Tolerancije temperature i vlažnosti Aglaoneme osnovni vodič

Idealni rasponi temperature i vlažnosti za biljke Aglaonema (kineske zimzelene) koje uspevaju u zatvorenom prostoru

Biljke aglaoneme, često poznate kao kineske zimzelene biljke, cenjene su zbog svog upečatljivog lišća. Njihovo lišće ima nekoliko oblika, boja i šarenih šara. Lišće Aglaoneme može varirati od zelene do žute, crvene, pa čak i ružičaste. Neke sorte takođe imaju prskanje srebra. Biljke aglaoneme potiču iz tropskih delova Azije, uglavnom iz Kine ili Filipina. Aglaoneme je prilično lako uzgajati, ali imaju neke posebne zahteve za temperaturom i vlažnošću koje će detaljno istražiti u ovom osnovnom vodiču.


Tolerancije temperature i vlažnosti biljke Aglaonema – najvažnije
Biljkama aglaoneme su potrebni topli, vlažni uslovi da bi napredovali. Ove tropske kućne biljke zaista ne podnose hladnoću. Sve ispod 60ºF (15ºC) će uzrokovati probleme. Kineske zimzelene biljke najbolje rade na temperaturama u rasponu od 65ºF do 80ºF (18 do 26,5ºC). Biljke aglaoneme zahtevaju vlažnost od 60 do 70%.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti Aglaonema biljke dobijaju u svojim izvornim staništima

Biljke aglaoneme su autohtone u tropskim šumama Azije, posebno u delovima Kine i Filipina. Ove šume stvaraju tople uslove sa visokim nivoom vlažnosti – savršeno za kineske zimzelene biljke. Ova staništa takođe pružaju mnogo hlada i vlažnog zemljišta.

Biljke divlje aglaoneme upijaju vlagu iz vazduha kroz svoje lišće. To znači da nivo vlažnosti u prirodnom staništu Aglaonemas često raste iznad 70%. Tropske šume u ovom regionu obično imaju temperature negde između 68 do 84ºF (20 do 29ºC).

Iako naši domovi ne mogu u potpunosti da repliciraju ove uslove, kineske zimzelene biljke treba postaviti na najtoplije dostupno mesto. Takođe imaju koristi od obližnjih ovlaživača ili redovnog zamagljivanja da bi održali visoku vlažnost.

Znaci da je vaša biljka Aglaonema izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti

U zavisnosti od uslova u vašem domu, može biti izazovno obezbediti odgovarajuću temperaturu i vlažnost za biljke Aglaoneme. Postoji nekoliko znakova koje treba potražiti koji ukazuju na to da biljke Aglaoneme ne dobijaju dovoljno topline ili vlage.

Curling listovi
Jedan od najočitijih pokazatelja da ove biljke nisu dovoljno tople ili vlažne je uvijanje lišća. Uvijanje listova na biljci Aglaoneme može biti uzrokovano nedovoljnom vlažnošću ili temperaturom. Ovo takođe može biti znak prekomernog ili nedovoljno zalivanja, ali osećaj tla može eliminisati ovu mogućnost. Ako je tlo malo vlažno, onda se listovi uvijaju zbog nedostatka vlage i topline.

Opušteno lišće
Opušteni listovi su još jedan znak da je biljka Aglaonema previše suva. Opet, ovo takođe može značiti da je biljka prezalivena ili nedovoljno zalivena, pa proverite i tlo. Pazite na uobičajene štetočine, bube i bolesti aglaoneme koje takođe uzrokuju da biljka pokazuje znake slabosti ili lošeg zdravlja.

Znaci podvodnjavanja
Podvodena Aglaonema takođe neće dobiti dovoljno vlage. Uobičajeni znaci nedovoljnog zalivanja uključuju hrskave ili smeđe vrhove listova i žute listove. Kada zalivate biljke Aglaoneam, dajte im i brzu maglu.

Idealna temperatura i vlažnost za biljke Aglaonema
Idealni nivoi temperature za biljke Aglaoneme kreću se od 65ºF do 80ºF. Za većinu vlasnika Aglaoneme prosečne sobne temperature u domaćinstvu treba da budu dovoljne. Ako živite u hladnijem području, verovatno ćete morati da svoju kinesku zimzelenu biljku postavite u zimski vrt ako možete.

Biljke aglaoneme trebaju visok nivo vlažnosti – obično između 60 i 70%. Parna kupatila stvaraju idealne uslove za ove tropske sobne biljke. Vlažnost je prirodno veća u kupatilu, posebno kada se tuširate. Uverite se da je i temperatura u vašem kupatilu dovoljno visoka.

Termometri i hidrometri mogu vam pomoći da ispunite zahteve temperature i vlažnosti vaše biljke Aglaonema. Pre nego što donesete kući kinesko zimzeleno, dobra je ideja da testirate različita mesta u vašem domu. Ovo vam pomaže da identifikujete idealnu lokaciju za biljku Aglaonema.

Biljke aglaoneme su podložne hladnom propuhu. Ovo isključuje prozorske daske kao potencijalnu lokaciju jer će biljka biti izložena promaji. Izbegavajte propuh iz radijatora, grejača ili klima uređaja jer to može učiniti vazduh izuzetno suvim. Područja sa velikim prometom, kao što su vrata, takođe stvaraju propuh, što ih čini neprikladnim za kineske zimzelene biljke.

