Koliko visoko i siroko rastu sisarke Osnovni vodic

Sve što treba da znate o tome kako rastu veliki šišari

Šišarke, koje se nazivaju i ehinacea, duboko su povezane sa ravnicama Severne Amerike. Ovo visoko višegodišnje divlje cveće često se prikazuje kako se njiše na povetarcu sa prelepim cvetovima na pojedinačnim stabljikama. Svaka biljka češnjaka sastoji se od gomile ovih stabljika, stvarajući dramatičan uticaj u vašoj bašti. Tačna veličina šišarke zavisi od toga koja je vrsta ili sorta. Neophodno je znati potencijalnu veličinu šišarke pre nego što počnete da sadite u svojoj bašti. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o tome kako visoki i široki šišari obično rastu.


Koliko visoko i široko rastu šišari – najvažnije

Većina sorti šišarki naraste između 2 i 3 stope u visinu i približno 1 do 1,5 stopa u širinu. Vrste kao što su ljubičaste šišarke (Echinacea purpurea) mogu dostići visinu do 4 ili 5 stopa. Drugi tipovi mogu proizvesti kraće grudve visine između 1 i 2 stope i širine manje od 1,5 stopa.

Zone uzgoja: Otporne trajnice su pogodne za USDA zone 3 do 9, u zavisnosti od vrste ili sorte.
Izloženost: Puno sunce ili delimična senka
Sezona cvetanja: od sredine do kraja jula do jeseni, u zavisnosti od tačne sorte.
Zemljište: Kredasto, ilovasto ili peskovito dobro drenirajuće zemljište. Preferira blago kiselo zemljište (6,5 do 7,0 pH).
Zalivanje: Retko je potrebno zalivanje kada se jednom uspostavi, osim u ekstremnoj suši.
Đubrenje: Đubrenje jednom ili dva puta godišnje u proleće ili rano leto.
Bolesti i štetočine: Uobičajene štetočine češnjaka uključuju pepelnicu, trulež stabljike, lisne uši, japanske bube, grinje, bele mušice.
Presađivanje: Presadite šišarke u kasno proleće ili jesen nakon završetka cvetanja.

Koliko visoko i široko rastu šišarke?

Većina vrsta roda Echinacea dostiže sličnu veličinu. Šišarke obično rastu do 2 do 3 stope u visinu i oko 1 do 1,5 stope u širinu. Šišarke rastu u grudvicama i proizvode relativno velike cvetove na kraju visokih pojedinačnih stabljika, poznatih kao peteljke. Cenjene su zbog svoje ukrasne vrednosti, a takođe izgledaju lepo kao rezano cveće za aranžman vaze ili buketa.

Najmanje sorte šišarki su Echinacea angustifolia (uskolisna šišarka) i Echinacea serotina (uskolisna ljubičasta šišarka). Ove šišarke rastu do skromne veličine od približno 1 do 2 stope visine. Manje sorte poput ove takođe formiraju relativno uske grudve široke između 0,75 i 1 stope.

Najveća vrsta šišarke je Echinacea purpurea (ljubičasta šišarka) ili Echinacea laevigata (glatka ljubičasta šišarka). Najšire širenje za ove češarke obično je široko oko 2 metra. Obe vrste mogu lako dostići visinu između 2 i 5 stopa.

Očekivanja rasta za različite vrste šišarki
Rod ehinacea, koji je deo porodice tratinčica (Asteraceae), sadrži deset priznatih vrsta češera i brojne zapanjujuće sorte. Različite vrste šišarki mogu dostići različite veličine i dostupne su u zapanjujućoj paleti boja. Hajde da pogledamo očekivanja rasta za deset glavnih vrsta šišarki.

Echinacea purpurea – ljubičasti šišar

Ljubičaste šišarke su najčešća vrsta ehinacee koja se nalazi širom centralne i istočne Severne Amerike. Echinacea purpurea takođe čini osnovu za ogromnu većinu sorti češarki. Kao najprepoznatljivija vrsta šišarki, ljubičaste šišarke simbolizuju zdravlje i lečenje jer su ih Indijanci koristili kao lekovite biljke.

