Prva godina ruza Da li cete videti cvetanje

Ako ste upravo dodali novu ružu u svoju baštu, možda ćete se zapitati kada da očekujete prvo cveće. Pojasnićemo da li ruže cvetaju prve godine i upoznaćemo vas sa faktorima koji utiču na cvetanje.


Česta pitanja o tome da li će ruže procvetati prve godine:

Hoće li ruže cvetati prve godine? – Ključne Takeavais
Iako će mnoge sorte ruža cvetati u prvoj godini, to je uglavnom vrsta ruže koju uzgajate, njena zrelost kada se sadi u zemlju i opšti uslovi životne sredine u kojima rastu.

Po mom iskustvu, ruže sa golim korenom zasađene u rano proleće imaju dobre šanse da počnu cvetati u kasno proleće do rano leto iste godine. Ruže u saksiji koje su već u fazi rasta mogu procvetati i ranije.

Međutim, nekim vrstama ruža i starih baštenskih ruža možda će trebati nekoliko godina da se učvrste pre nego što počnu da cvetaju. Dobro je zapamtiti da je prva godina za bilo koju višegodišnju biljku prvenstveno vezana za uspostavljanje korena. Dakle, dok će mnogi cvetati, očekujte da će cveće biti malo i pomalo neodoljivo.

Nega ruža će takođe igrati značajan faktor. Uverite se da ruže imaju odgovarajuće uslove za napredovanje: puno sunčeve svetlosti, dobro drenirano zemljište , dobra cirkulacija vazduha i redovno zalivanje , rezidba i đubrenje .

Razumevanje ciklusa rasta ruža

Ruže se obično uzgajaju vegetativnim metodama razmnožavanja, a ne iz semena. Ove metode uključuju sečenje stabljike, nanošenje slojeva, kalemljenje i pupoljavanje.

Možete pronaći ruže za prodaju u različitim ciklusima rasta, od novih reznica do malih, uspostavljenih biljaka.

Nakon što ruže proizvedu korenje i izdanke, mogu poslati svoju energiju u proizvodnju cvetnih pupoljaka i cvetova.

Pošto su ruže višegodišnje , žive više godina. Kada dođe proleće, biljke će početi da proizvode nove izdanke. Na kraju, biljke će proizvesti pupoljke i cveće.

Faktori koji utiču na cvetanje ruža
Ako želite da znate da li će vaša biljka ruža cvetati tokom prve godine, možete pogledati sledeće faktore.

Vrsta biljke
Starost biljke igra ogromnu ulogu u tome kada (i koliko) biljka ruže cveta. Ako kupujete novu biljku ruže, imate više opcija za izbor.

Najčešći oblici ruža koje možete kupiti su ruže sa golim korenom i ruže u saksiji.

Ruže sa golim korenom su uspavane biljke bez ikakvog zemljišta. Kada ih posadite, nastavljaju sa rastom. Mnoge od ovih ruža mogu proizvesti cveće u prvoj godini, ali ne očekujte mnogo cvetanja.

Biljke ruža u saksiji aktivno rastu i stižu u posude ispunjene zemljom. Pošto već rastu, brže rastu od biljaka sa golim korenom, što znači da daju više cvetova u prvoj godini.

Veličina biljke u saksiji takođe može uticati na broj cvetova – što je biljka veća, to će više cveća proizvesti u prvoj godini.

Neke sorte ruža jednostavno proizvode više cveća od drugih. Stare baštenske ruže obično cvetaju samo jednom godišnje, dok moderne baštenske ruže daju novo cveće tokom celog leta.

Ruže penjačice , ruže floribunda, hibridne čajne ruže i minijaturne ruže će proizvesti više ciklusa cvetanja tokom jedne vegetacijske sezone.

Životna sredina
Životna sredina će takođe uticati na broj cvetova koje biljke ruže proizvode – ruže vole puno direktne sunčeve svetlosti, dobro drenirajuće zemljište i umereno vlažno zemljište.

Premalo sunca i previše vlažno ili suvo zemljište mogu dovesti do problema sa cvetanjem.

Obrezivanje
Mnoge vrste ruža cvetaju na novom rastu, a ne na starijim štapovima. Obrezivanje može podstaći biljke da proizvedu novi rast i stoga proizvedu više cveća.

Većina vrsta ruža će cvetati ako ih nikada ne orezujete. Međutim, obrezivanje često povećava broj cvetova koje biljke proizvode.

Koje ruže cvetaju u prvoj godini?
Mnoge vrste ruža će cvetati u prvoj godini, ali će cvetovi verovatno biti mali i malobrojni.

Trebalo bi da kupite veće biljke ako želite da vam ruže cvetaju iste godine kada ih posadite. To znači da tražite biljke ruže u saksiji, a ne reznice sa golim korenom.

Saveti za podsticanje cvetanja

Pratite ove savete da biste dobili biljke koje su prepune cvetanja.

Prune
Pošto mnoge vrste ruža proizvode cveće na novom rastu, obrezivanje može značajno uticati na broj cvetova koje biljka proizvodi. Međutim, ako vaša ruža ima cveće na starom rastu, ne morate da brinete o rezidbi.

Najbolje vreme za orezivanje ruža je kasna zima ili rano proleće kada su biljke još u mirovanju. Kada obrezujete, koristite oštre i dezinficirane makaze da biste ubrzali zarastanje i sprečili širenje bolesti.

Počnite uklanjanjem mrtvog ili oboljelog materijala, a zatim uklonite štapove koji se trljaju o druge. Takođe možete ukloniti izbojke koji su tanji od olovke.

Oplodite pravilno
Primena đubriva može pomoći biljkama da proizvedu novo cveće, ali samo ako odaberete odgovarajuću mešavinu hranljivih materija! Uravnoteženo đubrivo ili đubrivo bogato azotom je odlično kada vegetativna ruža brzo raste u proleće.

Česta pitanja o tome da li će ruže procvetati prve godine:

Hoće li ruže sa golim korenom cvetati prve godine?
Mnoge ruže sa golim korenom će cvetati tokom prve godine, ali će proizvesti malo cvetova.

Kada treba da sadim ruže?
Najbolje vreme za sadnju ruža je jesen, oko šest nedelja pre prvog mraza ili u proleće nakon što opasnost od mraza prođe.

Zašto moj grm ruže ne cveta?
Nedostatak sunca, previše azota i bolesti mogu uzrokovati nedostatak cveća. Međutim, vaša biljka takođe može biti premlada ili van doba godine kada cveta.

Okončanje
Većina ruža će proizvesti cveće prve godine, ali prikaz neće prestati. Sve dok pružate odgovarajuću negu i okruženje, možete očekivati više cveća u godinama koje su pred nama.