Najbolja mesavina zemljista za unutrasnje biljke ananasa

Podesite svoje biljke ananasa za uspeh uz odgovarajuću podlogu tla
Verovatno ste jeli voće ananasa nekoliko puta, ali da li ste ikada pomislili da uzgajate biljku ananasa kod kuće? Pošto su bromelije, ananas ima dugačke listove nalik maču koji ulepšavaju svaki dom. A ako budete imali sreće, možda ćete čak moći da gledate kako vaša biljka proizvodi plod! Ali prvo, moraćete da se uverite da koristite odgovarajuću mešavinu tla za biljke ananasa.


Najbolje tlo za biljke ananasa u zatvorenom – najvažnije
Biljke ananasa preferiraju dobro drenirano i dobro provetreno zemljište sa blago kiselim pH (između 4,5 i 6,5). Da biste napravili sopstvenu mešavinu za saksije, kombinujte dva dela tresetne mahovine, jedan deo vermikulita, jedan deo peska i jedan deo komposta.

Zašto je izbor tla važan za biljke ananasa

Ako mislite da možete zabiti biljku ananasa u bilo koje tlo i gledati kako raste, razmislite ponovo! Zemljište igra veliku ulogu u zdravlju i rastu biljaka, tako da je od suštinskog značaja da odaberete odgovarajuću mešavinu zemljišta.

Zemlja pruža sledeće prednosti i usluge vašim biljkama:

Podrška: Zemlja obezbeđuje mesto za učvršćivanje korena biljaka, što zauzvrat podržava rast iznad zemlje.
Zadržavanje i drenaža vode: Zemlja pomaže u zadržavanju vode, a istovremeno joj omogućava da se odvodi. Zemljišta sa visokim sadržajem malih čestica gline zadržavaju više vode nego tla koja su veća u velikim česticama peska.
Čuvanje hranljivih materija: I glinene čestice i organska materija pomažu u zadržavanju hranljivih materija dok biljke ne budu u stanju da ih usvoje.
Prozračivanje: Pravilno zemljište će sadržati male vazdušne džepove u kojima može doći do razmene gasa između biljaka i mikroorganizama.
Dom za mikroorganizme: Iako tlo može izgledati beživotno, zdravo tlo vrvi od mnogo malih stvorenja. Organska materija obezbeđuje i dom i hranu za ove organizme.
Regulacija temperature: Zemlja se zagreva i hladi sporije od vazduha. Zbog toga može pomoći u zaštiti od iznenadnih temperaturnih promena.
Vrste zemljišta
Profesionalci obično kategorišu zemljište na osnovu njegovih fizičkih svojstava i porekla. Da biste pojednostavili stvari, možete klasifikovati tlo na osnovu proporcije peska, mulja i gline.

Pesak je najveća čestica tla i pomaže u povećanju aeracije i drenaže. Tlo sa visokim sadržajem peska neće se lako formirati u kuglu ili traku.

Mulj je čestica zemlje srednje veličine koja pomalo liči na brašno.

Glina je najmanja čestica tla. Povećava kapacitet zadržavanja vode i hranljivih materija, ali previše gline može dovesti do lošeg dreniranja zemljišta.

Pored ove tri inertne čestice, zemljište može da sadrži i organsku materiju. Neke vrste organske materije uključuju kompost, tresetnu mahovinu i kokosov kokos. Organska materija može zadržati vodu bez stvaranja zasićenih ili anaerobnih uslova.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?
Dok su prirodna tla prvenstveno napravljena od peska, mulja i gline, mešavine za saksije mogu sadržati širok spektar materijala. Saznajte o svakom od njih u nastavku.

Kompost: razložena organska materija koja povećava i aeraciju i drenažu, podržava život u zemljištu i povećava kapacitet zadržavanja hranljivih materija
Sfagnum tresetna mahovina: raspadnuti materijal koji se nalazi u močvarama, kisel, povećava i aeraciju i drenažu, zadržava hranljive materije i vodu
Coco Coir: iseckana kokosova ljuska, povećava i aeraciju i drenažu, zadržava hranljive materije i vodu, potencijalno održivija alternativa tresetnoj mahovini
Vermikulit: proširena vulkanska stena, povećava zadržavanje vode i hranljivih materija, poboljšava aeraciju
Fine kore borove: sitni komadići kore, smanjuju pH, povećavaju drenažu i aeraciju
Perlit: proširena vulkanska stena, poboljšava aeraciju i drenažu
Pesak: najveća neorganska čestica tla, povećava drenažu i aeraciju
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za unutrašnje biljke ananasa
Ako koristite pogrešnu vrstu mešavine zemljišta, možda ćete primetiti da vaša biljka počinje da izgleda malo loše. Sledeće može ukazivati na to da treba da koristite drugu mešavinu za saksije.

