Gde postaviti pothos biljke u kući

Najbolje lokacije za proizvodnju kaučuka za Feng Shui i optimalnu negu
Sa svojim velikim tamnozelenim listovima i navikama rasta poput drveća, gumene biljke su odličan način da unesete tropske krajeve u svoj dom. Iako popularne kao ukrasne kućne biljke, gumene biljke su takođe bogate simbolikom i značenjem, posebno u feng šuiju. U ovom članku ćemo vam pokazati gde da postavite gumene biljke u svom domu za optimalnu negu i protok energije.

Gde postaviti gumene biljke u kući – najvažnije
Smatra se da biljke kaučuka podstiču sreću, bogatstvo i prosperitet. U feng šuiju, ovi kvaliteti su povezani sa jugoistočnim uglom vašeg doma ili sobe. Gumene biljke su idealne za kancelariju jer takođe mogu povećati prosperitet u vašoj karijeri, koja je povezana sa severom.

O pogonima kaučuka

Gde postaviti kaučukovce u kući

Takođe poznate kao gumena smokva ili gumeno drvo, biljke kaučuka (Ficus elastica) su članovi porodice smokava (Moraceae). Ove biljke su autohtone u delovima jugoistočne Azije kao što su Butan, Indija i Indonezija. Fabrike kaučuka su se takođe proširile na Floridu, Havaje, Šri Lanku i delove Zapadne Indije.

Ove biljke su dobile svoje uobičajeno ime po mlečnom lateksu koji proizvode, a koji se nekada koristio za pravljenje gume. Biljke gume uspevaju u vlažnim tropskim kišnim šumama, gde mogu da narastu do 130 stopa. Kako kaučukovo drvo raste, ono koristi vazdušno korenje da se stabilizuje u tlu. U Indiji se gumeno drveće obučava da stvara organske mostove.

Gde postaviti kaučukovce u kući

Biljke gume imaju tamnozeleno lišće ovalnog oblika. Zaobljeni listovi imaju gustu, gotovo kožnu teksturu i sjajnu završnu obradu. Kako se mladi listovi pojavljuju, zaštićeni su mesnatim „košcem“ koji otpada kada je novi list spreman da se razvije.

Biljke gume su izuzetno popularne kao ukrasne kućne biljke. Oni zahtevaju malo održavanja i pružaju nekoliko prednosti, uključujući prečišćavanje vazduha, povećanje produktivnosti i poboljšanje pamćenja. Štaviše, gumene biljke dolaze u nekoliko sorti, uključujući ‘Robusta’ i neke šarolike sorte.

Gumene biljke i Feng Shui

Gde postaviti kaučukovce u kući

Gumene biljke takođe donose niz feng šui prednosti u vaš dom. Ove biljke koje se ne održavaju povezane su sa srećom, prosperitetom i bogatstvom. To znači da su gumene biljke idealne feng šui biljke za vašu kućnu kancelariju ako trebate da povećate svoju produktivnost i uspeh.

Gde postaviti kaučukovce u kući

Kao i sve kućne biljke, gumene biljke su snažno povezane sa elementom drveta u feng šuiju. Teorija pet elemenata, takođe poznata kao Vu Ksing, važna je disciplina feng šuija. Fokusira se na kvalitete i odnose pet elemenata; zemlja, vatra, metal, voda i drvo.

Element drveta predstavlja rast, originalnost, podmlađivanje, duhovnost i poverenje. Element drveta je takođe povezan sa poželjnim faktorima kao što su zdravlje i bogatstvo.

Gde postaviti gumene biljke u kući

Gde postaviti kaučukovce u kući

Feng šui je drevna kineska filozofija koja se fokusira na kvalitet energija koje teče kroz naš dom. Praktičari mogu uticati i uskladiti ove energije odabirom boja i predmeta koji se koriste u svakoj prostoriji. Ovo se radi pomoću mape Bagua, koja je podeljena na devet oblasti:

Centar = Zdravlje (Tai Ki)
Sever = karijera (Kan)
Severoistok = Znanje (Gen)
Istok = Porodica (Džen)
Jugoistok = prosperitet i bogatstvo (Sun)
Jug = Slava i reputacija (Li)
Jugozapad = Veze (Kun)
Zapad = deca i kreativnost (Dui)
Severozapad = Putovanja i korisni ljudi (Kian)
Biljke kaučuka su povezane sa srećom, prosperitetom, uspehom i bogatstvom. Ovim atributima upravlja jugoistočni deo karte Bagua. Dakle, postavite biljke kaučuka na jugoistočnu lokaciju da biste povećali svoj prosperitet.

