<a href=Kako uzgajati molitvene biljke kod kuce” width=”1024″ height=”680″ />

Sve što treba da znate o značenju molitvenih biljaka, popularnim vrstama i kako da uzgajate kod kuće

Molitvene biljke su omiljene zbog svoje zanimljive strukture listova i bezbrižne prirode, što ih čini odličnim opcijama za kućne biljke. Ono što je sjajno je da se generalno malo održavaju i da će srećno napredovati u većini kućnih životnih okruženja uz malo dužne pažnje i pažnje. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici molitvene biljke; njihova istorija, poreklo i botaničke karakteristike; najpopularniji tipovi; plus kako uzgajati i brinuti se za molitvene biljke kod kuće.


O Molitvenoj biljci

O molitvenim biljkama
Zvanični naziv za molitvene biljke je Maranta leuconeura – dobio je ime po čuvenom italijanskom botaničaru i lekaru Bartolomeu Maranti.

Zimzelena tropska biljka niske zemlje, biljka molitve je izrazito poznata po svojim fascinantnim i ukrasnim listovima dugim 6-12 inča. Ovi listovi se sami rašire tokom dana, a uveče se savijaju prema unutra, nalik biljci u kontemplativnoj molitvi.

Osim što izgledaju zapanjujuće, molitvene biljke su takođe veoma cenjene zbog svoje sposobnosti da filtriraju i prečišćavaju vazduh koji udišemo.

Molitveno poreklo biljaka, porodica i vrste

Biljka Maranta je rod cvetnice iz porodice Marantaceae i ima oko 50 vrsta.

Botanički naziv molitvene biljke je Maranta leuconeura. Pripada porodici Marantaceae i uključuje „strelu“. To je jedna od nisko rastućih biljaka poreklom iz Centralne i Južne Amerike, prvenstveno u prašumama Brazila.

Popularne vrste molitvenih biljaka

Prema Vikipediji, postoji oko 50 vrsta Maranta leuconeura.

Evo 3 najpopularnije sorte za uzgoj kod kuće:
Maranta leuconeura ‘Erithroneura’, poznata kao crvena molitva biljka:
Crvena molitvena biljka je uobičajena vrsta molitvene biljke sa tamnozelenim listovima. Ovi listovi imaju svetlu nijansu zelene koja se spušta niz kičmu. Lučne vene u biljci dolaze u različitim crvenim nijansama. Obično raste od 6 inča do 8 inča.

Maranta leuconeura ‘Kerchoveana’, poznata kao Zelena molitva biljka:
Najpopularnija vrsta molitvene biljke za uzgoj kod kuće je zelena molitva. Lepota ove biljke je u tome što je klasična vrsta sa zelenim listovima i ljubičastim oznakama između vena. Ovo je takođe poznato kao „biljka staza zeca“ zbog velikih zelenih mrlja.

Maranta leuconeura var. ‘Massangeana’, poznata kao crna molitva biljka:
Još jedna popularna vrsta molitvene biljke je crna molitva. Ova sorta obično ima tamno maslinastozeleno lišće sa srebrnastim mrljama. Naraste do 11 inča u visinu i ima male bele cvetove.

Upotreba i prednosti molitvenih biljaka
Pored toga što su veoma popularna ukrasna kućna biljka, molitvene biljke su takođe cenjene zbog svojih lekovitih svojstava (uključujući antiinflamatorna, antioksidantna, antimikrobna i antivirusna).

Štaviše, biljke za molitvu su stručni prečišćivači vazduha i obavljaju sjajan posao filtriranja toksina iz vazduha.

Simbolika i značenje biljke molitve

Da li ste ikada pomislili da su molitvene biljke u vašem domu ili kancelariji samo za dekor, ili postoji nešto više od toga? Svaka biljka ima svoju jedinstvenu simboliku.

