Ultimativni vodič za uzgoj dalija za početnike

Sve što treba da znate o tome kako da uzgajate dalije kod kuće

Dalije su jedno od najomiljenijih cveća širom sveta, koje svake godine samo raste u popularnosti. Takođe ih je relativno lako uzgajati uz odgovarajuću negu i malo osnovnog održavanja. Ovaj vodič će pokriti sve što treba da znate kada uzgajate cveće dalije, uključujući njihovu taksonomiju, istoriju, vrste, sadnju, negu, savete za uzgoj i skladištenje tokom zime. Idemo!


Šta su Dalije?
Dalija je rod popularnih cvetnih biljaka. Uzgajan iz gomolja dalije, ovaj rod višegodišnjih biljaka sadrži 42 vrste i mnogo više hibridnih sorti koje cene baštovani. Cveće je toliko voljeno da je čak stvorilo društva posvećena njihovom uvažavanju i napredovanju.

Kao i mnoge popularne višegodišnje biljke, biljka dalija je deo porodice Asteraceae ili Aster. Sa više od 32 000 pojedinačnih vrsta i bezbroj hibrida, ova porodica je druga po veličini u postojanju, odmah iza porodice Orhideja.

Poreklom iz Centralne Amerike i često se nalaze širom Meksika, dalije zauzimaju istaknuto mesto u istoriji regiona. Biljka se nije koristila samo kao hrana, već i u medicinske svrhe, pa čak i za infrastrukturu.

Poslat iz Meksika u Španiju krajem 18. veka, direktor Kraljevske bašte u Madridu Antonio Hose Kavanilijes dao je ime rodu Dahlia po švedskom botaničaru i učeniku Karla Lineja, Andersu Dalu. Odatle su se proširili širom Evrope i postali jedno od najpopularnijih rezanih cveća širom sveta.

Cvet dalije nosi značenje i značaj širom sveta i nacionalni je cvet Meksika.

Vrste dalija

Postoji nekoliko načina da se razdvoje dalije, ali većina ih radije razdvaja u skladu sa njihovim cvetnim oblicima. Američko društvo Dalija (ADS) navodi 20 različitih oblika cveća, od kojih svaki ima svoje jedinstvene karakteristike.

Formal Decorative
Neformalno dekorativno
Polu-kaktus
Straight Cactus
Incurved Cactus
Laciniated
Lopta
Minijaturna lopta
Pompon
Stellar
Lokvanj
Novitet potpuno duplo
Božur
Anemone
Novelti Open
Collarette
Orhideja
Orchette
Jedno
Mignon Single
Cveće dalije možete pronaći u različitim bojama unutar svake vrste, uključujući belu, roze, crvenu, žutu, zelenu, ljubičastu i crnu. Svaka boja ima drugačije značenje i značaj, što je dobro znati kada dizajnirate buket ili poklon.

Sa toliko opcija koje možete izabrati, može biti teško izabrati savršenu vrstu za vas. Evo nekoliko najpopularnijih sorti u različitim vrstama da biste započeli u svetu dalija:

Cafe au Lait
Kevin Floodlight
Izbiti
Black Jack
Bora Bora
Mirtlina ludost
Franc Kafka
Allovai Candi
Totalli Tangerine
Meksička zvezda
Pulp Fiction
Apple Blossom

Koliko velike dalije rastu?

Sa toliko različitih vrsta i sorti, razumljivo je da postoji toliki raspon veličina ovih omiljenih biljaka.

Patuljaste sorte ostaju kompaktne, rastu do oko 15 inča. Druge sorte mogu dostići impresivnu visinu od 5 stopa u pravim uslovima, proizvodeći cveće na neverovatno dugim stabljikama koje zahtevaju kolčenje. Cela biljka se širi u proseku oko 1-3 stope, u zavisnosti od sorte.

Takođe postoji raznolikost u veličini cvetova. Mali pomponi su veličine oko 2 inča, dok veći cvetovi dalije mogu narasti preko 10 inča u prečniku. Ovo su prikladno nazvane džinovske Dalije ili Dalije za jelo.

