Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta Dalije

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveta Dalije

Izvanredne u bašti i zadivljujuće u buketu, dalije su omiljeni cvet koji ne prestaje da oduševljava i nudi mnogo dodatnih pogodnosti. Ove ukrasne biljke su jedno od najdugotrajnijih rezanih cveća, iako to nije jedini razlog zašto su postale popularan izbor među nevestama, cvećarama i baštovanima. Takođe nose zanimljivo značenje i simboliku što ih čini vrhunskim izborom za vašu baštu ili vazu. Pratite ovaj vodič da biste saznali o značenju cveta dalije, simbolici, poreklu, bojama, savetima za sadnju, savetima za negu i još mnogo toga.


Cvet Dalije
Jedna karakteristika cveća dalije koja ih čini veoma traženim rezanim cvetom je njihova svestranost. Sa preko 50.000 dostupnih sorti, naći ćete ove cvetove u skoro svim mogućim bojama cveća i raznim oblicima. U stvari, The American Dahlia Societi beleži 19 različitih cvetnih oblika dalija.

Boje cvetova dalije kreću se od crvene do ružičaste, narandžaste, žute, bele, ljubičaste, plave i još mnogo toga. Štaviše, neke vrste imaju pruge različitih boja ili njihovi vrhovi imaju drugačiju nijansu od ostatka cveća.

Cvetovi dalije obično cvetaju od sredine leta do jeseni svake godine, u zavisnosti od sorte. Popularno je jesenje cveće za bukete.

Veličine cvetova Dalije
Veličina ovih cvetova takođe varira, u rasponu od 2 inča do čak 10 inča u širinu. Novozelandsko društvo dalija navodi različite grupe dalija na osnovu veličine cvetova. To uključuje sorte sa džinovskim cvetovima, sorte sa velikim cvetovima, sorte sa srednjim cvetovima, sorte sa malim cvetovima, sorte sa minijaturnim cvetovima i sorte pompon.

Vrste cvetova dalija
Klasifikacija Kraljevskog hortikulturnog društva (RHS) identifikuje 14 različitih grupa cvetova dalija, grupisanih po tipu cveta, na sledeći način:

Single Dahlias
Anemone-Floured Dahlias
Collerette Dahlias
Vaterlili Dahlias
Decorative Dahlias
Ball Dahlias
Pompon Dahlias
Cactus Dahlias
Polu-kaktus Dalije
Miscellaneous Dahlias
Fimbrijske Dalije
Pojedinačne dalije orhideje
Duple orhideje Dalije
Dalije sa cvetovima božura
Za više, pogledajte naš detaljni vodič o vrstama cveća dalija sa objašnjenjem.

Cveće dalije: istorija, poreklo i kulturni značaj
Kulturni značaj cveća Dalije
Dalije, deo porodice Asteraceae, poreklom su iz Meksika i Južne Amerike.

Iako tačno poreklo imena nije jasno, mnogi veruju da ga je imenovao po švedskom botaničaru Andersu Dalu od direktora Kraljevske bašte u Madridu Antonija Hozea Kavanilijesa.

Bilo je i ranijih izveštaja da je švedski taksonomista i botaničar Karl Linej dao ime biljci, ali mnogi su se protivili toj ideji jer je umro pre nego što je rod Dalija uopšte dobio ime.

Dalije su takođe poznate kao cvet doline jer je reč „Dahl“ po zvuku slična švedskom ekvivalentu reči „dolina“. Štaviše, drugi baštovani ovo cveće nazivaju „Kraljicom jesenjeg vrta“ jer cveta duže od mnogih drugih baštenskih biljaka.

Cveće dalije igra suštinsku ulogu u istoriji i kulturi mnogih zemalja. Garden Dahlia (Dahlia pinnata) je nacionalni cvet Meksika. U SAD, dalija je zvanični cvet Sijetla i zvanični cvet San Franciska.

Ovi divni cvetovi takođe imaju medicinski značaj. Posebno su Asteci koristili ovu biljku kao lek protiv epilepsije. Supstanca nazvana atlantski skrob, dobijena iz krtola dalija, bila je poznati lek za dijabetes pre otkrića insulina.

