Sta simbolizuju divlje cvece

Divlje cveće je jedan od najpoželjnijih znakova proleća i leta. Ovo šareno cveće prekriva velike delove američkih pejzaža u živopisnim, njišućim ćebadima od kasnog proleća do jeseni. U ovom članku ćemo istražiti šta simbolizira divlje cveće.


Šta divlje cveće simbolizuje širom sveta?
Divlje cveće ima nekoliko različitih značenja širom sveta u zavisnosti od određenog cveta. Međutim, divlje cveće može imati i opšta značenja. Divlje cveće je divan simbol proleća i leta dok cvetaju.

Pošto je tako inspirativan prizor, divlje cveće takođe može da simbolizuje sreću i radost u mnogim kulturama. Suncokreti su jedno od najčešćih divljih cveća povezanih sa srećom. Ovi visoki, veseli žuti cvetovi takođe predstavljaju optimizam i poštenje.

Što je još dirljivije, mnogo divljeg cveća simbolizuje sećanje i misli na one koje smo izgubili. Dobar primer je crveni mak, koji simbolizuje sećanje na poginule vojnike u raznim sukobima od Prvog svetskog rata. Crveni mak za sećanje se i dalje nosi u SAD na Dan sećanja.

Šta divlje cveće simbolizuje u viktorijanskoj floriografiji?

Mnoge kulture su kroz istoriju prepoznale važnost i oštrinu simboličkog značenja cveća. U stvari, Viktorijanci su razvili sopstvenu verziju floriografije – inače poznatu kao jezik cveća. U viktorijanskoj floriografiji, različiti buketi cveća prenosili su različite poruke bez potrebe za izgovorenim ili pisanim rečima.

U viktorijanskoj floriografiji korišćeno je nekoliko vrsta divljeg cveća – svaka sa svojim značenjem i simbolikom. Na primer, suncokreti su bili savršen poklon za prijatelja jer su simbolizovali naklonost i obožavanje. U međuvremenu, verovalo se da hajdučka trava leči srčanu bol, dok je leptir korov prenosio poruku „pusti me“.

Uobičajeno divlje cveće i njihovo značenje i simbolika

Evo nekih uobičajenih divljih cveća poreklom iz Sjedinjenih Država i njihovog značenja i simbolike:

Astre – Astre simbolizuju lepotu, eleganciju, veru, ljubav, strpljenje i mudrost. U viktorijanskoj floriografiji, asteri su predstavljali spontanost i raznolikost.
Pčelinji balzam – Pčelinji balzam povezan je sa prosperitetom, zaštitom i simpatijom. Takođe može da simbolizuje jasnoću misli.
Crnooka Suzan – Crnooka Suzan predstavlja pravdu i može inspirisati pozitivne promene u životu.
Kalifornijski mak – Kalifornijski mak je zvanični državni cvet Kalifornije i simbolizuje ljubav, uspeh i dobre vesti.
Columbines – Columbines predstavljaju snagu, mudrost i mir.
Šišarke – Češarke su povezane sa zdravljem, isceljenjem i snagom. Šišarke takođe mogu da prenesu poruke poput „Nadam se da se osećaš bolje“.
Gaillardia – Poznato i kao cveće za pokrivanje, cvetovi Gaillardia simbolizuju obilje, sreću, radost, optimizam i skromnost. Ovo cveće takođe govori da ćete naći nekog šarmantnog.
Lupini – Lupini su povezani sa unutrašnjom snagom, istrajnošću, obnavljanjem i transformacijom. Oni takođe simbolizuju ciklus života.
Suncokreti – Suncokreti simbolizuju sreću, radost i lepotu. U Kini suncokreti predstavljaju sreću i dug život, dok indijanska plemena povezuju suncokret sa izobiljem.

Okončanje
Divlje cveće ima nekoliko simboličkih značenja, uključujući sreću, radost i sećanje. Divlje cveće je takođe dobrodošao znak proleća i leta. Mnogo divljeg cveća predstavlja snagu i istrajnost u suočavanju sa nedaćama. Drugi su povezani sa isceljenjem, obnavljanjem i krugom života.