Kako presaditi hortenzije na jednostavan način

Sve što treba da znate o premeštanju i presađivanju hortenzija
Dobrodošli u naš osnovni vodič za sve što trebate znati o tome kada i kako presaditi hortenzije. Postoji mnogo razloga zašto su hortenzije ostale omiljene bašte tokom godina. Za početak, obično imaju duge sezone cvetanja, dolaze u različitim bojama, a takođe im je potrebno relativno malo nege kada se postave. Ali verovatno jedna od najboljih stvari kod hortenzija je njihova sposobnost da dodaju boju senovitom uglu vaše letnje bašte. Za razliku od mnogih omiljenih vrtova, hortenzije zapravo uspevaju u vrtovima sa delimičnom senkom.

Zbog toga, mnogi baštovani koji prvi put prave grešku sade hortenzije na punom suncu, samo da bi otkrili da ne rade najbolje kako bi mogli. Ako ste upali u ovu (ili druge uobičajene zamke) baštovanstva hortenzija i nađete da vam je potreban plan transplantacije što je pre moguće, došli ste na pravo mesto.

Kada premestiti hortenzije

Iako se hortenzije tehnički mogu premeštati ili razmnožavati u bilo koje doba godine sve dok zemlja nije zamrznuta, postoje određena doba godine koja su bolja za presađivanje od drugih. U hladnijim klimatskim uslovima, najbolje doba godine za premeštanje hortenzije je kasna jesen, kada je biljka otišla u stanje mirovanja (najbolje vreme za sečenje hortenzija). U toplijim klimatskim uslovima (gde se zemlja ne smrzava), presađivanje se može obaviti već u februaru.

Naravno, ne možete uvek da birate kada je biljka nesrećna, a u nekim slučajevima njeno pomeranje može biti čak i najbolja šansa za opstanak. Ako je to slučaj, trebalo bi da premestite svoju hortenziju bez obzira u koje je doba godine. Samo zapamtite da što je toplije, to će vašoj hortenziji biti teže da se ponovo uspostavi.

Ako ste, na primer, utvrdili da treba da premestite hortenziju u kasno proleće, mnogo je bolje da je premestite što pre nego da čekate duge tople letnje dane.

Razlozi za presađivanje hortenzije

Iako je prilično očigledno kada biljka nije srećna, nije uvek jasno šta da se radi o tome. Ako se pitate da li da premestite hortenziju sa jednog mesta na drugo, odvojite malo vremena da prvo posmatrate biljku.

Hortenzije imaju tendenciju da uspevaju u baštama sa delimičnom senom, sa preferencijama za jutarnju sunčevu svetlost, koja manje dehidrira od popodnevnog sunca. Hortenzijama je potrebno redovno zalivanje i prostor za rast. Ako vam se čini da je vaša hortenzija pretrpana ili dobija previše (ili manje verovatno – nedovoljno) sunčeve svetlosti), sve su to odlični razlozi da razmislite o preseljenju na drugu lokaciju.

Kako premestiti hortenzije korak po korak

Premještanje hortenzije će oduzeti malo vremena i laktove kao i sve ostalo u bašti. Evo našeg vodiča korak po korak za ispravno obavljanje posla.

Izaberite pravo mesto
Prvi korak u uspešnom presađivanju hortenzije je odabir savršenog novog mesta za život vaše biljke. Uverite se da u potpunosti razumete zašto premeštate biljku i optimizujte novo mesto da biste ispravili sve što nije u redu sa starim.

Na primer, ako je vaša hortenzija dobijala previše sunca, poželećete da je premestite u senovitiji deo vaše bašte (umesto na drugo podjednako sunčano mesto). Ovo može potrajati malo vremena i posmatranja, ali je vredna investicija. Pošto će premeštanje biljke dovesti do dodatnog stresa (i rizika) na njenu sposobnost da preživi, najbolje je da to ispravite prvi put. Budite sigurni da pomerate biljku na mesto gde može da napreduje, a ne samo na drugo mesto gde biste želeli da bude.

Kopaju rupu
Kada izaberete savršeni novi dom za svoju hortenziju, vreme je da iskopate rupu. Pošto nikada ne želite da ostavite izloženu korenovu grudu na otvorenom duže nego što je potrebno, dobra je ideja da iskopate svoju novu rupu pre nego što iskopate biljku. Ovo je posebno tačno ako se presađivanje vrši leti kada se korenje može brzo osušiti ako se ostavi na vrelom suncu.