Šta Dalije simbolizuju?
Značenje i simbolika Dalije su neverovatno raznovrsni, baš kao i njihovo cveće. Oni su generalno povezani sa pozitivnim značenjima, uključujući milost i otpornost. Zbog svog snažnog rasta, oni takođe označavaju izdvajanje iz gomile ili prihvatanje promena.

Tokom istorije, cvetovi dalije su nosili različita značenja. Viktorijanci su, na primer, verovali da simbolizuju doživotnu posvećenost. Svaka boja takođe ima određenu asocijaciju, kao što je crvena za romantičnu ljubav i ružičasta za ljubaznost.

Ova popularna biljka je cvet meseca rođenja za avgust i nacionalni cvet Meksika.

Pogodne zone uzgoja USDA
Dalije, naviknute na topliju klimu svojih izvornih staništa, izdržljive su u USDA zonama 8 i više. Ovo se malo razlikuje po vrsti i sorti. Neki su izdržljiviji od drugih, potencijalno preživljavaju u zoni rasta čak i do šest ako hladnoća nije previše intenzivna.

Oni u zonama ispod osam ne moraju da odustanu od svojih snova o rastu dalije. Krtole se mogu izvući iz zemlje pre nego što postane previše hladno i prezime, ponovo posađene u rano proleće kada se vreme zagreje.

Dalije se uglavnom uzgajaju iz krtola – dugih skrobnih struktura koje sadrže hranljive materije potrebne da bi biljka ponovo iskočila u proleće. Međutim, dalije se mogu uzgajati i iz semena, jer ćete videti da li vam cvetovi prođu u seme na kraj sezone.

Nažalost, ovo dolazi sa nekoliko upozorenja.

Dalije koje uzgajate iz semena neće biti verne originalnoj sorti zbog uticaja oprašivača u tom području. Takođe im je potrebno nekoliko godina da sazre i dostignu fazu plodnog cvetanja. Ali, ako želite da sakupite seme i isprobate ih kao eksperiment, možda ćete smisliti potpuno jedinstven i zanimljiv cvet, baš u svom dvorištu.

Gomolji su najpouzdaniji za sadnju i proizvodnju biljke prave vrste. Prilikom sadnje iz semena, ako slučajno dobijete cvet koji vam se zaista dopada, iskopajte te gomolje na kraju sezone da prezime umesto da ponovo sadite iz semena jer rezultat neće biti isti.

Gde kupiti lukovice dalije
Lako ćete pronaći gomolje Dalije u vašem lokalnom rasadniku ili opštoj prodavnici kućnog i baštenskog materijala. Takođe možete kupiti na mreži od specijalizovanih uzgajivača. Krtole je lako otpremiti dok su u stanju mirovanja, tako da postoji mali rizik u kupovini na mreži.

Ako tražite specifičnu ili retku vrstu, najbolje je da kontaktirate uzgajivače koji su specijalizovani za proizvodnju dalija u vašem kraju. Isprobajte ove prodavce širom SAD za svaki tip Dahlia koji biste ikada poželjeli:

Labudovo ostrvo Dalije
Farma letnjih snova
Ralphov staklenik
Farma Bear Creek

Kako posaditi gomolje Dalije

Gde saditi

Dalije moraju biti posađene na sunčanim položajima da bi proizvele svoje zapanjujuće cvetove. Izaberite lokaciju okrenutu prema jugu ili zapadu i uverite se da obližnje biljke ne zasenjuju niže sorte. Uzmite u obzir zrelu veličinu okolnih biljaka – ne trenutnu veličinu – da biste izbegli senčenje ili prenatrpanost.

Biljni gomolji su skloni truljenju. Izbegavajte područja u kojima se voda sakuplja nakon kiše i izaberite mesto sa dobro drenirajućim zemljištem kako biste bili sigurni da gomoljasti koren biljke ne leži u stajaćoj vodi. Takođe možete dopuniti glinena tla peskom i kompostom pre sadnje dalije da biste poboljšali uslove.

Konačno, lokacija treba da bude zaštićena od jakih vetrova ili kiše, posebno za više sorte. Cvetajući na dugim tankim stabljikama, Dalije se mogu brzo prevrnuti jakim naletom vetra, uništavajući cvetove. Uhođenje će pomoći da se ojačaju stabljike, ali je bolje da ih posadite iza zida ili kreveta koji ublažavaju jake vetrove.

