Uzgajanje ruza objasnjeni idealni svetlosni uslovi

Bez obzira da li tražite slojeve naboranih latica ili primamljiv miris koji ispunjava baštu, ruže mogu učiniti trik. Briga o ovim biljkama nije previše teška, sve dok znate šta im se sviđa. A kada dođe na videlo, oni vole mnogo toga! U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o idealnim zahtevima za svetlom da bi ruže uspele.

Uloga svetlosti u rastu i razvoju biljaka

Dok ljudi i druge životinje dobijaju energiju konzumiranjem hrane, biljke koriste energiju sunca za formiranje ugljenih hidrata. Tokom procesa fotosinteze , biljke koriste svetlosnu energiju za pretvaranje ugljen-dioksida i vode u kiseonik, glukozu i vodu.

Fotosinteza je složen proces sa mnogo koraka, ali razbijanje na dva glavna dela može vam pomoći da ga bolje razumete. Dva glavna koraka su reakcije zavisne od svetlosti i reakcije nezavisne od svetlosti.

Tokom reakcija zavisnih od svetlosti, molekuli hlorofila transformišu svetlosnu energiju u molekule za prenos energije ATP i NADPH. Kao što verovatno možete reći, svetlost je suštinski deo ovog procesa, a biljke ga mogu završiti samo tokom dana.

U sledećoj fazi fotosinteze, biljke koriste energiju dostupnu u ATP i NADPH za pretvaranje vode i ugljen-dioksida u glukozu, kiseonik i vodu. Biljke oslobađaju nastali kiseonik i vodu u atmosferu i koriste glukozu za izgradnju struktura i energetskih procesa. Pošto ova druga faza ne zahteva svetlost, biljke mogu da je završe u bilo kom trenutku.

Pa, šta sve ovo znači za ruže? Ako ruže ne dobijaju dovoljno svetlosti, neće moći da formiraju glukozu koja im je potrebna za proizvodnju novih listova, formiranje cveća i borbu protiv bolesti.

Važno je zapamtiti da iako su ružama takođe potrebne hranljive materije da bi napredovale, dodavanje đubriva neće nadoknaditi nedostatak svetlosti. Pravilno izlaganje svetlosti, đubrenje i zalivanje su neophodni za uzgoj zdravih grmova ruža.

Idealni svetlosni uslovi i ekspozicija za grmove ruža

Kao što sam već pomenuo, svetlost igra ključnu ulogu u rastu i razvoju biljaka. Nedostatak sunčeve svetlosti može dovesti do usporavanja rasta, oslabljene odbrane biljaka, žutog lišća i oskudice cveća.

Što se tiče grmova ruža, svetlost takođe može pomoći kod uobičajenih gljivičnih bolesti kao što su pepelnica i peronospora. Ove bolesti se češće javljaju kada lišće ostane vlažno. Pošto sunčeva svetlost pomaže u isparavanju jutarnje rose, omogućava da lišće ostane suvo, što zatim inhibira razvoj gljivičnih bolesti.

Dakle, koji su tačno idealni svetlosni uslovi za grmove ruža?

Ako uzgajate svoje ruže na otvorenom, želite da obezbedite što više direktnog svetla. Šest sati je minimum, ali više je često bolje.

Najbolja opcija je da izaberete lokaciju koja dobija direktno sunce ujutru, bez obzira da li ovo područje dobija popodnevno svetlo. Jutarnje svetlo će pomoći da se osuši jutarnja vlaga i spreči razvoj bolesti. Međutim, ako imate samo lokaciju koja prima popodnevno sunce, i ovo je u redu.

Kako da znam da moje ruže ne dobijaju dovoljno svetla?
Sada kada razumete da ruže vole mnogo svetlosti, možda se pitate kako da kažete da li im treba više svetlosti. Možete paziti na nekoliko znakova koji ukazuju da bi vaše ruže želele malo više svetlosti.

