Mogu li biljke Monstera rasti u blizini klima uredjaja ili ventilacionih otvora

Biljke monstere su popularne kućne biljke zahvaljujući svojim prelepim fenestriranim listovima. Kao tropske biljke, monstere zahtevaju toplo, vlažno okruženje u zatvorenom prostoru. Nažalost, promaja iz ventilacionih otvora može uticati na ove uslove. U ovom članku ćemo otkriti da li možete uzgajati biljke Monstera u blizini klima uređaja ili ventilacionih otvora.


Koji uslovi su potrebni biljkama Monstera
Biljke monstere su zimzelene loze koje potiču iz Centralne i Južne Amerike. Čudovišta naseljavaju ekosisteme sa tropskom klimom, kao što su džungle i prašume. Ovi ekosistemi doživljavaju prosečne temperature između 70 i 85ºF (21 do 30ºC) i nivoe vlažnosti između 75 i 90%.

Međutim, neke vrste biljaka Monstera mogu preživeti u hladnijim regionima, kao što su oblačne šume. Ova staništa imaju niži nivo vlažnosti, između 40 i 50%. Vrste monstera iz ovih oblasti mogu tolerisati temperature do 55ºF (13º).

Iako je teško u potpunosti replicirati ova okruženja u zatvorenom prostoru, trebalo bi da obezbedite tople, vlažne uslove za svoju Monsteru. Održavajte temperaturu okoline između 68 i 86ºF (20 do 30ºC) i nivoe vlažnosti između 60 i 80%.

Prosečna vlažnost u domaćinstvu neće biti dovoljno visoka za većinu vrsta Monstera. Možete povećati vlažnost vazduha redovnim zamagljivanjem i upotrebom ovlaživača ili posuda za šljunak. Takođe možete da postavite svoju biljku Monstera u vlažno kupatilo sa parom da biste obezbedili tropske uslove.

Mogu li biljke Monstera rasti u blizini klima uređaja ili ventilacionih otvora?

Biljke Monstera će se boriti ako su postavljene u blizini klima uređaja, ventilacionih otvora ili otvorenih prozora. Ove oblasti proizvode hladne propuhe koje mogu smanjiti temperaturu i vlažnost oko vašeg Monstera. Hladna propuha može čak izazvati iznenadni temperaturni šok, koji može ubiti vašu biljku.

Zaštitite svoje biljke Monstera od hladnog propuha u svakom trenutku. Ove biljke zahtevaju tropske uslove sa toplim temperaturama i visokim nivoom vlažnosti. Hladni promaji će ugroziti toplo, vlažno okruženje koje je potrebno vašoj Monsteri.

Preduzmite dodatne mere predostrožnosti da zaštitite monstere od hladnog propuha tokom zime. Iako mnoge vrste Monstera mogu da podnesu temperature do 55ºF u kratkim periodima, ne mogu tolerisati temperature ispod 50ºF (10ºC).

Ako na vlažnost oko vaše Monstere utiče hladna promaja iz AC jedinica ili ventilacionih otvora, vaša biljka će koristiti više vode. Monsterama je obično potrebno zalivanje kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši. Ako je okolna vlažnost preniska, moraćete češće da zalivate.

Ako vaša Monstera pati od niskih temperatura ili niske vlažnosti, pokazaće neke znakove upozorenja. To može uključivati opušteno lišće, ograničenu fenestraciju ili žuto lišće sa smeđim ivicama. Nizak nivo vlažnosti takođe može stvoriti smeđe mrlje na listovima vaše biljke Monstera.

Tokom zime, premestite svoju Monsteru u toplu prostoriju i držite je nekoliko stopa od otvora za vazduh. Međutim, nemojte izlagati svoju Monsteru suvom, toplom propuhu uzrokovanom grejačima ili radijatorima. Oni takođe mogu smanjiti vlažnost oko vaše biljke.

Okončanje
Biljke Monstera ne bi trebalo da budu u blizini klima uređaja, ventilacionih otvora ili prozora. Ove oblasti proizvode hladne propuhe koje snižavaju temperaturu i vlažnost oko vaše biljke Monstera.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima biljaka Monstera.