Govoreći o biljkama molitve, ove biljke simbolizuju svakodnevnu molitvu zahvalnosti kao refleksivnu akciju. Listovi molitvenih biljaka se uvijaju svake noći, skoro kao da se mole. Ovo su odlične biljke za poklone, posebno kada se zahvaljuje ili zahvaljuje.

Kako uzgajati molitvene biljke

Molitvene biljke se generalno lako uspešno uzgajaju kod kuće. Postoji nekoliko ključnih napomena koje ćemo pratiti ovde. Biljke za molitvu najbolje uspevaju kada im se pružaju uslovi poput umerenog staklenika – razmislite o blagim do toplim tokom dana i bogatim vlagom kad god je to moguće.

Koja je najbolja mešavina zemljišta?
Generalno, molitvene biljke preferiraju kiselo zemljište koje se zaista dobro drenira. Dobra mahovina na bazi treseta pomešana sa peskom i šakom perlita bi bila odlična. Uverite se da kupite unapred upakovani i čist materijal koji je komercijalno obrađen i ne sadrži seme korova i insekata.

Odgovarajuće saksije i sadnice
Kao i kod većine biljaka, ciljajte na sadilicu koja je proporcionalna veličini biljke koju sadite. Ovo će znatno olakšati da efikasno zalivate biljku i obezbedite dovoljno prostora za razvoj korena biljke i prozračivanje po potrebi.

Preporučio bih staklenu, keramičku ili plastičnu posudu, onu koja je relativno plitka i ima dobar drenažni sistem (jednostavno dodajte poslužavnik ispod).

Koliko rastu molitvene biljke?
Generalno, veličina molitvene biljke može narasti do 12 do 15 inča. Biljka će imaju listove ovalnog oblika sa upečatljivim šarama, mrljama, linijama i senčenjem koje se kreću preko i dole duž saksije.

Iako molitvene biljke mogu tolerisati uslove slabog osvetljenja, najbolje je puno indirektnog i jakog svetla. Takođe, imajte na umu da ako vaša molitvena biljka ne dobije dovoljno svetla, listovi se neće otvoriti kako treba.

Kako se brinuti za biljku molitve?

Molitva Postavke zalivanja biljaka
Tokom vegetacije od ranog proleća do jeseni, biljku za molitvu treba često zalivati. Međutim, prilikom zalivanja molitvene biljke treba biti oprezan. Trebalo bi da ga zalivate tek kada vrh zemlje u saksiji počne da se suši. Nikada ne dozvolite da se zemlja u saksiji potpuno osuši.

Obavezno stavite nominalnu vodu. Previše vode može izazvati gljivične probleme u korenu biljke. Takođe, voda ne bi trebalo da sedi direktno preko listova ili da čini lonac vlažnim.

Najbolje je koristiti vodu na sobnoj temperaturi. Tokom zime, zalivanje treba smanjiti, jer biljke za molitvu miruju i nije im potrebno mnogo vode za rast.

Postavke hranjenja
Molitvene postavke hranjenja biljaka
Tokom vegetacije od proleća do jeseni, biljku za molitvu treba oplođivati svakih mesec dana. Ciljajte na univerzalnu hranu rastvorljivu u vodi i ciljajte na relativno slabu mešavinu (razblažite do približno 50% jačine). Uvek hranite molitvene biljke kada je tlo relativno vlažno.

Obrezivanje molitvenih biljaka
Obrezivanje se vrši da bi se podstakao ili stimulisao snažniji rast. Ovo se može uraditi dva puta svake godine tokom prolećnih i letnjih meseci da bi se poboljšao oblik biljke i da bi biljka bila kompaktna i žbunasta. Proces rezidbe zahteva oštre baštenske makaze.

Stabljike treba iseći iznad čvorova listova. Nakon toga, biljka će reagovati tako što će izrasti nekoliko novih izdanaka neposredno ispod područja rezanja, čineći da izgleda bujnije.

Propagacija
Razmnožavanje molitvenih biljaka je neverovatno lako, s obzirom na činjenicu koliko prevrtljive mogu biti. Postoje dva moguća načina razmnožavanja molitvene biljke.

