Kako uzgajati i brinuti se za biljke pauka kod kuce

Briga o biljkama pauka kod kuće je laka kao što je to u svetu kućnih biljaka. Ove lepotice koje ne zahtevaju mnogo održavanja mogu da se nose sa svim vrstama zanemarivanja i uspevaju u različitim izlaganjima svetlosti. Međutim, postavljanje vaše biljke pauka za uspeh dugoročno čini njihovu negu još lakšom. U ovom vodiču ću podeliti šta radim da uspešno uzgajam biljke pauka kod kuće.


Kako uzgajati i brinuti se za biljku pauka kod kuće
Šta ćemo pokriti:

Najčešća pitanja o uzgoju biljaka pauka:

Šta uraditi pre sadnje
Biljka pauka u belom visećem loncu

Pre sadnje bilo koje vrste biljke pauka (Chlorophitum comosum), morate pronaći zatvoreno mesto sa jakim, indirektnim svetlom i umerenom do visokom vlažnošću. Ova biljka voli lokaciju u kupatilu. Međutim, dobro će se ponašati na površini ili stolu u bilo kojoj prostoriji ako zadovoljite njegove potrebe za negom.

Takođe ćete želeti da sakupite alate kao što je plastična posuda za saksije ili viseća sadilica da bi vaša paukova biljka rasla. Pronađite kompletnu listu materijala koje želite da imate u odeljku Osnovni alati u nastavku.
Koja je najbolja mešavina tla za biljke pauka?

Biljke pauka uspevaju u organskoj mešavini sa dobrom drenažom . Ova vrsta najbolje uspeva u zemljištu sa neutralnim pH nivoom između 6,0 i 7,2. Najbolji recepti za tlo za biljke pauka će imati sastojke poput perlita ili plovućca za poboljšanje drenaže.
Kako posaditi biljke pauka
Bujni zeleni i beli listovi biljke pauka

Evo koraka koje ćete želeti da preduzmete kada sadite ili presađujete svoju novu biljku pauka .

Uklonite svoju paukovu biljku iz postojećeg kontejnera i masirajte korijensku kuglu da biste uklonili staru zemlju.
Pripremite dobro drenirajuću mešavinu za saksiju za biljku. Da biste poboljšali drenažu, možda ćete želeti da u zemlju dodate plavac ili perlit.
Uzmite plastični kontejner za jednu veličinu veću od sadašnjeg lonca biljke. Uverite se da ova sejalica ima rupu za drenažu na dnu.
Dodajte sloj mešavine za saksije na dno posude tako da vrh korena biljke bude na istom nivou kao u prethodnom loncu.
Stavite biljku u sadilicu i napunite prostor oko nje zemljom tako da bude čvrsta u novom okruženju.
Temeljno zalijte i stavite na mesto sa dosta svetle, indirektne sunčeve svetlosti.

Biljke pauka preferiraju svetlu, indirektnu sunčevu svetlost . Oni uživaju u zaštićenim okruženjima daleko od kontakta sa sunčevim zracima, jer njihovo lišće može izgoreti na direktnom svetlu. Svi aspekti će dobro funkcionisati za vašu biljku pauka sve dok ispunjavate njene zahteve za osvetljenjem.
Postavke temperature i vlažnosti

Sada, većina biljaka pauka uživa umerenu do visoku vlažnost i temperature od oko 70 do 90 stepeni Farenhajta. Generalno, ako se osećate prijatno u svom domu, i vaša paukova biljka će takođe. Međutim, ako biljka žudi za većom vlagom, možda će ceniti redovno zamagljivanje.
Kako se brinuti za biljke pauka
Kovrdžavi zeleni i beli listovi na biljci pauka
Razmatranje zalivanja

Zapamtite, paukove biljke uživaju u blago vlažnom tlu, ali mogu razviti probleme sa prekomernim zalivanjem. Ključno je da vodite računa da zalivate biljku samo kada je gornji deo zemlje suv.

Hidratirajte biljku dovoljno da voda izađe iz drenažne rupe. Pobrinite se da izbacite višak vode koja se nalazi u tanjiru biljke. Pored toga, ova biljka preferira vodu koja ne sadrži hemikalije, tako da filtrirana voda i kišnica dobro deluju.

Za više, pogledajte naš vodič o tome kada i kako zalijevati biljke pauka .
Preference za đubrenje

Đubrite biljke pauka mesečno tokom proleća i leta. Međutim, prekomerno đubrenje može dovesti do smeđeg, hrskavog izgleda na njegovom lišću i potencijalnog uvenuća. Možete primeniti višenamensko đubrivo za sobne biljke jednom ili dva puta mesečno tokom proleća i leta. Izbegavajte đubrenje zimi.
Kada i kako orezati biljke pauka

Orezujte biljke pauka u prolećnim i letnjim mesecima. Koristite oštre makaze da obrežete lišće koje želite da uklonite u dnu biljke. Ovaj pristup možete koristiti za orezivanje mrtvih ili bolesnih delova biljke, kao i mladunaca koje želite da razmnožite.
Propagacija
Reznica svežeg korena iz biljke pauka

Razmnožavanje biljaka pauka je lak i zabavan proces. Evo koraka koje treba preduzeti da biste štenad vaše biljke pretvorili u nove bebe paukove biljke.

