Uobičajene štetočine biljaka potosa i kako se nositi s njima

Lekovi i saveti za negu štetočina, buba i bolesti potosa biljaka

Štetočine i bolesti se često smatraju problemima baštovanstva na otvorenom, ali obično mogu zaraziti sobne biljke. Bilo da je problem unesen u zatvorenom prostoru otvorenim prozorom ili unesen iz rasadnika, verovatno ćete se u nekom trenutku suočiti sa problemom štetočina ili bolesti sa vašim kućnim biljkama. Ipak, ne bojte se, mnoge štetočine, bube i bolesti potosa biljaka mogu se iskoreniti jednostavnim kućnim lekovima i rešenjima koja se kupuju u prodavnici.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima biljaka potosa – najvažnije

Uobičajene štetočine kućnih biljaka kao što su paukove grinje, brašnaste bube, tripsi, bele mušice i gljivične gljivice mogu uticati na biljke Pothosa. Takođe su podložni bolestima kao što su trulež korena i bakterijsko uvenuće, iako su problemi sa bolestima daleko manje verovatni od problema sa štetočinama. Postoji mnogo prirodnih i hemijskih metoda za kontrolu problema sa štetočinama i bolestima sa različitim efektima.

Najčešće štetočine i bolesti potosa biljaka (i kako ih identifikovati)
Spider Mites
Spider Mites
Paukove grinje su sitne štetočine koje obično napadaju širok spektar biljaka u zatvorenom prostoru, uključujući vaš Pothos. Iako ih je teško uočiti same, mreže koje ostavljaju između listova i stabljika olakšavaju identifikaciju problema.

Ovi srodnici pauka mogu izazvati pustoš ako se ostave bez nadzora. Vežu se za listove i hrane se biljnim ćelijama, ostavljajući za sobom sitne tačke oštećenja. Ako se problem nastavi, zahvaćeni listovi će postati promenjeni i mogu čak pasti sa biljke.

Paukove grinje je teško uočiti, ali se obično nalaze na donjoj strani listova. Obavezno proverite tamo kada ih lovite svojim hortikulturnim uljem ili insekticidnim sapunom.

Jedan od najčešćih štetočina kućnih biljaka, brašnaste bube, su mali beli insekti koji se nalaze u toplim i vlažnim sredinama.

Ove bube ovalnog oblika ostavljaju belu praškastu supstancu na listovima i mala jaja koja se nalaze oko listova i stabljika. Ova supstanca je dizajnirana da zaštiti bube dok se hrane sokom lišća, uzrokujući žutilo, gubitak listova i deformisane listove.

Kada se bavite brašnastim bubama koristeći insekticid koji ste izabrali, pobrinite se da uklonite i sva jaja kako biste sprečili da se zaraza proširi na druge sobne biljke.

Bele mušice su srodne brašnastim bubama mekog tela i sitnih krila. Takođe vole da se sakriju na donjoj strani lišća, ali će se obično pomeriti ili odleteti kada ih uznemiravate. Najlakši način da proverite da li ima belih mušica je da biljku lagano protresete da vidite da li je neka buba odletela.

Poput brašnaste bube, bele mušice se hrane sokom biljaka, što usporava rast i oštećuje lišće. Oni takođe ostavljaju za sobom lepljivu supstancu koja može podstaći rast buđi.

Bele mušice se obično uklanjaju insekticidnim sapunima. Ali, pošto imaju krila i vise oko biljaka, mogu se namamiti i lepljivim zamkama.

Skala
Skala
Meka ljuska je jedna od najrazornijih štetočina kućnih biljaka. Ove zaobljene smeđe bube se obično nalaze na stabljikama Pothosa i na prvi pogled mogu izgledati slično čvorovima lista.

Ovi sićušni insekti uzrokuju čitav niz problema za svoju malu veličinu. Vežu se za biljku i sišu sok iz stabljika i listova, oštećujući osnovne transportne sisteme koji biljke održavaju u životu.

Požutjelo i deformisano lišće su uobičajeni simptomi, sa zastojem u rastu u uznapredovalim fazama. Poput bele mušice, oni takođe ostavljaju medljiku za sobom, što rezultira razvojem čađave plesni.