Požutjelo lišće može značiti da vaša biljka ili prima previše ili nema dovoljno vode. Oboje može biti pokazatelj da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta.

Tlo sa previsokim pH takođe može dovesti do žutih ili smeđih listova.

Kašasti ili mekani koreni označavaju da je vaša biljka zaražena gljivicom koja izaziva trulež korena. Gniloba korena je često znak da koristite zemljište za saksije koje ne nudi dovoljno drenaže.

Usporeni rast
Ako primetite da vaša biljka ananasa ne raste, za to bi moglo biti krivo tlo. Biljka može patiti ako zemljište ne može zadržati hranljive materije, odvoditi višak vode ili obezbediti odgovarajuću aeraciju.

Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije za unutrašnje biljke ananasa

Iako biljke ananasa potiču iz tropskih regiona, one ne perfosiraju dobro kada sede u vlažnom tlu. Zbog toga je neophodno dobro drenirano tlo.

Najbolje tlo će omogućiti da se višak vode odvodi, ali će zadržati i malo vode. Ovo omogućava zemljištu da ostane vlažno, ali ne i zasićeno.

Koji nivoi pH tla su najbolji za biljke ananasa u zatvorenom?

Biljke ananasa vole zemljište sa blago kiselim pH, između 4,5 i 6,5. Dok se većina mešavina za saksije kreće od 6,0 do 7,0, možda ćete morati još malo da snizite pH zemlje.

Tresetna mahovina ima pH između 3,0 i 4,5 i može se koristiti za efikasno snižavanje pH vrednosti.

Vrhunski kućni recept za mešavinu ananasa za sadnju u zatvorenom prostoru

Najbolja mešavina zemljišta za biljke ananasa je blago kisela, dobro drenirajuća i dobro provetrena. Možete kombinovati sledeće sastojke da biste formirali mešavinu koja sadrži ova svojstva.

2 dela tresetne mahovine: dodaje aeraciju, drenažu i zadržavanje vode; snižava pH
1 deo vermikulita: povećava aeraciju i drenažu
1 deo peska: povećava drenažu
1 deo dobro odležanog komposta: povećava kapacitet zadržavanja vode i hranljivih materija
Da biste napravili mešavinu, pomešajte sledeće sa nekoliko kašika vode i dobro promešajte. Mešavina za saksije treba da bude vlažna, ali ne bi trebalo da kaplje voda kada se stisne.

Najbolja prethodno mešana tla za saksije za unutrašnje biljke ananasa
Ako ne želite da pravite sopstvenu mešavinu za ananas, imate sreće! Brojna prethodno mešana tla za saksije će dobro funkcionisati.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za biljke ananasa u zatvorenom prostoru:
Koliko često treba da menjam tlo za svoje unutrašnje biljke ananasa?
Potrebno je samo da promenite zemljište za saksiju za svoju biljku ananasa kada presađujete. Generalno, moraćete da presađujete svake dve do tri godine.

Mogu li koristiti zemlju za kaktuse za biljke ananasa u zatvorenom?
Zemlja za kaktuse može poslužiti za unutrašnje biljke ananasa, ali možda ćete morati da umešate dodatnu tresetnu mahovinu ili kokosov kokos.

Da li unutrašnje biljke ananasa vole mokro ili suvo zemljište?
Biljke ananasa preferiraju tlo koje je vlažno, ali dobro drenirano.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju biljaka ananasa?
Obavezno presadite u bogatu, ali dobro drenirajuću mešavinu za saksije. Pored toga, pažljivo rukujte korenima biljke i pregledajte ih da li ima znakova bolesti.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za biljke ananasa?
Ne, sve veličine biljaka ananasa preferiraju slične mešavine zemljišta.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za unutrašnje biljke ananasa?
Ne, ni veličina ni tip posude za saksije ne utiču na vrstu mešavine zemlje koju treba da koristite.

Da li su zatvorenim biljkama ananasa potrebni kontejneri za duboke posude?
Biljke ananasa ne trebaju posebno duboke posude. Veliki kontejner može dozvoliti vodu da sedi, što može dovesti do problema sa bolestima.

Okončanje
Biljke ananasa mogu se uspešno uzgajati u zatvorenom prostoru kod kuće – sve dok koristite pravu mešavinu za saksije! Izaberite blago kiselu mešavinu koja obezbeđuje odličnu aeraciju i drenažu. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj i negu biljaka ananasa kod kuće.