tri inča ne budu suva na dodir. Pored toga, koristite sondu za tlo da biste provetrili tlo i razmislite o obrezivanju potosa da biste uklonili prošlo osnovno ili propadajuće lišće.

Znaci da možda podlivate svoju biljku potosa
Biljka Pothos komunicira na različite načine kako bi nam dala do znanja da je žedna. Nekoliko primera koje biljka izlaže uključuje sledeće:

Potopljeno lišće
Suvo i ispucalo lišće sa žutim ili smeđim, suvim mrljama.
Opadanje lišća i umiruća biljka potosa su indikacije zalijevanja.
Oživite biljku Pothos tako što ćete obezbediti dovoljno vode da navlažite celu korenovu grudu tako što ćete zalivati biljku dok voda ne počne da teče iz drenažnih rupa.

Šta raditi između zalivanja

Ciklusi
Šta raditi između ciklusa zalivanja
Pothos će imati koristi od dodatne TLC između ciklusa zalivanja, uključujući povremeno đubrenje i osiguravanje da biljku pothosa postavite na najbolju lokaciju u vašem domu za optimalan rast. Evo šta treba da uradite:

Treba li zamagliti pothos između zalivanja?
Zamagljivanje listova Pothosa između ciklusa zalivanja je odličan način za povećanje vlažnosti i održavanje biljke bez prašine.

Da li će pothos biljke imati koristi od sedenja u posudi za vlažnost?
Pothos će voleti dodatnu vlažnost. Postavljanje na poslužavnik za vlažnost je fantastičan način da Pothos održite zdravim, prvenstveno ako živite u sušnom području.

Glavne stvari na koje treba obratiti pažnju
Glavne stvari koje treba paziti između zalivanja Potosa su sledeće:

Opušteno lišće
Pegavi listovi
Uvijeno ili venuće lišće
Gubitak šarenila ili živopisnosti
Promene boje u lišću biljke

Najčešća pitanja o zalivanju pothos biljaka

Koji su najčešći znaci da biljci Pothos treba zalivanje?
Najčešći znak da pothos biljka treba vodu je kada listovi pothosa uvenu ili postanu žuti i smeđi ili kada lišće postane hrskavo oko ivica.

Koji je najefikasniji način zalivanja biljaka Pothosa?
Najbolji način za zalivanje Potosa je zasićena metoda ili vrhunsko zalivanje.

Koliko vode je potrebno biljkama Pothosa?
Količina vode koja je potrebna Pothosu zavisi od njegovog okruženja i veličine. Međutim, obično mu je potrebno zalivanje kada se prva dva do tri inča tla osuše. Štaviše, zalijte biljku sve dok voda ne počne da teče kroz drenažne rupe.

Da li je u redu nanositi vodu na listove biljke Pothos?
Listovi Pothosa mogu se malo pokvasiti zbog zamagljivanja, ali želite da izbegnete da se velike kapi vode naliježu na površinu lišća na duži period jer to može izazvati bolesti.

Šta da radim ako zalijem svoju biljku Pothos?
Pokušajte da isušite višak vode i ostavite da se zemlja potpuno osuši pre ponovnog zalivanja Pothosa. Pored toga, uklonite zaražene delove i presadite biljku ako biljka razvije trulež korena.

Da li mogu da zalivam svoju biljku Pothos vodom iz česme?
Pothos biljke tolerišu redovnu vodu iz slavine, ali će biljka biti zdravija i robusnija kada koristite kišnicu, destilovanu vodu ili filtriranu vodu.

Da li da zamaglim svoju biljku Pothos?
Iako nije neophodno, Pothos ima koristi od dodatne vlage. Dakle, raspršite biljku jednom nedeljno da biste povećali vlažnost i očistili biljku.

Okončanje

Da rezimiramo, umesto da sledite striktan raspored zalivanja, testirajte tlo da vidite da li su gornja dva ili tri inča suva pre ponovnog zalivanja biljke Pothos. Pored toga, uzmite u obzir faktore životne sredine jer svaki utiče na učestalost zalivanja biljke.

Najbolji metod koji treba slediti kada zalivate biljku Pothos je metoda zasićenja, jer će obezbediti da cela korenova kugla dobije vlagu dok će se sprečiti vlažno zemljište i trulež korena.

Prateći ove jednostavne savete o tome kako zalivati biljke Pothosa, imaćete bujni Potos kao zvezdu vaše kolekcije kućnih biljaka!

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.