Znacenje i simbolika cveta osmantusa

Sve što treba da znate o Osmanthus Fragrans značenju, upotrebi i kulturnom značaju

Uobičajeno poznat kao slatka maslina ili maslina za čaj, Osmanthus fragrans je dugo bio cenjen zbog svog opojnog mirisa. Popularna ukrasna biljka, osmantus takođe igra važnu ulogu u svojoj rodnoj Kini, gde je popularna komponenta i u travari i u parfimeriji. Osmantus simbolizuje pravu ljubav, vernost, plodnost i mir, zbog čega se često koristi u svadbenim buketima i cvetnom dizajnu. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta Osmantusa, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, plus saznati o njihovom kulturnom značaju širom sveta.


Značenje cveta osmantusa – osnovne stvari
Cvetovi osmantusa dugo su simbolizovali ljubav, vernost i plodnost. U kineskoj kulturi, cveće se koristi na venčanjima ili se daje kao poklon od neveste njenoj novoj porodici, što predstavlja mir. Na jeziku cveća, cvetovi osmantusa nose značenje sreće, prosperiteta i plemenitosti.

O cveću Osmantusa

Porodica, rod i taksonomija
Osmanthus fragrans, poznatiji kao slatka maslina ili maslina za čaj, pripada rodu Osmanthus, koji sadrži oko 30 vrsta cvetnih biljaka. Osmantus pripada porodici Oleaceae ili maslina.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Osmantus raste kao zimzeleni grm ili malo drvo. Može dostići visinu od 10 do 20 stopa i ima sjajno, kožasto zeleno lišće.

U leto i jesen, osmantus cveta belim cvetovima koji imaju sladak, jak miris koji neki opisuju kao voćni, poput kajsije.

Svaki cvet je manji od jednog inča u prečniku i ima četiri do pet latica. Cveće prate crne i plave koštice.

Istorija i poreklo cveća Osmanthus fragrans
Cvetovi osmantusa se dugo uzgajaju u njihovoj rodnoj Kini i drugim azijskim regionima, gde su cenjeni zbog svog slatkog mirisa, kao i zbog medicinske i kulinarske upotrebe.

Godine 1789. primerak osmantusa uveden je u vrtove Kju u Engleskoj. U to vreme, biljka je bila poznata kao Olea fragrans. Primerak je bio iz južne Kine i nije preživeo hladnu englesku klimu.

Francuski botaničar Žan Mari Delavaj ponovo je uveo osmantus evropskim baštovanima sredinom 19. veka. Delavej je obišao Kinu 1800-ih; opisao je i vratio hiljade primeraka, među kojima i osmantus.

Popularne vrste, vrste i sorte

O. fragrans se obično gaji kao ukrasna biljka u istočnoazijskim, severnoameričkim i evropskim baštama. Uzgaja se i zbog svojih veoma mirisnih cvetova, koji se koriste u parfimeriji.

Popularne sorte, hibridi i sorte uključuju:

„Zlato kajsije“: cveta ružičasto-zlatnim cvetovima
„Aurantiacus“: Bledo narandžasti cvetovi koji cvetaju u jesen
‘Maslac žuta’: Cveće je bledo žuto
‘Kugar žuti’: Ima žute cvetove
‘Fudingzhu’: Veoma mirisni, dugotrajni cvetovi
‘Hunter’s Creek’: 20 stopa visok grm sa kremasto belim cvetovima
„Zlato od živog hrasta“: ima zlatno žute cvetove
‘Orange Supreme’: cveta narandžastim cvetovima
Osmanthus × burkvoodii: Kompaktan grm sa neupadljivim, ali veoma mirisnim cvetovima
Osmanthus × fortunei: Hibrid O. fragrans i O. heterophillus koji naraste do 25 stopa visine
‘Thunbergii’: žbunasti grm od 10 stopa sa novim ljubičastim i narandžastim lišćem
„T-kula“: Cveće je čisto belo
var. semperflorens: Otporan na USDA zonu 7 i dugo cveta
Etimološko značenje
Osmantus potiče od grčkog osma, što znači „mirisni“ i anthos, što znači „cvet“.

Iz kojih regiona potiče cveće Osmantusa?
O. fragrans je poreklom iz Azije. Njihov raspon se proteže od južne Kine do Tajvana, južnog Japana, Kambodže i Tajlanda, kao i južnih Himalaja.

Kada je u sezoni cveće osmantusa?
O. fragrans cveta leti i u jesen. Neke sorte, kao što je O. fragrans ‘Aurantiacus’, cvetaju u jesen.

Upotreba i prednosti cveća osmantusa

Cvetovi osmantusa su dugo bili cenjeni zbog svoje medicinske upotrebe. Kora od stabljika se koristi u odvaru koji leči čireve, karbunule i kožne probleme. Eterična ulja iz biljke mogu se koristiti kao efikasan repelent protiv insekata.

Koreni osmantusa se koriste za lečenje reumatizma, modrica i dismenoreje. Cveće se koristi za lečenje kašlja, kao i kora i stabljike koje se koriste za veliki kašalj i retinitis. Cveće se takođe može koristiti za lečenje kože i kose i u kozmetici.

