Koliko dugo cinije cvetaju

Sve što treba da znate o tome koliko dugo cinije cvetaju
Cinije dodaju jarke, neodoljive navale boja u vrt tokom letnjih meseci. Ovo zapanjujuće simbolično cveće su biljke koje se lako održavaju i koje je lako uzgajati i za početnike i za stručnjake. Kao jednogodišnje biljke, cinije brzo rastu jer ceo njihov životni ciklus traje samo jednu godinu. U ovom članku ćemo objasniti koliko dugo cinije cvetaju.


Koliko dugo cinije cvetaju – najvažnije
Većini sorti cinije potrebno je 40 do 60 dana da cvetaju iz semena ako se poseju direktno u zemlju. Pokretanje semena cinije u zatvorenom prostoru i njihovo presađivanje može proizvesti cveće za samo 30 dana. Posejte seme cinije u kasno proleće kada prođe poslednji mraz. Sadnice treba da se pojave za 7 do 10 dana.

Osnove Zinnije:

Ime: Zinnia
Naučno ime: Zinnia spp.
Domaći areal: Meksiko, jugozapadne Sjedinjene Države, delovi Centralne i Južne Amerike
Zone uzgoja: USDA zone 2 do 11
Botaničke karakteristike: Složeno cveće koje može biti jednostruko, dvostruko ili polu-dvostruko koje raste na stabljikama od 1 do 4 stope visine
Sezona cvetanja: Cinije cvetaju od ranog leta do prvih jesenjih mrazeva
Boje: ružičasta, ljubičasta, narandžasta, crvena, žuta, zelena, bela
Izloženost: Puno sunce
Zalivanje: Jednom nedeljno
Uslovi zemljišta: Plodna, dobro drenirajuća zemljišta kao što su ilovača ili glina
Đubrivo: Đubrite cinije svakih 1 ili 2 meseca za najbolje moguće cveće
Bolesti i štetočine: Alternaria, žuta astera, pepelnica, lisne uši, široke grinje, paukove grinje, bele mušice
Toksičnost: Cinije se ne smatraju toksičnim ili otrovnim za ljude, kućne ljubimce ili druge životinje.
Cinije su jednogodišnje biljke, što znači da svaka biljka traje samo jednu godinu. Jednogodišnje biljke treba sejati svake godine ako želite da nastavite da uživate u njima. Kao takve, jednogodišnje biljke se razvijaju veoma brzo kada se seme poseje.

Seme cinije nije potrebno saditi u zatvorenom prostoru, ali ovo može ubrzati proces cvetanja. U većini područja, cinije se mogu posejati direktno u zemljište gde želite da biljke rastu. Hajde da detaljnije pogledamo kada, gde i kako posaditi cinije.

Kada posaditi cinije
Kada posaditi cinije
Cinije treba posejati direktno u zemlju u kasno proleće i rano leto. Uverite se da je prošao sav rizik od mraza pre nego što posadite svoje cinije jer su podložne hladnoći. Proverite da li je zemlja topla da bi im pomogla da klijaju – otprilike 70 do 75ºF je idealna temperatura.

Ako kupujete mlade biljke cinije ili započnete sejanje u zatvorenom prostoru, posadite ih kada tlo dostigne 60ºF. Ako vam je potrebno neko vreme da se zagreje, koristite krpu ili polietilensku foliju. Takođe možete staviti malčeve kao što je slama.

Gde posaditi cinije
Cinije treba posejati ili saditi na toplom, sunčanom mestu, najbolje zaštićenom od vetra. U svakoj fazi svog životnog ciklusa, ciniji treba 6 do 8 sati punog sunca svakog dana. Idealne su lokacije okrenute prema jugu ili jugozapadu.

Cinijama je takođe potrebno plodno, dobro drenirano tlo da bi napredovale. Većina vrsta tla dobro funkcioniše, ali je ilovača ili glina idealna. Obezbedite dodatne hranljive materije i drenažu mešanjem neke organske materije poput komposta ili stajnjaka u zemlju.

Kako posaditi cinije

Kada vam se zemlja zagreje i rizik od mraza prođe, vreme je da posejete seme cinije. Gurnite svako seme ¼ inča duboko u zemlju i dobro zalijte. Uverite se da je tlo dobro drenirano, tako da seme ne postane vlažno.

Kada izniknu sadnice, proredite mlade biljke u zavisnosti od zrele veličine odabrane cinije. Za manje sorte cinije, ostavite 8 do 12 inča prostora između svake biljke. Ako se očekuje da vaša cinija naraste 2 stope ili više, obezbedite do 24 inča između svake biljke.

Alternativno, možete započeti svoje seme cinije u zatvorenom prostoru. U poslužavnik sa kompostom za seme, posejte seme na dubinu od ¼ inča. Pokrijte ih slojem perlita ili vermikulita i držite ih vlažnima dok ne isplivaju. Uradite to otprilike šest nedelja pre poslednjeg prolećnog mraza u vašem kraju.

Očekivanja rasta i vremenski rokovi

Cinije se pojavljuju prilično brzo nakon što se seme poseja. Za otprilike 7 do 10 dana trebalo bi da počnete da primećujete kako sadnice rastu. Potrebna im je topla zemlja da brzo klijaju, tako da ako vam je zemlja previše hladna, to će potrajati duže.

Cinije posejane direktno u zemlju trebalo bi da proizvedu cveće za oko 40 do 60 dana – oko 6 do 8 nedelja. Seme koje je započeto u zatvorenom prostoru i presađeno napolju trebalo bi brže da cveta. Može proći i do 30 dana da ove biljke procvetaju.