Sečenje stabljike: Rez stabljike treba da bude dugačak najmanje 10 cm sa pričvršćenim 2-4 lista. Stabljiku je potrebno iseći ispod čvora lista. Sada umočite tu isečenu stabljiku u hormon za ukorenjavanje i držite je u posudi napunjenoj vodom, po mogućnosti destilovanom. Vodu treba menjati svaki dan.
Drugi metod je kroz sečenje stabljike i direktno postavljanje stabljike u zemlju za saksiju. Najbolja mešavina je peska i treseta. Ukorjenjivanje će trajati oko mesec dana, a zatim ga treba staviti u običan lonac sa standardnim tlom.
Ponovno sađenje molitvenih biljaka
Molitvene biljke će možda morati da budu presađene kada im koreni postanu vezani za koren u njihovim saksijama. U tom slučaju, biljka će rasti mnogo sporije. Da biste proverili da li je biljka za molitvu vezana za koren, stavite dva prsta oko osnove biljke, okrećući je i nežno, i izvucite je iz saksije. Ako postoji potreba za presađivanjem, korijenska kugla će biti skoro čvrsta.

Da biste presadili biljku, izaberite saksiju koja je 1-2 inča šira od postojeće saksije. Uklonite biljku za molitvu i stavite je u novi širi lonac i napunite je zemljom za saksije.

Razmatranja o bolestima i štetočinama biljaka
Razmatranja o štetočinama i bolestima su neophodna za unutrašnje molitvene biljke. Biljke mogu biti prilično osetljive na paukove grinje i brašnaste bube.

Molitvene biljke vole vlagu, dok je štetočine poput grinja mrze. Ako nađete bele mreže ili gljivice preko lišća, vreme je da se vlaga oko molitvene biljke podvrgne kontroli i kontroli do odgovarajuće količine. Dobar sprej tople vode će takođe pomoći, a vlažna krpa za brisanje mreže, kao i dobro organsko hortikulturno ulje takođe će pomoći da se poveća opšta tolerancija vaše biljke na napadače.

Uobičajeni problemi
Uobičajeni problemi sa biljkama, štetočine i bolesti
Ako se listovi molitvenih biljaka uvijaju ili postaju braonkasti, to je znak da dobija više sunčeve svetlosti nego što je potrebno. Listovi molitvenih biljaka su mnogo zelenije u senci. Mnogo sunčeve svetlosti čini da listovi izbeljuju. Drugi uzrok smeđih vrhova može biti sadržaj hlora u vodi iz slavine. Da biste rešili ove probleme, koristite filtriranu vodu ili ostavite da voda odstoji 24 sata pre nego što je ponovo zalijete.
Ako vidite vodene mrlje preko lišća, zaključno je reći da se molitva sigurno bori protiv pegavosti listova helimtosporijuma. Ako se ne kontroliše, to može uništiti biljku. Ovo je uzrokovano prekomernim zalivanjem i može se zaustaviti prestankom prekomernog zalivanja biljke. Još jedan lek za popravku je upotreba ulja neema preko listova.
Essential Tools
Nema mnogo zahteva za alate, osnove koje bi bile potrebne su:

Plastični ili stakleni lonac ili glazirana keramička posuda sa drenažnim otvorom
Tanjir ili poslužavnik za hvatanje vode ispod lonca
Mala lopata
Nož ili baštenske makaze
Kanta za vodu
Baštenske rukavice
Višenamenska biljna hrana i hortikulturno ulje.
Kao oličenje zahvalnosti, biljka molitve donosi sreću i blagostanje u kuću. Biljka dobija njen uobičajeni naziv po tome što se svake noći listovi biljke savijaju kao ruke koje se mole. Ova vrsta Maranta leuconeura je zapanjujuće očaravajuća, a obično su popularne zbog raznovrsnosti listova i njihovih zakrivljenih crvenih vena koje putuju do ivica lista.