Naučna istraživanja otkrivaju da O. fragrans sadrži antioksidante. Takođe može imati potencijal kao antiinflamatorno i da smanji oksidativni stres.

Osmantus ima i kulinarsku upotrebu. Kinezi su dugo koristili mirisno cveće za zaslađivanje i aromu pića, peciva, supa i drugih. Nezrele koštice se mogu salamuriti i jesti kao masline.

Često se cvetovi dodaju zelenim ili crnim čajem kako bi se napravio čaj od osmantusa. Kineski grad Guilin je posebno poznat po upotrebi cveća osmantusa; u prevodu, Guilin znači „šuma slatkog osmantusa“. Vino napravljeno od osmantusa obično se konzumira tokom jesenjih festivala.

Nisu prijavljeni toksični efekti na ljude, kućne ljubimce ili stoku od uzimanja osmantusa. Privlači pčele svojim cvetovima sa mirisom kajsije.

Značenje i simbolika cveta osmantusa

Najčešće cvetovi osmantusa cvetaju belo. Ovo cveće simbolizuje pravu ljubav, vernost, plodnost, plemenitost i mir. Na jeziku cveća, osmantus može predstavljati zaštitu, sreću, sreću i prosperitet.

Narandžasti cvetovi osmantusa takođe mogu da simbolizuju radost, spokoj i optimizam.

Kulturni značaj cveća osmantusa
Vekovima su cvetovi osmantusa igrali ključnu ulogu u kineskoj kulturi. U dinastiji Song (960-1279), pesnik Jang Vanli je napisao da je cvetni miris osmantusa tako čist i bogat da je „teško poverovati da dolazi iz prirode, a ne od meseca na nebu“.

U stvari, kineska legenda kaže da je osmantus prvobitno rastao na mesecu. Na zemlji ispod, kuga je pustošila ljudsku populaciju, pa je vila rasula seme osmantusa. Kada su biljke rasle i cvetale, od mirisnih cvetova se dobijalo vino koje je lečilo kugu.

Drugi folklor karakteriše osmantus koji raste na mesecu. U nekim pričama, Vu Gang (poznat kao kineski Sizif) je kažnjen tako što je morao da poseče mesečeve biljke, koje su potom beskonačno rasle.

Kulturni značaj cveća osmantusa
Zatim postoji legenda o Mesečevoj dami, koja je ukrala magičnu pilulu od svog muža. Pilula joj je dala sposobnost da leti, pa je odletela sve do Meseca. Ovde je zauvek ostala u izgnanstvu sa samo usamljenim stablom osmantusa da joj pravi društvo i podseća je na njenog muža.

Legenda o Mesečevoj palati govori o caru od žada, koji je bio pozvan da poseti Mesec. Magični sveštenik je napravio srebrni most od zemlje do meseca, a kada je car prešao, pronašao je drvo osmantusa kako raste ispred zadivljujuće palate. Tokom posete zabavljali su ga igrači i jeli kolače zaslađene osmantusom u obliku meseca.

Grad Hangdžouovog cveta je osmantus. Tamo su monasi davno zasadili šiblje u blizini svojih hramova. Svake jeseni cvetovi padaju i oslobađaju svoj slatki miris. Cvetanje se poklapa sa Mesečevim festivalom, koji se održava u jesen.

Prikladne prilike za poklon za cveće osmantusa

Cvetovi belog osmantusa su dugo bili povezani sa istinskom ljubavlju, vernošću i plodnošću. Ova simbolika čini ove mirisne cvetove savršenim dodatkom venčanim cvetnim dizajnom. Asocijacija na plemenitost ih takođe čini dobrim izborom za nove bukete za bebe, jer simbolizuju decu koja odrastaju da budu plemenita.

Upakovati
Osmantus je dugo igrao važnu ulogu u kineskoj kulturi. Od narodnih lekova i kulinarske upotrebe do legendi i festivala, ovi mirisni cvetovi su cenjeni zbog svog mirisa, ukusa i lepote. Na jeziku cveća, osmantus označava mir, ljubav, plemenitost, vernost, a plodnost takođe može da simbolizuje prosperitet, sreću i sreću.

Česta pitanja o cvetu osmantusa:

Gde raste osmantus?
Osmantus je porijeklom iz regiona Azije, od južne Kine, Tajvana, Japana i Himalaja do Kambodže i Tajlanda. U umerenim regionima, raste u USDA zonama otpornosti od 8b do 11a.

Koliko brzo raste Osmantus?
Biljke osmantusa imaju srednju stopu rasta. U idealnim uslovima rastu do 24 inča godišnje.

Koliko raste Osmantus?
Grmovi osmantusa rastu od 10 do 20 stopa.

Kako miriše Osmanthus fragrans?
Osmantus ima jak, sladak miris. Neki ga upoređuju sa kajsijama ili drugim voćem.

Za šta je dobar osmantus?
Osmantus je savršen za venčanja i nove bukete za bebe. Ima višestruku upotrebu u kulinarstvu i, kada se uzgaja kao ukrasna zimzelena, dodaje boju, teksturu i miris bašti tokom cele godine.