Kada i kako zalijevati bozure osnovni vodic

Sve što treba da znate o zalivanju cveća božura

Božuri su cenjeni zbog svojih prekrasnih, šarenih cvetova koji cvetaju kratko, ali spektakularno u proleće i leto. Uzgajani kao višegodišnje zeljasto cveće i grmlje, božuri su povezani sa romantikom i saosećanjem. A ako želite najbolje cvetanje, neophodno je da pravilno zalivate božure. U ovom članku ćemo proći kroz sve što trebate znati o tome kada i kako zalijevati božure.


Kada i kako zalijevati božure – najvažnije
Uspostavljene božure treba zalijevati jednom svake sedmice ili dvije, osim ako su nedavno dobili kišu. Mlade božure prve godine zalivajte češće dok se ne oplode. Božuri su tolerantni na sušu i svaki put im je potreban samo centimetar vode. Zalivati češće u vrućem vremenu.

O božurima

Porodica i rod
Rod Paeonia ili božur je jedini rod u porodici Paeoniaceae. Postoji oko 30 priznatih vrsta božura, iako se o tačnom broju još uvek raspravlja.

Božuri su poreklom iz hladnijih regiona severne hemisfere. Različite vrste božura mogu se naći u delovima Evrope, Azije i Severne Amerike. Božuri se mogu uzgajati u USDA zonama od 3 do 8 i zahtevaju hladne periode mirovanja za proizvodnju cveća.

Botaničke karakteristike
Božuri dolaze u tri različite vrste; zeljaste, drveće i Itoh, ili božuri u preseku. Zeljasti božuri rastu kao cvetne trajnice koje dosežu do 4 stope visine. Božuri na drvetu rastu kao žbunje i cvetaju nešto kasnije od zeljastih božura. Itoh božuri su hibridi zeljastih i drveća božura.

Cvetovi božura mogu biti pojedinačni, dvostruki ili polu-dvostruki i dolaze u nizu prekrasnih boja. Božuri cvetaju oko dve nedelje između aprila i maja. Od maja do juna slede zeljasti božuri, koji traju oko dve nedelje. Ukršteni božuri cvetaju u junu i traju čak mesec dana.

Važnost pravilnog zalivanja

Kao i većina organizama, biljke ne mogu da prežive bez vode. Većina ćelijske mase biljke je voda – do 95% u poređenju sa oko 55 do 60% za ljude. Bez vode, biljke ne mogu stvoriti novo tkivo, što znači da ne mogu rasti niti cvetati.

Biljke izvlače vodu iz zemlje koristeći svoje podzemne korene. Kroz fotosintezu, voda se meša sa ugljen-dioksidom koji se apsorbuje kroz lišće da bi se proizvela glukoza. Biljke koriste glukozu kao gorivo za proizvodnju celuloze – biološkog gradivnog bloka potrebnog za stvaranje novog biljnog tkiva.

Voda takođe omogućava biljkama da usisavaju hranljive materije kao što su azot, fosfor i kalijum iz zemlje. Ovi hranljivi sastojci se transportuju unutar vode koju apsorbuje koren. Svaki nutrijent ispunjava određenu svrhu. Na primer, fosfor se koristi za podsticanje rasta cveća.

Biljke takođe koriste vodu da spreče pregrevanje u vrućim i suvim uslovima. Listovi imaju veliku površinu, omogućavajući biljci da izgubi višak vode. Ovo isparavanje podstiče korenje da apsorbuje više vode iz zemlje, održavajući biljku hidratizovanom.

Kada zalivati božure
Božure treba zalijevati svakih 7 do 10 dana, osim ako ste nedavno imali kišu. Proverite tlo prstom ako niste imali kišu nekoliko nedelja. Ako se gornjih 2 inča zemlje oseća suvo, zalijte biljku.

Počnite da zalivate ustaljene božure u proleće kada počne da se pojavljuje novi rast. Kada cveće završi, nastavite sa zalivanjem da biste održali dobro zdravo lišće i podstakli rast sledeće godine.

Ako imate mlade božure ili želite da posadite novi, prve godine ih zalivajte češće. Ovo daje božuru priliku da se dobro uspostavi.

Zalijte svoj božur ujutru kad god je to moguće. Ovo pomaže biljci da zadrži više vlage tokom vrućih popodneva. Ako zalivate popodne po toplom vremenu, većina vode bi mogla da ispari pre nego što stigne do korena.

Da li božuri više vole vlažno ili suvo zemljište?

Božuri zahtevaju blago vlažno zemljište, ali mogu tolerisati kratke periode suše. Ako niste imali kišu nekoliko nedelja, zalijte božur ako vam se gornjih 2 inča zemlje osuši. Božuri mrze preplavljeno tlo jer izaziva probleme poput gljivičnih infekcija.

Sezonske promene koje treba uzeti u obzir
Sezonski vremenski uslovi mogu uticati na to koliko često zalivate svoje božure. Ako imate dugotrajnu sušu ili živite u sušnom području, moraćete češće da zalivate božure. U ekstremnim slučajevima, možda ćete morati da zalivate svakih nekoliko dana.

Ne zalivajte božure tokom zime, jer im je potreban hladan period mirovanja da bi pravilno cvetali.