Pronađite bebu sadnicu koja je počela da razvija korenje.
Koristite makaze da obrežete iznad lišća biljke da biste je odvojili od matične biljke.
Stavite ovu novu biljku u mali kontejner sa istom zemljom za saksiju koju koristite za originalnu biljku. Možete dodati nekoliko sadnica u istu saksiju da biste postigli puniji izgled.
Temeljno zalijte i održavajte tlo vlažnim dok se koreni biljke ne uspostavi u novom okruženju.
Kada se biljka uspostavi, pređite na isti raspored zalivanja koji koristite za originalnu biljku, zalivanje samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje osuši.

Kada i kako presaditi

Možda ćete želeti da razmislite o presađivanju svoje paukove biljke svake godine ili dve, u zavisnosti od toga koliko brzo raste. Znaćete da je vreme za presađivanje ako se biljka veže za koren ili korenje raste iz drenažne rupe.

Ako presađujete celu biljku, poželećete da povećate veličinu saksije u odnosu na njen trenutni kontejner. Takođe možete podeliti svoju biljku pauka na manje biljke. Ako odaberete ovu metodu, stavite ih u manje kontejnere koji odgovaraju njihovoj novoj veličini.
Uobičajeni problemi, štetočine i bolesti
Živopisna biljka pauka zelene i bele boje koja raste u glinenoj posudi

Generalno, paukove biljke ne pate od previše štetočina ili bolesti . Međutim, evo nekoliko na koje možete naići kada uzgajate ovu vrstu u svom domu.

Trulež korena: Moraćete da uklonite biljku iz zemlje i odsečete zahvaćeno područje ako primetite trulež korena. Presadite svoju biljku pauka u mešavinu zemljišta koja dobro drenira i zalivajte samo kada se gornji sloj zemlje osuši.
Bele mušice: Ako primetite bele mušice ili sličnu infestaciju, možete da napravite rastvor sapunaste vode za prskanje po vašoj biljci. Primenite rešenje po potrebi dok problem ne nestane.

Osnovni alati za biljke pauka

Evo naše liste alata koje treba imati pri ruci za optimalnu negu biljaka pauka.

Plastični lonac sa drenažnim otvorom
Tanjir za postavljanje ispod lonca
Mešavina za saksije koja dobro drenira
Perlit ili plovućac za dodatnu drenažu ako je potrebno
Kanta za zalivanje sa filtriranom ili kišnicom
Oštre makaze za obrezivanje i razmnožavanje
Sprej za zamagljivanje ako je potrebno

Najčešća pitanja o uzgoju biljaka pauka:
Da li je biljkama pauka potrebno puno sunca?

Da, paukove biljke preferiraju obilje jarke, indirektne svetlosti u svom rastućem okruženju. Međutim, ova vrsta će tolerisati slabo osvetljenje ako je potrebno. Zapamtite, direktna sunčeva svetlost će spaliti biljku pauka, tako da najbolje raste uz zaštitu od direktnog sunca.
Gde je najbolje staviti biljku pauka?

Najbolje mesto za pauka je svako mesto koje tokom dana prima jarku, indirektnu sunčevu svetlost. Vrsta izgleda sjajno na stolovima ili stolovima i u visećim korpama. Paukove biljke uživaju u vlažnosti, tako da kupatila sa svetlim, indirektnim izvorom svetlosti dobro funkcionišu.
Da li su biljke pauka toksične za ljude i kućne ljubimce?

Ne, paukove biljke se ne smatraju toksičnim za ljude i većinu kućnih ljubimaca. Ipak, pametno je postaviti svoju biljku traka van domašaja mačaka i pasa. Kućni ljubimci često uživaju u ukusu biljaka pauka i mogu jesti dovoljno da dobiju uznemireni stomak.
Koliko dugo žive paukove biljke?

Zanimljivo je da biljke pauka mogu da žive decenijama uz odgovarajuću negu. Neke biljke pauka mogu čak i da žive duže od svojih vlasnika i da se prenose kroz porodice.
Koliko brzo rastu biljke pauka?

Biljke pauka mogu porasti nekoliko centimetara godišnje. Može im trebati od pet do 10 godina da dostignu svoju zrelu veličinu. Mnoge sorte će nastaviti da proizvode izdanke kako rastu i nakon što sazrevaju.