Kako seci cvetove mrtve anemone

Kada i kako smanjiti anemone u svojoj bašti

Anemone se često zbunjuju sa makom, lakše se uzgajaju i zahtevaju delimičnu sunčevu svetlost i zaštićeno područje za rast. Šareni cvetovi pojavljuju se u proleće, leto i jesen, u zavisnosti od sorti koje posadite. Mešanjem nekoliko sorti zajedno može se stvoriti deo prelepih cvetova koji traju tokom cele tople sezone u godini. Ovim biljkama nije potrebno mnogo rezidbe i oblikovanja tokom vegetacije, ali praksa odsecanja cvetova anemona na pravim mestima može dovesti do povećanog cvetanja.


Umrtvljivanje i rezanje anemona – najvažnije
Viši tipovi anemona, kao što je japanska anemona i neke hibridizovane evropske sorte, mogu imati više koristi od mrtve glave kada se približe kraju svog ciklusa cvetanja. Anemone narastu samo 1 do 3 stope, što ih čini relativno lakim za ručno podrezivanje kada je vreme za mrtve glave ili sezonsko čišćenje. Stabljike su malo žilave, tako da će vam možda trebati više od makaza. Isprobajte mali set baštenskih makaza da brzo prorežete stabljike.

Anemona je čitav rod, uključujući nekoliko desetina sorti iz umerenih zona širom sveta. Deo je porodice Buttercup ili Ranunculaceae.

Anemone su bogate značenjem i simbolikom i imaju tendenciju da imaju od 5 do preko 20 latica oko kontrastnog centra. Crvene sorte sa crnim sredinama se često pogrešno smatraju makom.

Ove biljke su poreklom iz Severne Amerike, Južne Amerike, Afrike, Azije i umerenih delova sveta, osim Novog Zelanda i Australije.

Sve sorte koje se obično uzgajaju u baštama i kontejnerima uglavnom se sade iz korena. Neki tipovi imaju gomoljaste korene, dok su drugi tanji i vlaknastiji.

U zavisnosti od sorte, anemona može cvetati u proleće, leto ili jesen. Većina sorti se sužava nakon nekoliko nedelja do meseci stalnog cvetanja i neće se vratiti kasnije u sezoni, bez obzira na tretman podrezivanjem.

Dok se rezidba u celini odnosi na žbunje i drveće, mrtva glava podrazumeva uklanjanje istrošenog cveća dok gubi latice. U mnogim varijantama biljaka, ovo sprečava energiju da ode na stvaranje semenskih mahuna. Deadheading se takođe može odnositi na proces čišćenja uklanjanja osušenog cveća i stabljika sa višegodišnjih biljaka na kraju vegetacije.

Zasijavanje nije značajna briga za anemone, ali one i dalje mogu imati koristi od mrtvoglavosti na nekoliko načina. Uklanjanje mrtvog materijala je generalno dobra ideja za biljke koje rastu u vlažnim i senovitim uslovima, što uključuje neke vrste anemona.

Biljke koje se uzgajaju u sušnijim uslovima možda uopšte neće trebati tokom vegetacije. Nemojte se oslanjati na orezivanje ili mrtvu glavu da biste sprečili širenje japanskih anemona jer se razmnožavaju kroz deobu korena, što ih može učiniti invazivnim u nekim oblastima.

Da li je anemonama potrebna mrtva glava?

Kao opšte pravilo, nema posebnih zahteva za mrtve anemone. Ovo je tehnički tačno za većinu sorti, uključujući niže sorte koje potiču iz severnoameričkih šuma i evropskih prerija.

Više vrste anemona, kao što je japanska anemona i neke hibridizovane evropske sorte, mogu imati više koristi od mrtve glave. Ovaj trik može pomoći na kraju sezone ako više volite uredniji i čistiji izgled u bašti.

Iako anemonama možda nije striktno potrebna mrtva glava kao drugim biljkama, one i dalje imaju koristi od ograničene količine rezidbe po potrebi. Brzo ćete naučiti šta najbolje funkcioniše za sorte koje uzgajate tako što ćete početi sa ograničenim pristupom uklanjanju osušenog ili umirućeg biljnog materijala.

Kada je najbolje vreme za mrtve anemone?

Anemone imaju reputaciju da cvetaju od proleća do jeseni. Međutim, ovo nije striktno tačno. Svaka sorta ima tendenciju da cveta samo jednu sezonu, ili možda najviše dve.

To znači da će najefikasnije vreme za mrtve glave varirati u zavisnosti od toga kada dotična sorta cveta. Za tip koji cveta u proleće, možda ćete morati da počnete da obrezujete cvetove koji se suše u prvih nekoliko nedelja cvetanja.

Sorte sa dužim periodom cvetanja najbolje će reagovati na rano odumiranje i kao odgovor izbaciti nove pupoljke.

Ako anemona koju ste posadili cveta samo jednu sezonu, mrtva glava može da sačeka dok većina cveća ne umre, jer je malo verovatno da će novo pupanje u kratkom roku.

Koji alati će mi trebati da ubijem anemone?