Značenje cveća Dalije

Dalija je raznovrstan rod cvetnih biljaka u istoj porodici kao suncokreti i asteri. Zbog ove raznolikosti, značenje dalije na jeziku cveća je raznoliko. Njihov značaj za mnoge kulture takođe je doveo do različitih simboličkih značenja ovih zapanjujućih cvetova.

Generalno, značaj cvetova dalije je pozitivan. Možda je najčešći od svega pronalaženje unutrašnje snage, koja se zasniva na sposobnosti biljke da izdrži teške uslove.

Češća značenja dalija ostaju graciozna i izdvajaju se iz gomile. Ovo cveće je najbolji poklon za nekoga kome se divite ili koga doživljavate kao jaku osobu.

Ako poznajete nekoga ko doživljava značajnu promenu u životu, dalije su savršen cvet za izražavanje podrške, sreće ili čestitke jer označavaju prihvatanje pozitivnih promena.

Druga poznata značenja cvetova dalije uključuju posvećenost i poštenje. Dakle, ako želite nekom posebnom dati do znanja da ste posvećeni, cveće dalije vredi razmisliti.

Cvet poziva pozitivnu energiju zbog povezanosti sa dobrotom i ljubavlju prema drugima.

Simbolika cveta Dalije

Dalije su zvanični cvet rođenja za avgust, iako druge tradicije umesto toga prepoznajte ih kao cvet novembra meseca rođenja.

Cvetovi dalije imaju različitu simboliku u zavisnosti od boje. Generalno, ovo letnje cvetajuće i živopisno cveće simbolizuje eleganciju, unutrašnju snagu, promenu, kreativnost i dostojanstvo.

Iako je većina simbolike pozitivna, dalije i dalje nose nekoliko negativnih konotacija, uključujući izdaju, nepoštenje i nestabilnost.

Tokom viktorijanske ere, cvetovi dalije su simbolizovali trajnu vezu i doživotnu posvećenost dvoje ljudi. Trenutno, ovi cvetovi su sećanje na nešto novo, kao što je pridruživanje novoj religiji ili isprobavanje nove navike.

Štaviše, ovaj prelepi cvet se često doživljava kao simbol raznolikosti jer izgleda da se njegove latice savršeno uklapaju u celu glavu.

Popularna značenja boja cveta dalije
Značenje i simbolika cveta crvene dalije
Značenje crvene dalije
Crveni cvetovi dalije su poznati simbol i snage i moći. Zbog toga ih možete pokloniti bolesnom prijatelju ili prijatelju koji se oporavlja kao poklon za brzo ozdravljenje. Crvene dalije su takođe idealno poklanjanje cveća za nekoga ko se sprema da krene u novu profesionalnu karijeru ili novu prekretnicu u životu.

Značenje bele dalije
Značenje i simbolika bele dalije
Kao i druga značenja belog cveća, bele dalije su povezane sa čistoćom i nevinošću. Oni takođe simbolizuju da ostanete fokusirani.

Ova boja dalije je najbolji poklon za bake i deke na rođendane. Takođe možete dati bele dalije za proslave krštenja ili novog rođenja.

Zbog svoje boje, bele dalije su često deo venčanja i drugih ceremonija.

Značenje i simbolizam ružičaste dalije i ljubičaste dalije
Značenje ružičaste dalije
Ružičasti i ljubičasti cvetovi dalije su povezani sa ljubaznošću, uslugom, ženskom lepotom i gracioznošću. Oni su odličan poklon za majke, sestre, prijatelje ili saradnike, bilo da je to Dan majki, Dan zaljubljenih ili rođendan. Oni takođe mogu biti cvetni poklon za vašu posebnu osobu, devojku ili ženu za vašu godišnjicu.

Ljubičaste dalije takođe simbolizuju kraljevstvo i dostojanstvo, što ih čini savršenim poklonom za nekoga koga cenite i kome se divite.

Značenje i simbolizam plave dalije i zelene dalije
Značenje Plave Dalije
Plavo i zeleno cveće dalije je cvetanje za one koji prave promene u svojim životima. Oni su simbol novog početka i pozitivnih promena.

