Gde postaviti biljke Monstera u kući

Najbolje lokacije za biljke Monstera za Feng Shui i optimalnu negu
Iako biljke Monstera nisu bile jedne od prvih tropskih biljaka koje su pripitomljene kao kućna biljka, to je jedna od najkorisnijih, najtraženijih i najpopularnijih biljaka dostupnih danas. Postoji na desetine sorti Monstera dostupnih kao kućne biljke, od kojih svaka ima slične zahteve za negom uprkos svom različitom izgledu. Monsteri je potrebno više od redovne nege poput zalivanja i đubrenja da bi uspela. Pravilno postavljanje unutar kuće osigurava da će on napredovati, zajedno sa podsticanjem dobrog protoka energije kroz prakse kao što je Feng Shui. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što trebate znati o najboljoj poziciji za biljke Monstera u kući.

Gde postaviti biljke Monstera u kući
Biljke monstere preferiraju toplinu i indirektno svetlo, pa se za optimalan rast preporučuje postavljanje blizu jugoistočnog ili istočnog prozora. U praksi Feng Shuija, veruje se da aranžiranje velikih sobnih biljaka poput Monstere oko kuće podstiče novi rast, širenje i pozitivan razvoj kao što je akumulacija bogatstva.

O biljkama Monstera

Monstera je čitav rod koji uključuje skoro 50 različitih biljaka. Samo nešto više od desetina vrsta se uzgaja kao kućne biljke, ali neke od vrsta su takođe podeljene na više oblika i sorti kako bi vlasnicima biljaka dali više mogućnosti.

Ime Monstera potiče od čudnog ili neobičnog izgleda većine vrsta u rodu. Prirodno područje Monstere obuhvata većinu tropskih delova Centralne i Južne Amerike. Biljke se posebno nalaze u Gvatemali i južnim regionima Meksika.

Monstera deliciosa, poznata i kao švajcarska biljka sira, je vrsta koja se najčešće uzgaja kao kućna biljka. Njegovo naučno ime potiče od velikog i ukusnog ploda, koji se pojavljuje samo na biljkama koje se uzgajaju na otvorenom. Druge popularne sorte uključuju Monstera Oblikua, Monstera Peru i Variegated Monstera. Većina vrsta Monstera se smatra toksičnim za kućne ljubimce i ljude.

Sve biljke Monstera rastu kao penjačice u svojim izvornim staništima. Međutim, većina sorti se na kraju izdržava sa više stabljika ako se uzgaja bez podrške. Najznačajniji rast i najveći listovi potiču od omogućavanja loze Monstera da se pričvrsti za oslonac ili stub neke vrste.

Fenestracije, ili otvori na listovima koji im daju poseban oblik, razvijaju se samo na zrelim i zdravim primercima. Prilagođavanje uslova koji se daju da Monstera proizvodi čvrste listove pomoći će budućem lišću da se pojavi sa kultnim otvorima ili prorezima po kojima je ovaj rod poznat.

Razmnožavanje biljaka Monstera takođe je moguće uz malo pažnje i upornosti.

Monstera Biljke i Feng Shui

Kina je dom prakse feng šuija, metode podsticanja dobrog protoka energije u dom ili posao.

U kineskoj kulturi, biljka Monstera se često koristi da simbolizuje mudrost starosti i poštovanje prema starijima. Veruje se da sređivanje velikih sobnih biljaka poput Monstere oko kuće podstiče novi rast, širenje i pozitivan razvoj kao što je akumulacija bogatstva, prosperiteta i sreće.

Monstera je odlična biljka koju treba izabrati za Feng Shui, zahvaljujući njihovoj navici penjanja i izdašno velikim listovima. Ovo simbolizuje ekspanziju, rast i pozitivnost.

Iako se biljkama ne daju posebna značenja u Feng Shuiju, one generalno funkcionišu kao simbol dobrog zdravlja, mladosti i stalnog rasta kada se koriste u pravom delu kuće. Ovo uključuje vinogradarske ili uspravne biljke poput svih vrsta i sorti Monstera.

