Značenje i simbolika cveta breskve

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta breskve

Sa svojim mirisnim cvetovima i raskošnim plodovima, drveće breskve (Prunus persica) od davnina se uzgaja kao izvor hrane i kao ukras u bašti. Tokom vekova razvijene su stotine sorti, što je rezultiralo drvećem breskve i nektarine koje cveta u cvetovima od čisto bele do žarko ružičaste, pa čak i tamno crvene. U svim kulturama, cvetovi drveta breskve imaju mnoštvo značenja, od dugovečnosti, plodnosti i vitalnosti, do sreće, velikodušnosti i zaštite. Poklon cvetova breskve može ukazivati na osećaj da ste zarobljeni nečijem šarmu.


Značenje cveta breskve – osnovne stvari
Za Viktorijance, cvetovi breskve su predstavljali šarm i velikodušnost. Poklanjanje cvetova breskve može značiti da se davalac oseća kao da je zarobljen nečijim šarmom. Istorijski gledano, stabla breskve takođe simbolizuju dugovečnost, sreću i vitalnost, sa vezama za njihovu ranu sezonu cvetanja i bujne plodove.

O cvetu breskve

Porodica, rod i taksonomija
Drveće breskve pripada rodu Prunus, koji sadrži oko 430 vrsta. Neki uobičajeni članovi Prunusa uključuju bademe, kajsije, trešnje i šljive. Prunus je član porodice Rosaceae, ili ruže, koja sadrži 91 rod i više od 4.800 cvetnih biljaka.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Drveće breskve su listopadno drveće koje naraste do 25 stopa visoko i široko. Imaju zaobljene krune sa granama koje rastu nagore, prekrivene sjajnim, tamnozelenim lišćem.

Drvo cveta u proleće sa obiljem upadljivih cvetova. Cvetovi mogu biti jednostruki ili dvostruki, a boje su od bele do ružičaste i crvene. Cveće ima slatku, prijatnu aromu.

U zavisnosti od sorte, drveće proizvodi plodove koji mogu biti mekane (breskve) ili glatke (nektarine). U jesen, lišće drveta postaje zlatno-žuto.

Istorija i poreklo Prunus persica (Drvo breskve)

Drvo breskve ima dugu istoriju; otkriveni su fosilni ostaci stari 2,6 miliona godina. U svojoj rodnoj Kini, drveće se uzgajalo najmanje od neolita, što ukazuje da je drveće pripitomljeno oko 6000. godine pre nove ere. Drevni kineski spisi i crteži uključuju breskve još od 1000. godine pre nove ere.

Popularnost drveta breskve proširila se širom Azije i Bliskog istoka, dugo cenjena zbog svojih slatkih, slatkih i sočnih plodova. Smatra se da je Aleksandar Veliki uveo drveće u Grčku 300-ih godina pre nove ere. Kada je Vezuv eruptirao 79. godine nove ere, zidne slike koje su uključivale drveće breskve bile su sačuvane u pepelu.

U narednim vekovima, biljke su stigle do Engleske i Francuske. U to vreme, breskve su bile retka, skupa poslastica za bogate. Kraljica Viktorija bi posle jela poslužila breskvu umotanu u salvetu; sa pojavom konzervirane hrane, voće je postalo popularan desert u kasnim 1800-im.

U Novom svetu plodovi su stigli nešto ranije. Španski istraživači doneli su breskvu sa sobom u Ameriku 1500-ih. Iako je Tomas Džeferson uzgajao breskve u Montičelu, tek 1800-ih američki farmeri su počeli da uzgajaju breskve u velikim razmerama.

Popularne vrste, vrste i sorte

Breskve i nektarine potiču sa istog drveta, s tim što razlika leži u samo jednom mutiranom genu koji utiče na „zamućenost“ kože. Tokom vekova, naučnici, botaničari, farmeri i hobisti su ukrštali breskve. Danas postoje stotine sorti.

Popularne sorte uključuju:

„Belle of Georgia“ cveta veoma mirisnim, ružičastim cvetovima i proizvodi bele breskve
„Bonanza“ je patuljasto drvo breskve sa vrućim ružičastim cvetovima koje dobro raste u kontejnerima
„Carolina Belle“, veliko drvo koje proizvodi breskve sa belim mesom
„Kineski biser“, koji proizvodi velike količine voća
‘Contender’, breskva crvenog mesa
„Conrinthians“ imaju sivu koru i divno cveće
„Fantasia“ proizvodi velike, crvene nektarine sa žutim mesom
„Zlatni jubilej“ uspeva u hladnim sredinama i proizvodi visokokvalitetne breskve
„Hale Haven“ je težak proizvođač sa čvršćom kožom koja je otporna na modrice
„Harvester“ je samooplodno patuljasto drvo sa upadljivim ružičastim cvetovima
„Redgold“ nektarine su sjajne i crvene sa čvrstim žutim mesom
‘Reliance’ je otporan na hladnoću do -25 stepeni F
‘Vhite Glori’ je nektarina koja plače
Etimološko značenje
Etimološko značenje
Prunus dolazi od latinskog za „šljiva“. Persica dolazi od „Persije“ i odnosi se na (pogrešno) verovanje da su breskve potekle iz Irana — dakle, „persijska šljiva“. U Rimu se breskva zvala malum persicum ili „persijska jabuka“. Vremenom se ovo pretvorilo u francuski peche i, na kraju, engleski „breskva“.

Iz kojih regiona potiču drveće Prunus persica?
P. persica stabla su poreklom iz Kine.