Iskopajte rupu koja je nešto šira i dublja od korena vaše hortenzije. Ako tlo na vašem novom mestu nije baš bogato, razmislite o tome da ga dopunite kompostom i drugim prirodnim đubrivima. Hortenzije vole vlažno, dobro drenirajuće zemljište, pa provedite neko vreme radeći sa zemljom na novom mestu pre nego što je dodate u svoju transplantaciju.

Pažljivo iskopajte korensku kuglu
Sa pripremljenom rupom, vreme je da iskopate svoju hortenziju i premestite je. Koristite lopatu ili viljušku za kopanje da olabavite zemlju oko vaše korenove kugle. Počnite tako što ćete kopati nekoliko inča od mesta gde mislite da će se završiti koreni vaše biljke. Ovde je cilj da iskopate celu korenovu kuglu potpuno netaknutu – što će vam pomoći da ne oštetite biljku više nego što je potrebno. Koristite bačvu ili veliki plastični lonac da premestite svoju korensku kuglu sa starog mesta na novo.

Vrijedno je napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim, tako da je neozbiljna.

Ne nosite par baštenskih rukavica tokom celog procesa.

Presadite svoju hortenziju

Sada je sjajno vreme da svojoj biljci date organski podsticaj. Dodajte malo Ium Ium Mik-a u rupu, umešajte ga, a zatim stavite svoju hortenziju na vrh. Napunite rupu do pola izmenjenom zemljom, a zatim zalijte korenje (popunjavajući rupu) razblaženom mešavinom stimulatora korena. Kada se voda potpuno osuši, popunite ostatak rupe sa izmenjenom zemljom.

Zalijte i malčirajte svoju hortenziju
Sve što je nedavno zasađeno uvek treba malo dodatnog TLC-a, a vaša presađena hortenzija nije izuzetak. Rasporedite malo dodatnog malča oko osnove vaše hortenzije kako biste joj pomogli da zadrži vlagu i obavezno je redovno zalivajte – najbolje je svaki drugi do svaki treći dan (u zavisnosti od toga koliko je vruće i suvo). Nikada ne želite da dozvolite da se novoosnovani koreni osuše, pa budite sigurni da pratite režim zalivanja barem tokom prve sezone biljke na novom mestu.

Česta pitanja o presađivanju hortenzija:
Možete li iskopati hortenzije i premestiti ih?
Da! Hortenzije se lako mogu premestiti sa jednog mesta u vašoj bašti na drugo. Prvo pripremite novu rupu, a zatim koristite lopatu ili viljušku za kopanje da pažljivo izvadite grudu korena vaše biljke i premestite je na novu lokaciju.

Koje je najbolje godišnje doba za preseljenje hortenzije?
Jesen, kada biljka miruje, najbolje je godišnje doba za preseljenje hortenzije. Iako tehnički možete da premestite hortenziju u bilo koje doba godine, najbolje je izbegavati da to radite tokom najtoplijih letnjih meseci.

Mogu li iskopati svoju hortenziju?
Da! Iskopati hortenziju i premestiti je na novo mesto u vašoj bašti je relativno lako. Počnite tako što ćete izabrati novu lokaciju za svoju hortenziju i iskopati dovoljno široku rupu. Izmenite svoje tlo ako je potrebno, a zatim pažljivo premestite hortenziju pomoću lopate ili viljuške za kopanje.

Da li hortenzije vole sunce ili senku?
Hortenzije obično vole vrtove u delimičnoj senci, sa jutarnjim suncem i popodnevnom hladovinom. U zavisnosti od toga gde živite, vašoj hortenziji će možda trebati više ili manje sunca tokom dana, iako je generalno najbolje da grešite na strani manje sunca kada je u pitanju održavanje hortenzija srećnim.

Sve što treba da znate o presađivanju hortenzija: poslednja reč
Presađivanje hortenzija nije teško, ali će biti potrebno malo razmišljanja i energije da se to uradi kako treba. Počnite tako što ćete izabrati savršenu novu lokaciju za vašu simboličnu hortenziju i pripremiti rupu. Učinite sve što možete da očuvate korenovu kuglu netaknutu i ​​ne dozvolite da se osuši. Ako sledite ove korake, verovatno ćete imati srećnu zdravu hortenziju koja krasi novi ugao vaše bašte dugi niz godina! Za više, pogledajte naš osnovni vodič za uzgoj hortenzija za početnike.

Da biste duže uživali u plodovima svog rada, pogledajte naš osnovni vodič za sušenje i čuvanje cveća hortenzije i kako da isečete hortenzije za aranžman vaze ili buketa.