Kada i kako zalijevati biljke Ficus Audrei osnovni saveti

Sve što treba da znate o zalivanju biljaka Ficus Audrei

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz naše osnovne savete o tome kada i kako zalivati biljke Ficus Audrei kod kuće. Ova popularna biljka (aka Ficus benghalensis) je odličan dodatak vašoj kolekciji u zatvorenom prostoru i takođe je nacionalno drvo Indije!


Kada i kako zalijevati biljke Ficus Audrei – najvažnije
Biljkama Ficus Audrei je potrebno rutinsko zalivanje kako bi se osiguralo da se tlo nikada u potpunosti ne osuši. Ipak, trebalo bi da se osuši do dva inča između ciklusa zalivanja kako bi se sprečilo truljenje korena. Ovo zahteva česte provere kako biste bili sigurni da ne mešate optimalno vreme za zalivanje biljke. Obično ćete morati da zalivate svakih 7 do 10 dana u proleće i leto i svakih 10 do 14 dana u kasnu jesen i zimu.

O biljkama Ficus Audrei
O biljkama Ficus Audrei
Ficus Audrei je jedna od 900 vrsta roda Ficus (ovde su neke od naših omiljenih vrsta drveta fikusa). Zimzelena biljka potiče iz tropskih oblasti Azije kao što su Indija i Pakistan. U divljini, Ficus Audrei može dostići visinu od 100 stopa. Međutim, oni retko prelaze 10 stopa u zatvorenom prostoru i uglavnom su manji. Uspevaju u uslovima jakog, indirektnog osvetljenja u kući.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Kao i svi drugi biljni svet, voda je neophodna za život i zdravlje biljaka Ficus Audrei. Ova zavisnost od vode počinje od semena; seme ne može da klija bez sveže vode. Voda isporučuje biljke vitalne hranljive materije, poput minerala i organskih hranljivih materija. Biljke zadržavaju vodu koja im je potrebna za rast i zadržavaju svoj oblik i formu.

Biljke takođe zavise od vode za fotosintezu. Ovaj proces, kojim biljke uzimaju vodu kroz korenje i odvode vlagu nazad u atmosferu kroz svoje lišće, ključan je za cikluse vode i ugljenika na našoj planeti.

Kako znate kada Ficus Audrei treba zalivati?
U većini prosečnih kućnih okruženja, biljci Ficus Audrei će obično biti potrebno zalivanje svakih 7 do 10 dana. Najlakši načini za proveru uključuju:

Test prstima će vam reći kada se gornja dva inča osuše, ali još uvek nisu potpuno suva. Ovo je od suštinskog značaja da znate kada treba dodati još vode.

Merači vlage mogu dobro da rade, ali ćete i dalje morati da shvatite koja merenja odgovaraju potrebama biljke na osnovu dodirivanja tla.

Testiranje težine biljke je manje efikasno jer Ficus Audrei ostaje dovoljno vlažan da ne menja težinu tokom sušenja.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Održavanje toplije vašeg doma i niže vlažnosti će dovesti do više zalivanja vašeg Ficus Audrei. Postavljanje biljke blizu otvora za grejanje ili klimatizaciju takođe će stvoriti ove uslove sušenja.

Zbog efekata sušenja, brzo drenirajuće zemljište nije uvek najbolji izbor za ove biljke.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tolerancijama temperature i vlažnosti Ficus Audrei u zatvorenom prostoru.

Sezonska razmatranja koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Fikus Odri će proći kroz period mirovanja zimi i trebaće mu više vode tokom leta. Smanjite zalivanje na samo jednom mesečno tokom zime, na osnovu brzine sušenja tla.

Kako zalijevati biljke Ficus Audrei

Najlakši način za zalivanje biljke Ficus Audrei je sa vrha sa kantom za zalivanje.

Lagano sipajte vodu u lonac dok voda slobodno ne teče sa dna posude.
Počnite tako što ćete sipati malu količinu vode i sačekati nekoliko minuta da zemlja upije vlagu. Zatim polako dodajte još vode dok višak ne poteče iz drenažne rupe.
Uklonite višak vode koji se raspršuje u poslužavnik. Biljke Ficus Audrei nikada ne bi trebalo da sede u vodi, što može dovesti do truleži korena.
Koliko vode treba fikus Odri?
Tražite da obezbedite dobru zasićenost tla kako bi svi koreni imali pristup vodi. Dobro pravilo koje treba slediti je da prestanete da sipate kada voda slobodno rasprši iz drenažnih rupa u posudi. Ako je izvodljivo, vredi ukloniti sav višak vode koji se skuplja tako da biljka ne stoji u vodi (malo je u redu).