Kada su breskve u sezoni?

Drveće breskve cvetaju početkom do sredine proleća. U većini umerenih klima, cveće cveta u martu ili aprilu. Cvetovi traju oko dve nedelje, a prate ih sočni plodovi koji sazrevaju do sredine leta.

Upotreba i prednosti cvetova breskve
Drveće breskve se dugo uzgajalo kao izvor hrane. Plodovi su bogati vitaminom A i C. Cvetovi cvetova breskve su takođe jestivi, a mogu se koristiti u salatama, kao ukras ili za pripremu čaja.

Drveće breskve takođe ima mnogo medicinskih upotreba. U tradicionalnoj kineskoj medicini, koštice breskve se koriste kao antiinflamatorna sredstva, za lečenje alergija i za poboljšanje protoka krvi i cirkulacije.

U drugim biljnim tradicijama, listovi breskve mogu se sušiti i koristiti za lečenje jutarnje mučnine, zatvora, edema, kašlja, bronhitisa i gastritisa. Naučne studije pokazuju da P. persica ima antiinflamatorne i antioksidativne osobine.

Oprašivači su privučeni cvetovima breskve. Kao jedno od najranijih voćaka koje procveta u proleće, pčele i ptice hrle na stabla koja cvetaju.

Koliko god plodovi breskve i nektarine bili ukusni, drugi delovi drveta breskve su veoma toksični. Listovi, grančice, stabljike, a posebno koštice sadrže cijanovodonik. Kada se proguta u velikim količinama, ovo jedinjenje gorkog ukusa može biti toksično ili čak fatalno za ljude, kućne ljubimce i stoku.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveta breskve

Drvo breskve je prožeto bogatom simbolikom i značajem u različitim kulturama.

Značenje cveta breskve u Kini:
U svojoj rodnoj Kini, drveće breskve je blisko povezano sa vitalnošću, mogućnošću zbog njihovog ranog prolećnog vremena cvetanja. Smatralo se da drvo breskve pruža zaštitu od zlih duhova; grane su postavljane iznad vrata da bi se oterali demoni, štapići od breskvinog drveta korišćeni su u egzotikama, a deca su nosila koštice breskve radi zaštite.

Breskve su istaknute u mnogim kineskim pesmama i legendama. Pesnik Tao Juanming koristi voćnjak breskve kao metaforu za utopiju. U religiji Fu Lu Shou, plodovi predstavljaju dugovečnost i dobro zdravlje. Buda je takođe često prikazan kako drži breskvu.

Značenje cveta breskve u Koreji:

U Koreji su breskve označavale sreću, čast, bogatstvo i dugovečnost. U Japanu su se grane breskve koristile kao štapovi za gatanje. U Vijetnamu, cveće breskve povezuje se sa pobedom, prolećem, mirom i srećom. Cvetovi breskve se koriste za ukrašavanje za Novu godinu ili Tet.

Značenje cveta breskve u umetnosti i književnosti:
U Evropi, breskve često simbolizuju srce, a listovi breskve označavaju jezik – ili govore iz srca. Mnogi umetnici su predstavili breskve u svojim radovima, kao što su Karavađo, Mone i Renoarova mrtva priroda sa breskvama, breskvama i bademima i Les Peš. Van Gog je voleo da slika drveće breskve u cvetu. Neki su breskve povezivali sa plodnošću, dobrim zdravljem i dugim životom.

Viktorijanci su povezivali cvetove drveta breskve sa brojnim značenjima. Ovi cvetovi mogu predstavljati plodnost i velikodušnost. Poklon cveća breskve može značiti da je davalac zarobljen u nečijim čarima ili da su njihovi čari neprevaziđeni.

Upakovati
U svim kulturama i istoriji, drveće breskve je cenjeno zbog svog divnog cveća i ukusnih plodova. Drveće i njihovo cveće takođe su prožeti značenjem, od dugovečnosti i vitalnosti do velikodušnosti, plodnosti i šarma. Poklon cvetova breskve je dobar način da nekome kažete da ste zarobljeni njihovim čarima.

Često postavljana pitanja o značenju cveta breskve

Šta simbolizuje cvet breskve?
U različitim kulturama, cvetovi breskve imaju nekoliko značenja; u Kini i delovima Azije, cvetovi ukazuju na vitalnost, dugovečnost, sreću i nude zaštitu. U delovima Evrope, cvetovi su označavali plodnost, velikodušnost i osećaj zarobljenosti nečijem šarmu.

Da li se cvetovi Breskve vraćaju svake godine?
Drveće breskve su odluke, pa preko zime gube lišće. U proleće, cvetovi se pojavljuju u rano proleće i sazrevaju do plodova u leto.

Kako miriše cvet breskve?
Cvetovi breskve imaju prijatan, lagan i sladak miris. Neki ga upoređuju sa mirisom meda.

Za šta se koristi cveće breskve?
Cvetovi cveta breskve savršen su dodatak cvetnim poklonima za svaku priliku, posebno da ukazuju na ljubav i naklonost. Oni su takođe važna dekorativna komponenta u proslavama Teta ili Lunarne Nove godine u Vijetnamu.

Koje oprašivače privlači cvijeće breskve?
Cvetovi breskve privlače oprašivače, uključujući pčele i ptice.

Da li je cvet breskve otrovan za ljude i životinje?
Cvetovi breskve nisu otrovni, ali koštice breskve jesu. Gutanje listova, stabljika, a posebno koštica može biti toksično za ljude i kućne ljubimce.