Ljubičaste šišarke su jedna od najvećih vrsta šišarki i rastu između 2 i 5 stopa. Ova sorta raste u velikoj grupi koja je široka otprilike 1,5 do 2 stope. Ljubičasti cvetovi Echinacea purpurea mogu biti široki i do 5 inča.

Echinacea angustifolia – usko-lisni šišar

Echinacea angustifolia, opšte poznata kao šišarka uskog lista, jedna je od najmanjih vrsta ehinacee u Severnoj Americi. Šišarke sa uskim listovima obično se nalaze na otvorenim ravnicama centralnih regiona Kanade i Sjedinjenih Država. Ova vrsta proizvodi ljubičaste ili ružičaste cvetove sa centralnim narandžastim šišarkama.

Češarke sa uskim listovima formiraju male grudve koje rastu između 1 i 2 stope u visinu i približno 0,75 do 1,5 stopa u širinu. Zbog svoje male veličine, ovi šišari dobro rade u kontejnerima. Kao i druge šišarke, Echinacea angustifolia može doneti niz prednosti u bašti.

Echinacea atrorubens – Topeka ljubičasti šišar

Topeka ljubičaste šišarke su sorta češnjaka umerene veličine koja naraste između 1 i 3 stope. Grupe Echinacea atrorubens rastu između 1 i 1,5 stopa široke. Ovi šišari su demično za delove Kanzasa, Oklahome i Teksasa.

Echinacea atrorubens cveta relativno rano za šišar, a cvetovi se pojavljuju u kasno proleće. Šišarke Topeke imaju ljubičaste ili ružičaste latice raspoređene oko šiljastih crvenkasto-narandžastih centralnih čunjeva.

Echinacea laevigata – Glatki ljubičasti šišar

Echinacea laevigata je jedna od najviših i najširih sorti šišarki. Takođe poznate kao glatke ljubičaste šišarke, ove biljke mogu narasti između 2 i 5 stopa. Glatke ljubičaste šišarke formiraju široke grudve koje rastu između 1,5 do 2 stope široke.

Glatke ljubičaste šišarke rastu u jugoistočnim regionima Sjedinjenih Država, kao što su Džordžija, Virdžinija i Severna i Južna Karolina. Echinacea laevigata proizvodi svetloljubičaste ili ružičaste cvetne glave sa tamnoljubičastim šišarkama.

Echinacea pallida – bledoljubičasti šišar

Bledoljubičaste šišarke su prilično prosečne po veličini. Uzorci Echinacea pallida obično narastu do 2 do 3 stope u visinu i od 1 do 1,5 stope u širinu. Ove šišarke su porijeklom iz prerija centralnih Sjedinjenih Država.

Echinacea pallida je jedinstvena među šišarkama jer proizvodi beli nektar iz sićušnih cvetova svog centralnog narandžastog kupa. Uske bledo ljubičaste latice okružuju ove šiljaste čunjeve.

Echinacea paradoka – žuti šišar

Echinacea paradoka proizvodi prelepe svetlo žute latice koje zrače iz narandžasto-braon centralnih čunjeva. Žute šišarke su porijeklom iz južno-centralnih područja Sjedinjenih Država, kao što su Arkanzas i Misuri. Ove šišarke rastu u grudvama koje dosežu do 2 do 3 stope visine i oko 1 do 1,5 stopa široke.

Echinacea sanguinea – sangvinski ljubičasti šišar

Kredit: Eric H / Vikipedia
Sangvinski ljubičasti šišarke rastu do prosečne veličine od oko 3 stope visine i 1 do 1,5 stopa široke. Ova sorta je endemična za istočni Teksas i južne oblasti Arkanzasa, Luizijane i Oklahome. Echinacea sanguinea ima duge crvenkasto-ljubičaste latice koje okružuju smeđe-ljubičaste centralne šišarke.

