Raspored cvetanja Kada ocekivati da ce vase dalije cvetati

Pripadnice porodice Asteraceae, Dalije su šareno cveće blisko povezano sa suncokretom i tratinčicama. Ovo cveće je neke od najsmelijih biljaka koje se još uvek lako uzgajaju, posebno iz krtola. Cveće se kreće od sitnih cvetova ispod 2 inča u prečniku do takozvanih „tanjira za večeru“ koji mogu biti prečnika do 14 inča. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o tome koliko dugo dalijama treba da cvetaju svake godine.


Koliko dugo dalijama treba da rastu? (Osnovni vodič)
Pregled sadržaja:

Očekivanja i vremenski rokovi rasta Dalije
Faktori koji utiču na rast biljaka Dalije
Sadnja Dalija

Očekivanja i vremenski rokovi rasta Dalije
Niz jarko ružičastih cvetova dalija u cvetu tokom vegetacije

Dalijama obično treba oko dva meseca da procvetaju nakon što se pojave prve klice, ali uzgoj dalija je prvenstveno igra strpljenja. Kada stavite gomolje dalije u zemlju, može proći do mesec dana da se pojave bilo kakvi znaci rasta.

Iskopavanje ili čak otkrivanje gomolja da se proveri da li još uvek raste samo će oštetiti vrhove i uništiti šanse za zdravu biljku Dalije. Ako ne vidite nikakve znake rasta nakon dva meseca, koren verovatno nije uspeo da nikne ili je postao plen štetočine. Dalije mogu niknuti za samo jednu do dve nedelje kada su temperature zemljišta tople i korenje se pravilno rukuje tokom zime.

Nakon što se pojave prvi vrhovi listova, rast se brzo ubrzava sa Dahlia. Često mogu dostići svoju maksimalnu visinu u roku od dva meseca od nicanja prvog lista. Međutim, biće potrebno malo duže da se pojave pupoljci i cvetovi. Ne brinite ako Dalija još uvek dostiže svoju maksimalnu visinu do otvaranja prvog cveta. Ovo može da varira u zavisnosti od sorte i uslova uzgoja.

Dobro đubrenje će dovesti do toga da grm dostigne punu veličinu pre nego što procveta, dok nedostatak svetlosti, vode ili đubriva može usporiti rast. Dalije ne cvetaju u proleće ili čak sredinom leta u većini delova zemlje, ali bi trebalo da počnu da cvetaju krajem leta ako uspevaju.
Faktori koji utiču na rast biljaka Dalije
Izbliza snimak tri velike, ružičaste cvetne glave dalija u cvetu
tlo:

Loša drenažna zemlja je problem broj jedan za rast Dalije. Dalije u teškoj glini će sporo rasti i neće cvetati. Rastresiti pesak takođe nije sjajan jer se prebrzo ocijedi i suši. Pokušajte da umešate dosta organskog materijala. Pogledajte naš detaljni vodič za najbolju mešavinu tla za dalije ovde.
Amandmani i đubrivo:

Kompost, tresetna mahovina i odležani stajnjak pomažu u dodavanju hranljivih sastojaka dok otpuštaju tlo. Đubrivo za dalije opšte namene može se mešati u zemljište pre sadnje, ali nije zamena za tekuće hranjenje tokom vegetacije.
zalivanje:

Neravnomerno zalivanje dovodi do sporog rasta i prekida cvetanja. Održavajte nivo vode stabilnim tako što ćete pratiti vremenske prilike i zalivati svaki put kada Dalija ne dobije najmanje 1 inč vode nedeljno. Ne dozvolite da se zemlja osuši više od prvog inča.
Bolesti i štetočine:

Dalije mogu privući tripse, lisne uši, grinje i brašnaste bube. Takođe su skloni gljivičnim bolestima i truleži. Čuvajte nivoe vlage od previsokih i tretirajte sve štetočine organskim pesticidima.
Ostali faktori:

Dalije su osetljive na niske noćne temperature. Ako ste zabrinuti zbog letnjeg padanja pre nego što počne cvetanje, razmislite o tome da biljke držite u saksijama kako bi mogle da uđu u hladnoj noći.
Sadnja Dalija
Kolekcija prelepih ljubičastih cvetova dalija u cvetu po sunčanom danu u bašti

Dalije se uglavnom uzgajaju iz gomoljastog korena, a ne iz semena. Iako se često prodaju sa lukovicama i drugim cvećem zasađenim iz korenskih reznica, imaju gomolje poput krompira ili đumbira, a ne okrugle lukovice. To znači da su još osetljivije na sadnju u pravo doba godine zbog mogućnosti oštećenja od smrzavanja.

Ista pravila važe za Dalije počevši od semena. Dalije rastu presporo za direktnu setvu, pa započnite bilo koje seme 8 do 12 nedelja pre poslednjeg datuma mraza da biste im dali vremena da rastu. Posadite ih samo u pravo vreme ili rizikujete da ne izrastu.
Kada posaditi dalije:

Sadite dalije samo nakon što prođe svaka šansa za kasni mraz, a temperature tla su se zagrejale na 60 stepeni F. Kasni mraz može ubiti gomolje za godinu dana, gubite vreme i novac.

Bolje je saditi nekoliko nedelja kasnije nego što je potrebno nego pokušavati da posadite prerano. U toploj USDA zoni 8 i iznad klime, dalije se mogu saditi u jesen. Ako vam je poslednji mraz bio posle 1. maja, razmislite o tome da korenje u saksiji započnete mesec dana pre sadnje kako biste im dali prednost.
Gde saditi:

Postavite biljke dalija u oblastima sa punim suncem i puno vlage. Više vole zaklon od vetra i direktnog sunca u popodnevnim satima, pa se preporučuje zaštićeno područje.

Južna i istočna ekspozicija im daju puno svetla, a izbegavaju najgore popodnevno sunce koje može da ispeče njihovu zemlju i isuši korenje. Postavljanje uz zid je odličan način da povećate toplinu i reflektovanu svetlost.
Kako saditi:
Grozd narandžastih cvetova dalija raste u bašti

Ako su biljke pokrenute iz semena, presadite sadnice kao bilo koji drugi cvet ili povrće. Uklonite korenje iz materijala za pakovanje krtola i isperite ih. Potopite ih jedan sat u toplu vodu da biste ih rehidrirali.

Iskopajte rupu koja je samo jedan do dva inča dublja od visine mase korena i njegovog stabljika. Postavite ih u rupu i čvrsto pritisnite zemlju, lagano prekrivajući stabljiku. Dalije temeljno zalijte nakon sadnje , a zatim zalijte svake druge nedelje dok ne niknu listovi.
Drugi faktori koje treba uzeti u obzir:

Gomolji dalije obično miruju od niskih temperatura, čak i nakon što uđu u zemlju. Donošenje krtola u zatvorenom prostoru i držanje u blizini blagog izvora toplote dve nedelje pre sadnje može im pomoći da brže prođu iz stanja mirovanja, što dovodi do bržeg rasta i cvetanja.

Međutim, morate posmatrati krtole i biti spremni da ih posadite u saksije ako pokazuju znake nicanja. Proklijala gomolja Dalije brzo gubi svoju energiju osim ako nije u zemlji.
Okončanje

Dalijama obično treba oko dva meseca da procvetaju nakon što se pojave prve klice, ali uzgoj dalija je prvenstveno igra strpljenja. Sve dok se možete obavezati na nedeljno zalivanje i mesečno đubrenje, trebalo bi da budete nagrađeni lepim i šarenim cvetovima do početka jeseni.