Kako zalijevati božure
Ako treba da zalivate svoje božure, dajte im 1 ili 2 inča vode svaki put. Ovo pomaže u sprečavanju prekomernog zalivanja i osigurava da tlo ostane konstantno vlažno. Dajte svojim božurima piće ujutru radije nego popodne.

Iako preplavljeno zemljište predstavlja veliki problem za božure, mokro cveće i lišće takođe mogu biti problem. Vlažni božuri su skloni truljenju i podložniji su gljivičnim infekcijama. Uvek usmeravajte svoju kantu za zalivanje u dno stabljika da biste sprečili ove probleme.

Znaci prekomernog zalivanja

Iako božuri ne pate od mnogih bolesti ili štetočina, prekomerno zalivanje može biti veliki problem. Evo nekoliko ključnih znakova da su vaši božuri prezalivani:

Crne ili smeđe mrlje
Crne ili smeđe mrlje i lezije obično su uzrokovane gljivičnim infekcijama kao što je botritis. Ove bolesti napreduju u vlažnim uslovima i obično pogađaju božure koji se previše zalijevaju.

Ako primetite čudne tačke na svom božuru, proverite tlo. Ako se oseća mokro, verovatno će biti preplavljeno vodom. Obrežite zahvaćeno lišće i izbegavajte zalivanje dok se gornjih 2 inča zemlje ne osuši.

Žuti ili opušteni listovi
Požutjelo lišće je jedan od glavnih simptoma truleži korijena, koju uzrokuje preplavljeno tlo. Lišće takođe može početi da visi ili vene. Proverite korene vašeg božura. Ako smrde ili izgledaju smeđe i kašaste, biljka pati od truleži korena.

Odrežite sve smrdljive smeđe korenje i presadite biljku u neko vlažno, dobro drenirano tlo. Nemojte ponovo zalivati dok se gornjih 2 inča zemlje ne osuši. Ovo daje božuru priliku da se malo osuši.

Znaci podvodnjavanja

Iako su božuri otporni na sušu, oni će patiti u dužim periodima vrućeg i suvog vremena. Evo najčešćih znakova nedovoljnog zalivanja:

Smeđe, smežurano lišće
Božuri koji ne dobijaju dovoljno vode imaće smeđe, suvo ili smežurano lišće. Odrežite ove uvele listove i dajte biljci nekoliko centimetara vode.

Napuklo, suvo ili hidrofobno zemljište
Provera tla je dobar način da vidite da li je vaš božur pod vodom. Ako tlo izgleda napuklo ili suvo, biljka verovatno ne dobija dovoljno vode. Dajte božuru nekoliko centimetara vode da rehidrira tlo.

Ako živite u suvoj klimi, možete pomoći zemljištu da zadrži više vode nanošenjem malča. Dodajte nekoliko centimetara komposta ili druge organske materije. Ovo pomaže u sprečavanju isparavanja previše vlage oko božura.

Slab rast cveća
Božuri se uzgajaju zbog svojih kratkih, ali spektakularnih cvetova. Ako vaš božur proizvodi male, slabe cvetove, možda ne dobija dovoljno vode. Usvojite redovan raspored zalivanja i obezbedite dozu razblaženog đubriva da biste pokušali da stimulišete rast cvetova.

Iako imaju reputaciju da su izbirljivi, božuri se zapravo prilično lako uzgajaju. Većina vrsta zahteva 6 do 8 sati punog sunca na zaštićenom mestu, iako božuri više vole delimičnu senku. Božuri su trajnice otporne na sušu i potrebno im je zalivanje samo jednom nedeljno kada se postave.

Božurima su potrebna vlažna, plodna i dobro drenirajuća tla, kao što su ilovača ili mulj. Ako želite veliko, živopisno cveće, oplodite svoje božure u proleće kada se pojave cvetni pupoljci.

Odrežite zeljaste i ukrštene božure u jesen i obrežite božure u proleće. Uklonite sve istrošene ili uvele cvetove tokom cele sezone cvetanja. Ako želite više biljaka, podelite zeljaste i ukrštene božure u jesen kada cvetanje završi.

Česta pitanja o zalivanju božura:
Koji su uobičajeni znaci da je božuru potrebno zalivanje?
Ispucala, suva zemlja i smeđi, venuti listovi ukazuju na to da je vašem božuru potrebno malo vode. Slab rast cvetova takođe može biti uzrokovan nedovoljno zalivanjem.

Da li treba da izbegavam lišće kada zalivam božure?
Uvek izbegavajte prskanje vode po listovima ili cvetovima vašeg božura. Ako cvetovi ili listovi ostanu vlažni predugo, to može dovesti do gljivičnih infekcija i drugih problema poput truleži korena. Obavezno usmerite kantu za zalivanje prema dnu stabljika.

Šta da radim ako prelijem svoje božure?
Ako vaš božur pokazuje znake prekomernog zalivanja, prestanite sa zalivanjem na neko vreme. Sačekajte da se gornjih 2 inča zemlje potpuno osuši pre nego što nastavite sa zalivanjem.

Okončanje

Božuri mogu biti spektakularno cveće, ali ih je lakše uzgajati nego što mislite ako ih pravilno zalivate. Božure zalivajte jednom svake nedelje ili dve, osim ako je nedavno padala kiša. Pre zalivanja, proverite da li se gornjih 2 inča zemlje osećaju suvo. Prve godine češće zalivajte mlađe božure. Ne zalivajte božure preko zime da biste im omogućili da miruju.