Međutim, šiljaste biljke i biljke koje plaču se generalno ne preporučuju za Feng Shui aranžmane zbog njihovog odvraćanja na energiju kuće.

Gde postaviti biljke Monstera u kući
Izbor mesta za Monstera prvo zavisi od veličine zrele biljke. Mnoge biljke Monstera deliciosa mogu dostići maksimalnu visinu plafona sobe ili čak više, sa pojedinačnim listovima dužine do tri stope. Ove biljke takođe mogu da žive 40 godina ili više.

Kada budete sigurni da imate prostora u određenom području za veći oblik biljke Monstera, vreme je da razmotrite i principe Feng Shuija i koje uslove ova biljka preferira. Iako je dobra ideja maksimizirati protok pozitivne energije sa odgovarajućim Feng Shui principima, postavljanje takođe mora da nudi odgovarajuće nivoe svetlosti, temperature i vlažnosti.

Za zdravlje biljke

Generalno, rod Monstera ne preferira direktno svetlo. Međutim, to je jedna od retkih sobnih biljaka koja se može aklimatizirati na nekoliko sati direktnog izlaganja dnevno ako počnete polako, tako da se ne opeče.

Ove biljke preferiraju indirektno svetlo najmanje šest to osam sati dnevno. Filtrirana, ali donekle jaka svetlost je najbolja i proizvodi najviše fenestracija na listovima. To znači da je prozor okrenut prema jugoistoku ili jugu sa zavesom koja filtrira svetlost dobar izbor za postavljanje Monstera.

Ove biljke više vole da se osuše između zalivanja, tako da ih ne držite u previše vlažnom prostoru. Oni vole vlažnost veću od prosečne i moraju da ostanu iznad 50 stepeni F da bi nastavili da rastu.

Za maksimalnu korist prema Feng Shuiju

Bagua je Feng Shui energetska mapa koja određuje gde određene elemente treba dodati u kuću ili posao. Ovo je prilično doslovno tumačenje elemenata, koje uključuje kućne biljke u obliku elementa drveta.

U tradicionalnim Feng Shui praksama, raspored kuće se određuje korišćenjem kompasa za pronalaženje severne orijentacije. Zatim je tlocrt kuće prekriven Bagua prema kardinalnim uputstvima.

Ova energetska mapa zahteva da se kućne biljke poput Monstere postave i u delove kuće za bogatstvo i za decu. Odeljak za bogatstvo u domu uglavnom odgovara severozapadu, dok postavljanje biljaka na istok podstiče vašu porodicu da raste i napreduje.

Možda ćete takođe želeti da postavite biljku sa velikim listovima kao što je Monstera na jugu, koja je deo za karijeru u domu ako želite da podstaknete rast i razvoj u tom polju.

Druga razmatranja
Jug je prirodan izbor i za povećanje bogatstva i za obezbeđivanje da Monstera dobije dovoljno svetla. Međutim, sunce može biti malo oštro u ovoj oblasti ako ne možete da ga zadržite indirektno. Odabirom istočnog dela kuće osiguravate da biljka dobije samo direktnu svetlost ujutru dok stimuliše protok energije u porodicu kroz praksu Feng Shuija.

Ako odaberete severozapadno mesto za Monsteru, možda će vam trebati biljno svetlo da biste bili sigurni da će ostati tamnozelena i da raste zdravim tempom.

Gde ne smeti biljke Monstera u kući

Prema principima Feng Shuija, nije nužno dobra ideja držati biljku u spavaćoj sobi. Ovo posebno važi za biljke koje rastu nagore i one sa velikim listovima, dve kategorije u koje spada Monstera.

Smatra se da ove biljke stvaraju mnogo energije i mogu ometati mirnu prirodu spavaće sobe. Spavaće sobe takođe imaju tendenciju da budu tamnije nego što Monstera preferira, čak i tokom dana.