Ielloving Leaves
Listovi žute ruže mogu ukazivati na širok spektar problema, uključujući previše vode, premalo vode, nedostatak azota i nedovoljno svetla. Ako primetite da lišće vaše ruže počinje da bledi u svetlo zeleno ili žuto, postoji velika šansa da im je potrebno više svetla.

Small Leaves
Listovi ruže nisu ogromni, ali ako primetite da se listovi vaše biljke smanjuju, vašoj biljci će možda trebati više svetlosti.

Formiranje listova zahteva mnogo energije. A pošto biljke dobijaju energiju od sunca, nedostatak svetlosti može ih dovesti do toga da proizvode manje listove kako bi uštedeli energiju.

Nedostatak cveća
Bilo da sadite hibridnu čajnu ružu ili staru baštensku ružu, verovatno iščekujete trenutak kada će vaša biljka eksplodirati od cveća. Ali šta ako se ovo nikada ne dogodi?

Ako primetite da vaša biljka ne cveta ili proizvodi samo šaku cvetova (i potencijalno nekoliko žutih listova ), može biti kriv nedostatak svetlosti.

Važna razmatranja

Sada kada smo pokrili osnove uslova osvetljenja ruža, hajde da uđemo u neke detalje koje treba da razmotrite.

Razmotrite ruže koje tolerišu senku
Većina vrsta ruža neće proizvesti zdravo lišće i velike količine cvetova osim ako ne dobiju najmanje šest sati direktnog svetla. Međutim, poznato je da neke sorte ruža mogu tolerisati delimičnu senku tokom celog dana.

To ne znači da ruže mogu cvetati u punoj hladovini – za sve im je potrebno barem malo svetlosti da bi rasle. Ali sledeće ruže mogu ostati zdrave i proizvesti divno cvetanje ako ih posadite u senovitim predelima pored zidova okrenutih prema severu ili ispod visokog drveća.

‘Carefree Vonder’: žbunasta ruža koja proizvodi obilje polu-dvostrukih ružičastih cvetova
‘Emili Bronte’: engleska žbunasta ruža sa svetlo ružičastim cvetovima
‘Golden Shovers’: ruža penjačica sa svetlo žutim cvetovima
‘Roald Dahl’: grm srednje veličine sa mekim narandžastim cvetovima
Svetlo za sobne ruže
Sobne ruže imaju iste zahteve za svetlošću kao i spoljne ruže. To znači da ih morate držati na svetlom mestu ako želite da ostanu srećni.

Generalno, područje pored prozora okrenutog prema jugu ili svetle sobe je najbolja lokacija za unutrašnje biljke ruža. Ako ovo nije dostupno, trebalo bi da koristite svetlo za rast da biste obezbedili dodatno osvetljenje. Održavanje svetla za uzgoj šest do osam sati svakog dana obezbediće vašim ružama svetlo koje im je potrebno.

Česta pitanja:
Da li grmovi ruža više vole jutarnje ili popodnevno sunce?
Poželjno je jutarnje sunce jer će pomoći sagorevanju rose i sprečiti razvoj gljivičnih oboljenja. Međutim, popodnevno sunce je pogodno i za grmove ruža.

Mogu li ruže tolerisati senku?
Neke ruže tolerišu delimičnu senku, ali nijedna sorta ne uspeva u punoj senci. Ako želite da uzgajate ružu u senovitom području, potražite sortu otpornu na senke.

Koja je vrsta svetlosti najbolja za ruže?
Ruže vole puno jakog, direktnog svetla. Najmanje šest sati sunčeve svetlosti dnevno će ih učiniti srećnim, ali osam ili deset sati je još bolje.

Idealni svetlosni uslovi za ruže – zamotavanje
Ako tražite blistav prikaz ruža, puno svetla je ključno! Ne zaboravite da svojim grmovima ruža date najmanje šest sati jakog svetla dnevno.