Kada saditi
Sadite dalije u proleće kada se zemlja zagreje i svi znaci mraza prođu. Tačno vreme sadnje u sezoni zavisi od vašeg regiona.

Oni u hladnijim sezonama još uvek mogu da dobiju prednost tako što će posaditi dalije u saksije i presaditi ih kasnije u proleće. Da biste sprečili da prohladne noći i potencijalni mraz unište krtole, unesite dalije u zatvoreni prostor preko noći i vratite ih ujutru na puno sunce.

Kako saditi
Kada sadite više dalija, razmaknite ih oko 10 inča da bi se prilagodili njihovom zrelom rastu. Ovo se može malo razlikovati u zavisnosti od sorte – neke se mogu saditi bliže jedna drugoj, dok je drugima potrebno više prostora.

Zakopajte gomolj tik ispod zemlje horizontalno sa okom okrenutim nagore. Oko se normalno nalazi na jednom kraju u najtanjem delu gomolja. Pokušajte da centrirate ovaj deo, jer će tu stabljika rasti.

Kako stabljika izlazi, nežno zapakujte zemlju oko baze da biste stabilizovali biljku i učvrstite je u tlu dok se koreni bolje ne učvrste.

Dalije najbolje rastu na sunčanim pozicijama sa oko 6 sati direktnog svetla dnevno. U toplijim zonama sa toplim letima, koristiće im malo hlada kada je intenzitet sunčeve svetlosti najveći u popodnevnim satima.

Takođe mogu tolerisati delimičnu senku tokom dana u većini regiona, iako možda neće cvetati tako bujno. Za najbolje rezultate izaberite sorte koje su tolerantnije na delimičnu senku. Izbegavajte duboku senku, koja može usporiti rast i sprečiti cvetanje.

Dalije nisu previše izbirljive oko tla, ali najbolje rastu kada je plodno i dobro drenira.

Neće tolerisati teška glinena tla jer je krtola sklona truljenju. Izmenite glinu kompostom, organskom materijom i peskom pre sadnje, mešajući je nekoliko inča da biste pokrili budući rast korena. Ciljajte na blago kiselo do neutralno zemljište sa pH između 6,2 i 7.

Dodavanje komposta u tlo pre sadnje obezbediće osnovne elemente i poboljšati nivoe hranljivih materija i aktivnost mikroorganizama, pomažući kasnijem rastu. Dok čuvaju sve hranljive materije koje su im potrebne u svojim krtolama za rani rast, oni će kasnije sakupljati hranljive materije iz zemlje za dalji razvoj i cvetanje.

Saveti za uzgoj dalija u saksijama

Uz određena prilagođavanja rasta i nege, dalije su odlične kontejnerske biljke. Oni su takođe idealni za hladnije zone jer se saksije mogu posaditi unutra i zaštititi od oštre vremenske prilike u hladnijim mesecima.

Prvi korak ka uspehu je odabir odgovarajuće sorte. Iako možete uzgajati više sorte dalija u saksijama, njima je potrebno mnogo više prostora nego manjim vrstama i zahtevaju više pažnje i nege. Umesto toga, odlučite se za Varf sorte koje su bolje prilagođene rastu u kontejnerima, kao što su „Impression Festivo“ ili „Pulp Fiction“.

Odabrani lonac treba da bude dovoljno velik da se prilagodi veličini vaše odabrane sorte – obično je pogodan 8 do 12 inča u prečniku. Visina zrele biljke ne bi trebalo da bude veća od dvostruke dubine biljke kako bi se sprečilo da postane teška.

Uverite se da koristite visokokvalitetno zemljište za saksije koje dobro drenira. Dodajte kolac ubrzo nakon sadnje ako je potrebno i zalijte da biste podstakli rast. Ostavite da se zemlja potpuno osuši pre ponovnog zalivanja da biste sprečili truljenje u krtolu. Možete povećati učestalost zalivanja dalija kada biljka naraste nekoliko inča.

Uzgajanje dalija

Uz određeno održavanje, dalije nisu složene biljke za uzgoj. Pravilno zalivanje, đubrivo i održavanje obezbediće da vaša biljka cveta obilno tokom godišnjih doba.

