Kada i kako zalijevati kamelije Osnovni saveti za optimalan rast

Cvetovi kamelije zaslepljuju i oduševljavaju svojim brojnim oblicima i bojama, posebno zimi. Kao i svim biljkama, kamelijama je potrebna odgovarajuća količina vode da bi najbolje rasle. U ovom članku ćemo saznati kada i kako zalijevati kamelije za optimalan rast i maksimalno cvetanje svake sezone.


Važnost pravilnog zalivanja
Kao i svi organizmi, biljke zavise od vode da bi preživele. Voda je ključna za fotosintezu i takođe čini do 95% ukupne mase biljke. Ako biljke ne dobijaju dovoljno vode, one će se boriti da pravilno rastu.

Tokom fotosinteze, biljke apsorbuju vodu kroz svoje korenje i ugljen-dioksid i sunčevu svetlost kroz svoje lišće. Ova kombinacija omogućava biljci da proizvodi glukozu, neophodan šećer. Glukoza se zatim pretvara u celulozu, koja je primarni gradivni blok svih biljnih tkiva.

Biljke apsorbuju vodu iz zemlje kroz svoje korenje. Dok korenje usisava vodu, biljka takođe može pristupiti i apsorbovati hranljive materije kao što su azot, fosfor i kalijum. Ovi vitalni hranljivi sastojci se koriste za proizvodnju žbunastog lišća, razvoj cveća i cirkulaciju drugih hranljivih materija oko biljke.

Kada zalivati kamelije

Grmlje kamelije preferira vlažna, kisela tla koja se ne preplavljuju. Tlo treba da bude plodno i dobro drenirano, ali i dalje sposobno da zadrži malo vlage. Kada se gornjih 4 inča zemlje osuši, zalijte kamelije da bi bile vlažne.

Kamelije treba zalivati različito u zavisnosti od faze rasta. Kamelije su sporo rastuće biljke koje mogu da žive decenijama u pravim uslovima. Ustalim grmovima kamelije ne bi trebalo dodatno zalivanje osim tokom vrelih leta.

Međutim, novozasađenim kamelijama i mladim biljkama potrebno je redovno zalivanje dok ne uspostave zdrav korenov sistem. Zalivajte novozasađene kamelije kad god se gornjih 2 do 4 inča zemlje osuši. Radite to oko 18 meseci dok se grm ne uspostavi.

Kamelije dobro rastu u saksijama, ali se brže suše od kamelija koje rastu u zemlji. Zalivajte kamelije u saksiji kad god se gornjih 2 do 4 inča zemlje osećaju suvo, posebno tokom vrućih leta.

Sezonske promene koje treba uzeti u obzir

Tokom leta, kamelije naporno rade na razvoju novih cvetnih pupoljaka za sledeću sezonu. Kao takve, kamelijama je potrebno češće zalivanje tokom leta da bi podstakle ove pupoljke. Zalivajte kad god se gornjih 2 inča zemlje oseti suvo.

Kamelije vole da ostanu vlažne i mrze sušenje. Tokom toplih i suvih leta, redovno zalivanje kamelija je neophodno. Ako se kamelija previše osuši, možda neće dati cveće sledeće godine. Cvetnim pupoljcima u razvoju potrebno je puno vode i hranljivih materija da bi se pravilno otvorili.

Pre nego što dođe prvi zimski mraz, dobro zalijte kameliju. Debeli sloj malča pomaže u zadržavanju vlage i pruža dodatnu izolaciju. Kamelije mogu tolerisati sušnije uslove tokom zime, ali povremeno zalivaju tokom dužeg suvog vremena.

Kako zaliti kamelije

Evo kratkog vodiča koji opisuje kako zalijevati kamelije:

Prstima ili lopaticom proverite tlo oko kamelije. Ako se gornjih 2 do 4 inča oseća suvo, vreme je za zalivanje.
Temeljno zalijte oko osnove vaše kamelije.
Pokrijte tlo slojem malča da biste sačuvali vlagu i obezbedili neku izolaciju zimi.

Znaci prekomernog zalivanja
Kamelije vole vlažno zemljište, ali ne i vlažne uslove. Uobičajeni znaci prekomernog zalivanja uključuju:

Opušteni, venuti, uvijeni ili žuti listovi
Smeđe, kašasto ili smrdljivo korenje
Zemljištu je potrebno dugo da se osuši

Znaci podvodnjavanja
Uobičajeni znaci da je vaša kamelija pod vodom uključuju:

Napuklo, suvo tlo
Mlohavo, žuto lišće
Cvetni pupoljci se ne otvaraju ili opadaju

Česta pitanja o zalivanju kamelija:

Kako izgleda zalivena kamelija?
Kamelije koje pate od prekomernog zalivanja imaju opuštene ili vene listove koji postaju žuti. Kamelije u preplavljenom zemljištu takođe mogu patiti od truleži korena. Simptomi uključuju smeđe, kašasto ili smrdljivo korenje.

Mogu li zaliti svoju kameliju vodom iz slavine?
Kada zalivate kameliju, koristite kišnicu kad god je to moguće. Voda iz slavine je povremeno u redu, ali sadrži hemikalije poput fluora koje mogu oštetiti vašu kameliju.

Da li treba da zalivate kamelije zimi?
Kamelijama je potrebno ređe zalivanje tokom zime. Pre prvog mraza, dobro zalijte kameliju. Ako je vreme suvo tokom dužeg perioda, zalijte kameliju ako se gornjih 4 inča zemlje oseća suvo.

Kako zalijevati kamelije: zamotavanje
Kao opšte pravilo, zalivajte kamelije kad god se gornjih 2 do 4 inča zemlje osećaju suvo. Kamelijama je potrebna vlažna zemlja, pa često tokom vrućih i suvih leta. Tek zasađene kamelije redovno zalivajte prvih 18 meseci dok se biljka ne uspostavi.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici kamelija i otkrijte naše omiljene vrste cvetova crvene, bele i ružičaste kamelije.