Prostorije okrenute prema istoku ili jugu bi trebalo da pomognu da se obezbedi dovoljno toplote za biljke Aglaoneme, ali mogu da nadjačaju biljku previše svetle, indirektne svetlosti. Kineske zimzelene biljke preferiraju delimično hladnije uslove, tako da sobe okrenute prema istoku ili zapadu treba da obezbede slatku tačku između temperature i svetlosti. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde postaviti biljke aglaoneme u kući.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

Ako tipična vlažnost u vašem domu nije dovoljno visoka za biljke Aglaoneme, postoji nekoliko načina da je povećate. Jedna od najčešćih metoda je zamagljivanje listova kineskih zimzelenih biljaka. Ovo može pomoći, ali nije trajno rešenje. Zamagljivanje se vrši jednom u nekoliko dana, a tokom leta češće.

Jedan od najboljih načina da se poveća vlažnost oko biljaka Aglaonema je upotreba ovlaživača. Oni se mogu kupiti prilično jeftino i bolje su dugoročno rešenje. Električni ovlaživači su obično najbolja opcija. Korišćenje ovlaživača takođe ima koristi za nas.

Kada govorimo o povećanju vlažnosti, u osnovi pokušavamo da stvorimo mikroklimu oko tropskih biljaka. Odličan način da to uradite je da grupišete sobne biljke sa sličnim potrebama za vlažnošću. Kako voda isparava iz svake biljke, lokalna vlažnost oko grupe se povećava. Pokušajte da postavite biljke Aglaoneme pored drugih tropskih sobnih biljaka.

Još jedan dobar način za povećanje vlažnosti za biljke Aglaoneme je upotreba tacne sa šljunkom. Napunite plitku tacnu sitnim kamenčićima i stavite Aglaonemu na vrh u njenu saksiju. Zatim napunite posudu vodom, ali vodite računa da nivo vode ostane ispod šljunka. Vremenom će voda ispariti i povećati vlažnost oko kineskog zimzelenog.

Nivoi vlažnosti će prirodno biti viši u određenim prostorijama, kao što su kupatila. Kuhinje takođe mogu biti prilično vlažne. Stavite biljku Aglaonema u kupatilo kako biste joj dali što više vlage. Konzervatorije i sunčane sobe takođe mogu biti dobra mesta sve dok postoje zasjenjeni uglovi za Aglaonemu.

Na kraju, obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa vlažnosti za biljke Aglaoneme će verovatno zahtevati kombinaciju ovih metoda.

Briga o biljkama Aglaonema u proleće i leto

Biljke aglaoneme će uživati u toplijim temperaturama tokom proleća i leta. Ali ako živite u sušnom regionu, letnja vrućina takođe olakšava da se ove biljke previše osuše. Ako uzgajate kineske zimzelene biljke, održavanje vlažnosti tokom vrućeg vremena je glavni uslov.

Redovnije zamagljujte biljku i koristite posude sa šljunkom ili ovlaživače za održavanje vlažnosti. U područjima koja imaju zaista visoke temperature, može biti prevruće za biljke Aglaoneme. Postavite kineske zimzelene biljke na senovitije mesto kako biste ih sprečili da se previše zagreju.

Sada je takođe najbolja sezona da razmislite o đubrenju vaših biljaka aglaoneme.

Briga o biljkama Aglaonema tokom zime
Zima predstavlja dva problema za kineske zimzelene biljke. Ne samo da će biljkama biti hladnije, već i zimski vazduh može biti prilično suv. Ovo je posebno tačno kada koristimo radijatore i grejalice u našim domovima.

Biljke aglaoneme će prirodno biti u stanju mirovanja tokom zime, što znači da ih treba ređe zalivati. Ali i dalje ih treba održavati toplim. Održavajte temperaturu u domaćinstvu na ispravnom nivou i vodite računa da biljku Aglaonema držite dalje od hladnog propuha.

Česta pitanja o toleranciji temperature i vlažnosti biljke Aglaonema:
Da li biljke Aglaoneme mogu tolerisati hladnoću?
Biljke aglaoneme ne podnose dobro niske temperature. Ove tropske biljke treba da budu topli, obično negde između 65ºF i 80ºF. Sve ispod 60ºF je previše hladno za njih.

Da li biljke Aglaonema žive napolju?
Biljke aglaoneme preferiraju senovite, tropske uslove kada rastu napolju. Većina oblasti neće moći da obezbedi dovoljno toplote, posebno tokom zime. Moguće je uzgajati kineske zimzelene biljke napolju u vlažnim, toplim područjima poput južnih država.

Da li je biljkama Aglaoneme potrebno zamagljivanje?
Biljke aglaoneme trebaju visok nivo vlažnosti da bi dobro rasle. Zamagljivanje biljaka Aglaoneme je jedan od najlakših načina za povećanje vlažnosti i treba ga raditi svaka dva ili tri dana. Zamagljivati se redovnije tokom leta.

Okončanje

Biljke aglaoneme su prekrasne grmolike kućne biljke koje mogu uljepšati svaki zatvoreni prostor. Iako je kineske zimzelene biljke prilično lako održavati, one mogu biti malo izbirljive u pogledu temperature i vlažnosti. Da bi ove tropske lepotice bile srećne, dajte im temperature u rasponu od 65ºF do 80ºF. Biljke aglaoneme takođe trebaju vlažne uslove – idealno negde između 60 i 70% vlažnosti.

Ako želite da dodate svoju sledeću biljku Aglaonema u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju kineske zimzelene biljke širom zemlje.