Koliko često zalijevati dalije
Dalije su ljubitelji vlage i zahtevaju dosledno zalivanje svakih nekoliko dana.

Odmah nakon sadnje, zemljište se može ostaviti da se potpuno osuši pre ponovnog zalivanja. Kako gomolji u početku nemaju korenje da bi prikupili vlagu, višak vode će visiti u tlu, uzrokujući truljenje krtola.

Kada se stabljika pojavi, a biljka naraste nekoliko inča, povećajte zalivanje. Uspostavljenim biljkama u proseku je potrebno zalivanje jednom ili dva puta nedeljno, ali to će se razlikovati u zavisnosti od uslova okoline i nivoa svetlosti.

Trebaće im češće zalivanje leti kada je isparavanje veće, potencijalno čak svaka dva dana. Ovo će zadržati biljku da cveta sprečavajući toplotni stres, a takođe sprečava prerano uvenuće cveća. Dodavanje malča zemljištu može pomoći u zadržavanju vlage ograničavanjem isparavanja.

Izbegavajte zalivanje iznad glave, koje može ostaviti vodu da sedi na listovima, podstičući bolesti. Instaliranje navodnjavanja kap po kap je najsigurniji i najpouzdaniji način zalivanja biljaka, ali možete zalivati i crevom, fokusirajući se na tlo u podnožju biljke.

Zalivajte polako i duboko kako biste podstakli snažan rast korena. Pažljivo pazite na tlo i vodu čim se gornji deo od pola do jednog inča osuši.

Da li je potrebno đubrivo dalijama?

Da bi proizvele najbolje cvetove, dalije imaju koristi od lagane primene đubriva tokom vegetacije. Ne zahtevaju đubrivo prilikom sadnje jer krtole sadrže sve hranljive materije potrebne za nicanje, ali dodati hranljive materije neposredno pre cvetanja će im dati dodatni podsticaj.

Pospite đubrivo 5-10-10 ili 10-20-20 oko zemlje i lagano ga umešajte. Ovo je najbolje uraditi oko mesec dana nakon sadnje kada stabljika dovoljno izraste. Takođe možete ponovo primeniti tokom cvetanja ako biljka ne proizvodi dovoljno cvetova.

Vaše odabrano đubrivo će diktirati učestalost primene. Đubriva sa sporim oslobađanjem primenjuju se mnogo ređe nego tečna đubriva, na primer. Koncentracija hranljivih materija će takođe uticati na to koliko često ih koristite.

Prekomerna oplodnja je pravi rizik. Višak đubriva može izazvati žutilo lišća i uvenuće, potencijalno trajno oštetiti gomolje i ubiti biljke. Đubrivo nanosite samo onako kako je preporučeno na pakovanju – nikad više.

Staking Dahlias
Kompaktne patuljaste Dalije generalno ne zahtevaju kolčenje. Međutim, sve što je više obično će imati koristi od neke podrške. Sve sorte veće od nekoliko stopa često će pasti pod teretom velikih cvetova ili usled vetra, uništavajući cvetove za koje ste toliko radili.

Postoji nekoliko opcija materijala za ulog, od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Drveni stubovi su pristupačni i čvrsti, ali uglavnom traju samo jednu ili dve sezone pre nego što ih treba zameniti. Bambusovi stubovi su takođe odlična opcija, najbolje ih je kopati daleko u zemlju radi stabilnosti, ali im je takođe potrebna često zamena.

Iako su skuplji, metalni kočići su najtrajniji i najčvršći. Metalne kočiće možete jednostavno ukloniti na kraju sezone, očistiti i ponovo koristiti iz godine u godinu u vašoj bašti. Kao i oni koji se koriste za biljke paradajza, metalni kavezi su takođe prikladni, ali ne izgledaju tako dobro kao pojedinačni kolci.