Većina vrsta cinije će narasti između 1 i 4 stope u visinu i do 2 stope u širinu. Patuljaste sorte ostaju kompaktne, što ih čini idealnim za kontejnere. Ove sorte rastu između 6 i 12 inča visoke i široke u malim grudvicama.

Pružanje najbolje moguće nege vašim cinijama pomaže im da proizvedu fantastičan svetlih, lepih cveća. Cinije su biljke koje zahtevaju malo održavanja i neverovatno su jednostavne jednogodišnje biljke za uzgoj. Međutim, oni imaju nekoliko specifičnih zahteva.

Izlaganje suncu
Cinijama je potrebno mnogo sunca da brzo klijaju i daju svoje čuveno cveće. Dajte svojim cinijama 6 do 8 sati punog sunca svakog dana. Ako možete, posadite svoje cinije na zaštićenim lokacijama okrenutim prema jugu ili jugozapadu da biste maksimalno povećali njihovu izloženost.

Zalivanje
Iako su otporne na sušu, cinije i dalje treba redovno zalivanje da bi podstakle rast cvetova. Zalivajte svoje cinije jednom nedeljno ili kad god su gornja 2 inča zemlje suva. Pokušajte da izbegnete da voda dođe na listove i ciljajte na dno stabljika. Ovo pomaže u sprečavanju bolesti i štetočina da zaraze vaše cinije.

Zemljište
Cinijama su potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja obezbeđuju obilje hranljivih materija, a da ne budu preplavljena. Cinije takođe vole neutralna ili blago kisela tla između 5,5 i 7,5 pH. Najbolji tipovi zemljišta za cinije su kredasta, ilovasta, peskovita ili glinena tla.

Unošenje neke organske materije u tlo obezbeđuje dodatnu ishranu i drenažu kako bi vaše cinije napredovale. Ako imate gustu glinenu zemlju, dodajte malo peska i organske materije da biste poboljšali drenažu. Pre nego što posejete ili posadite cinije, uverite se da je temperatura zemljišta dostigla 70 do 75ºF.

Dodavanje redovnih doza đubriva pomaže vašim cinijama da eksplodiraju živahnim cvetovima. Tokom sezone cvetanja, hranite svoje cinije jednom u 1 ili 2 meseca. Razblažite đubrivo prema uputstvima na pakovanju.

Ako želite najbolje moguće cveće, izaberite đubrivo sa većom dozom fosfora. Idealan odnos NPK za cinije je 5-10-5. Fosfor je ključan za razvoj cveća, posebno ako svoje cinije koristite kao usev cveća koji se seče i ponovo dolazi za aranžmane za vaze ili bukete.

Rezanje i uklanjanje glave

Rezanje vaših cinija nije striktno neophodno, ali neka strateška rezidba može vam pomoći da dobijete više cveća (savršeno ako ste zainteresovani i za sušenje ili očuvanje cinija). Kada su mlade cinije visoke oko 8 do 12 inča i imaju najmanje dva seta listova, možete ih “štipnuti”. To znači odsecanje gornjih 4 inča čvrstih mladih stabljika.

Iako to zvuči čudno, to zapravo stimuliše vašu ciniju da proizvede više stabljika iz posekotine. Svaka od ovih novih stabljika će stvoriti svoj cvet, udvostručavajući vaš rod. Dobićete žbunastu, visoko produktivnu biljku cinije ako uštinete nekoliko stabljika rano u sezoni.

Tokom sezone cvetanja, stariji cvetovi cinije će početi da venu. Odbijanje ovih istrošenih cvetova podstiče biljku da se fokusira na pupoljke koji se pojavljuju, koji proizvode više cvetova. Uverite se da su vaše škare ili makaze za orezivanje čiste, sterilne i oštre pre sečenja. Ovo minimizira rizik od bolesti.

Bolesti i štetočine
Cinije mogu patiti od nekih štetočina i bolesti ako se ne uzgajaju u pravim uslovima. Bolesti poput alternarije i pepelnice i štetočina kao što su lisne uši, paukove grinje i bele mušice su najčešći problemi. Ako se cinija zarazi, patiće od slabog ili usporenog rasta i može se boriti da proizvede cveće.

Ako primetite simptome bolesti ili štetočina na vašim cinijama, ne brinite – postoji nekoliko rešenja. Insekticidni sapuni i hortikulturna ulja kao što je neem ulje mogu se boriti protiv većine štetočina ili bolesti. Za lisne uši i druge insekte koji sisaju sok, dobro usmerena eksplozija iz creva može rešiti problem.

Možete koristiti organske bakarne fungicide za gljivične probleme kao što je žuta astra. Izbegavajte sintetičke pesticide gde god je to moguće, jer oni mogu da naškode korisnim insektima kao što su pčele i muhe.

Da biste sprečili bolesti i gljivične infekcije, dajte svojim cinijama dovoljno prostora da imaju dobar protok vazduha oko biljke. Redovno plevite zemlju i uklonite ostatke lišća u blizini. Pokušajte da ne navlažite listove tokom zalivanja, jer to može dovesti do infekcija. Umesto toga, vodu na dnu stabljika.

Okončanje
Cinije su fantastične jednogodišnje biljke koje zahtevaju malo održavanja, tako da nećete morati dugo da čekate na spektakularan prikaz cveća. Sadnice cinije pojavljuju se za 7 do 10 dana. Ako se poseju direktno napolju, cinije mogu proizvesti cveće za otprilike 40 do 60 dana. Ako započnete seme u zatvorenom prostoru, možete dobiti cveće za samo 30 dana.