Monstera se može boriti da pronađe dovoljno prostora za rast u prometnim ili prepunim prostorijama. Oni lako mogu da četkaju plafon čak i u prostoriji koja je visoka 12 stopa, pa im dajte prostora da rastu gde god da ih postavite.

Preterano izlaganje direktnoj svetlosti takođe može biti problem za biljke Monstera, što rezultira žutim lišćem, smeđim mrljama ili drugim znacima lošeg zdravlja biljaka.

Gde postaviti biljke Monstera na otvorenom
Na otvorenom, većina vrsta Monstera može da podnese rast samo u USDA zonama 10b i iznad. To znači da nikada neće doživeti jak mraz tokom zime i da će u najgorem slučaju biti izloženi samo temperaturama ispod 40-ih.

Ako živite u hladnijem području, moraćete da ponesete svoju Monsteru u zatvorenom za zimu, ali možda ćete ipak želeti da je nosite napolju tokom leta. Pazite na delove direktnog sunca koje mogu da spale biljku dok se sunce kreće tokom dana.

Potražite područja sa puno indirektne sunčeve svetlosti, tako da biljka ne prestane da raste, ali ne rizikuje ni da izgori. Mesta sa visokom vlažnošću zbog vodene karakteristike ili mistera su takođe dobra ideja.

Osnovna nega biljaka Monstera

Biljke monstere preferiraju vlažnost vazduha veću od prosečne, sa idealnim nivoima oko 60% do 75%. Potrebno im je indirektno ili osenčeno svetlo šest do osam sati dnevno, ali se uz malo pažnje mogu prilagoditi da rastu na direktnijoj sunčevoj svetlosti.

Držite biljke Monstere iznad 50 stepeni F da bi održale rast i iznad 40 stepeni da biste sprečili oštećenje listova i stabljika.

Monstera u saksiji sadi u bogatoj mešavini zemljišta sa dobrom dreniranjem i zalivajte kada se približno 80% osnove tla osuši.

Monstera će možda trebati presađivanje svake godine ili više kada aktivno raste zbog njihove sposobnosti da steknu masu korena.

Držite Monsteru oplođenom jednom mesečno tokom toplih meseci u godini kako biste bili sigurni da su dobro hranjeni. Monstera takođe može imati koristi od laganog obrezivanja kako bi pomogla u kontroli njihovog oblika i veličine. Takođe je mudro paziti na sve uobičajene štetočine i bolesti biljaka Monstera.

Gde da postavite Monstera biljke Česta pitanja:

Koja je soba najbolja za biljku Monstera?
Istočna ili južna soba je dobar izbor prema potrebama biljke i principima Feng Shuija.

Koliko daleko od prozora treba da bude Monstera?
Držite biljku Monstera najmanje 2-4 stope od bilo kakvog direktnog izvora svetlosti osim ako nije zaštićena zavesom koja filtrira svetlost.

Mogu li da stavim svoju Monsteru u ugao?
Biljke monstere ne smetaju uglovima, ali ih nemojte stiskati uza zidove jer im je potreban prostor za širenje.

Da li monstera može da napreduje u uslovima slabog osvetljenja?
Biljke monstere zahtevaju 4 do 6 sati indirektne svetlosti dnevno, pa pokušajte sa sijalicom ako nema dovoljno svetla u kući.

Može li biljka Monstera tolerisati propuh?
Izbegavajte promaju, posebno hladnu koja može prouzrokovati da biljke Monstera klonu ili opadaju lišće.

Pronalaženje najbolje lokacije za biljke Monstera

Monstere su odlične feng šui biljke za dom, zahvaljujući pozitivnoj energiji za koju se smatra da daju. Obavezno postavite svoju biljku monstere na mesto koje prima mnogo jarke indirektne sunčeve svetlosti i bez hladnog propuha ili iznenadnih temperaturnih promena.

Ako tražite svoju sledeću biljku Monstera koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Monstera širom zemlje.