Kako založiti dalije
Prilikom sadnje jedne Dalije dovoljan je jedan kolac. Pratite ovaj proces da biste ih instalirali:

Postavite kolac pored gomolja tokom sadnje da ga kasnije ne biste oštetili. Postavite ga blizu oka jer će se tu pojaviti prva stabljika.
Izaberite kolac sa najmanje jednom stopom dodatne visine u poređenju sa zrelom veličinom biljke. Ovo će biti zakopano ispod zemlje radi stabilnosti.
Zakopajte kolac u zemlju ili ga zakucajte pored krtola. Zaustavite se kada dostignete potencijalnu zrelu visinu biljke i kada je kolac stabilan, na njega ne utiču vetar ili blagi pokreti.
Kako se stabljike razvijaju, vežite ih za kolac rastezljivim materijalom kako biste izbegli sečenje u stabljiku. Postoje posebno napravljene vezice za baštovane, ali komad rastezljive tkanine takođe dobro funkcioniše. Ne vežite previše čvrsto da im daju prostor koji im je potreban za rast.
Prilikom sadnje više dalija za redom, proces je malo drugačiji:

U redovima, kočići mogu biti povezani kanapom kako bi se podržale sve biljke u redu, ograničavajući potrebu da se svaka biljka pojedinačno ubode.
Postavite kolčeve na udaljenosti od oko 3 stope u redu, osiguravajući da su zakopani dovoljno duboko da ostanu stabilni uz lagano kretanje.
Zavežite izdržljiv kanap za svaki od stubova horizontalno, stvarajući dva ili tri reda u zavisnosti od visine kočića.
Kako stabljike rastu, vodite ih kroz kanap. Takođe možete da napravite dodatni red, kružite kanapom oko viših stabljika dok idete.

Kako štipati dalije

Štipanje nije uslov za zdrav rast, ali poboljšava cvetanje. Stimulisanjem novog rasta i daljeg grananja, na biljci će biti više stabljika za proizvodnju cveća. Takođe čini ukupan rast gušćim.

Štipanje se najbolje vrši kada su biljke visoke oko 8-12 inča sa nekoliko setova listova. Prerano štipanje može otežati oporavak i na kraju zaustaviti rast. Započnite ovaj proces tek kada biljka počne da raste kako bi se osiguralo da se brzo oporavlja.

Identifikujte centralnu klicu na glavnoj stabljici i jednostavno je uštinite prstom ili parom trimera. Što je uklanjanje čistije, brži će biti ponovni rast.

Ova rana proizvodi hormon na mestu koji pokreće biljku da proizvede novi rast. Od ove tačke treba da se razviju dva bočna izdanka, što dovodi do više stabljika i, na kraju, više cvetova.

Štipanje je pogodno za bilo koju vrstu Dalije, bez obzira na vrstu, oblik cveta ili veličinu.

Korov je neprijatelj vrta Dalija. Ove pohlepne biljke se takmiče za hranljive materije u zemljištu i istiskuju vaše dragocene biljke. Gustina rasta listova je takođe plodno tlo za štetočine i bolesti.

Prvi korak u kontroli korova je da obezbedite da se mesto sadnje očisti pre početka. Korov je mnogo teže upravljati i iskoreniti kada se radi oko postojećih biljaka. Kontrolisanje korova u ostatku vaše bašte takođe će sprečiti širenje semena na vaše dalije.

Nakon sadnje, nastavite da čupate korov čim iznikne dok se korenje još uvek lako uklanja. Što duže čekate, teže će biti potpuno povući biljku.

Kada se koreni Dalije formiraju, nanesite debeli sloj malča preko zemlje. Ovo će inhibirati klijanje mnogih semena i olakšati uklanjanje korova koji uspe da se provuče kroz malč.

Herbicidi se koriste u rezanim cvetnim baštama kada se korov ne može suzbiti čupanjem. Međutim, ovi jaki proizvodi takođe mogu potencijalno da naškode vašim dalijama, u zavisnosti od hemikalija koje se koriste, i utiču na okolinu. Najbolje je da se držite prirodnih metoda za zdravlje vaše bašte.

Bolesti i štetočine

Dalije su sklone nekoliko štetočina i bolesti koje mogu trajno uništiti vaše cvetanje i potencijalno krtole.

Kada su u pitanju bolesti, obratite pažnju na ove potencijalne probleme:

Pepelnica
Stem Rot
Botritis blight
Verticilijumsko uvenuće
Mozaik virus
Virus nekrotične mrlje
Odrežite sve zahvaćeno lišće čim se primeti i pazite na biljku radi daljeg širenja. Bolesti je teško potpuno iskoreniti, pa su hitna kontrola i prevencija ključni. Izbegavajte zalivanje iznad glave i orezujte gust rast da biste podstakli protok vazduha.