Echinacea serotina – Uskolisni ljubičasti šišar

Ehinacea serotina je inače poznata kao uskolisna ljubičasta šišarka i nalazi se u delovima Arkanzasa i Luizijane. Echinacea serotina izgleda veoma slično Echinacea purpurea sa ljubičastim laticama koje okružuju centralne narandžaste šišarke. Uskolisni ljubičasti šišarke su mala sorta, obično dostižu 1 do 2 stope visine i 0,75 do 1,5 stope široke.

Echinacea simulata – valoviti ljubičasti šišar

Ljubičasti šišari sa talasastim listovima dostižu prilično prosečnu veličinu, narastu do 2 do 3 stope. Echinacea simulata raste u skromnim grudvama širine 1 do 2 stope i proizvodi bledo ljubičaste cvetove sa crvenkasto-ljubičastim šišarkama. Ova sorta se nalazi u relativno malom regionu centralno-istočnih Sjedinjenih Država.

Echinacea tennesseensis – šišar Tenesija

Šišarke iz Tenesija su retka sorta ehinacee ograničena na tri okruga u srednjem Tenesiju. Echinacea tennesseensis je zvanični divlji cvet u državi Tenesi i proizvodi cvetne glavice sa smeđim centralnim čunjevima i ljubičasto-ružičastim laticama. Echinacea tennesseensis raste između 1,5 i 2 stope u visinu i 1 do 1,5 stope u širinu.

Faktori koji doprinose veličini češera

Ima nečeg impresivnog u tome da vidite kako šišar dostiže punu visinu i njiše se na povetarcu. Negovanje vaših češara za proizvodnju visokih biljaka zavisi od niza faktora, uključujući svetlost i prostor. Srećom, šišarke je prilično lako uzgajati ako imate na umu nekoliko pravila.

Šišarkama je potrebno dosta prostora za svoje korenje ispod zemlje jer imaju duge korenske korene. Ovi koreni pomažu da se šišari usidre u rastresitim zemljištima i omogućavaju mu da i dalje ima pristup vodi čak i u sušama. Koren češera može se protezati duboko i do 5 do 6 stopa ispod zemlje, u zavisnosti od tačne vrste.

To znači da mnoge sorte češnjaka nisu uvek prikladne za kontejnere i da ih treba posaditi direktno u zemlju. Vrsta zemljišta takođe čini značajnu razliku jer češnjacima je potrebna labava, dobro drenirajuća tla da bi uspela. Ako je tlo previše gusto, vaš češar će se boriti da pravilno uspostavi svoje korenje, što će uticati na njegov rast.

Sunčeva svetlost je takođe značajan faktor koji doprinosi veličini šišarke. Većini šišarki treba oko 6 do 8 sati punog sunca svakog dana, najbolje ujutru. Direktno popodnevno sunce može biti previše intenzivno čak i za šišarke, tako da je nekim vrstama potrebna delimična popodnevna senka.

Izlaganje dovoljnom suncu može pomoći da šišarke proizvedu živahno cvetanje. Kada ovo cveće izbledi, odvojite ga kako biste podstakli svoj češar da nastavi da raste novo cveće. Često je pametno odrezati šišarke na kraju sezona takođe. Dajte svojim češarima malu dozu đubriva ili sloj svežeg komposta u proleće da biste podstakli produktivan rast.

Iako će češarima retko biti potrebno zalivanje kada se jednom postave, voda je ključna za mlade biljke. Ako ste upravo posadili šišarku, zalivajte je jednom nedeljno tokom prve godine. Ovo pomaže biljci da uspostavi zdrav korenov sistem, što joj omogućava da raste snažno i visoko tokom svog života.

Završna reč

Šišarke su bogato simbolične, prelepe visoke trajnice idealne za dodavanje visine i boje vašim granicama. Većina šišarki će narasti između 2 do 3 stope, iako neke sorte mogu dostići 4 ili 5 stopa. Biljke ehinacee rastu u grudvicama širine od 1 do 1,5 stopa. Neke veće vrste mogu rasti u grozdovima širine do 2 stope.