Znaci da možda previše zalivate svoj fikus Odri
Vaša biljka Ficus Audrei će vas obavestiti ako je previše zalivate. Potražite znakove kao što su:

Žuti listovi
Vise ili kašaste stabljike
Brovning stabljike
Mnogo listova pada odjednom
Truli rizomi (koreni)
Znaci da možda podlivate svoj fikus Odri
Potražite ove znakove da vašoj biljci treba piće:

Smeđi ili suvi vrhovi listova
Zgužvano lišće
Jedan po jedan list pada
Zgužvane, naborane stabljike

Šta raditi između ciklusa zalivanja
Evo moje kontrolne liste za biljke Ficus Audrei:

Očistite listove vlažnom krpom ili maglom i obrišite krpom.
Periodično rotirajte biljku.
Proverite da li je žutilo, višestruko opadanje listova i kašaste stabljike (znakovi prekomernog zalivanja).
Pazi na braon, hrskavi vrhovi listova i pojedinačno opadanje listova (znaci prekomernog zalivanja).
Razmislite o presađivanju vaše biljke Ficus Audrei kako i kada preraste trenutnu posudu za saksiju (otprilike svakih 18 meseci do dve godine).
Najčešća pitanja o zalivanju Ficus Audrei:
Hoće li Ficus Audrei imati koristi od sedenja na poslužavniku za vlažnost?
Ficus Audrei uspeva u vlazi. Tako možete koristiti posudu za vlažnost ili često zamagljivati njene listove. Nedostatak vlage usporiće rast i može dovesti do smeđe boje vrhova listova.

Da li biste trebali razmisliti o zamagljivanju fikusa Odri između ciklusa zalivanja?
Da, Ficus Audrei se može lagano zamagliti, ali nikada nemojte zasićiti lišće jer to može privući neželjene štetočine i insekte.

Koja je vrsta vode najbolja za biljke Ficus Audrei?
Ficus Audrei preferira mlaku vodu ili vodu na sobnoj temperaturi. Destilovana ili kišnica su takođe dobre opcije jer obično nose manje fluorida i hlora.

Koji su najčešći znaci da Ficus Audrei treba zalivanje?
Najčešći znakovi da je Ficus Audrei potrebno zalivanje su donje lišće koje se suši i opada. Nedostatak zamagljivanja će uzrokovati da listovi postanu smeđi i hrskavi.

Koji je najbolji način za zalivanje Ficus Audrei?
Najbolji način je zalivanje sa vrha kada se gornjih 2-3 inča zemlje osuši. Međutim, možete zaliti sa dna. Ali morate se pobrinuti da tlo ne postane previše vlažno i močvarno.

Koliko vode treba Ficus Audrei?
Fikusu Odri je potrebno dovoljno vode da bi tlo postalo vlažno. Sva zemlja treba da postane vlažna prilikom zalivanja, a višak se iscedi sa dna. Tlo ne bi trebalo da bude močvarno.

Da li je u redu staviti vodu na listove Ficus Audrei?
U redu je dobiti vodu na listove Fiscus Audrei. Često uživaju u zamagljivanju ili blagom tušu jer su poreklom iz vlažne klime, a pomaže kod prašine. Međutim, nemojte koristiti sjaj listova na njima jer ih oštećuje.

Šta da radim ako zalijem svoj Ficus Audrei?
Ako previše zalivate, prestanite dok se zemlja potpuno ne osuši. Kada nastavite, izbegavajte zalivanje odozdo i dodajte samo odozgo dok su prva dva inča zemlje potpuno suva. Manje je više sa Ficus Audrei, pa prestanite sa dodavanjem čim voda izađe u donju tacnu.

Mogu li zaliti svoj Ficus Audrei vodom iz slavine?
Možete koristiti vodu iz slavine za Ficus Audrei, iako je dobra ideja da je ostavite da odstoji najmanje 12 do 24 sata. Voda treba da bude sobne temperature, ni hladna ni topla.

Okončanje
Ficus Audrei su uglavnom kućne biljke koje se ne održavaju. Samo pazite na svoje cikluse zalivanja kako biste osigurali da vaša biljka ima najbolje uslove za napredovanje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde postaviti biljke Ficus Audrei u kući za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.