Ove biljke narastu samo 1 do 3 stope visoke, što ih čini relativno lakim za ručno podrezivanje kada je vreme za mrtve glave ili sezonsko čišćenje.

Stabljike su malo žilave, tako da će vam možda trebati više od makaza. Isprobajte mali set baštenskih makaza da biste brzo prerezali stabljike, uključujući snopove njih odjednom.

Za uklanjanje osušenog ili oštećenog lišća, šiljaste makaze najbolje rade i pružaju uredniji rez kako bi se sprečilo da bolest dopre do korena biljke.

Ako su vaše anemone dobro uspostavljene i rastu na istom mestu nekoliko godina zaredom, možda ćete želeti da ponesete lopaticu ili ručnu gletericu da podignete i podelite biljke na kraju sezone.

Kako mrtvoglave anemone

Sakupite svoje alate za uništavanje biljaka. Koristite rastvor izbeljivača od 1 dela izbeljivača na 10 delova vode da umočite alate da ih dezinfikujete, tako da nema šanse da se bolest širi sa biljke na biljku dok radite.
Odrežite sve mrtve i osušene cvetne glavice koje su završile cvetanje. To se može desiti kada cveće odumre ili na kraju sezone.
Odrežite stabljike tako da ostane nekoliko centimetara iznad zemlje. Ovo sprečava bolest i štiti krune korena od oštećenja. Ovaj materijal možete odrezati u proleće dok novo lišće klija za čistiji izgled.
Oštrim makazama odrežite svako oštećeno ili osušeno lišće tokom sezone. Ostavljanje istrošenog lišća ne samo da stvara neuredan izgled, već i povećava šanse za gljivične bolesti zbog povećane vlage oko osnove biljke.
Mrtvoglave anemone sa dužim sezonama rasta čim prvi cvetovi izgube sjaj da bi pokušali da pokrenu novi talas pupoljaka. Kratkosezonske anemone neće reagovati na ovaj tretman, tako da im nije potrebna mrtva glava dok većina cvetova ne umre. Ovo će vam uštedeti malo posla u bašti da biste se fokusirali na druge biljke ako je potrebno.
Objavite savete za negu mrtvih glava
Anemone su prilično prilagodljive i stalno gube cveće, tako da malo mrtvih glava tu i tamo neće uticati na zdravlje biljke.

Ako morate da odsečete mnogo lišća ili cveća zbog oštećenja, možda ćete želeti da zalijete biljku i date joj razblaženu dozu đubriva opšte namene.

Ne brinite ni o kakvoj posebnoj nezi nakon obrezivanja materijala na kraju sezone. Koreni u tom trenutku miruju i neće im trebati dodatna voda ili đubrivo. Pustite da se tlo malo osuši nakon sezonskog čišćenja kako biste osigurali da korenje može da izdrži predstojeću zimu.

Smanjivanje anemona i nega na kraju sezone

Najbolje vreme za obrezivanje anemona dolazi na kraju sezone za svaku sortu.

Sorte koje cvetaju u proleće će i dalje imati zdravo lišće tokom leta i jeseni, ali nema potrebe da njihove suve stabljike vise toliko dugo.

Anemone koje cvetaju u jesen neće prestati dok ne dođe mraz, pa ćete ih u nekim slučajevima podrezati početkom zime. Ove sorte mogu sačekati do proleća ako ne želite da izađete sa makazama za biljke dok je mraz na zemlji.

Ne škodi biljkama anemone to što preko zime vise mrtvo lišće i stabljike, ali nećete moći da cenite novi rast u proleće dok ne očistite biljke.

Česta pitanja o cveću mrtve anemone:

Kako znate kada treba mrtve anemone?
Mrtvi i osušeni cvetovi označavaju da bi vašim anemonama trebalo malo podrezivanja. Odumiranje se može desiti tokom sezone cvetanja radi svežijeg izgleda, ili možete sačekati do kraja sezone za obimnije podrezivanje.

Hoće li anemone ponovo cvetati ako su mrtve glave?
Većina sorti neće značajno ponovo cvetati. Dugosezonski tipovi mogu da daju dodatne pupoljke ako su mrtvi u ranoj sezoni.

Hoće li se anemone širiti nakon mrtve glave?
Anemone imaju tendenciju da se šire bez obzira da li ih orezujete ili ne. Odstranjivanje i uklanjanje osušenog cveća neće ih sprečiti da se šire jer imaju tendenciju da se šire kroz korenje.

Kada bi trebalo da u potpunosti smanjite anemone na kraju sezone?
Sačekajte do jeseni ili prvog mraza za većinu sorti da biste anemone potpuno sekli. Ostavite nekoliko centimetara stabljika i lišća do proleća da biste zaštitili korenje od oštećenja tokom zime.

Okončanje
Na vama je da li želite uredan izgled sa mrtvim glavama ili ne. Anemoni neće smetati šta radite u svakom slučaju, osim ako niste zabrinuti zbog problema sa vlažnošću u senovitijim delovima vaše bašte. Mrtva glava može blago povećati cvetanje za nekoliko odabranih sorti.