Biljke gume čine idealne feng šui biljke za kućnu kancelariju. Ne samo da mogu promovisati prosperitet i uspeh, već mogu i povećati jang energiju. Iang energija je aktivna i zauzeta, što je upravo ono okruženje koje želite kada pokušavate da radite od kuće.

Istočne i jugoistočne oblasti karte Bagua povezane su sa elementom drveta. Žive biljke su idealni dodaci ako pokušavate da kultivišete element drveta. Istočno od mape Bagua je povezano sa porodicom, tako da gumene biljke predstavljaju odličan dodatak porodičnim prostorima.

Feng šui se odnosi na teksturu i osećaj koliko i na elemente. Veruje se da oštri uglovi ili predmeti dodaju negativnu, napadačku energiju koju ne želite u svom domu. Biljke gume imaju meko, zaobljeno lišće koje pomaže u širenju negativne energije u oblastima sa mnogo oštrih uglova.

Najbolje lokacije za gumene biljke na osnovu njihovih potreba za negom

Biljkama kaučuka je potrebna jaka indirektna svetlost da bi uspele, iako mogu da tolerišu malo senke.

Prozori okrenuti ka istoku su idealni jer dobijaju sunce ujutru kada je manje intenzivno. Ove lokacije se lepo povezuju sa najboljim mestima za biljke kaučuka, prema mapi Bagua.

Biljkama gume takođe su potrebne tople temperature i umerena vlažnost. Gumene biljke treba da budu postavljene negde sa stabilnim temperaturama u rasponu od 60 do 75ºF. Izbegavajte mesta sa suvim, hladnim ili vrućim propuhom iz ventilacionih otvora i radijatora.

Gde NE postavljati gumene biljke u kući

Kao što je ranije pomenuto, teorija pet elemenata feng šuija razmatra međusobno povezani odnos između pet glavnih elemenata. Ove interakcije nisu uvek pozitivne – neki elementi mogu oslabiti ili se sukobiti sa drugima, stvarajući negativnu energiju. Biljke gume su povezane sa elementom drveta, što ih čini ranjivim na određene druge elemente.

Vatra slabi drvo jer vatra u prirodi troši i sagoreva drvo. Na mapi Bagua, vatra je povezana sa Jugom, koji upravlja slavom i reputacijom. Ako su gumene biljke postavljene negde povezano sa elementom vatre, njihova sposobnost da podstaknu prosperitet i uspeh može biti smanjena.

Drvo je takođe ranjivo na metalni element, a vidi se da se to dvoje sukobljava u feng šuiju. Metal je povezan sa zapadom i severozapadom karte Bagua. Oblasti mape Bagua povezane sa metalom nisu pogodne za biljke kaučuka jer metal seče kroz drvo u prirodi.

Gumene biljke su odlične za sobe kojima je potrebna energija janga. Međutim, oni ne moraju nužno da rade za područja koja bi trebalo da imaju jin energiju. Jin energija je umirujuća i opuštajuća, što je poželjno u spavaćoj sobi. Izbegavajte postavljanje gumenih biljaka u svoju spavaću sobu kako biste promovisali više jin energije.

Gde postaviti gumene biljke na otvorenom

U određenim oblastima u SAD, kaučuk se može uzgajati na otvorenom u baštama ili na terasama. Kao tropske biljke, kaučukaste biljke su najprikladnije za uzgojne zone USDA 10 do 12. U drugim oblastima, kaučukaste biljke se najbolje uzgajaju u saksijama i stavljaju napolje tokom leta. Ali kada dođe zima, zaštitite ih u zatvorenom prostoru.

