Kako na jednostavan nacin presaditi sisarke

Sve što treba da znate o premeštanju i presađivanju šišarki

Sa zadivljujućim cvećem koje vole i oprašivači i ljudi, šišarke su popularna višegodišnja biljka koja nudi mnoštvo upotreba i prednosti. Ovo simbolično cveće je poreklom iz istočnih Sjedinjenih Država i nije potrebno za održavanje. Iako možete uzgajati šišarke iz semena, oni se najčešće sade kao transplantacija. Pokrićemo sve što treba da znate o presađivanju šišarki, uključujući kako da podelite šišarke u svojoj bašti.


Presađivanje češera – najvažnije
Najbolje vreme za presađivanje šišara je kasno proleće ili jesen. Izaberite lokaciju sa punim suncem i najmanje stopu prostora za širenje biljaka. Nakon presađivanja, održavajte zemlju vlažnom narednih nekoliko nedelja.

O šišarkama (Echinacea spp.)

Šišarke su rod cvetnih biljaka iz roda Echinacea. Sve ove biljke su članovi porodice tratinčica (Asteraceae).

Iako postoje različite vrste šišarki, sve biljke su porijeklom iz istočnih Sjedinjenih Država. Oni pokrivaju otvorene livade i pojavljuju se na sunčanim mestima u retko popunjenim šumama. Cenjene su zbog svoje ukrasne vrednosti, a takođe izgledaju lepo kao rezano cveće za aranžman vaze ili buketa.

Biljke obično rastu između tri i četiri stope visine. Imaju čvrste, vegetativne stabljike koje su ukrašene malim ovularnim listovima i prekrasnim cvetovima.

Cvetovi su u obliku tratinčice, sa laticama koje variraju u boji od narandžaste preko ljubičaste do bele. Središte cvetova je podignuto, što dovodi do naziva šišari.

Većina šišarki počinje da proizvodi cveće u junu ili julu i nastavlja da cveta do septembra (kada se mogu seći pre sledećeg proleća). Staro cveće će vremenom izbledeti, a biljke će proizvesti nove cvetove.

Šišarke mogu da žive više od deset godina i da se vremenom šire. Ako ostavite cveće na biljci, ono će proizvesti seme. Ovo seme se zatim može širiti i klijati, stvarajući više cveća.

Biljke će takođe rasti kako se njihov korenov sistem širi. Iako biljka šišarke može biti široka samo nekoliko inča tokom svoje prve godine, može rasti sve dok ne bude široka više stopa.

Šta je presađivanje i podela?

Šta je transplantacija?
Transplantacija se odnosi na premeštanje biljke sa jedne lokacije na drugu. Prefiks „trans“ se odnosi na preko ili na promenu, što pomaže da se objasni značenje reči.

Transplantacija se može odnositi na sadnju biljke u saksiji u veću saksiju ili u zemlju. Ako kupite biljku iz rasadnika, a zatim je posadite u svojoj bašti, vi je presađujete.

Transplantacija se takođe može odnositi na premeštanje biljke sa jedne lokacije u vašoj bašti na drugu. U ovom slučaju, prvo iskopate biljku, a zatim je posadite na novoj lokaciji.

Šta je divizija?
Kao što reč kaže, podela se odnosi na deljenje biljaka. Baštovani ponekad kažu da „cepe“ svoje biljke umesto da ih „dele“.

Pa zašto biste želeli da vežbate deljenje?

Mnoge vrste šišarki i drugih biljaka rastu ne samo nagore, već i napolje. Kako se njihov koren i sistem stabljika šire, biljke zauzimaju veću površinu nego što su nekada bile.

U ovom trenutku, biljke se mogu odvojiti. Kada podelite biljke, odvojite grupu biljaka u dve ili više manjih grupa. Zatim možete presaditi ove manje grudve na nova mesta.

Ovo ne samo da ograničava veličinu originalne biljke, već vam takođe omogućava da podelite svoju biljku sa prijateljima ili da je premestite u drugu oblast vaše bašte.

Važno je napomenuti da ne bi trebalo da delite svoje biljke kada cvetaju ili aktivno rastu. Umesto toga, sačekajte dok ne uspavaju.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za uobičajene botaničke termine.

Da li su šišarke srećne što su premeštene i premeštene u vašu baštu?

Na sreću, šišari su dobri kandidati za presađivanje. Možete ili iskopati celu biljku šišara ili podeliti veće biljke.

Međutim, pre nego što premestite svoj šišar, trebalo bi da razmotrite sledeće.

Veličina vašeg postrojenja će odrediti najbolji metod za njegovo premeštanje.

Ako je vaša biljka češnjaka mala i ima samo nekoliko stabljika, najbolje je iskopati celu biljku i preseliti.