Skala može biti teško ukloniti. Ako se problem sa hemijskim insekticidima ne reši, možda ćete morati da odbacite svoj Pothos da biste izbegli širenje problema na druge kućne biljke.

Tripsi su sitne braonkaste bube koje su široke otprilike kao igla. Teško ih je uočiti osim ako ih ne tražite, pa je dobro da proverite da li ima znakova kretanja na vašem lišću Pothosa dok zalivate da ne biste propustili. Kao i bele mušice, ako ih uznemiravate, obično će odleteti sa biljke.

Primetićete štetu koju ove štetočine čine na listovima vašeg Potosa. Ostavljaju prugaste bele ili srebrne tragove zajedno sa listovima koji postaju sve izraženiji kako se problem pogoršava.

Lepljive zamke su pogodna kontrola za ove leteće štetočine. Uverite se da ste orezali oštećeno lišće kako biste promovisali novi i zdrav rast.

Lisne uši su najgora noćna mora svakog baštovana. Ove male bube je teško uočiti same, ali ih je lako identifikovati kada se grupišu u grupe kada zaraza eskalira. Ove bube u obliku kruške dolaze u mnogim bojama, uključujući zelenu, koja ih kamuflira na svetlim listovima Potosa.

Jedna ili dve lisne uši koje sisaju lišće i stabljike vaših biljaka neće učiniti mnogo štete. Međutim, glavni problem lisnih uši je njihova sposobnost reprodukcije.

Nekoliko buba brzo postaje čitava kolonija koja će potpuno preplaviti vašu biljku ako se ne leči.

Sa manjim infestacijama možete se nositi ručno. Svaka buba se može otkinuti ili oprati sa lišća u sudoperu. Veće grupe zahtevaju robusnije rešenje, kao što je neem ulje, da bi se uklonio problem.

Nagrada za najdosadnije štetočine sobnih biljaka treba da pripadne gljivama. Ove male leteće bube vise oko vlažnog tla kućnih biljaka u toplim i vlažnim sredinama, polažući jaja u saksije da bi se razmnožavale.

Možda ih je lako uočiti, naći ih kako lete oko vašeg Potosa, a verovatno i oko vaše glave kada se približite. Ali, nije ih se lako otarasiti.

Lepljive zamke pomažu u ublažavanju problema, ali pošto žive u zemljištu, presađivanje je obično jedini način da se problem trajno reši.

Gniloba korena je jedna od najčešćih bolesti potosa uzrokovanih raznim vrstama gljivica.

Označeno venućem lišća, kašastim stabljikama i zastojem u rastu, trulež korena se javlja kada zemljište zadržava previše vlage. Ovo se može desiti kada je biljka preterano zalivena, postavljena u pogrešne uslove ili posađena u pogrešnom loncu.

Trulež korena je neverovatno teško popraviti kada se jednom uhvati. Presađivanje vaše pothos biljke u novo tlo uz podrezivanje pogođenih korena je od suštinskog značaja. Ali čak i tada, vaša biljka možda neće preživeti. Najbolji način delovanja je prevencija izbegavanjem prekomernog zalivanja.

Južna gljivica može uticati na biljke Pothosa i druge tropske biljke koje preferiraju tople i vlažne uslove. Znaci bolesti uključuju uvenuće ili požutelo lišće i izbočine gljivične materije poznate kao sklerotijum, koje se obično nalaze na stabljikama.

Plin nije uobičajen problem za sobne biljke, ali se može širiti u zatvorenom iz zaraženih biljaka na otvorenom. Potrebna je hitna akcija kako bi se izbegla konačna smrt biljke i širenje na druge sobne biljke.

Bakterijsko venuće

Bakterijsko uvenuće je uobičajena bolest potosa uzrokovana bakterijom Ralstonia solanacearum. Kao i mnoge druge bolesti, širi se tokom toplog i vlažnog vremena. Listovi će početi da žute, a zatim postaju smeđi na stabljikama, a vene na listovima postaju crne.

Srećom, postoji jednostavan način za testiranje bakterijskog uvenuća. Odsecite zahvaćeni deo stabljike i stavite ga u čašu vode. Ako supstanca curi iz stabljike, verovatno je zaražena bakterijskim uvenućem.