Poznato je da ove štetočine grickaju lišće i stabljike Dalije:

Aphids
Spider mite
Thrips
Gusenice
Puževi i puževi
Leafhoppers
Opet, ključ za sprečavanje ovih problema da ubiju vaše biljke je da ih odmah kontrolišete. Uklonite sve velike bube sa svoje biljke i bacite ih u kantu vode sa sapunom. Manje bube se mogu ukloniti insekticidnim sapunom ili neem uljem. Možda će biti potrebne ponovljene aplikacije da biste u potpunosti uklonili problem.

Da li treba da mrtvačke dalije?
Odumiranje je korisno ne samo za izgled vaše bašte, već i za zdravlje vaših biljaka.

Uklanjanje istrošenog cveća uzima energiju koja bi otišla u proizvodnju semena i usmerava je ka stvaranju novog cveća i održavanju biljke snažnom. Takođe čini da biljka izgleda urednije, poboljšavajući ukupan izgled vaše bašte.

Kada cvetovi počnu da venu, jednostavno ih odrežite sa stabljike tačno iznad poslednjeg seta listova. Napravite čist rez da biste podstakli novi rast. Istovremeno, uklonite sve oštećeno ili bolesno lišće da biste poboljšali opšte zdravlje biljke.

Ako želite da sakupite seme sa svoje Dalije, ostavite nekoliko cvetova na biljci na kraju sezone.

Koliko dugo cvetaju dalije?

Dalije obično počinju da cvetaju oko dva meseca nakon sadnje sve dok je vreme dovoljno toplo. Nekima zasađenim u rano proleće može potrajati duže – do sredine leta – jer su im potrebne toplije temperature da bi počele cvetati.

Neke dalije počinju da cvetaju kasnije, dok druge cvetaju ranije u proleće. Vreme u velikoj meri zavisi od sorte, pa obavezno proverite specifičnosti s vaše odabrane sorte da biste znali šta da očekujete.

Ove biljke imaju dugu sezonu cvetanja – do četiri meseca pod pravim uslovima. Sa većinom cvetanja od početka do sredine leta, trajaće do jeseni kada ih hladno vreme ponovo umire.

Opet, na period cvetanja utiče vrsta. Posadite različite sorte sa različitim periodima cvetanja da biste uživali u dalijama što duže tokom godišnjih doba.

Uzgajanje dalija kao rezano cveće
Dalije prave divno, dugotrajno rezano cveće. Trenutno su jedno od najtraženijih cveća zbog svog veka trajanja u vazi i raspona boja i oblika cveta. Kombinovani ovi faktori čine ih odličnim dodatkom za kućnu rezanu cvetnu baštu.

Birajte cveće koje je tek počelo da se otvara jer se rezani pupoljci neće otvoriti u vazi. Režite rano ujutru pre nego što dnevna vrućina ima priliku da utiče na izgled latica. Koristite oštre makaze i stavite stabljike u kantu tople vode pre nego što ih rasporedite u vazu.

Da bi cveće duže trajalo, odrežite stabljike pod uglom i odrežite donji deo za pola inča na jedan inč svakih nekoliko dana da biste osvežili stabljiku. Vodu menjajte svakih nekoliko dana ili kada se zamuti. Čuvajte cvetove na hladnom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosti kako biste sprečili uvenuće i sačuvali njihovu boju.

Da li se Dalije vraćaju svake godine?
U zavisnosti od sorte, dalije su trajnice koje se vraćaju svake godine u USDA zone 8 ili više. Oni u nižim zonama sa hladnim zimama mogu jednostavno da iskopaju krtole i ponovo ih posade sledeće godine kada se tlo zagreje.

Iskopavanje i skladištenje krtola Dalije

Kada iskopati krtole Dalije
Kada vaša Dalija prestane da cveta, krtola će početi da crpi hranljive materije iz biljke u pripremi za mirovanje tokom zime. Ovaj proces omogućava krtolu da ima dovoljno uskladištenih hranljivih materija da bi se ponovo pojavio sledeće sezone.