Poklonite gomilu plavih i zelenih dalija prijatelju koji se iseli, započinje novu karijeru, kupuje kuću ili ima novu bebu da biste izrazili svoju podršku i čestitali.

Značenje i simbolika crne dalije
Značenje crne dalije
Crne dalije, koje su zapravo tamno bordo, prenose negativna značenja u poređenju sa ostalim nijansama. Pošto imaju najjaču nijansu od svih dalija, često simbolizuju izdaju, tugu i druge negativne emocije.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za vrste crnog cveća i njihovu simboliku ovde.

5 osnovnih saveta za sadnju dalija u vašoj bašti
Sadnja cveća Dalija
Uzgajanje biljaka dalija je lakše nego što neki pretpostavljaju. Možete ih posaditi u svom dvorištu ili čak u kontejnerima kada koristite male ili patuljaste sorte dalija.

Da bismo vam pomogli da započnete, evo sažetka ključnih informacija o uzgoju ovog divnog cveća:

Dalije zahtevaju najmanje 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Posadite ih na mesto gde mogu biti direktno sunce od jutra do podneva.
Dalije najbolje uspevaju kada se sade u zemljištu sa dobrom drenažom.
Višim sortama dalija će možda biti potrebno klađenje da bi se podržali veliki cvetovi i biljka bila uspravna u vetrovitim uslovima.
Uspostavljene biljke dalija zahtevaju duboko zalivanje najmanje dva do tri puta nedeljno.
Tokom rasta, biljke dalije imaju koristi od đubriva sa odnosom N-P-K od 10-20-20 ili 5-10-10. Očekujte da cvetovi dalije procvetaju otprilike dva meseca nakon sadnje.

Saveti za negu sečenog cveća Dalije

Dalije prave odlično rezano cveće, ali možda nećete moći da uživate u njihovom fascinantnom cvetanju ako im ne pružite odgovarajuću negu i održavanje. Pratite ove osnovne savete da bi vaše cveće dalije trajalo duže.

Ako sami berete cveće, odrežite ga rano ujutru kada su cvetovi manje izloženi toploti. Izaberite one koje su tek počele da cvetaju – ne stisnute pupoljke ili cveće u punom cvetu. Pupoljci se neće otvoriti kada se cvetovi odseku.
Kondicionirajte stabljike tretmanom toplom vodom. Napravite svež rez na dnu i stavite ih u oko 2-3 inča tople vode najmanje 1 sat. Ovo će omogućiti da rezano cveće traje četiri do šest dana.
Kao i kod svakog drugog rezanog cveća, uklonite sve listove koji će pasti ispod nivoa vode u vazi.
Vodu u vazi održavajte čistom tako što ćete je redovno menjati svaka dva do tri dana. Možete dodati i konzervanse za cveće.
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za sečenje cveća dalija za aranžman vaze ili buketa.

Česta pitanja o cvetu dalije:

Šta znači tetovaža dalije?
Dahlia tetovaže nose simbolično značenje unutrašnje snage, milosti i otvorenosti za promene i evoluciju. Svaka druga boja koja se koristi u okviru dalije takođe može preneti dodatna osećanja i značenja.

Za šta se koristi cvet dalije?
Cvetovi dalije se dugo koriste u drevnim medicinskim praksama. Posebno su Asteci koristili ovu biljku kao lek protiv epilepsije. Supstanca nazvana atlantski skrob, dobijena iz krtola dalija, bila je poznati lek za dijabetes pre otkrića insulina.

Da li su dalije otrovne?
Lišće i krtole cvetova dalije sadrže tragove toksičnih jedinjenja koja mogu izazvati negativne neželjene efekte ako se konzumiraju.

Šta znače crne dalije?
Crna dalija, koja je zapravo tamno bordo, prenosi negativna značenja izdaje i tuge. Uprkos ovim konotacijama, oni su i dalje traženi zbog njihove zadivljujuće boje.

Kako Dahlia miriše?
Dalije ne poseduju nikakav pravi primetan miris, osim veoma laganih cvetnih nota.