Ako je vaš šišar veliki, možete ga podeliti. U zavisnosti od veličine biljke, možete je podeliti na više odeljenja.

Podele mogu biti velike koliko želite, ali svaka podela treba da ima najmanje jedno stablo i grupu korena.

Doba godine
Ako želite da premestite svoje šišarke, najbolje je da sačekate pravo doba godine. Ako iskopate ili podelite svoje biljke tokom leta, malo je verovatno da će se oporaviti od ovog šoka.

Najbolje vreme za premeštanje biljaka je jesen ili rano proleće. Takođe možete da premestite svoje biljke zimi, ali smrznuto zemljište to može otežati.

Koja su najbolja doba godine za presađivanje šišarki?

Najbolje vreme za presađivanje šišarki su rano proleće i jesen. Ovi periodi obezbeđuju hladne temperature i kraće dane, omogućavajući transplantaciji da se oporavi.

Ako odlučite da presadite u proleće, sačekajte dok ne prođe opasnost od mraza. Kada se to dogodi, možete presaditi svoje češarke. U ovom trenutku, tlo treba da bude dovoljno mekano za obradu.

Takođe možete presaditi šišarke u ranu jesen nakon što je otišla intenzivna letnja vrućina. Ako presađujete u jesen, sačekajte dok dnevne visoke temperature ne budu ispod 80ºF. Međutim, obavezno presadite najmanje mesec dana pre nego što stigne prvi jesenji mraz.

Treba izbegavati presađivanje šišara u kasno proleće i leto. Tokom ovog vremena, vruće temperature i dugi sunčani dani mogu sprečiti da se šišari dobro učvrste.

Koji će mi alati trebati za presađivanje šišarki

Posedovanje odgovarajućih alata pomoći će da transplantacija bude jednostavan proces. Pre nego što počnete sa presađivanjem, sakupite sledeće.

Lopata: za iskopavanje biljaka i kopanje rupa.
Makaze/nož za rezidbu: za deljenje korena četinara.

Kako presaditi šišarke

Počnite u pravo doba godine.
Najbolje vreme za presađivanje šišara je rano proleće ili jesen. Izbegavajte presađivanje leti i zimi.

Nabavite biljku.
Možete početi sa biljkom u saksiji ili podeliti veću biljku.

Ako delite biljku, iskopajte koren biljke. Zatim koristite par makaza za orezivanje ili nož da podelite koren korena u više grudvica.

Pronađite odgovarajuću lokaciju.
Šišarke vole puno sunca, ali nisu naročite za svoje tlo. Oni mogu da podnesu loša tla sa malo hranljivih materija. Takođe su tolerantni na sušu, ali ne vole preterano vlažno zemljište.

Pošto se šišarke mogu širiti, posadite ih najmanje metar od drugih biljaka.

Pripremite lokaciju.
Na sreću, šišarke nisu previše naročite za svoje tlo. Da biste se pripremili za sadnju, iskopajte rupu koja je nekoliko inča veća od korena biljke. Takođe možete dodati šaku komposta u rupu pre sadnje, ali to nije neophodno.

Stavite biljku u tlo.
Stavite grudvicu češera u rupu i popunite ostatak rupe zemljom. Dobro zalijte svoje šišarke.

Posle transplantacije i nega odeljenja

Nakon presađivanja češnjaka, držite tlo vlažnim narednih nekoliko nedelja i pazite na bilo kakve uobičajene štetočine i bolesti češnjaka. Zemlja ne mora biti natopljena, ali ne bi trebalo da se potpuno osuši.

U ovom trenutku, postrojenje treba da se uspostavi. Ako primetite da neko lišće odumire, ne brinite. Odumiranje je normalan deo procesa presađivanja. Takođe možete da odbijete bilo koje prethodno prvo cvetanje šišara i razmislite o đubrenju ako je vašim biljkama potrebno povećanje hranljivih materija.

Česta pitanja o presađivanju i deljenju češera:

Da li se češarke lako presađuju?
Šišarke se lako presađuju u proleće i jesen. Možete presaditi biljke u saksiji ili biljke koje su podeljene.

Kada mogu da premestim šišarke?
Najbolje vreme za preseljenje šišara je rano proleće i jesen.

Koliko godina žive šišarke?
Šišarke mogu da žive više od deset godina kada se uzgajaju u idealnim uslovima.

Da li će se šišarke prirodno širiti?
Da! Šišarke će se prirodno širiti i kroz seme i kroz korenje.

Okončanje
Šišarke je lako podeliti i presaditi sve dok ovaj proces završite u pravo doba godine. Transplantirajte tokom proleća ili jeseni i obavezno izaberite lokaciju sa punim suncem.