Dalije iskopajte samo kada biljka potpuno umre da biste bili sigurni da je povukla sve hranljive materije. Ovo je takođe razlog zašto ne bi trebalo da smanjite svoje dalije do poslednjeg trenutka, jer to može usporiti rast za sledeću sezonu. Stabljike takođe mogu da zadrže vodu koja truli krtole ako se iseku prerano.

Nakon prvog mraza, odrežite mrtve stabljike do zemlje. Otpustite tlo oko biljke i nežno izvadite gomolj. Nemojte oštetiti gomolj u procesu, jer će to uticati na skladištenje i može dovesti do truljenja.

Kako očistiti gomolje Dalije za skladištenje
Mikroorganizmi u zemljištu mogu dovesti do oštećenja i truljenja nakon skladištenja. Krtole je potrebno očistiti pre odlaganja da bi se sprečio ovaj problem. Jednostavno isperite sav višak zemlje pomoću creva ili ih stavite u kantu i uklonite zemlju rukom.

Kada se očiste, stavite ih na toplo i suvo mesto na nekoliko dana da se očvrsnu. Uverite se da je prostor dobro provetren kako biste sprečili razvoj gljivica. Ovo će sprečiti truljenje tokom procesa skladištenja koji održava gomolje održivim za sledeću sezonu.

Kako čuvati gomolje Dalije preko zime
Osušene krtole se mogu staviti u plastičnu kesu, kartonsku kutiju ili drugu posudu za zimu. Razmaknite svaku gomolju, tako da postoji adekvatan protok vazduha između svake gomolje. Neki baštovani ih takođe čuvaju u laganom i prozračnom materijalu poput tresetne mahovine ili peska.

Čuvajte kutiju na hladnom i tamnom mestu tokom zime. Potreban im je ovaj period hladnoće i mirovanja da bi pokrenuli novi rast u proleće.

Kako podeliti gomolje Dalije
Dalije je najbolje podeliti u proleće pre sadnje. Takođe možete podeliti kada se izvuku iz zemlje, ali to izlaže krtole potencijalnim problemima sa truljenjem.

Proces je jednostavan. Identifikujte oči – ružičaste ili bele tačke obično na najtanjem delu gomolja. Koristeći oštar i dezinfikovan nož, isecite gomolje na delove sa najmanje jednim okom na svakom, najbolje dva.

Većina baštovana će iskoristiti ovu priliku da uklone centralni gomolj, koji se naziva i majka. Ovaj primarni rast se ne skladišti dobro niti proizvodi zdrave biljke i najbolje ga je izostaviti iz procesa podele.

Ponovo posadite odmah nakon deljenja. Ako delite u jesen, ostavite gomolje nekoliko dana da se osuše pre skladištenja.

Popularna društva Dalija za pridruživanje
Dalije imaju posvećenu bazu obožavatelja, koja stvara mnoga društva širom sveta:

Američko društvo Dalija
Nacionalno društvo dalija – Ujedinjeno Kraljevstvo
Dahlia Societi of Australia
Japansko društvo Dalija
Najčešća pitanja o uzgoju dalija:
U kom mesecu sadite dalije?

Dalije se sade u proleće kada se zemlja zagreje. Tačna tačka u proleće zavisiće od vaših USDA zona i datuma poslednjeg mraza.

Da li dalije cvetaju prve godine kada ih posadite?
Zasađene iz krtola, dalije će cvetati prve godine kada ih posadite.

Možete li ostaviti dalije u zemlji preko zime?
U toplijim zonama (8 i više) možete ostaviti gomolje u zemlji preko zime. Međutim, jake kiše ili mraz mogu izazvati trulež, pa je sigurnije da ih povučete ako je vreme u vašem regionu nepredvidivo.

Da li se dalije dobro snalaze u saksijama?
Dalije prave divne kontejnerske biljke. Izaberite kompaktnu sortu koja ne zahtevaju kočenje jer najbolje rastu u okvirima kontejnera.

Da li potopite gomolje dalija pre sadnje?
Neki baštovani biraju da natapaju gomolje oko sat vremena pre sadnje. Međutim, ovo nije apsolutno neophodno jer će voda dodata zemljištu odmah nakon sadnje imati isti efekat.