Opcije i rešenja za pesticide i insekticide

Hortikulturno ulje i ulje kanole
Hortikulturno ulje je supstanca na bazi ulja, kao što je ulje neema, koja se obično raspršuje na listove pomoću boce za raspršivanje. Ulje guši sve prisutne štetočine i sprečava izležavanje jaja. Dok su neka hortikulturna ulja na bazi nafte, druga su na biljnoj bazi, poput ulja kanole.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapun je specijalno formulisan organski insekticid bezbedan za biljnu upotrebu. Takođe deluje tako što guši mnoge štetočine kućnih biljaka, uključujući lisne uši, tripse i ljuspice, da navedemo samo neke.

Insekticidni sapun takođe može ukloniti medljiku koju neke štetočine ostavljaju za sobom, sprečavajući rast čađave plesni.

Lepljive zamke su savršene za leteće štetočine koje vise oko vaših sobnih biljaka. Mirisom privlače širok spektar letećih buba i hvataju ih na lepljivu supstancu koja oblaže papir.

Iako ovo zaustavlja koncentraciju štetočina u vazduhu, oni mogu biti ružni, posebno kada dobro rade svoj posao.

Pesticidi
Prethodne opcije kontrole štetočina su poželjnije jer ograničavaju štetu na biljkama i vašem domu. To takođe znači da često nisu dovoljno jaki da kontrolišu ozbiljne infestacije štetočina.

Ako problem nije rešen nakon upotrebe organskih opcija i ne želite da se rešite biljke, pesticidi su vaša sledeća linija odbrane. Međutim, oni mogu biti toksični za ljude i životinje kada se zloupotrebe i treba ih primenjivati samo veoma pažljivo u skladu sa uputstvima na pakovanju.

Fungicidi
Iako Pothos bolesti nisu uobičajene, one mogu biti neverovatno zabrinjavajuće kada se pojave.

Fungicidi i druge metode kontrole bolesti su pogodne za upotrebu u kućnim biljkama, ali ih, kao i pesticide, treba pažljivo koristiti.

Nažalost, fungicidi su efikasniji u sprečavanju problema nego u njihovom rešavanju, tako da će mnoge sobne biljke sa teškim bolestima koje se ne mogu kontrolisati rezidbom verovatno morati da budu odbačene.

Kako koristiti pesticide i insekticide za pothos biljke
Većina pesticida, uključujući domaće opcije, obično se razblažuju u boci za maglu i prskaju na listove i stabljike biljke. Ako vaš Pothos ima duge stabljike, najbolje je da to uradite napolju kako biste izbegli prskanje obližnjeg nameštaja.

Obavezno pokrijte svaki list i fokusirajte se na donju stranu da biste izbegli bilo kakve štetočine.

Uverite se da tačno pratite uputstva na pakovanju kako biste izbegli bilo kakvo oštećenje biljaka ili sebe. Nosite rukavice kada radite sa ovim proizvodima, a nakon toga operite ruke.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Prevencija je uvek bolja metoda kontrole od suočavanja sa problemom štetočina i bolesti kada se jednom uhvati. Održavajte svoje biljke Pothosa što je moguće zdravijim kako biste omogućili njihovoj prirodnoj odbrani da proradi. Ovo uključuje obezbeđivanje da se nalaze na najboljem mestu u vašem domu, da imaju dovoljno svetla (posebno za raznovrsne biljke potosa), vodu, đubrenje u pravo vreme, saksiju u odgovarajuću mešavinu zemljišta i upravljanje temperaturom i vlažnošću. Oni su takođe ključni kada se razmnožava pothos biljka.

Kad god zalivate svoj Pothos, brzo pogledajte stabljike i donju stranu listova zbog bilo kakvih problema. Ovo će vam omogućiti da se pozabavite svim problemima sa štetočinama i bolestima pre nego što izmaknu kontroli. Odmah odrežite zahvaćena područja i bacite ih dok biljku pomerate na izolovano mesto da biste sprečili dalje širenje.

Okončanje

Štetočine i bolesti na biljkama Pothosa predstavljaju zabrinutost, ali nisu kraj sveta. Ako rano uočite bilo kakve probleme, jedna od mnogih metoda kontrole ovih dosadnih štetočina trebalo bi da uradi trik i vrati vaš Pothos u dobro zdravlje.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da pronađete najbolje pothos biljke za prodaju.