Biljke kaučuka najbolje rade na otvorenom prostoru koji dobija sjajnu, indirektnu jutarnju sunčevu svetlost i delimičnu senku do kraja dana. Ove biljke takođe vole toplo, vlažno okruženje zaštićeno od jakih vetrova. Biljke gume na otvorenom treba zalijevati ako je gornji centimetar medija za uzgoj suv.

Osnovna nega biljaka kaučuka

Biljke gume su neverovatno izdržljive kućne biljke, ali imaju dovoljno dramatično lišće da se dopadnu početnicima. Biljke gume preferiraju svetlu, indirektnu sunčevu svetlost sa prozora okrenutih prema istoku ili jugoistoku. Oni mogu tolerisati periode senke.

Biljke gume nisu velike pijanice i obično im je potrebna voda svake nedelje ili otprilike tokom proleća i leta. Ako se gornji centimetar ili dva zemlje osuši, dajte im piće. Da bi se sprečilo truljenje korena i prekomerno zalivanje, biljkama kaučuka je potrebno dobro drenirano zemljište. Mešavina standardne mešavine za saksije, borove kore i perlita ili peska u omjeru 1:1:1 bi trebala biti dobra.

Ove tropske kućne biljke preferiraju konstantnu toplinu i vlažnost. Idealne temperature za biljke kaučuka kreću se od 60 do 75ºF sa umerenim nivoima vlažnosti. Ako se osećate ugodno, velike su šanse da će biti i vaša gumarica. Zamaglite lišće ili koristite ovlaživač ili posudu sa šljunkom da povećate vlažnost ako je potrebno.

Biljke kaučuka treba presađivati jednom godišnje ili dve tokom proleća. Biljke kaučuka mogu se razmnožavati pomoću reznica, koje treba održavati tople i vlažne dok se ne postave. Đubrite gumene biljke svakih četiri do šest nedelja tokom vegetacije, ali prestanite zimi.

Česta pitanja o mestu postavljanja gumenih postrojenja

Koja je soba najbolja za biljku kaučuka?

Sobe sa prozorima okrenutim prema istoku ili jugoistoku su najbolje za kaučuke. Što se tiče feng šuija, gumene biljke pružaju najviše koristi u kućnim kancelarijama.

Koliko daleko od prozora treba da bude kaučukovac?

Za prozore okrenute prema istoku ili jugoistoku, gumene biljke mogu se postaviti otprilike tri stope. Ako je prozor okrenut prema jugu ili jugozapadu, treba ih postaviti dalje – idealno osam do deset stopa.

Mogu li da stavim svoju biljku kaučuka u ugao?

Biljke kaučuka imaju uspravne, žbunaste navike rasta što ih čini idealnim za neiskorišćene uglove. Ovo takođe pomaže da se omekšaju oštre ivice i negativna energija ovih uglova.

Mogu li gumene biljke uspevati u uslovima slabog osvetljenja?

Iako biljke kaučuka mogu tolerisati punu senku u kratkim periodima, one preferiraju svetlu, indirektnu sunčevu svetlost kad god je to moguće. Delimična senka je takođe dobra opcija u kombinaciji sa jutarnjim sunčevim zracima.

Mogu li gumene biljke tolerisati propuh?

Iako su kaučukaste biljke otporne, hladni ili suvi promaji mogu biti problem. Držite gumene biljke dalje od ventilacionih otvora ili radijatora, inače će se previše osušiti.

Gde postaviti gumene biljke – poslednja reč

Gumene biljke su čvrste, lepe i raznovrsne kućne biljke. Kada se nalaze na jugoistočnim lokacijama, biljke kaučuka mogu promovisati sreću, prosperitet, bogatstvo i uspeh. Ovo takođe čini gumene biljke idealnim za kućnu kancelariju. Postrojenja kaučuka takođe pomaže u ublažavanju negativne energije u oblastima sa puno oštrih uglova. Ako tražite svoju sledeću biljku kaučuka koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju kaučukovo drvo širom zemlje.