Kako sacuvati seme cinije Vodic korak po korak za pocetnike

Sobzirom da su mnoge vrste cinija jednogodišnje biljke , potrebno je da ponovo sadite seme svake godine. Jedan od načina da uštedite malo novca i naučite više o ovim biljkama je da sačuvate seme cinije. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o odabiru, čuvanju i skladištenju semena cinije.


Najbolje vrste cinija za berbu semena
Generalno, cinije sa otvorenim oprašivanjem su najbolje vrste za čuvanje semena. To je zato što će proizvesti seme sa genetikom identičnom matičnoj biljci.

Ako želite da eksperimentišete sa stvaranjem nove vrste cinije , možete unakrsno oprašiti cveće iz dve različite otvorenooprašene sorte. Ovo će dati biljku koja je mešavina dve roditeljske biljke.

Evo nekoliko popularnih vrsta cinija koje se oprašuju na otvorenom:

Zinnia elegans: Ovo je najčešća vrsta cinije i uključuje mnoge otvorenooprašene sorte. Popularne sorte uključuju ‘California Giants’, ‘Cactus Flovered Mik’ i ‘Lilliput Mik’.
Zinnia angustifolia: Ova vrsta ima manje, pojedinačne cvetove. ‘Cristal Vhite’ i ‘Star Orange’ su dve otvorenooprašene sorte.
Zinnia haageana : Ova vrsta je otporna na bolesti. ‘Persijski tepih’ je popularna sorta sa otvorenim oprašivanjem.
Zinnia peruviana: Ova vrsta cinije obično ima jedan sloj latica i dolazi u nijansama crvene, narandžaste i žute.
Zinnia Envi: Ovo je popularna sorta sa otvorenim oprašivanjem sa jedinstvenim cvetovima limete zelene boje.
Zinnia Thumbelina: Ovo je patuljasta sorta cinije koja se otvoreno oprašuje. Cvetovi su polu-dvostruki do udvostručeni i dolaze u različitim bojama.
Zinnia Cut and Come Again: Ova mešavina uključuje širok spektar boja, sa biljkama koje će nastaviti da proizvode nove cvetove ako se stare poseku.

Kako izgledaju semenke cinije?
Seme cinije su male, ravne, braon boje i podsećaju na vrh strele. Duge su oko pola inča i široke oko osam inča.

Kako odabrati zdrave biljke
Želećete da izaberete seme iz zdravih biljaka kada sakupljate seme cinije.

Zašto?

Pre svega, veća je verovatnoća da će zdrave biljke stvoriti zdravo potomstvo. Ako su sve vaše biljke cinije osim jedne odumrle zbog vrućeg vremena ili bolesti, preostala biljka će najverovatnije sadržati osobine koje su joj pomogle da preživi.

Drugi razlog da se seme bira samo iz zdravih biljaka je taj što se gljivične i bakterijske bolesti mogu širiti sa semena na biljku. Bolest može zaraziti sadnicu u nastajanju ako sačuvate seme od zaraženih biljaka.

Dakle, šta treba da tražite u zdravoj biljci cinije? Živo zeleno lišće, puno cveća, bez znakova bolesti ili stresa.

Kada sakupljati seme cinije

Jedan od najvažnijih delova sakupljanja semena cinije je staranje o tome da je seme zrelo! A to znači čekati dok cveće ne počne da bledi.

Kada sečete cinije za bukete, obično želite da ih uberete baš kada se cvetovi otvaraju. Međutim, bićete razočarani ako izaberete ovo cveće za seme.

Umesto toga, sačekajte dok se cvet potpuno ne formira, procveta i postane braon. Ovo signalizira da je seme potpuno formirano i spremno za čuvanje.

Ove istrošene cinije možete sakupljati u bilo koje doba dana, ali ih je bolje sakupljati u suvim danima.

Najbolje tehnike sušenja
Ako sakupite cvetove cinije za seme u odgovarajuće vreme, glave semena bi već trebalo da budu uglavnom suve. Međutim, izbacivanje poslednjeg dela vlage je neophodno za pravilno skladištenje semena.

Jednostavan način da osušite cveće je da ih položite na ekran ili stalak i stavite u suvo, zatvoreno mesto. Trebalo bi da se potpuno osuše za oko nedelju dana.

Ako želite da ubrzate proces, možete staviti cveće u odvlaživač na dan ili dva.

Oslobađanje, čišćenje i priprema semena cinije
Nakon što se cveće osuši, vreme je da odvojite pojedinačna semena od ostatka cveta. To možete učiniti tako što ćete nežno trljati cvet dok se seme ne odvoji ili stavite cvetove u papirnu kesu i protresite ih.

Kada se seme oslobodi od latica i stabljike, potrebno je da odvojite seme od ostatka materijala. To možete učiniti tako što ćete ručno birati seme.

Postavite seme na ekran ili sto i ostavite da se osuše još nekoliko dana.

Kako čuvati seme cinije
Kada se vaše seme cinije očisti i potpuno osuši, spremno je za skladištenje.

Stavite seme u papirnu ili plastičnu kesu ili zatvorenu posudu. Stavite ih na hladno i suvo mesto kao što je ormar ili kuhinjski ormar.

Koliko će trajati seme cinije?
Sve dok se seme cinije potpuno osuši i pravilno skladišti, trebalo bi da ostane održivo oko tri do pet godina.

Klijanje i sadnja semena cinije

Pošto su cinije cveće za toplo vreme, želećete da sačekate kasno proleće ili leto da posadite seme. Možete ili usmeravati seme ili presađivati seme cinije; izbor je na vama.

Ako se odlučite za transplantaciju, započnite seme u mešavini zemljišta koja dobro drenira oko četiri nedelje pre nego što želite da ih posadite napolju. Volim da započnem seme u posudama od 72 ćelije.

Presadite napolje nakon što prođe opasnost od mraza.

Ako želite da usmerite seme, sačekajte da prođe opasnost od mraza. Posadite seme na udaljenosti od tri do pet inča u redove koji su udaljeni deset inča.

Kako sačuvati seme Zinnia Česta pitanja:

Možete li sačuvati seme od rezanih cinija?
Zavisi od toga kada je cveće posečeno. Ako je cveće isečeno dok je bilo u punom cvetu , možda ćete moći da sačuvate seme. Međutim, ako se cvetovi seku baš u trenutku kada su se latice otvarale, seme neće biti zrelo.

Možete li sačuvati seme cinije za sadnju sledeće godine?
Da! Izaberite zrelo cveće i ostavite da se seme potpuno osuši. Ako pravilno odaberete, osušite i skladištite seme, ono će trajati više godina.

Da li treba da ubijem svoje Zinnije?
Odumiranje starih cvetova cinije podstaći će biljke da proizvedu novo cveće. Međutim, biljke će i dalje rasti ako ne mrtvoglavi.

Okončanje
Ako već uzgajate cinije, čuvanje njihovog semena je samo još jedan mali korak! Čuvajući seme od ovogodišnjeg cveća, možete nastaviti da sadite cinije godinama koje dolaze.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim pratećim biljkama za cinije i o upotrebi i prednostima cinija .